Smart Home: Trusler og forholdsregler

smart-home-house-technology-multimedia
Anslået op imod 80% af IoT-enheder er sårbare over for en lang række angreb. Det er tydeligt, at tilslutning af traditionelle ”standalone” smarte enheder som lys, gadgets og låse, indfører adskillige cybersikkerhedsrisici.


Selv tilsluttede babymonitorer og alarmer er sårbare over for digitale indtrængende. 

Her er otte metoder til at optimere sikkerheden på dine smart home enheder:


1. Skift dine adgangskoder

De fleste smarte home enheder leveres med standard adgangskoder. Nogle virksomheder kræver/anbefaler, at du ændrer standardadgangskoden, før du integrerer teknologien i dit hjem - men ikke alle. Den første tiltag mod uhensigtsmæssigt indtrængen, er at ændre adgangskoden og gøre det til noget, der er unikt for enheden. Når en hacker finder ud af en adgangskode, prøver de at bruge den på enhver anden konto.

Et par måder du kan benytte dig af for at gøre dine smart home gadget mindre hackbare er:

- Gør dem længere end otte tegn

- Oprettelse af adgangskoder, der ikke er relateret til kæledyr, børn, fødselsdage eller andre åbenlyse kombinationer

- Brug af en adgangskodemanager, så du ikke behøver at huske 27 forskellige adgangskoder

- Brug af en adgangskodegenerator til at oprette tilfældige kombinationer


2. Aktivér totrins-godkendelse

Mange online-websteder og smarte gadgets, tillader nu brugere at tilslutte sig to-trins-godkendelse, hvilket er en totrinsproces til verificering af oplysninger, før nogen giver adgang til din konto.

Hvis du bruger en Chromecast eller en anden Google-enhed, kan du slå denne bekræftelse til og modtage e-mail-advarsler. Selvom du muligvis er den eneste, der prøver at logge på din konto, hjælper det med at informere om, hvis nogen prøver at hacke ind og få dine oplysninger.


3. Deaktiver ubrugte features

Smart home tech, som Amazon Echo eller Google Nest, har optrådt i mediernes søgelys med uheldige overskrifter såsom overskrifter om invasivt optagelse af brugernes stemmestyring uden deres viden eller salg med ukendte funktioner, såsom en mikrofon, der senere er aktiveret. Dette gør tillid til disse enheder implicit, som kan ende med uheldige oplevelser for slutbrugeren.

Mens din stemmeassistent ikke optager dig hele tiden, kan den udløses af simple ord eller vendinger, der bruges i en samtale mellem to personer. Kontroller derfor din hjemmeassistents logfiler, og slet dine stemmeoptagelser, hvis du finder nogen, du ikke godkender.

Du kan altid slukke for stemmestyringsfunktionerne på disse enheder. Mens deres formål er at svare på stemmekommandoer, kan de også nåes via en app, eksternt eller via et websted i stedet.


4. Opgrader dine enheder

Hvornår købte du sidst smart tech til dit hjem? Hvis det er længe siden, er softwareopdateringer muligvis ikke kompatible med operativsystemet, og tidspunktet for en opgradering ligger til højrebenet.

Opgraderet tech vil typisk have nye funktioner, have færre funktionsfejl end i tidligere teknologier, plus mere avancerede måder at sikre enheden, der muligvis ikke er tilgængelig på tidligere modeller.

En anden fordel ved opgradering er, at der er langt flere spillere på markedet i dag end der var for bare et par år siden. For eksempel bruger mange mennesker smarte plugs til at kontrollere deres elforbrug, men ikke alle mærker betragter sikkerhed som højeste prioritet. Her kan et godt råd være at tjekke anmeldelser eller omtaler fra medier eller anden tredjepart for at sikre. At sikkerheden er under kontrol.


5. Kontroller, om der er softwareopdateringer

Hvis du ikke har penge til en stor smart home opgradering, kan kontrol efter nye softwareopdateringer være tiden værd - især fordi sikkerhedsproblemer oftest løses i periodiske softwareopdateringer og ikke nødvendigvis løses i helt nye udgivelser. Hver nye version af software, der frigives, inkluderer ikke kun ny funktionalitet, men rettes med hensyn til kendte bugs og sikkerhedsrettelser.

Disse programrettelser sigtes mod at rette kendte sårbarheder i smart home enheden, der giver hackere mulighed for at liste malware ind i softwaren eller stjæle værdifulde data. For at sikre, at din enheds software altid opdateres, skal du gå ind i dine indstillinger for at sikre dig, at du vælger automatiske softwareopdateringer. Hvis det ikke er muligt, skal bør indstille påmindelser til at tjekke for opdateringer selv mindst en gang om måneden.


6. Brug en VPN

Hvis du er bekymret for sikkerheden på din ISP’s Wi-Fi-netværk, kan du overveje at bruge en VPN. Et virtuelt privat netværk (VPN) opretter et lukket system fra enhver internetforbindelse, inklusiv offentlige, hvor du er mest udsat for risiko.

En VPN forhindrer, at din internetprotokol (IP) adresse opdages. Dette forhindrer derfor hackere i at kende din placering og gør også din internetaktivitet svær at teacke.

Den vigtigste fordel ved at bruge en VPN er utvivlsomt, at det opretter sikre, krypterede forbindelser. Uanset hvor du tilgår Wi-Fi – om det så er for at tænde for lyset, sørger en VPN for din trafik er sikker.


7. Overvåg dine data

Smarte home enheder giver ikke en nem tilgængelig oversigt over, om data, der er produceret ud fra dit private brug, er gemt i skyen eller på private, virksomheds servere. Du kan være sikker på, hvorvidt det er synligt eller ej, indsamler smart home producenterne data i eller anden form for format, hvad enten de skal forbedre deres markedsføringsindsats eller blot for at vise deres egen værdi.

Så hvordan kan brugere overvåge, hvordan deres data indsamles, gemmes og transmitteres? På nogle enheder kan du tage sikkerhedskopi af oplysninger til skyen under indstillinger. I så fald bør du oprette stærke adgangskoder med to-faktor-autentisering for at få adgang til disse data og beskytte dem mod hackere. Hvis ikke, bør du crawle en hver form for tilgængelig EULA eller sågar kontakte firmaet for at finde ud af, hvordan de gemmer dataene, og om disse data er krypteret for at sikre anonymitet.

Hvis du foretrækker ikke at lade din smarte tech sikkerhedskopiere oplysninger til skyen, kan du ofte manuelt slå dette fra under indstillinger. Spørgsmålet er stadig: Hvad sker der med dine data, hvis de ikke er i skyen? Det er her, du med fordel kan kigge rundt på virksomhedens hjemmeside eller ringe til dem for at får informationer om, hvordan personlige oplysninger gemmes, hvis ikke disse informationer er tilgængelige via deres web.


8. Begræns brugen af smart home gadgets

Den eneste måde at garantere dit privatliv og sikkerhed i hjemmet, er at undgå at bruge enheder, der opretter forbindelse til Internettet - inklusiv din telefon. En vanskelig opgave for de fleste. Derfor er den næstbedste mulighed at overveje, hvilke enheder der er absolut nødvendige til arbejde, fornøjelse og bekvemmelighed og trimme listen over smart-aktiverede enheder.

Der er ikke sådan noget som 100 procent beskyttelse mod cyberkriminalitet - selvom du ikke bruger internettet. Så hvis du vil omfavne det spændende aspekt i smart-home-teknologien, skal du være sikker på, at du er smart nok til at vide hvordan og hvornår du bruger den.