Sådan ryddes cache på Android: Fordele & ulemper

android nyt logo
Hvad er midlertidige app-filer? Hvordan rydder du cachen på Android? Og hvornår skal du gøre det? I denne guide har vi samlet alt du har brug for at vide.

Din Android-telefons begrænsede lagerplads kan hurtigt fyldes op. En af årsagerne til dette er, at de apps, du bruger, regelmæssigt opretter nye filer for at gemme oplysninger.

Disse midlertidige datafiler er kendt som en cache, og kan bære en markant del af ansvaret for, at din Android-telefons lagerplads kan fyldes til bristepunktet med cache-filer.

Lad os tage et spadestik dybere ned i, hvad midlertidige app-filer er, og hvordan du rydder cache på Android.


Hvad er cachelagrede data?

Din telefon bruger de midlertidige data, der er gemt i cache-filer til hurtigt at hente tilknyttede oplysninger, når du åbner en app. For eksempel kan Spotify muligvis cache dine mest anvendte playlister/afspilningslister, så programmet ikke behøver at indlæse disse hver gang du åbner dem. Chrome kunne cache et stort billede på en hjemmeside, som du besøger regelmæssigt, så systemet behøver ikke at downloade billedet hver gang du åbner siden.

En cache-fil er kun nyttig for det tilknyttede program; Spotify har for eksempel ikke brug for Instagrams cache og visa versa. I mange tilfælde, når en app beslutter, at gemte midlertidige oplysninger ikke længere er nyttige, kasseres de medfølgende cache-filer.

Websteder, apps og spil bruger alle cache-filer til at give dig en hurtigere browseroplevelse.

Cache bruges ikke kun af din Android-telefon - det er også en funktion på desktop-browsere og anden software. Uden cache skal din enhed genindlæse billeder og andre elementer hver gang du åbner dem, hvilket er ineffektivt og dermed spild af dyrebar tid.


Sådan ryddes cachen på Android-enheder

På moderne versioner af Android skal du slette cache-filerne for hver app individuelt. Bemærk, at du sjældent har brug for at slette al cache på tværs af din enhed. I de fleste tilfælde kan rydning af cachen fra et par problematiske apps løse problemer med opbevaring eller generel performance.

Følg nedenstående trin for at rydde cachelagrede data for en Android-app. Til denne guide benytter vi os at processen for Android 11 her; din enhed kan derfor se lidt anderledes ud alt efter din version af Android version.

1. Åbn Indstillinger, og vælg Lagerplads.

2.På den resulterende liste skal du trykke på posten Andre apps. Dette fører dig til en liste over alle de apps, der er installeret på din telefon.

3. Vælg den app, hvis cache du vil rydde. For at se, hvilke apps der tager mest plads, skal du trykke på trepunktsmenuen øverst til højre og vælge Sortér efter størrelse (Denne er ikke tilgængelig på alle versioner). Vi bruger Chrome som et eksempel.

Screenshot_20201208-102733.jpg

4. På appens informationsside skal du trykke på indstillingen Ryd cache.

Screenshot_20201208-102837.jpg

Det er alt hvad du skal gøre for at rydde cache-filerne på enhver app på din Android-telefon.

Bemærk, at hvis du trykker på Ryd lagerplads i stedet, fjerner du alle data fra appen. Dette nulstiller det i det væsentlige appen til en ny tilstand, som om du lige har installeret det fra Play Butik.

Ældre Android-versioner gav dig mulighed for at slette alle cachelagrede filer på én gang ved at gå til Indstillinger > Lagerplads > Cachelagrede data. Derfra skal du blot trykke på OK, når du ser muligheden for at slette alle cache-filer. Desværre er der ingen indbygget måde at rydde al cache på moderne versioner af Android.

Hvad sker der efter rydning af cache?

Når du har ryddet cache-filerne, genvinder du noget lagerplads, og appen fungerer fortsat som normalt. Men eftersom du slettede de data, der blev brugt til at optimere performance, indlæses nogle elementer langsommere, næste gang du bruger appen.

Selv om det kan tage lidt ekstra tid at søge rundt i starten, vil appen over tid opbygge cache igen baseret på din brug af appen. Rydning af cache bør ikke logge dig af eller forårsage andre større ændringer. Du mister ikke data som spildata (hvor du er kommet til i et spil), browserbogmærker eller lignende.


Fordele ved at rydde cache

- Cache-filer er vigtige, og du behøver typisk ikke at rode med disse. Det er dog undertiden nyttigt at manuelt fjerne cache-filer fra din Android-telefon.

- Her er et par områder hvorpå rydning af cachen på Android kan være nyttigt:

- På kort sigt hjælper rydning af cache dig med at spare lagerplads på din telefon. Men dette er en midlertidig løsning, da nye cache-filer oprettes hele tiden, når du bruger apps.

- Nogle gange kan gamle cache-filer blive beskadiget. Når dette sker, kan du med apps opleve dårlig performance eller en app fejler. Sletning af defekte cache-filer kan løse disse problemer.

I teorien kan gamle cache-filer udgøre sikkerhed og privatlivstrusler. Websider, der er cachelagret i din browser, kan indeholde følsomme oplysninger. Hvis en uautoriseret person har fået adgang til disse filer, kan de muligvis bruge dem til at anskaffe sig private oplysninger.

Hvis en browser eller anden app nægter at hente den nyeste version af en side, kan rydning af cache tvinge den til at opdatere.

slack cache problemer.JPG

Skal du rydde cache regelmæssigt?

Nu hvor du kender fordelene ved at rydde cache, kunne du måske overveje, om du skal rydde cachen manuelt efter en fast tidsplan. Men dette er faktisk kontraproduktivt. Husk, at cachelagrede filer tjener det nyttige formål at fremskynde adgangen til indhold, du bruger regelmæssigt.

Derfor er det ikke en god idé ofte slette gamle cache-filer manuelt. Android har allerede en indbygget mekanisme til sletning af ubrugte filer, der fungerer ret godt. De lejlighedsvise tidspunkter til manuel sletning af cache-filer opstår, når:

- En apps cache-filer er beskadiget, hvilket får appen til at opføre sig ikke hensigtmæssigt.

- Du vil slette filer, der indeholder personlige oplysninger for at beskytte dit privatliv.

- Du løber tør for lagerplads på din telefon og ikke ønsker at slette dine videoer, billeder og apps. Husk, at dette er en kortsigtet løsning; du bliver på et tidspunkt nødt til at bruge andre måder til at frigøre lagerplads


Skal jeg bruge Android Cleaner-apps?

Der er mange apps i Play Butik, der hævder at kunne rydde op i ubrugte fotos, videoer og cache-filer på din telefon hurtigt nemt og sikkert. Mens disse cleaner-apps nogle gange kan levere en nyttig service, er disse apps normalt ikke værd at bruge af nogle helt basale grunde:

- De fremsætter ofte falske påstande, som at rydde cache-filer dramatisk øger hastigheden på din telefon.

- Apps tager mere plads på din telefon og i visse situationer endda kan nedsætte performance ved konstant at køre i baggrunden.

- Ofte er de fulde af annoncer og køb i appen.

cache cleaner eksempel.JPG

Hvis det er muligt, skal du undgå dem helt. De fleste Android-telefoner har allerede en slags smart opbevaring, der fjerner gamle filer, hvilket gør tredjepartsapps unødvendige til dette formål.

Sletning af cache på Android hurtigt og nemt

Rydning af ubrugte cache-filer på Android er en nem måde at frigøre plads midlertidigt eller foretage fejlfinding af appp-roblemer. Men det er ikke noget, du skal gøre ofte eller gennem upålidelige tredjepartsapps. Brug det kun som et specifikt værktøj, når det er nødvendigt for enhedens ydeevne.

 

Source & Image credit:

Google