Cooler Master Masterair MA612 Stealth

IMG_20210721_224154
I denne test kigger vi på MA612 Stealth processorkøleren fra Cooler Master. En sort luftkøler, der ser godt ud, men er det nok?


Skulle man være i tvivl, så skal man ikke kigge længere end navnet, for at kunne gætte at Cooler Master blandt andet har specialiseret sig i produktion af køling til computere. Og lige præcis kølere fra Cooler Master har vi gennem tiden testet rigtig mange af her på redaktionen. Den mest kendte er måske Hyper 212 Evo, som vi senest har testet V2 udgaven af, og som er en virkelig god køler til prisen.

I denne test skal vi også kigge på en køler fra Cooler Master, og den minder på mange måder om Hyper 212 Evo V2, med nogle ændringer. Køleren har det mundrette navn Masterair MA612 Stealth og den skal vi se nærmere på nu.

Specifikationer

Først skal vi dog som altid lige et smut forbi specifikationerne, men hvis du synes tal er kedelige, så kan du springe denne del over, da jeg beskriver de vigtigste informationer i løbet af testen.

EXTERIOR COLOR                                    Black

CPU SOCKET                                             LGA2066, LGA2011-v3, LGA2011, LGA1200, LGA1366, LGA1156, 

                                                                    LGA1155, LGA1151, LGA1150, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2,                                                                        

                                                                    FM2+, FM2, FM1

DIMENSIONS (L X W X H)                         129 x 112.2 x 158 mm

HEAT SINK MATERIAL                               6 Heat Pipes, Aluminum Fins

FAN DIMENSIONS (L X W X H)                 120 x 120 x 25 mm

FAN SPEED                                                650-1800 RPM ± 5%

FAN AIRFLOW                                            62 CFM (Max)

FAN NOISE LEVEL                                     8 - 27 dBA

FAN AIR PRESSURE                                 2.5 mmH2O (Max)

FAN MTTF                                                 160,000 Hours

FAN POWER CONNECTOR                      4-Pin (PWM)

FAN RATED VOLTAGE                              12VDC

FAN RATED CURRENT                             0.15A

FAN SAFETY CURRENT                           0.37A

FAN POWER CONSUMPTION                  1.8W

WARRANTY                                               5 years

På papiret er dette en ret standard luftkøler med seks heatpipes, to PWM-blæsere og understøttelse af alle almindelige forbrugerorienterede processorer. Denne køler understøtter ikke Threadripper soklen, da den processor har nogen helt andre dimensioner end normen.

Indpakning og indhold

Så blev det tid til at kigge på æsken og indholdet, og som vi kender det fra Cooler Master, så er æsken selvfølgelig farvet sort og lilla. På fronten er der et billede af selve køleren og navnet. På den ene side finder man lidt flere billeder, mens der på den anden side er en list af alle de tal, som jeg lige har listet under specifikationerne. På bagsiden er der også lidt tekst, der dog er så lille, at det nok typisk er noget man alligevel ikke gider at læse.

IMG_20210721_224426.jpg

Inde i æsken finder vi selvfølgelig selve køleren, der er beskyttet af noget plastik, så den kommer helskindet frem trods pakkepostens til tider hårde behandling af bestilte varer. De to medfølgende 120 mm blæsere er påmonteret køleren allerede, og derved kan Cooler Master spare lidt på indpakningen, hvilket miljømæssigt må siges at give mening. Nu mangler de bare at skifte plastikken ud med et andet materiale, og så er vi ved at være der.

Nå, men nok om det. Der følger selvfølgelig også monteringsbeslag, en monteringsvejledning og en to vejs splitter til PWM-kablerne med i æsken.

Et nærmere kig

Med køleren ude af æsken lægger jeg straks mærke til den lækre sorte finish, der har givet køleren ”Stealth” navnet. Selve køleren er nemlig lavet i aluminium, der er blevet malet sort. I 2021 passer sådan en farve nok også bedre i de fleste computere (hvis man går op i den slags) end ren aluminiumsfarve.

IMG_20210721_224111__01.jpg

De seks heatpipes der sidder på kølepladen og fører varmen op til kølefinnerne er bukket en anelse til den ene side, således at køleren faktisk kan understøtte alle RAM størrelser. Den påstand har vi selvfølgelig efterprøvet, og på nogen af de senere billeder vil man kunne se, at der er masser af plads til alle de RAM størrelser jeg kender til.

Køleren er en af de større af slagsen. Med sine 158 mm i højden, skal man sikre sig, at ens kabinet rent faktisk understøtter den størrelse, inden man bruger sine hårdt tjente penge på denne køler.

Kablerne på de to monterede blæsere er sleevede, hvilket giver dem et mere lækkert udseende. 

IMG_20210721_224123.jpg

Og sidst men ikke mindst, finder man en sort plade med Cooler Master logo på toppen af køleren.

IMG_20210721_224133.jpg

Alt i alt en ganske pæn og nydelig køler.

Montering

Nu skal vi kigge lidt på monteringen, der som regel er ret nem og ligetil, når vi snakker luftkøling.

Cooler Master Masterair MA612 Stealth er ingen undtagelse, da den udførlige monteringsvejledning er nem at følge, og der desuden ikke følger en million dele med, men blot et udvalg af mere universelt anvendelige dele. Man finder blot den sokkel i manualen der passer til den sokkel man har på bundkortet, og vejledningen viser præcist hvilke dele man skal bruge og hvordan.

I vores test har jeg monteret køleren på et AM4 bundkort.

De to blæsere der er monteret på køleren skal tages af for montering. Dette gøres ret nemt, da de blot er klemt fast med nogle monterede beslag.

Først skal standardkølerbeslagene på mit bundkort skrues af. Derefter monterer jeg de medfølgende skruer på den bagplade, som Cooler Master har inkluderet i pakken. Skruerne fastgøres nemt til bagpladen med de medfølgende plastikklips.

IMG_20210721_224959.jpg

Bagpladen monteres bag på bundkortet med skruerne igennem skruehullerne, hvorefter man skruer fire medfølgende afstandsstykker fast med fingrene. Generelt bør man aldrig at spænde skruer alt for voldsomt, når man monterer en køler, og disse fingerskruer kan heldigvis ikke overspændes, da gevindet slutter før en eventuel kritisk skade kan opstå.

IMG_20210721_225333.jpg

Nu monteres de to medfølgende bøjler, som selve køleren skal fastgøres til. Igen er det fingerskruer der er brugt, men jeg har alligevel lige valgt at efterspænde meget let med en skruetrækker.

Sidst men ikke mindst, påføres den medfølgende kølepasta på processoren, og køleren monteres og fastspændes. Vær lige opmærksom på at vende den rigtig, så den ”hælder væk” fra RAM-modulerne, da det ellers kan give pladsproblemer.

IMG_20210721_225441.jpg

Blæserne klipses fast i hver side, og tilsluttes til CPU_FAN headeren via det medfølgende splitterkabel. En sjov ting jeg lagde mærke til under monteringen var, at rammerne på begge blæsere på køleren er monteret så de egentlig burde blæse ind mod hinanden, men selve finnerne på den ene blæser er vendt modsat, så den trækker luften den modsatte vej. Det er værd at lægge mærke til, da man i de fleste kabinetter gerne skulle blæse luften fra fronten af kabinettet mod bagsiden. Pilene på selve blæseren er altså desværre ikke en hjælp.

IMG_20210721_230027.jpg

Så er blæseren monteret og klar til vores ydelsestest.

Ydelse

CPU: AMD Ryzen 2700 (~56 Watt ved stock load og ~115 Watt ved OC load)
Software (benchmark): CPU-Z
Software (overvågning): HWinfo64

Procedure:

Vores kølertests er sat op således, at vi først varmer systemet op med CPU-Z stress test i 10/30 minutter (Luft/Vand). Derefter lader vi det køre videre i 2 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæsere og pumper bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af, hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere, og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den. 

Målingerne:

Rumtemperatur: ~25,4 grader
Blæserhastighed: ~1800 RPM

Ydelse.jpg

Som man kan se ud fra vores målinger, ligger MA612 Stealth køleren side om side med Hyper 212 Evo. Dette er ikke en skidt ting, men da den nu har to blæsere i stedet for en, havde jeg faktisk forventet en lille smule mere. Generelt ligger denne køler i et godt solidt middelområde, hvilket er ganske acceptabelt.

Støjniveau:

lydskala decibel kølere amd intel gaming.jpg

På støjfronten ligger denne køler også side om side med de andre alternativer vi har testet fra Cooler Master. Med sine 24 dB i lydudvikling fra ca. 40 cm afstand, er det en ganske lydsvag køler, også ved dens maks på 1800 RPM. Lyden er også i den behagelige ende, så ingen træls piveri eller irriterende brummen. Stealth navnet passer i hvert fald ret godt i dette tilfælde.

Pris

Så kommer vi til det sjove – prisen. Masterair MA612 Stealth køleren fra Cooler Master kan købes til lige omkring 500,- DKK mens man for ca. 100,- ekstra kan købe RGB udgaven.

Dermed lægger denne køler sig i et yderst konkurrencepræget prisleje.

Konklusion

Lad os snakke ydelse kontra pris først. Som man kan se på vores test, så ligger denne køler rent ydelsesmæssigt side om side med Hyper 212 Evo køleren, der koster næsten det halve. Er det ydelse til prisen man er efter, så er dette ikke køleren jeg vil anbefale. Til gengæld virker der til at være kælet lidt mere for detaljen ved denne køler, så hvis man også kigger på det visuelle, så er dette bestemt en køler der er værd at overveje.

Med en pris på ca. 500,- er der dog heller ikke lang vej op til en NH-D15 køler fra Noctua, som man også kan få i sort. Den yder bedre, men er også en del større. En Be Quiet! Dark Rock Pro 4 køler ligner dog desværre en lidt for stor konkurrent i dette prisleje, den koster nemlig ”kun” cirka 100,- mere og er større og bedre.

IMG_20210721_224306.jpg

MA612 Stealth køleren er udført i gode materialer, virker solidt bygget og kommer med alt det tilbehør man kan forvente. Blæserne er nemme at sætte af og på under monteringen, og det medfølgende splitter kabel gør, at man kun optager CPU_FAN headeren på bundkortet til begge blæsere.

Ydelsen ligger solidt i midterfeltet og på lydfronten er der heller ikke noget at klage over.

Så hvad er konklusionen egentlig på MA612 Stealth køleren? Altså, hvis man spørger mig, så skal man virkelig se på, hvad ens behov er. Hvis man er på et stramt budget, men ikke vil nøjes med en stock køler, så vil jeg hellere anbefale Hyper 212 Evo der koster ca. det halve.

Hvis man har lidt flere penge at gøre med og også kigger på udseende og detaljerne, så vil jeg nok hellere anbefale en Dark Rock Pro 4 køler til ca. 600,-.

Men betyder det så, at denne køler slet ikke har en plads at indtage? Jo, hvis man virkelig kun har 500,- og ikke en øre mere, så er dette et fornuftigt bud. Personligt vil jeg dog altid spare de 100,- ekstra op, og købe noget der er større og bedre. Det er dog værd at bemærke, at denne køler lige er lidt mindre end Dark Rock Pro 4 køleren, hvilket måske lige er det scenarie, hvor den vinder flest point.

Masterair MA612 Stealth fra Cooler Master ender med en score på 6/10, for en fornuftigt ydende køler i en god solid byggekvalitet, der dog desværre prismæssigt ligger helt forkert i forhold til alternativerne.

Pros

  • God byggekvalitet
  • Fornuftig ydelse
  • Pæn at se på
  • Nem at montere

Cons

  • Prisen er måske en anelse høj i forhold til konkurrencen
  • Svært at se hvilken blæser der skal monteres hvor

Vores partnere