Red din PC i sommervarmen - del 2

Sommervarmen er ved at være over os, og er du bange for, at din computer nedsmelter i løbet af sommeren, bør du læse med i dag. Vi guider dig nemlig igennem de mest basale ting, du kan gøre for at få bragt din computer helskindet gennem sommervarmen. Vi har bragt jer 1. del, så her kommer del 2.

Vi har vist alle sammen prøvet at have en computer, der i sommervarmen har været tæt på helt at nedsmelte. Vi kommer jer nu til hjælp med 2. del af vores forberedende førstehjælp til din kampsvedende computer, og vi kigger i dag på, hvad du kan udstyre din computer med, så den bedre kan håndtere sommervarmen.

 

Da vi selvfølgelig har overstået 1. del, kommer det til at foregå således:

 

Artikel 1:

  • Cable management
  • Hensigtsmæssig opbygning
  • Airflow

 

Artikel 2:

  • Fans
  • Udskiftning af kølepasta
  • Luft- eller vandkøling?
  • Rengøring

 

Intro

 

Fans/blæsere:

 

At bruge de rigtige blæsere i dit system er lidt ligesom at tage de rigtige sko på, når du skal spille fodbold. Du kan godt spille fodbold i stiletter, men det fungerer bare ikke optimalt. Det er det samme med blæsere. Du kan i og for sig bruge én slags blæser i hele dit system, men det fungerer bedst, hvis du vælger den rette blæser til hvert sit formål.

 

Groft sagt findes der to slags blæsere, nemlig blæsere til maksimal luftgennemstrømning og blæsere til statisk tryk.

 

SP vs AF

 

Herover kan vi se de to fornævnte typer blæsere, og vi har her valgt at vise Corsairs versioner af blæserne. Til venstre har vi SP120, som er en 120mm blæser, der er egnet til statisk tryk (deraf navnet: SP = Static Pressure). Til højre har vi AF120, som også er en 120mm blæser, men som er egnet til maksimal luftgennemstrømning (igen, deraf navnet: AF = AirFlow).

 

Du tænker måske: ”Nej, de er ikke ens, men hvor skal jeg bruge hvad?”

Svaret her er, at airflowsblæsere er gode at bruge der, hvor der ikke er noget foran, der blokerer for luften. Man kan f.eks. bruge sådan to som frontblæsere, hvis man har afmonteret sine harddiskbure.

Statisk tryk-blæsere er selvfølgelig gode til at danne statisk og konstant tryk, og det er godt, hvis der er noget lige foran blæseren, der blokerer for luftvejen. Derfor er det også statisk tryk-blæsere, man bruger foran radiatorer til vandkøling eller foran harddiskburene.

 

Summa summarum: Gå dine blæsere igennem. Har du nok? Er det den rigtige type til stedet, hvor de er placeret? Og ikke mindst: Blæser de ”med” airflowet?

 

Udskiftning af kølepasta:

 

Dette punkt kræver lidt mere teknisk snilde, end de foregående punkter har gjort. Vi skal nemlig her have skiftet det pasta, der sidder mellem CPU-køleren og CPU’en. Det kan godt betale sig at købe noget ordentligt kølepasta, da det trods alt er det, der er ”bindeled” mellem kølehovedet og CPU’en.

 

Udskiftning af koelepasta

 

CPU-køleren er typisk skruet fast til bundkortet med fire store skruer. Ved løsning af disse, kan køleren tages af, hvorefter CPU’en ses nedenunder. Tag CPU’en op fra soklen, og tør den forsigtigt med toiletpapir vædet med isopropylalkohol. Sidstnævnte kan dog godt undværes, men vil man være sikker på, at CPU’en er helt ren, anbefales det at indkøbe det.

 

Efter rengøring sættes CPU’en fast i soklen igen, og kølepasta påføres. Der er mange metoder at gøre dette på, men den nemmeste måde er at påføre kølepasta i en kugle på størrelse med en ært midt på CPU’en, hvorefter køleren forsigtigt sættes på igen. Herefter skrues køleren fast igen.

 

Luft- eller vandkøling?

 

Et af de store valg, du også skal træffe i forbindelse med sommerklargøringen af din computer er, om du vil benytte luft eller vand til at køle din CPU. Der er fordele og ulemper ved begge, og det er således en smagssag, hvad man vælger at benytte.

 

Luft eller vand

 

For luftkøling gælder det, at det ofte er en billigere løsning. De kræver også mindre plads, men de er ikke altid lige gode til at køle. De er dog et godt valg til den almindelige dansker, der ikke overclocker eller har brug for mere massive køleløsninger.

 

For vandkøling gælder det, at de ofte er lidt dyrere, men de køler som hovedregel også bedre end luftkølere. Dog kræver de, at du har en plads i dit kabinet, hvor radiatoren kan placeres. Vandkøling kan ofte også være en mere stille løsning end luftkølere, så det skal man også have med i sin beregning.

 

Der findes også det, der kaldes ”custom vandkøling”, hvor man bl.a. kan køle sit grafikkort med vand, men det har vi valgt ikke at tage med i denne omgang.

 

Rengøring:

 

Til allersidst skal kabinettet og eventuelle radiatorer rengøres. Hvis du ikke allerede har det i kabinettet, kan det også anbefales at indkøbe støvfiltre, da disse er nemme at rengøre.

 

Ved rengøring af radiatorer kan du købe trykluft på dåse, og her skal du blæse luft igennem i den retning, det kom ind for at få støvet ud. Du må IKKE bruge føntørrer, støvsuger eller lignende til at blæse/suge luften ud, da der her kan opstå statisk elektricitet, der kan zappe hele dit system.

 

Gør blæsere og eventuelle støvfiltre rene med f.eks. en børste med naturhår, og din computer er nu klar til endnu en sommersæson!

 

Sund computer

Vores partnere