Wi-Fi 6E på vej: FCC åbner 6 GHz spektret

34038-60821-wifi-6e-mockup-1-l
Vi har endnu ikke fået migration af 5G på dansk grund, og nu meldes der om Wi-Fi 6E. Beslutningen kommer som et led af FCC stemmer enstemmigt for at åbne 6 GHz spektret, og dermed bane vejen for denne nye teknologi. De første enheder, der understøtter 6 Ghz Wi-FI, forventes senere på året.


I den største spektrum forøgelse, siden vi blev præsenteret for Wi-Fi i 1989, er FCC nu klar til mere end firedobler mængden af det radiospektrum, der er tilgængeligt for routere og IoT-enheder, hvilket groft sagt vil betyde en markant forøgelse af båndbredden og samtidig give meget mindre interferens for vores voksende sværme af enheder.

I dag stemte Federal Communications Commission enstemmigt for at åbne radiospektrum i 6 GHz-båndet til ulicenseret brug. Beslutningen er et vigtigt første skridt for Wi-Fi 6E standarden, der tager skridtet videre, og dette sker på et tidspunkt, hvor alt, hvad vi gør, afhænger meget af at have en stabil internetforbindelse med masser af båndbredde.

De nye regler gør 1.200 MHz spektrum tilgængeligt for Wi-Fi og åbner for to brugsscenarier til ulicenserede brug inden for dette spektrum. Det ene tillader enheder indendørs såsom næste generations routere og smart home enheder. Den anden tillader udendørs enheder og systemer at fungere ved standardeffektniveauer i 850 MHz for dette bånd.

Der var bekymringer forbundet med denne åbning fra medlemmerne af CTIA, der repræsenterer den trådløse kommunikationsindustri gående på, at 6 GHz båndet til udendørs brug kan forårsage interferens med cellulær punkt-til-punkt-opdatering, som er forbindelsen mellem mobile tårne og det kabelforbundne netværk.

FCC-kommissær Michael O'Rielly italesatte disse bekymringer og bemærkede, at udendørs brug af 6 GHz-båndet vil være styret af et automatiseret frekvenskoordinationssystem (AFC), der blev udviklet i samarbejde med tech-giganter som Apple, Google, Microsoft, Intel og Qualcomm. Hvad angår indendørs enheder med lav effekt, har undersøgelser foretaget af Kontoret for Ingeniør og Teknologi ikke fundet nogen grund til at bruge AFC.

Kommissær Geoffrey Starks mener, at beslutningen om at stille 1.200 MHz af 6 GHz-spektret til rådighed vil være særlig fordelagtigt for amerikanere uden bredbånd i hjemmet. Desuden vil folk, der ikke har råd til at opgradere deres udstyr, opleve mindre trængsel i båndene på 2,4 GHz og 5 GHz, da folk med råderum i budgettet typisk vil hoppe med på de nyere muligheder 6GHz bringer med sig.

Ifølge FCC, vil åbning af 6GHz resultere i op imod yderligere 160 MHz-kanaler, og 320 MHz til Wi-Fi 7, og ikke kun give Wi-Fi 5G-lignende kapacitet, men fremskynder også landsdækkende 5G implementeringer. 

De første enheder, der benytter sig af det nyåbnede spektrum, forventes i slutningen af dette år. Du kan læse mere om Wi-Fi 6E, og hvordan det adskiller sig fra Wi-Fi 6 HER https://tweak.dk/netv%C3%A6rk/hvad-er-wi-fi-6e-og-adskiller-det-sig-fra-wi-fi-6

Og der er endnu mere på vej, da FCC arbejder på udvidelser til de nye regler, der tillader enheder med meget lav effekt at virke udendørs uden behov for automatisk frekvensstyring, hvilket vil være en vigtig ingrediens i spredning af wearables som AR-headset og smartwatches.

Det er også værd at bemærke, at eksperter mener, at tre fjerdedele af al mobilt datatrafik vil blive overført til Wi-Fi i 2022, og antallet af offentlige hotspots vil stige 300 procent på det tidspunkt. Dette forventes at muliggøre en hurtig vedtagelse af Wi-Fi 6E enheder, der kunne bidrage med over $ 100 milliarder dollars i den samlede økonomiske værdi i løbet af de næste 5 år takket være øgede bredbåndshastigheder og hurtigere implementering af Internet of Things.


Heldigvis har vi et samarbejde med TP-Link, så kan teste dette af på egen hånd, så snart muligheden er der,