AMD viser 3950X og nye Threadripper CPUer

amd_3950x_nyt
AMD har endelig officielt annonceret deres nye Ryzen 9 3950X processor og deres 3. generations Threadripper CPU'er. Efter alt at dømme, bliver de nye familiemedlemmer hårde konkurrenter for Intel.


Rygterne har kørt længe, og antallet af leaks har været støt stigende, så det har ikke været en hemmelighed for de fleste, der har fulgt med på området, at AMD havde nyt på vej. Vi har her på Tweak også haft oplysningerne et stykke tid, og må nu løfte sløret for detaljerne, som vi har fået fra AMD omkring deres kommende Ryzen 9 3950X, og den tredje generation af deres Threadripper HEDT CPU'er. 


Ryzen 9 3950X

Hvis vi starter på desktop siden, så er det nu helt sikkert at Ryzen 9 3950X lander d. 25. november. Det er altså lige om hjørnet, men det bliver spændende at se, om den er lige så svær at få fingrene i, som den allerede svære 3900X CPU.

amd_3950x_nyt.png

Ryzen 9 3950X kommer med 16 kerner og 32 tråde, så det bliver altså ubetinget den kraftigste CPU i desktop segmentet. Mest interessant er dog, at den er opført med en Base Clock på 3,5 GHz og en Boost Clock 4,7 GHz. 

Så 3950X bliver altså AMDs top chip i desktop segmentet, i forhold til både antallet af kerner og tråde, men også den højeste annoncerede Boost Clock. 

De sidste tekniske detaljer er en samlet L2+L3 cache på 72 MB og en 105 Watts TDP. 

amd_ryzen_zen_2_lineup.png

Listeprisen oplyst af AMD bliver på 750 dollars for den nye Ryzen 9 3950X. AMD sammenligner den mest direkte med Intels HEDT CPU Core i9-9920X, som ligger med en pris på 1199 dollars, så på den front kan man ikke komme uden om, at AMD skruer op for konkurrencen. 

3950x_sammenligning_ydelse_amd.png

Selvom vi naturligvis foretrækker uafhængige benchmarks, og helst lavet af os selv, så har AMD oplyst, at de i deres egne tests har set op til 22% fremgang i Single Thread ydelse sammenlignet med deres 2700X. Det er selvfølgeligt fine tal, men Ryzen 7 2700X er måske ikke den mest relevante CPU at sammenligne imod. 

gaming_3950X_amd_zen2.png

På gaming siden ser det også fornuftigt ud for AMD og Ryzen 9 3950X, selvom nogen måske vil mene, at det er en anelse overkill med en 16 kerners CPU til gaming. Igen er det udelukkende AMDs egne tal vi har her, og der er ikke mange reelle detaljer, men konkurrencen imellem den og Intels 9900K er tilsyneladende meget lige. 

creators_amd_3950x.png

Mere interessant er det dog at se på de mere professionelle applikationer, hvor en CPU som 3950X måske også er mest egnet. Hvis vi skal tage AMDs tal for gode varer her, så er der ikke meget konkurrence for 3950X i det felt, og selv Intels væsentligt dyrere i9-9920X halter bagud. 

power_3950X_amd.png

En af de største tiltag med AMDs Zen 2 arkitektur er energieffektiviteten, i den 7nm process der bruges. Her slår AMD uden sammenligning Intels CPUer, på trods af at AMD kommer med betydeligt flere kerner og tråde. Selv Intel i9-9900K kan ikke følge med der, og kræver en del mere strøm til sine færre kerner og tråde. 

Ryzen 9 3950X kommer uden en inkluderet køler. AMD har taget det valg helt bevidst, da de har designet chippen med fokus på lukket vandkøling, og har været meget bevidste om, at kunderne i det segment alligevel typisk køber deres egne køleløsninger. 

AMD anbefaler en 280mm eller større køler, og vil i forbindelse med lanceringen have en liste af anbefalede køleløsninger på deres hjemmeside. 

chipset_3950x.png

I forhold til bundkort er der ikke noget nyt under solen, da de allerede eksisterende bundkort på markedet, der kan tage en 3900X, også vil kunne tage imod en 3950X, så længe BIOS er opdateret. 

AMD anbefaler naturligvis selv, at bruge X570 baserede bundkort for at få mest ud af 3950X.


3. Generations Threadripper

AMD har også løftet det officielle slør for deres kommende tredje generation af Threadripper HEDT CPUer. 

threadripper_3rd_gen_amd.png

De er naturligvis rettet imod det professionelle marked, som er et sted hvor AMD har fået skåret sig en god del af markedet, siden de lancerede Threadripper. 

Der kommer to nye Threadripper processorer, som begge to er baseret på deres 7nm Zen 2 arkitektur, helt som deres desktop varianter. Det betyder selvfølgeligt også, at alle de samme features, som forbedret RAM understøttelse osv også følger med over til Threadripper siden. 

threadripper_3rd_gen.png

De to nye CPUer er TR 3960X, som kommer med 24 kerner og 48 tråde og en Base Clock på 3,8 GHz og en boost op til 4,5 GHz, og ikke mindre end 144 MB cache. Her lander prisen på 1399 dollars. 

Næste trin er TR 3970X med 32 kerner og 64 tråde med en Base Clock på 3,7 GHz og en Boost Clock op til 4,5 GHz og 144 MB cache. Her i toppen ender prisen på 1999 dollars. Begge kommer med en 250 watts TDP.  

I forhold til sidste generation i Threadripper familien fortæller AMD selv, at de med de nye CPUer kommer med en 30-40% forbedring i ydelsen. Så skulle altså være tale om et ret solidt spring. 

De nye Threadripper processorer kommer med den nye TRX40 platform, som tilbyder 88 PCIe 4.0 lanes. Ud af dem vil de 72 være tilgængelige for producenterne. I modsætning til tidligere er der nu otte PCIe lanes, som har direkte forbindelse imellem CPUen og chipsettet. Det er en fordobling fra de tidligere fire. 

Den forhøjede båndbredde mellem CPU og chipset betyder også, at et højere antal at de tilknyttede I/O enheder kan benyttes på en gang, uden at man oplever flaskehalse. 

trx40_platform_amd_zen2.png

Det er også blevet bekræftet af AMD, at der med de nye Threadripper processorer også kommer en ny sTRX4 socket, og de altså ikke vil være bagudkompatible med tidligere bundkort eller Threadripper CPUer.

Det er blevet gjort delt for at få plads til det højere antal PCIe lanes imellem CPI og chipset, og så er der en bedre skalerbarhed indbygget. Oven i det er der nogen andre langsigtede mål med den nye socket type, som AMD dog ikke har givet nogen nærmere detaljer på endnu. 

3970x_3960x_performance.png

Vi har også fået et lille indblik i den forventede ydelse, sammenlignet med Intels konkurrende produkter. Her har AMD sammenlignet med Intels Core i9-9980XE CPU. Hvis AMDs egne tal her ender med at holde stik, så kan vi se frem til forbedringen fra 22% til op til 90%, alt efter hvilket program der testes med.

De nye Threadripper produkter lander på hylderne allerede d. 25. november sammen med Ryzen 9 3950X.

I vores kommunikation med AMD er det helt tydeligt at mærke på dem, at de har ret store forventninger til tredje generations Threadripper. Vi krydser naturligvis fingre for at vi får en CPU eller to forbi til et nærmere kig her på Tweak så vi kan teste AMDs tal efter. 


Kilde: AMD