Ryzen 3000 boost fix: Virker det som forventet?

X570 Chipset.jpg
AMD's nye Ryzen 3000 boost fix, som skal dæmme op mod den sønderlæmmende kritik fra brugerne og manglende boosthastigheder på Ryzen 3000 processorer er blevet testet. Selvom AMD Ryzen 3000 boost fix rent faktisk virker, læser det ikke på magisk vis alle problemerne forbundet med bootfrekvensen.


Ryzen 3000 boost fix øger faktisk disse boostfrekvensen. Der er dog en lille hage ved AMD’s forsøg på at løse problemet - nemlig at boost aktiviteten ikke altid leveres på det rigtige sted, hvilket betyder, at alle kernerne aktivt bruges.

Konklusionen kommer via et testsetup hos Tom's Hardware, som dækker en omfattende undersøgelse af AMD’s BIOS-fix, hvor Ryzen 9 3900X, der testes, blev øget til maksimalt 4,65 GHz, en 75 MHz stigning sammenlignet med tidligere boost peak (med ældre BIOS versioner) på 4,575 GHz (og også over den nominelle hastighed på 4,6 GHz).

Denne gode nyhed er Ryzen 3000 boost fix rent faktisk virker, men faktum er, at Ryzen 3. gen CPU'erne nu ikke blot rammer en ensartet maksimal boosthastighed på tværs af alle kerner, men snarere har en blanding af hurtigere og langsommere kerner når boost sparker ind.

Så hvis de forkerte kerner bliver boostet - hvilket betyder dem, der faktisk ikke bruges af en given proces - mangler naturligvis CPU’en stadig 100 procent performance med hensyn til det samlede ydeevne på trods af AMD's forbedrede boost.

Kan vi stole på resultatet?

Tom's udførte sin test ved hjælp af en Ryzen 9 3900X processor i et Gigabyte X570 Aorus Master bundkort, da Gigabyte er en af kun to bundkortudbydere, der har frigivet den endelige version af firmware 1.0.0.3ABBA, der korrigerer boost problemet (Asus er anden aktør på listen, mens resten af bundkortetsproducenterne, der stadig arbejder med beta-firmware).

En række benchmarks blev udført i løbet af testning, herunder PCMark 10, GeekBench 4, VRMark samt Cinebench, hvoraf sidstnævnte ligeledes blev brugt i af Der8auers undersøgelse, den der virkelig fyrede op under denne boostfrekvens kontrovers.

En interessant sidebemærkning her er, at AMD siden er kommet ud og forklaret, at Cinebench ikke er det bedste benchmark til at måle boostfrekvenser, da over en udvidet test som denne “the operating frequencies may be less than the maximum throughout the run”. 

Selvom Der8auer forklarede, at AMD faktisk selv anbefalede Cinebench R15 skulle bruges til måling af boost.

AMD anbefaler nu PCMark 10 som en god "bursty workload proxy" til at teste boosthastighederne på Ryzen chips, og faktisk fremhæver Toms benchmarksuite som særlig interessant.

Det skyldes, at der er meget mere boostaktivitet under disse test med den nye BIOS sammenlignet med ældre BIOS versioner, med større antal forøgelser og tilhørende hurtigere spidshastigheder opnås.

Som tidligere nævnt, observerede Toms 75MHz stigning i boost på den testede 3900X med den nye BIOS - men ligeledes en ikke-ensartede boost opførsel.

Læs den fyldestgørende test via Toms Hardware


Kilde & Image credit:
Toms Hardware