Facebook arbejder på et think-to-type system

facebook think-to-write
Elon Musk er ikke den eneste, der ønsker, at vi skal kommunikere via hjernebølger. Facebook har også ambitiøse planer om at interagere med computere ved hjælp af wearables, som en dag kan åbne for muligheden for skrive med vores hjernerbølger.


Nu har neurovidenskabsmænd fra University of California, San Francisco (støttet af Facebooks Reality Labs) demonstreret et system, der kun kan oversætte tale til tekst i realtid ved kun at bruge hjerneaktivitet. Selvom det er imponerende, viser det, at teknologien stadig har en lang vej endnu.

Hjernecomputer-interface-systemer findes allerede, men kræver, at brugerne mentalt vælger et bogstav ad gangen på et virtuelt tastatur, en proces, der har en tendens til at være meget langsom. UCSF forskerne forsøgte imidlertid at bruge kontekst til at hjælpe maskinerne med at oversætte hele ord og sætninger.

Forskere implanterede elektriske arrays på overfladerne af hjernerne hos frivillige epilepsipatienter. De blev placeret i regioner i hjernen, hvor de forbundet med både tale og forståelse.

Patienterne svarede højt på multiple choice spørgsmål, som "From 0 to 10, how comfortable are you?"eller "How is your room currently?" Ved kun at bruge elektrisk hjerneaktivitet vil systemet derefter gætte, hvornår et spørgsmål blev stillet, og hvad det var, og ud fra det bestemme emnets svar.

Hvis det først regnede ud, hvilket spørgsmål der blev stillet, kunne det begrænse det mulige sæt svar. Som et resultat frembragte det resultater, der var 61 til 76 procent nøjagtige sammenlignet med 7 til 20 procent, forventet ved at gætte sig frem.

"Here we show the value of decoding both sides of a conversation -- both the questions someone hears and what they say in response" forklarede Prof. Edward Chang.

Eksperimentet gav positive resultater, men viste også de aktuelle begrænsninger af teknologien. Selvom de elektriske arrays er mindre påtrængende end prober indsat, der blev brugt til andre hjerneinterfaceeksperimenter, var det stadig nødvendigt for forsøgspersoner at blive implanteret gennem epilepsikirurgi. Og snarere end blot at tænke på svarene, sagde de dem højt.

Her til var intervallet af ni spørgsmål og 24 svar meget begrænset. Derfor er dette langt fra Facebooks erklærede mål om 100 ord-per-minut af tilfældig taleoversættelse ved hjælp af passive wearable enheder.

Facebook mener imidlertid, at selv den begrænsede kapacitet kan være effektiv nok. "Being able to decode even just a handful of imagined words -- like 'select' or 'delete' -- would provide entirely new ways of interacting with today's VR systems and tomorrow's AR glasses" skrev virksomheden i et indlæg.

Folk kan naturligvis være bekymrede over at give Facebook (af alle virksomheder) direkte adgang til vores hjerner. Reality Labs Rearcher direktør Mark Chevillet forsøgte imidlertid at tackle sådanne bekymringer i Facebooks indlæg om emnet.

Image credit & Kilde
tech.fb.com