Windows 10 blokerer uønskede apps som standard

malwarebytes Windows defender
Windows 10 blokerer potentielt uønskede apps som standard. Microsofts Windows Defender -funktionalitet er blevet væsentligt forbedret siden udgivelsen af Windows 10 i 2015. Med Windows 10 version 2004 (maj 2020 opdatering) tilføjede Microsoft en ny valgfri indstilling, der gør det muligt at blokere potentielt uønskede apps (PUA) i operativsystemet.

Potentielle uønskede apps (PUA'er) betragtes ikke som malware, men de kan være skadelige på andre måder. Disse apps indeholder typisk adware og andre uønskede programmer, der ledsager apps, som du downloader fra internettet.

De potentielt uønskede apps (PUA'er) følger for det meste med den primære app, der er downloadet af brugeren, og de er ikke nødvendigvis farlige. Ifølge Microsoft betragtes disse apps som PUA'er: Adware, Torrent (kun Enterprise pc'er), miners, bloatware, marketingsoftware og apps med et dårligt ry i industrien.

Sidste år tilføjede Microsoft en funktion til Windows 10s app Indstillinger, der lader dig øjeblikkeligt blokere potentielt uønskede apps ved hjælp af Windows Defender SmartScreen. Denne funktion er ikke eksklusiv for Edge browseren, og den kan aktiveres for hele operativsystemet, så Microsoft kan blokere uønskede apps.

Det har længe været tilgængeligt som en mulighed, men Microsoft annoncerede for nylig, at de ville “start automatically enabling the feature on desktops running Windows 10 May 2020 Update or newer.”

“Starting in early August 2021 we’ll begin turning it on by default to make it easier for you to keep your systems performing at their best,”, lyder det i et supportdokument

Uden tvivl er dette en god funktion for ”normale brugere”, der ikke er bekendt med disse uønskede apps, der kan være skadelige.

Formentlig er Microsofts håb, at folk holder fast i automatisk PUA blokering, når aktiveret. Der er dog en chance for, at Windows 10's sikkerhedsfunktion markerer legitime apps som "uønskede". Heldigvis tillader Microsoft brugere at deaktivere indstillingen fra Indstillinger:

Open the Start menu and search for Settings.

Select Update & Security.

Select Windows Security.

Using the left sidebar options, navigate to App & browser control tab.

Look for “Reputation-based protection settings”.

Toggle the “Potentially unwanted app blocking” option to enable or disable it.

Denne potentielt uønskede appindstilling har to muligheder: blokering af apps og blokering af download. Når den første mulighed er valgt, registrerer Windows filer/apps, der allerede findes på enheden, og blokerer dem. På den anden side fungerer "block downloads" kun i Microsoft Edge.

 

Source & Image credit:

Pixabay, Microsoft