TV trends i 2020 du skal holde øje med

TV trends
Efter en uges på CES, hvor den ene TV-producent efter den anden, fremviste nye modeller til 2020 markedet, er vi ved at have dannet os overblik nok over, hvad vi kan forvente os af de kommende modeller. Det vil gå et par måneder endnu før nogle af disse nye modeller kan købes, men hvis du er på udkig efter et nyt tv, er det altid værd at være opmærksom på, hvad der kunne være på vej i horisonten. Dette kigger vi på i denne artikel.


Vi så nogle spændende produkter under vores CES 2020 rejse til Las Vegas, men hvorvidt det er værd at vente med at købe et af disse nye tv'er, er et andet spørgsmål. Mens mange af de tendenser markedet har peget i retning af forud for CES 2020, dukkede op på messen, og her fremgik det tydeligt, at en stor del af fokus er på 8K, og med kun mindre opgraderinger og finjusteringer på nuværende 4K-modeller som forbedret smart TV-software og et par funky nye formfaktorer.

OLED-teknologi vil blive tilbudt af flere virksomheder end nogensinde før i 2020, da Vizio, Philips, Panasonic og nyankommne Konka planlægger alle at bringe nye OLED-modeller ind på markedet i år. Efter flere års OLED-dominans fra LG og Sony (der bruger LG OLED-paneler), er nye produkter og enhver konkurrence fra andre mærker et forfriskende pust og bør åbne markedet for nye producenter og lavere priser end vi er vant til.

LG og Sony er dog stadig markante aktører OLED-segmentet, og de tilbyder begge nogle imponerende modeller, og her kommer deres erfaring inden for produktion af top-notch OLED-skærme til gavn. LG har annonceret deres nye Gallery-serie, der basalt set et komplet OLED-tv, inklusiv lydsystem produceret i en supertynd 20 millimeter tyk/tynd pakke, der kan hænges fladt på væggen. Sonys egne OLED'er får en 2020-opdatering med Bravia A8H, som i 2020 har en forbedret version af Acoustic Surface Audio, Sonys lyd-fra-skærm-teknologi.

gsynccompatibleoled01.jpg

LG8K-CES_large.jpg

Source: LG

Med alle disse OLED-tv'er på vej ind markedet sammen med de eksisterende modeller, kan vi med sikkerhed forudsige to ting: 2020 vil levere de bedste OLED-tv'er vi endnu har set, med endnu bedre billedkvalitet og lyd, end vi har set i tidligere år. Men det er også meget sandsynligt, at 2020 bliver året, hvor lavere prisen ser sin ankomst gennem mere budgetvenlige produkter, og hvor flere får råd til at hoppe med på 8K-trenden.


8K TV - penge værd?

Selvom 8K TV stadig har et stykke vej i en modningsproces rent teknologisk og på markedet, er 2020 muligvis det første år, hvor forbruger aktivt vil søge i 8K-retningen. Med nye modeller annonceret af LG, Samsung og Sony sammen med den første 8K-model fra TCL har udvalget af 8K-TV aldrig været bredere og bedre. 

TCL.jpg

Source: TCL

Spørgsmålet er så bare, hvilke modeller og producenter vi vil se ankomme på det danske marked.

Blandt de nye fjernsyn klar til 2020 markedet, finder vi Samsung Q950 8K QLED, som kan prale af et smukt rammeløst design og et nyt lydsystem, der tilbyder lydkvalitet, der passer til det smukke 8K-billede. Sonys Z8H gør det samme med en forbedret version af Sonys akustiske lyd + teknologi.

samsung QE82Q950R.JPG

Source: Samsung

8K-TV oplever et fald i pris, og 2020 vil være det første år, hvor 8K-indhold endelig er tilgængeligt. De olympiske lege i Tokyo sendes i 8K - i det mindste for nogle begivenheder - takket være et partnerskab mellem LG og den japanske tv-station NHK. Og de kommende Xbox Series X og PlayStation 5 konsoller vil begge være i stand til at spille i 8K. De første 8K-streamingstjenester forventes at blive lanceret i år, og Samsung skubber på en ny komprimeringsteknologi, kaldet AI ScaleNet, der giver mulighed for at streame 8K-video inden for den samme båndbredde, der i øjeblikket bruges af 4K-streams.

Det vil dog stadig vare mindst et år, før man med ro i sindet, kan anbefale indkøb af et 8K – markedet er i vores optik for ung på nuværende tidspunkt.


Moderne fjernsyn kan lytte med

En anden stor tendens, du skal se holde øje med, er den stigende popularitet af smart højttalerteknologi, som har tilskyndet tv-producenterne til at opbygge de samme muligheder i smarte tv'er.

Da mange smart TV allerede har integration af stemmeassistenter som Amazon Alexa, Google Assistant og andre, er det et logisk træk i at gøre stemmesamspil mere tilgængeligt. Og der vil helt sikkert være mere komfort ved at kunne tale direkte til dit TV uden at skulle tale til en mikrofon indbygget i fjernbetjeningen.

Dette rejser dog i samme omgang nogle spørgsmål om privatliv og sikkerhed. TV-producenter har en blakket historie, når det kommer til at tracke brugerdata, holde øje med visningsvalg, app-interaktion med videre. Og denne information kan og vil næsten altid deles med tredjepart, som regel med henblik på reklame. Der er ingen grund til at tro, at producenterne pludselig vil stoppe denne proces, når mikrofoner, der i princippet kan aflytte omgivelser, pludselig er standard i mange fjernsyn.


Skal du købe nu eller vente

Som udgangspunkt vil vi anbefale du venter med at hoppe på 8K-bølgen – i det mindste til 2020 modellerne gør sin ankomst. Der er nye teknologier og features med i disse, som gør ventetiden det værd, hvis du er på udkig efter specifikke funktioner eller features som OLED eller 8K. Og hvis du er sikkerhedsbevidst, kan det være et godt tidspunkt at købe en topmodel fra 2019, før indbyggede mikrofoner bliver almindelige.

Når det drejer sig om størstedelen af 4K fjernsyn, bliver 2020 modellernes funktioner muligvis ikke lige så overbevisende som vi var vidne til i 2019. 


Source & Image credit:

LG, Samsung, TCL, Flicker