Corsair A500 Dual Fan CPU Køler: TEST

blank
Corsair har været ude af luftkølingsgamet i et årti, hvor fokuset i stedet har været på AIO kølere og køler/kabinetfans. Men nu er de tilbage med A500, en no nonsense luftkøler uden RGB lir eller noget unødvendigt– har det været ventetiden værd, eller har de sovet i klassen? Det kigger på i dagens test.

Vi er klar til endnu et kig på et produkt fra Corsair. Nærmere betegnet deres A500 High Performance Dual Fan CPU køler.

corsair_logo.jpg


Specifikationer og features

Corsair har været så venlige at sende os en reviewer guide med en hurtig opsummering af specifikationer og deres fokuspunkter. Vi lægger lige ud med de hårde fakta.

  • Socket Support Intel 1150/1151/1155/1156/2011/2011-3/2066
  • AMD AM2/AM3/AM4
  • Heatsink Dimensions w/ Fan: 144mm x 169mm x 171mm
  • RAM Clearance: 45mm
  • Materials: Heatpipe: Copper, Heatsink: Aluminum
  • Fan Model: ML 120mm Series
    • Airflow 75 CFM
    • Fan Speed: 2400RPM (PWM)
    • Static Pressure 4.2 mm-H2O
    • Noise Level 36 dBA

 

Et kig på Corsair A500

Som med alle andre nylig Corsair produkter, har A500 fået den sort/gule behandling på indpakningen. Det stikker ud og er nemt at se på hylden – Der er ikke så meget mere at sige.

corsair_a500_air_cooler_unboxing

Indholdet

A500 køleren indeholder hvad man ville forvente af en lufkøler – beslag og skruer til Intel og AMD, splitterkabel til de to kølefans, samt lidt ekstra kølepasta hvis man skulle få behov for at skifte køleren senere.

Der følger også en ganske fin skruetrækker med, som skal bruges til at montere køleren igennem hulrummet i midten af køleren – Mere om dette senere.

air dual corsair_a500_air_cooler_contents

 

Montering

Corsair har valgt at montere de to ML120 blæsere med et sliskesystem, så at man bare skal skubbe dem op/eller ned for at (af)montere dem. Det fungerer virkelig godt, om end det fylder godt på køleren.

corsair_a500_air_cooler dual fan montering

 

Sammenligner man A500 med Noctuas NH-D15, som har 140mm blæsere, så er A500 faktisk en del større i slaget, hvilket kan give udfordringer med at have plads til den i mere begrænsede kabinetter, om end de fleste nok kan blive enige om at den har en lidt pænere og clean profil. 

Corsair A500 High Performance Dual Fan CPU Cooler CPU Køler - Luftkøler

For at montere køleren løfter man pyntedækslet af toppen af køleren, hvor et hulrum giver adgang til skruerne med den inkluderede skruetrækker. Ganske fin løsning, om end der er meget luft i midten der måske kunne bruges til mere køleffekt uden at det skulle være sværere at komme til.

Corsair A500 High Performance Dual Fan CPU Cooler CPU Køler

Efter lidt pillen med beslag og skruer er køleren på – nemt og hurtigt. Det tager ikke længere eller er mere besværligt end de andre high end kølere – det er faktisk en anelse nemmere end for eksempel NH-D15 nævnt tidligere, hvor clips bruges til at fastspænde blæserne til køleren (hvilket kan være en lidt besværlig omgang i et kompakt kabinet)

Corsair A500 High Performance Dual Fan processor luft

Valget af 120mm blæsere giver lidt mere luft til høje RAM, og mine TridentZ RGB RAM kunne da også lige akkurat være der uden problemer – og hvis man skulle have RAM der er lige lidt højere, kan man skubbe blæseren en anelse op langs slisken.

a500 Corsair High køler Performance Dual Fan CPU

Software – Keeping it simple.

Da A500 køleren ikke har RGB, styres den som udgangspunkt af BIOS’ fanprofiler, og dukker dermed ikke op i Corsairs iCue software – Man kan dog tilkoble de to blæsere til en Commander Pro controller og styre køleren sammen med kabinetblæsere. Da A500 gør brug af standard 120mm ML blæsere, kunne man i teorien også udskifte disse med RGB varianter af samme og tilføje lidt RGB bling til setuppet.

Temperaturer og proceduren

Kølertesten er sat op således, at vi først varmer systemet op med AIDA64 i 20 minutter for at sikre sig at køleren er mættet. Derefter lader vi det køre videre i 3 minutter hvor gennemsnitstemperaturen måles i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt.

OBS: Da vi har erhvervet os ny testbænk, har vi ikke luksus af en bred sammenligning af kølere – derfor har vi også valgt at inkludere en vandkøler, hvor vi tidligere har holdt disse adskilt.

 cooler_comparison_chart.png

Støjniveau

Selv om forskellen ikke er en kæmpe kontrast, så siger ML blæserne mærkbart mere når de presses til grænsen. Her ser man konsekvensen af valget af 120mm blæsere over 140mm.

Ydelsen

Sammenlignet med Noctuas NH-D15 køler, som ligger i samme prissegment, så formår A500 desværre ikke helt at opnå bedre eller sågar samme ydelse allerede ved stock – forskellen er endnu mere tydelig jo mere du presser processoren ud over specifikationerne fra Intel.

Corsairs A500 køler formår desværre ikke helt at få vores hænder over hovedet i jubel – Den nye sliskefunktion og ”no nonsense” tilgang til lys (eller mangel på samme) er forfriskende. Men gimmicks hjælper ikke helt på dens ringere ydelse i forhold til en køler med en del år på bagen, som sågar er ca. 150kr billigere (749kr kontra 645kr) i dagspris.

Hvis man ikke forventer at presse en i7 CPU som f.eks. 8700K markant hårdere end fabriksindstillingerne, og bare vil have en køler der er nem at montere, så er A500 dog et fornuftigt bud. Her halter ”clips” monteringen som mange konkurrenter bruger til større luftkølere bagefter. Vi lander på en endelig score på 7 - Corsair har nogle nye tricks med i ærmet, men de undskylder ikke rigtig den ringere ydelse sammenlignet med billigere og bedre alternativer på nuværende tidspunkt. Tilbage til tegnebænken.

Godt

•    Mere konkurrence er godt for markedet

•    Intuitiv og nem sliskefunktion, som gør køleren nem at montere

•    Pæn at se på

Knap så godt

•    Konkurrence er godt..

•    …men bedre hvis du faktisk slår konkurrenterne på køleeffekt

•    …eller pris. A500 er dyrere end bedre alternativer rent kølemæssigt

Vores partnere