IBM afslører Hypertaste, en elektrisk tunge, der kan smagsteste og analysere væsker i luften

2019-07-16-image-28
IBM er et af verdens største tech producenter, og deres enorme ressourcer har givet dem mulighed for at komme med spændende og innovative opfindelser.


Tilbage i april rapporterede de om virksomhedens kontroversielle menneskelige ressource AI, som besidder evnen til at analysere medarbejdervaner og arbejdsevne for at bestemme, hvornår de er ved at afslutte med 95 procent nøjagtighed.

Nu er virksomheden kommet op med en ny opfindelse: en elektrisk tunge, der kan bruges til at "smagsteset" forskellige væsker såsom farligt affald eller kemikalier. Denne enhed, der er passende kaldes "Hypertaste", kan udføre dybdegående væskeanalyse på tværs af en "variety of compounds"med minimalt udstyr, der gør det ideelt for forskere, der mangler adgang til avancerede laboratorier.

IBM kalder Hypertaste en "AI-assisted e-tongue for fast and portable fingerprinting of complex liquids”, og det er et passende resumé af teknologiens funktionalitet. Hypertast er afhængig af en række "tværfølsomme" elektrokemiske sensorer, der består af elektrodepar. Disse par kan "smage" molekylekombinationer til stede i en given væske og tildele det et specifikt spændingssignal.

Når disse sensorer har udført denne proces for alle flydende molekyler, kan et bestemt "fingeraftryk" for væsken bestemmes. Ifølge IBM tager hele processen med fingeraftryk og kemisk identifikation "mindre end et minut", hvilket er relativt imponerende for en bærbar enhed som denne. Resultaterne af en given analyse kan hurtigt ses via en dedikeret mobilapp.

Med hensyn til de mulige brugsscenarier til Hypertaste, tilbyder IBM et par eksempler i sin annonceringsblogindlæg. Med Hypertaste kunne statslige organer udføre on-the-fly tests af vand på fjerntliggende steder. Alternativt kan drikkevare- eller fødevarevirksomheder let kontrollere, at produktet bliver afsendt af leverandører, der faktisk indeholder de ingredienser, det skal uden at skulle sende noget til et laboratorium for at vente på langvarig test og resultater.

Hypertaste er selvfølgelig kun en prototype, og om hvorvidt det nogensinde kommer ud til virksomheder, er stadig uvist.


Kilde & Billeder
IBM