Sådan samler du din egen computer

Det er populært at bygge sin egen computer, men der er også mange overvejelser man skal gøre sig både før man går i gang, og mens man bygger computeren. Derfor har vi lavet en guide der tager dig igennem de forskellige faser samtidig med at der også er gode råd med under vejs.

Indledning

Jeg tager i denne guide udgangspunkt i du har en basal viden om hardwaren i en computer, hvis ikke kan du bruge forumet Hardware & Tilbehør her på siden.

Jeg vil lige hurtigt skitsere op hvilket hardware der gør hvad:


 

Processor (CPU): Dette er selve "hjernen" i din computer, den udfører alle de basale udregninger der sker, hvis du har en CPU med integreret grafik og et bundkort der understøtter det, f.eks. en i5 2500K og et bundkort med H67 chipset, kan den også bruges som et grafikkort.


Grafikkort (GPU): Grafikkortet er det der laver alle de grafiske beregninger og sender dem til din skærm, grafikkortet har sin egen processor til at lave alle udregningerne for det, et grafikkort har også hukommelse, i dag sælges de fleste til bærbare og stationære med 512MB til 2GB hukommelse/RAM.


Bundkort (Mobo): Det stykke hardware hvor alt hardware kobles til, bundkortet sørger for at alt dit hardware kan kommunikere sammen.


Hukommelse (RAM): Hukommelse, eller normalt beskrevet som RAM kan man bedst definere som din computers "korttidshukommelse", det lagrer kun hvad du har åbent her og nu, og størrelsen på RAM er normalt mellem 2 og 8 gigabyte.


Harddisk (HDD/SSD): Harddisken er selvfølgelig der hvor du gemmer alle dine ting på, de normalt harddiske (HDD) består af plader der snurrer rundt inde i en kasse, hvor et skrivehoved skriver dit data ned ved hjælp af magnetisme, en SSD der står for solid-state drive, fungerer ligesom RAM, bortset fra at det ikke glemmer noget af dit data.


Strømforsyning (PSU): Som navnet siger, er det den der forsyner din computer med strøm, man måler en strømforsynings effekt i watt, oftest forkortet med et enkelt W, jo flere og stærkere/hurtigere komponenter din computer består af, jo flere watt skal den kunne give.


Kabinet (Case): Det er her du installerer alt dit hardware i, altså den grå, sorte eller hvad nu farve du har valgt kasse der står på dit bord eller gulv.


Køler/blæser (Fan): Din computer skal selvfølgelig have blæsere, grunden til dette er at din processor og grafikkort bruger flere hundrede watt tilsammen, og alt den overskudsvarme skal jo et eller andet sted hen, hvor man normalt fortrækker ud af computeren.


Styresystem (OS): Styresystemet er det grundlæggende program i din computer, det giver dig mulighed for nemt at udveksle information og data mellem dig, dine programmer og dit hardware, i dag vil man normalt installerer Windows 7 sammen med en ny computer.

 


Men nok snak, lad os komme til det sjove :)


Det første skridt

Det første du skal starte med er at pakke alle dit hardware og kabler ud, og sørge for at du har alt du skal bruge, i langt de fleste tilfælde vil du få rigeligt med kabler fra de forskellige kasser, husk og vente med at fjerne tingene fra de antistatiske poser, så længe du ikke bruger det.


Det er også en rigtig god idé at forholde sig fri for statisk elektricitet, her er et par ting du kan gøre for at minimere risikoen for statisk elektricitet:


Komme væk fra gulvtæpper, tage strømperne af og sørge for at røre noget der har jordforbindelse både før og regelmæssigt imens du følger denne guide, dette kunne være noget som en radiator eller en håndvask.



Åben dit kabinet, sørg for at der er rigeligt med plads til at lægge dit bundkort ved siden af og at kablerne inde i kabinettet ikke lægger i vejen.


Det er altid en god idé at lægge kabinettet ned på siden, det gør hele installationen meget nemmere. Det første vi sætter i er afstandsskruer, de følger både med til dit bundkort, men normalt også til dit kabinet, et eksempel på hvordan de kan se ud:



Præcist hvor de skal sættes i, kommer altid an på hvilket kabinet, og hvilket bundkort du har, den bedste måde at finde ud af det på er at kigge i manualen til dit kabinet, du skal bare vide inden hvilken størrelse bundkort du kan have, det kan være ATX, mATX/microATX, miniITX, E-ATX/extended ATX plus nogle flere, hvis det ikke står i manualen som det burde, så kig ned i kabinettet, der er tit nogle afmærkninger ved skruehullerne, som viser hvor de skal sættes i afhængigt af dit bundkorts størrelse, her har jeg sat mine i for et mATX bundkort.


Inden du fortsætter, skal du også finde din bagplade til bundkortet, den ligger i kassen til dit bundkort, og ligner en metal plade med huller i, cirka sådan her.

Indtil videre burde det se sådan her ud:



Det er altid en god ting at tjekke om afstandsskruerne du har sat i, passer med hvor dit bundkort også har huller til dem, hvis ikke de passer, kan det gå grueligt galt og miste dit bundkort eller andet.

Vores partnere