Intel løfter sløret for deres 10th Gen HEDT CPUer

intel_cascade_lake_hedt
CPU markedet er blevet meget mere konkurrencepræget over de seneste par år, efter AMD er begyndt at kunne presse Intel med mere reel konkurrence på både mainstream og High End Desktop markedet. Næste kapitel i den kamp bliver lanceringen af nye CPUer fra både Intel og AMD til Highe End Desktop markedet, og her er Intel den første til at løfte sløret for deres nye 10. generations X serie.

De skulle oprindeligt være landet i oktober, men blev skubbet til november hvilket betyder, at de lander nogenlunde på samme tid som AMDs kommende Threadripper opdatering. 

Der er stadig ingen officielle informationer om pris og specifikationer fra AMDs side af hegnet, men nu har Intel løftet sløret for information om fire af deres kommende HEDT CPUer.


Lidt skuffende dog er det stadig Intels 14 nm teknologi, der danner base for de nye processorer og altså ikke noget banebrydende nyt på arkitekturen. 

I toppen får vi deres Core i9 10980EX Extreme Edition, som kommer med 18 kerner og 32 tråde, og en annonceret boost clock op til 4,8 GHz, 24,75 MB L3 cache, op til 72 PCIe 3.0 lanee, RAM understøttelse op til 4 kanalers DDR 2933. Der er dog mulighed for en større mængde RAM, med helt op til 256 GB RAM. Intel lister prisen på 979 dollars. 

intel_10th_gen_hedt.jpg

Den mindste CPU i den nye familie kommer til at være Core i9 10900X modellen, der kommer med 10 kerner og 20 tråde og en annonceret max boost på 4,7 GHz. Herefter er specifikationerne de samme, som på topmodellen i9 10980XE. For det mindste medlem i den nye familie lister Intel prisen til 590 dollars. 

Selv om man ikke ligefrem kan kalde de nye priser for billige, så er de betydeligt billigere sammenlignet med Intel tidligere priser på deres HEDT processorer. Her var gennemsnitsprisen pr kerne på 103 dollars, mens den med de nye CPUer er nede på omkring 57 dollars pr kerne. De annoncerede priser er dog ved bulk indkøb af 1000 enheder af gangen, så hvad prisen ender på hos en forhandler er altså ikke helt klart men som regel højere end listeprisen når den er angivet på den måde.

intel_10th_gen_features.jpg

I forhold til ydelse oplyser Intel, at vi kan forvente at de nye HEDT CPUer vil være omkring 7% hurtigere per kerne i fx 3D renderingsopgaver end Skylake-X generationen. 

Det er dog værd at bemærke, at Intel har gjort det endnu mere uigennemskueligt at forholde sig til deres boost hastigheder. Vi skal nu både forholde os til Base Clock, Intel Turbo Boost 2.0, Intel Turbo Boost Max 3.0, Intel Velocity Boost, og som noget nyt nu også begrebet Deep Leearning Boost. Det er altså ikke ligefrem blevet lettere at gennemskue ydelsen, og vi må vente på uafhængige tests for at få tingene helt på plads. 

performance_intel_10th_gen_hedt.jpg

De nye CPUer fra Intel forventes at kunne bruges i eksisterende X299 bundkort, men vi regner også med, at der vil komme nogen nye X299X bundkort på markedet sammen med de nye processorer i november måned.