Intel bekræfter ved et uheld fire Xe GPU'er

2019-07-27-image-3
I år er Nvidia fortsat med at dominere high-end GPU området men med AMD, der claimer et par sejre på mainstream priserne med Navi.


Det har også tvunget Nvidia til lavere priser takket være den sunde konkurrence mellem de to kamphaner. Næste år tilslutter Intel sig striden med mindst fire kraftfulde diskrete GPU'er med hardwareaccelereret ray tracing.

Som det ofte sker, har Intel ved en fejltagelse lækket en udviklerversion af deres 26.20.16.9999 grafikdriver med kodenavne for ti forskellige kategorier af produkter. De har siden taget det ned, men en Anandtech forum-bruger ”mikk” genudgav dem alle efterfølgende.

Højdepunktet er selvfølgelig referencerne til Intels nye Xe diskrete GPU'er, der nævnes fem gange. Tre omtaler; “IDG2HP512,” “iDG2HP256,” og “iDG2HP128.” Alle Intel grafikprocessorer har “i”, “DG” som bør være referende til diskret grafik, og “2” er varianten. "HP" kan betyde højeffekt, hvilket antyder, at disse er desktop GPU'er, og det følgende trecifrede nummer kan være antallet af eksekveringsenheder, som kunne være Intels svar til CUDA kerner.

Mens 512 eksekveringsenheder lyder lavt sammenlignet med Nvidias specifikationer, er Intels grafikarkitektur en helt anden. Intels Gen11, for eksempel, giver 16 flops pr. eksekveringsenhed pr. clock, således at en 512 EU grafik core, der fungerer ved 1800 MHz, ville nå 14,7 TFLOPS, lidt mere end et RTX 2080 Ti. En 256 EU GPU ville have 7,4 TFLOPS, det samme som en RTX 2070, og en 128 EU GPU ville have 3,7 TFLOPS. Vi har selvfølgelig ingen idé om, hvilken hastighed GPU'erne sættes på.

2019-07-27-image-3.jpg

De sidste to omtaler af diskrete GPU'er er"iDG1LPDEV" der antyder, at en "1" lav effekt variant er i støbeskeen og kan komme senere, på grund af "dev" status. Det kan være en separat GPU til bærbare computere. Et "iATSHPDEV" -navn henviser til Arctic Sound kodenavnet, som Intel bruger til sine første generation af diskrete GPU'er. Koden, der refererer til den, beskriver den til at bruge Gen12 arkitektur i en højeffektkonfiguration. Det kan være første test af en anden generations komponent.

På CPU siden viser driveropdateringen “LKF-R” Lakefield, en potentiel ny processor med lav effekt med fem kerner (en ved 22 nm, fire ved 10 nm). Fire modeller vises på listen. "EHL," eller Elkhart Lake, er en gruppe af ultra-low-power SoC'er bygget på 10nm, som forventes frigivet næste år.

“TGL” er formodentligt kommende Tiger Lake. Efterfølgeren til den forestående Ice Lake, Tiger Lake, vil være mainstream arkitekturen i slutningen af 2020 med 10nm. Driveren viser otte modeller, der bruger Gen12 Xe grafik, dog i en lav effektkonfiguration.

2019-07-27-image.jpg

“RKL” er Rocket Lake, erstatningen for Tiger Lake, der kommer i 2021. Vi kan se fra de otte listede processorer, at det stadig er i de tidlige stadier af udviklingen. “iRKLLPGT1H32,” bør være en Tiger Lake CPU, som kunne bruge en “GT1” grafikmotor med 32 udførelsesenheder. Andre GPU'er på listen omhandler “GT0” og “GT0.5”, hvoraf nogle ser ud til at bruge 16 eksekveringsenheder.

Sidst men ikke mindst har vi “ADLS”, Alder Lake, som erstatter Rocket Lake i 2021, men stadig forventes at satse på 10 nm.

Selv om tolking af de lækkede oplysninger fra Intel og dertilhørende tech redaktioner rundt om på kloden uden tvivl involverer fejltolkninger, ser det generelt spændende ud, når Intel får taletid ved bordet med de store drenge i klassen.


Fremtidige integrerede GPU'er ser ud til at være spækket med performance, og Intel er altså godt i gang med at udvikle de næste generationers GPU’er. Deres diskrete GPU'er, forudsat at der ikke er nogen grimme overraskelser i frekvenser eller på softwarefronten, ser ud til at være planlagt til at kæmpe med Nvidia overalt i deres line-up. Med lidt held giver Intel den konkurrence, markedet mangler