Quick Charge 5 vs Quick Charge 4+: Sammenligning

quick charge 5
Kinesiske telefonproducenter har taget stafetten inden for hurtigopladningsteknologien gennem de år. OnePlus understøtter i øjeblikket 30 W hurtigopladning og Oppo er skiftet fra 50W SuperVOOC til 65W SuperVOOC opladning - hvilket giver søsterfirmaet, Realme, mulighed for at låne hurtigopladningsteknologien. Disse kinesiske giganter, inklusive Oppo, Xiaomi og Vivo, er nu klar til at debutere telefoner med over 100 W hurtigopladningsunderstøttelse. Qualcomm Quick Charge har tidligere siddet fast med ved 27W hurtigopladning, men er nu for alvor begyndt at røre på sig.

Som vi omtalte forleden, har Qualcomm endelig opgraderet Quick Charge standarden efter tre år. Quick Charge 5 blev annonceret for bare et par dage siden og understøtter op til 100W opladningshastigheder, som giver mulighed for, at oplade din smartphone fra 0-50% på 5 minutter

Det giver dig mulighed for at oplade din telefon fuldt ud på under 15 minutter, hævder Qualcomm. Hvis du imidlertid spekulerer på, hvad alle opgraderinger tilføjer hurtigopladningsstandarden Quick Charge sammenlignet med Quick Charge 4+, er du ankommet til det rigtige sted.

Hvad er Qualcomm Quick Charge teknologien?

Inden vi går i dybden med forskellene og lighederne mellem brødrene, vil vi lige skritserer, hvad der gemmer sig bag Qualcomms Quick Charge teknologi. Den amerikanske chipproducent er kendt for at revolutionere hurtigopladningsverdenen - hvilket gør det muligt for brugere at oplade deres telefoner i hastigheder hurtigere end 10W (5V / 2A) tilbage i 2014. Quick Charge teknologien omtales også som Fast Charge.

qualcomm-quick-charge-5 29-07.jpg

Quick Charge er designet til at være både stik og strømuafhængig, og fungerer med alle typer porte, inklusiv USB Type-A, USB Type-C og microUSB porte.


Quick Charge 5 vs Quick Charge 4+

Opladningshastighed

Lad os tage en tur down memory lane, før vi ser på Quick Charge 5 og Quick Charge 4+ opladningshastigheder.

Qualcomm Quick Charge 1.0 havde en maksimal effekt på 10W, Quick Charge 2.0 hævede niveauet til 18W (9V / 2A), og Quick Charge 3.0 tilbød op til 36W (12V / 3A) strømudgang. Rent faktisk aktiverede Qualcomm op til 100W opladningshastigheder med Quick Charge 4 tilbage i 2016. Quick Charge 4+ bragte nye højder af denne standard med ankomsten af Snapdragon 845 chipsettet i 2017.

Nu ved du, at Quick Charge 4+ understøtter op til 100W opladningshastigheder takket være Quick Charge og USB-PD understøttelse. Telefonproducenterne vedtog imidlertid ikke aktivt denne standard, og tilbød kun op til 27W Fast Charge via USB-PD. Denne standard er også PD-PPS kompatibelt, men som vi nævner ovenfor, blev det ikke aktivt brugt som en spændingsjusteringsprotokol før for nylig.

Quick Charge 5 medfører ingen større ændringer i denne henseende. Det kan ses som en udvikling af Quick charge 4+ og en add-on, der nu drager fuld fordel af USB-PD PPS standarden for at give brugerne adgang til flere spændingsniveauer for at opnå opladningshastigheder op til 100W. Det ligner det, som mange kinesiske telefonproducenter allerede har introduceret, men ankomsten af Quick Charge 5 vil tilbyde alle lige vilkår.

Hvad betyder det for brugerne? Vil min blive varm, mens jeg oplader telefonen? Bliver en Quick Charge 5 kompatibel telefon hurtigere varm under opladning?

Svaret på dine spørgsmål er - NEJ. En af de ting, der er anderledes ved Quick Charge 5, er opladningsarkitekturen i sig selv. USB-PD PPS ser spændingsreguleringen bevæge sig fra indersiden af smartphone til ydersiden, dvs. opladeren. Dette betyder, at det er den oplader, der giver mere spænding, som PMIC'erne på din telefon derefter kan justere for at give den nødvendige strøm til batteriet.

Dette betyder, at opladeren er mere tilbøjelig til at skrue op for varmen under opladning, og Qualcomm har selvpålagt en 40 graders Celcius temperaturgrænse (med 98% maksimal konverteringseffektivitet) for telefonen, mens den oplades via denne standard – vel og mærke uden telefonens komponenter kan tage skade. De fleste af os kender varmeproblemet under opladning, hvor man til tider ikke kan holde telefonen mellem fingerne.

En anden fordel ved Quick Charge 5 er, at det ikke kun understøtter et enkelt, men 2S batterier, hvilket betyder, at to batterier kan tilsluttes i serie inde i telefonen for at fordoble ladespændingen. Dette betyder, at en standard lithium-ion oplades ved omkring 8,8 volt i modsætning til omkring 4,4 V for et enkelt batteri.

Dette betyder, at du kan opnå op til 53W (8,8 x 2 x 3) ved hjælp af et standard 3A opladningskabel - hvis telefonproducenterne bruger konfigurationen med dobbeltbatteri. Telefonproducenter skal bruge et specielt kabel, der er i stand til at understøtte over 5,7 volt for at tilbyde 100W + opladningshastigheder.


Ladetid

Selvom Qualcomm ikke giver officielle 0% til 100% opladningstider til Quick Charge 4+, skabte teknologien stadig imponerende resultater.

Quick Charge 4+ er ifølge Qualcomm i stand til at oplade et 2750mAh batteri fra 0% til 50% på 15 minutter. Det resulterer i, at du har ca. 1375 mAh opladning på 15 minutter, hvilket ikke er dårligt, hvis din telefon har et 4.500 mAh batteri (ca. 31% opladning på 15 minutter).

Quick Charge 5 er på den anden side i stand til at oplade et 4.500mAh batteri fra 0% til 100% på under 15 minutter. Forbløffet? Nå ja, hvis telefonen understøtter Quick Charge 5 og du har et kompatibelt tilbehør, vil du være i stand til at oplade din telefon fuldt ud på under 15 minutter. Qualcomm forklarer selv, at du vil være i stand til at få omkring 50% opladning af batteriet på 5 minutter, hvilket lyder som et marketingsstunt mod konkurrenterne.

Du får mindst 53W hurtigopladningshastigheder, hvis ikke 100W, ved brug af en konfiguration med dobbelt batteri under Quick Charge 5 standarden. Qualcomm siger også, at et enkelt batteri vil have en begrænsning og kun oplades op til 45W.

 

Den største fordel ved Quick Charge 5

Fordelen ved, at telefonproducenter skifter til Quick Charge 5, er det faktum, at du vil være i stand til at bruge en hvilken som helst standard PD-PPS oplader til hurtigt at sende strømmen ind på din smartphone.

Hvis en PD-PPS understøttet oplader er i stand til at udsende den strøm, som din telefon kræver, kan du bruge den til at hurtigoplade din enhed. Som AnandTech med rette påpeger, bruger den nyligt annoncerede Oppo 125W Super Flash Charge løsning PD-PPS protokollen og understøtter op til 20V / 6.3A.

Dette betyder, at den vil være kompatibel med Quick Charge 5 og kan bruges til at oplade en Quick Charge 5 understøttet telefon.


Quick Charge 5 understøttede telefoner

Quick Charge 5 understøttes på Qualcomms seneste flagskibschipsæt - Snapdragon 865 og Snapdragon 865 Plus. Virksomheden planlægger også at integrere denne hurtigopladende teknologi i “future premium- and high-tier Snapdragon mobile platforms”

Xiaomi vil være en af de første telefonproducenter, der udnytter Quick charge 5 teknologien. Vi forventer, at den kommende Mi 10 Pro + eller Mi Mix 4 kommer med 100W opladning support, og jungletrommerne omtaler telefoner med op til 100W hurtigopladning i 3. kvartal 2020.


Source & Image credit:

Qualcomm,Anandtech