Oplad din elbil på 10 minutter

elbil-batteri-opladning-på-10min
Mens angsten for rækkevidde på elbiler er blevet mindre med årene, og topmoderne el-biler, der er i stand til at køre over større afstande, ville det næste problem, der skal løses være opladning. Dette skyldes, at selvom opladningsteknologien er blevet forbedret gennem de seneste år, tager det stadig betydeligt længere tid at oplade en elbil mod tanke den på tankstationen.


Takket være forskerne på Penn State University ledet af Chao Yang Wang, tyder meget på, at de måske har løst dette problem ved at have udviklet ny batteriteknologi, der potentielt kunne oplade en elbil til 80% på kun 10 minutter. Dette vil stadig være en smule længere, end det at tanke bilen på tankstationen, men det er stadig et markant skridt i den rigtige retning.

Wang og hans hold af forskere arbejdede med tanken om blot at optimere et lithium-ion-batteri med så meget energi som muligt. Problemet med superladning af et lithium-ion-batteri er imidlertid, at der under processen er en chance for, at lithium danner pladelignende aflejringer på den negative elektrodes overflade, hvilket igen reducerer batteriets levetid.

Forskerne kom imidlertid på en idé om, at de ved at opvarme batteriet til en høj temperatur inden påfyldningen, kunne gøre det varmt nok til, at lithiumpladerne ville dannes. De testede derfor ideen på et kommercielt tilgængeligt industribatteri, hvor de først testede det uden opvarmning, hvor der efter 60 cycles begyndte at dannes lithiumplader.

Holdet af forskere testede det derefter, hvor det ved 60 ° C lykkedes at oplade batteriet 2.500 gange uden dannelse af lithiumplader. Forskerne forklarer, at det svarer til ca. 750.000 kilometer. Selvom vi ikke er sikre på, om og hvornår denne teknik kunne finde vej til elbilbatterier, håber forskerne på at komme endnu længere ved at reducere opladningstiden til så lavt som 5 minutter, hvilket vil være en imponerende bedrift og en kæmpe gevinst for elbils-industrien.


Kilde & Image credit:

Yang Wang Group. independent