AMD Threadripper 3990X udfordrer Windows 10 Pro

amd threadripper 3990x verdensrekord
AMD's Threadripper 3990X er uden tvivl ”the place to be”, hvis du vil have en high-end desktop-processor. Den nye Threadripper 3990X processor fra AMD har 64-kerner og 128-tråde, og netop den konstellation skaber problemer for Windows 10 Pro.


Windows 10 Pro formår ikke at håndtere AMD's Threadripper 3990X med 64-kerner og 128-tråde, og det er især de 128 tråde, som skaber problematikken. Windows 10 Home ikke håndtere mere end 64-kerner (eller tråde), men Windows 10 Pro skulle angiveligt kunne takle 128-tråde, i det mindste i henhold til de officielle specifikationer for operativsystemet. 

Læs også: AMD Ryzen Threadripper 3990X sætter verdensrekord

Problemet dukkede op i forbindelse med Anandtechs test af AMD Threadripper 3990X. Anandtech udførte testen af Threadripper 3990X CPU’en på et Windows 10 Pro system, og her viste det sig, at operativsystemet opdeler disse 128-tråde i to separate processorgrupper på 64-tråde. Og operativsystemet refererer endda til disse som to separate ”sockets2, som om det var en dual-CPU-maskine.

Hertil tyder det på, at dette scenarie rent faktisk skader processorens faktuelle performancetal, da opdeling af 3990X i to CPU-grupper påvirker resultaterne i benchmarks. 

Anandtech synes at konkludere, at en applikation muligvis kan aktiveres i en CPU-gruppe, og selvom det er en multitrådet app, kan denne muligvis kun få adgang til disse 64-tråde i sin egen gruppe snarere end de samlet 128-tråde, og dermed potentielt skade den samlede performance.

Slutresultatet er, at Anandtech observerede “a lot of slowdowns in some benchmarks”, selvom deaktivering af SMT (samtidig multithreading) efter signende løste problemet.

Nu er spørgsmålet så, hvor stort og udbredt et problem det er, og Microsoft havde overvejet muligheden for 64 tråds-problematikken på Windows 10 Home eller Pro. 

Desuden vil dem, der har råd til en Threadripper 3990X ($ 3.990) - sandsynligvis ikke pive over at skulle opgradere fra Windows 10 Pro til Windows 10 Pro til Workstation, hvor problemet ikke er til stede.

Sidstnævnte er Windows-versionen designet til at håndtere high-end computere, og vil være i stand til at genkende alle de tråde, 3990X har at byde på (Windows 10 Enterprise kan også). Det samme gør sig også gældende for Linux.  

Som en sidste bemærkning: I henhold til nogle af de kommentarer, vi har set via Ars Technica (som fremhævede Anandtechs anmeldelse), har Windows 10 Pro netop modtaget en opdatering, der giver den mulighed for at indeksere 3990X korrekt med alle sine 128-tråde.

Så problemet kunne faktisk være elimineret, før det for alvor tager fart i medierne.


Source & Image credit:

Anandtech, Ars Technica