AMD Zen 4 presser Intel til grænsen med 5nm design

amd_ryzen_3000x_gpu_test
Processorerne i AMD’s kommende Zen 4 serier, kunne sætte Intel under voldsomt pres takket være deres 5nm design.


AMD ser ud til at opretholde sin CPU-proces position i fremtiden, med seneste rygter om, at skiftet til fremtidige fem nanometer - og hvilken slags ydelsesforøgelse vi kan forvente af det af denne konstellation.

Med sine Zen 2 processorer trak AMD fra sin rival ved at skifte til 7nm processen. I mellemtiden kæmper Intel stadig med at producere 10nm CPU'er - og har indrømmet, at de får svært ved at indhente AMD og dens 7nm-proces før vi skriver 2021.

Selvom vi i et stykke tid har vidst, at AMD sigter mod at producere 5nm Zen 4 CPU'er i fremtiden (Zen 3 er programsat til frigivelse i slutningen af 2020, og vil bruge en optimeret 7nm proces), melder seneste informationer, at vi måske ser AMD’s 5nm chips inden for en overskuelig fremtid (WikiChips), og dette kunne i den grad hjælpe med til at sende det sidste søm i Intel CPU-kiste.

amd_ryzen_3000x_gpu_test.jpg

Artiklen belyser de fremtidige planer for TSMC, det firma, der arbejder med AMD for at bygge sine processorer, og foreslår, at “TSMC reported 1.84x density improvement over the company’s own [7nm] node. Our estimates land at 1.87x which is reasonably close.”

PC Gamer påpeger, hvis disse tal er nøjagtige (og husk, at dette er et stort 'hvis'), kan det føre til en 85% stigning i transistortæthed sammenlignet med 7nm designet - en betydelig stigning.

Da transistortæthed er en nøgleingrediens i den samlede ydeevne for en processor, kan dette betyde, at 5nm Zen 4 processorer kunne se enorme forøgelser til at beregne ydeevne og effektivitet.

I henhold til AMD’s roadmap kunne vi se Zen 4 før 2022 - så hvis det virkelig frigives på det tidspunkt med 5nm design, så kunne Intel ende med finde sig endnu længere bag sin konkurrent.


Source & Image credit:

PC Gamer, WikiChips