AMD arbejder allerede på Zen 5

AMDRyzen-580x358
AMD har officielt løftet sløret for, at de allerede er i gang med udviklingen af Zen 5 mikroarkitekturen, som skal efterfølge Zen 4, der forventes at være klar i 2022.


AMDs CTO Mark Papermaster har bekræftet, at Zen 4 og Zen 5 udvikles af to separate udviklingshold. 

Det er den første udmelding fra AMD om, at Zen 5 er under udvikling, som en helt separat kerne arkitektur. Det vil gøre Zen arkitekturen til AMDs længstlevende x86 CPU arkitektur.

Til sammenligning gennemgik AMD tidligere Bulldozer arkitektur kun fire generationer, før den blev erstattet. 

AMD-Zen-Roadmap-740x416.png

Planen er at AMDs Zen 3 lander i anden halvdel af 2020. Zen 3 er baseret på TSMCs 7nm+ fabrikationsprocess, og er klar til produktion næste år. 

Det forventes at Zen 3 vil være kompatibel med nuværende AM4 produkter, hvilket betyder at kunder der allerede er på et Ryzen system, vil kunne opgradere næste år blot med en BIOS opdatering. 

Zen 4 forventes ikke på markedet før 2022, så vi kan nok kan forvente en generation af produkter baseret på Zen 3+ i 2021, som et mellemstop inden Zen 4. 

Det er endnu ikke blevet afsløret, hvilken produktionsprocess Zen 4 vil være baseret på, men der er indikationer på, at den vil være baseret på TSMCs nyeste 5nm process. 

amd zen sammenligning wccftech.jpg

Det forventes, at vi med Zen 4 kommer til at se en ny platform, som kan betyde en ny socket type. Til den tid vil vi også være fire generationer inde i Zen familien på AM4, så det er ikke nogen kæmpe overraskelse hvis det bliver nødvendigt. 

Det forventes, at vi kommer til at se mindst to generationer af produkter baseret på Zen 4 før AMD rykker videre til Zen 5, som altså allerede er under udvikling. Det betyder altså, at vi kan se frem til AMDs brug af Zen arkitekturen et godt stykke ind i det næste årti, hvilket i den grad er et bevis på styrken i Zen arkitekturen. 


Kilde og billeder: WCCFTech