80 Plus certificering og modulært interface - hvad er det?

På redaktionen bruger vi ofte ord i vores anmeldelser, som for den almindelige bruger kan være forvirrende. Det vil vi nu prøve at råde bod på, og i denne artikel vil vi forklare nogle af de termer, vi bruger i vores anmeldelser af strømforsyninger, så du forhåbentligt kan blive lidt klogere på, hvad der er hvad.

For os, der har med strømforsyninger at gøre til daglig, er ord som ”80 Plus Platinum” og ”modulært interface” ikke noget, vi som sådan tænker over, men for dig derude, der måske er ny udi selvbyg af computere, er disse ord måske noget, du hiver håret af dig selv over.

 

Intro

 

Det vil vi nu prøve at råde bod på med en lille, forklarende artikel, der måske kan gøre dig lidt klogere på, hvad der er hvad i strømforsyningsverdenen.

 

Modulært, semi-modulært og non-modulært interface

 

Måden, man forbinder sin strømforsyning til sit system, kan gøres på tre overordnede måder. Enten via et modulært, et semi-modulært eller et non-modulært interface. At en strømforsyning er modulær betyder, at man kan til- og fravælge de stik og kabler, der skal gå ud fra strømforsyningen, og derved er der kun de stik, man skal bruge.

 

Et eksempel på en fuldt modulær strømforsyning er Seasonic Platinum-1200 watt, som vi tidligere har anmeldt her på Tweak.dk. Du kan i øvrigt læse anmeldelsen her:

 

http://www.tweak.dk/review/Seasonic_Platinum-1200_watt/1977/1/1

 

Modulaer - Seasonic

 

Her kan alle stik tages af, inklusiv 24-pin stikket til bundkortet. Det kan være en fordel i små systemer, hvor man skal bygge på lidt plads, og hvor der ikke er plads til kabler, der ikke skal bruges.

 

Et eksempel på en semi-modulær strømforsyning er Thermaltake Paris 650 Watt - 80 Plus Gold, som vi også før har testet her på Tweak.dk. Anmeldelsen kan du læse her:

 

http://www.tweak.dk/review/Thermaltake_Paris_650_Watt_-_80_Plus_Gold_PSU/1935/1/1

 

Semi-modulaer - Thermaltake

 

En semi-modulær strømforsyning adskiller sig fra en fuldt modulær strømforsyning ved, at der her er stik, der er permanent fastgjort. Dog drejer det sig ofte om 24-pin stikket til bundkortet samt 4+4 stikket til CPU’en, hvilke man alligevel skal bruge. Derfor vil langt de fleste ikke mærke nogen forskel fra en fuldt modulær til en semi-modulær strømforsyning.

 

Går man videre, så kan der virkeligt ses en forskel, når man springer over til non-modulære strømforsyninger. Et eksempel på en sådan kan være Antec TP-550C 80Plus Gold, som vi selvfølgelig også har kigget på på Tweak.dk. Du kan læse anmeldelsen her:

 

http://www.tweak.dk/review/Antec_TP-550C_80Plus_Gold_/1812/1/1

 

Non-modulaer - Antec

 

Her er alle stik og kabler permanent fastgjort til strømforsyningen. Nu tænker du måske: ”Hvorfor ikke bare købe en semi- eller fuldt modulær strømforsyning? Det er da nemmere?”. Ja, men non-modulære strømforsyninger er ofte billigere, og bygger man alligevel i et big tower kabinet såsom Phanteks Enthoo Primo, så betyder det ikke så meget, at der er mange overflødige kabler, da der er masser af plads her til at støve dem af vejen.

 

Summa summarum, så kan en tommelfingerregel være, at jo mindre et system, du bygger (mITX, for eksempel), desto mere modulær skal din strømforsyning være.

Vores partnere