Cooler Master V850 GOLD V2 - White Edition

FRONTBILLEDE_Cooler_master_V850_Gold_V2
I Cooler Masters arsenal af produkter, finder vi blandt andet strømforsyninger. Vi har kigget på en del af deres modeller igennem tiden, og nu er det blevet tid til endnu en af slagsen. Vi har modtaget deres seneste V850 GOLD V2 - White Edition som er en fuldvoksen ATX strømforsyning. Der er 850 watt at lege med, 80 Plus Gold certificering, fuldt modulært kabelinterface – og når ja, så er vores eksemplar i den fede hvide udgave (sort også tilgængelig). Så lad os med det samme få skudt gang i testen her, og starte ud med de tekniske detaljer nedenfor.


1_Cooler_,Master_logo.jpg

Specifikationer og features

Efter en hurtig tur forbi Cooler Masters hjemmeside, havde jeg samlet alle de relevante informationerne på V850 GOLD V2 - White Edition strømforsyningen til jer. Disse er listet op nedenfor, med et efterfølgende billede, der fortæller en smule om et par af de features som vi kan finde i denne PSU:

  • Type: ATX 12V V2.52
  • Dimensioner: 160 x 150 x   86 mm (LxBxH)
  • Farve: Sort eller hvid (vi har modtaget den hvide)
  • Kabelsystem: 100% modulært med hvide kabler
  • Blæser: 135 mm med FDB-leje
  • Effektivitet: 80 Plus Gold
  • MTBF: 100.000 timer
  • Sikkerhedssystemer: OVP, OPP, SCP, OCP, UVP, OT
  • Kapaciteter: 550-850 watt

Inkluderede kabler:

  • 24-pin ATX: 1
  • EPS/CPU-strøm: 2 (1x4+4 samt 1x8-pin)
  • PCI-Express: 6
  • SATA: 12
  • Molex: 4

2_features_cooler_master_psu_v850_gold_modulær.jpg

 

En tur rundt om Cooler Master V850 GOLD V2 - White Edition

Med styr på de tekniske detaljer, kan vi nu vende blikket mod kassen som denne strømforsyning leveres i. Ligesom de fleste andre Cooler Master produkter, har vi at gøre med en kasse i grå og lilla farver. På fronten finder vi et billede af selve strømforsyning, modelnavnet, samt et par små mærkater, der viser de 10 års garanti som Cooler Master tilbyder, effektiviteten og den semi-passive køleløsning. Som vi kan se på modelbilledet, har vi som nævnt modtaget den hvide udgave.

3_kasse_front_v850_gold_v2_strømforsyning_cooler_master_unboxing.JPG

Bagsiden af kassen byder på en del beskrivende tekst og dertilhørende billeder. Vi finder beskrivelser af de modulære kabler og køleløsningen samt et par grafer der viser effektiviteten og hvordan kølingen/blæseren arbejder. Blæseren i denne strømforsyning, starter først når belastningen kommer over 40%, hvilket svarer til omkring 350 watt!

4_bagside_kasse_cooler_master_v850_modulær_strømforsyning_80_plus_gold.JPG

Jeg har åbnet kassen op og lagt alt indholdet derfra ud på bordet, så vi let kan danne os et overblik over hvad man får med. For at gøre det endnu lettere, har jeg også listet det op her:

  • Cooler Master V850 GOLD V2 - White Edition
  • Taske med modulære kabler
  • Diverse papirer
  • Strømkabel til 230V
  • Monteringsskruer
  • Strips og velcrobånd

5_indhold_kasse_cooler_master_v850_v2_strømforsyning_gaming_modulær.JPG

Lad os starte ud med at gennemgå de modulære kabler som man får med til V850 GOLD V2 - White Edition. Først vil jeg starte med at sige, at det er virkelig lækkert at se matchende kabler, altså hvide, til en hvid strømforsyning. Det havde været knap så fedt med en hvid strømforsyning, hvis at kablerne var sorte. Skulle Cooler Master have toppet den, skulle stikkene i min optik også have været hvide, men det er en mindre detalje. Nedenfor ser vi alle kablerne man får med, lad os kigge nærmere på de enkelte modeller.

6_modulære_kabler_taske_cooler_master_v850_v2_gold_strømforsyning.JPG

Først og fremmest finder vi det store 24-pin ATX kabel som sørger for strømmen til bundkortet. Ud over dette kabel finder vi også to kabler til CPU-strømmen, også kaldet EPS. Der er et enkelt 8-pin, samt et 4+4-pin, som i princippet kan det samme. Det er lækkert at se Cooler Master inkludere to af disse kabler, der det efterhånden er et krav på highend bundkort, hvis man ønsker det absolut bedste ud af sin CPU, under overclock og hård belastning.

7_24-pin_eps_strøm_kabler_cooler_master_psu_v850_v2.JPG

På PCI-Express fronten, finder vi intet mindre end seks 6+2-pin stik inkluderet, på tre kabler – to stik på hvert. Kablerne har en god længde og er som nævnt hvide. I forhold til mange andre producenter, skulle disse kabler være en smule tykkere, som skulle gøre at kablerne kan klare mere strøm og varme. Det ville have været fedt at se nogle individuelle kabler, med ét stik per kabel, som Seasonic tilbyder på deres lidt større modeller.

8_PCI-Express_kabler_modulære_hvide_cooler_master_v850_v2.JPG

SATA-stikkene er fordelt på tre kabler, med fire stik på hvert – altså tolv stik alt i alt. Dette er mere end rigeligt i min optik, især nu hvor selv billige bundkort har M.2 pladser på bundkortet og denne type af SSD’er ikke koster mere end de gør. Men det er altid en fordel at have flere stik end man har brug for, fremfor at komme til at mangle på sigt – så tommel op, selvom tolv stik er ret voldsomt.

9_sata_kabler_inkluderede_hvide_modulære_cooler_master_psu_strømforsyning.JPG

Det sidste inkluderede kabel til V850 GOLD V2 - White Edition tilbyder fire Molex stik. Der er stadig noget tilbehør i form af blæsercontrollere, RGB eller lignende der bruger denne type stik, så det er fint at det er inkluderet. Det er også fint at Cooler Master har droppet Floppy stik til denne strømforsyning, da denne standard for alvor er ved at være død, ligesom de optiske medier til computer.

10_molex_strøm_cooler_master_strømforsyning_psu_Gaming_modulær.JPG

Vi har nu styr på alle de modulære kabler og det tilbehør man får med til V850 GOLD V2 - White Edition, og det er nu blevet tid til at kigge nærmere på selve strømforsyningen. Nedenfor ser vi det første billede af denne hvide og yderst stilrene PSU. På toppen, eller bunden, alt efter hvordan den vendes. Finder vi et stort område med ventilation hvor den 135 mm store blæser er monteret nedenunder. Som på enhver anden Cooler Master strømforsyning, finder vi deres logo i midten af det hele.

11_psu_design_gaming_strømforsyning_cooler_master_v850_gold_V2.JPG

Den modsatte side er helt blank, uden nogen form for klistermærker eller andet, hvilket vi ellers typisk ser på mange andre strømforsyninger. Det er lækkert at se at Cooler Master har holdt designet så minimalistisk og lækkert som muligt. Byggekvaliteten er solid og malerjobbet pænt og jævnt over hele strømforsyningen, som har en lidt rug overflade.

12_hvidt_design_sort_gaming_cooler_master_modulær_strømforsyning.JPG

På den ene side, finder vi en udstansning i metallet, hvilket giver V850 GOLD V2 - White Edition et lidt unikt look på denne side. Der er her også endnu et Cooler Master logo, samt modelnavnet V850 i sort – pænt og stilrent.

13_elegant_design_Siderne_cooler_master_psu_strømforsyning_modulær_80_plus_gold.JPG

Det store klistermærke som vi typisk finder på den modsatte side af blæseren, er blevet flyttet om til den ene side på strømforsyningen i stedet for – den side der typisk vender ud mod det højre sidepanel = den der ikke kan ses inde fra kabinettet, smart. Her finder vi de normale informationer om outputtet på strømforsyningen, og kan se at der faktisk er hele 70.8 ampere at lege med på 12V siden.

14_modsatte_Side_output_overblik_cooler_master_80_plus_gold.JPG

I bagenden finder vi endnu mere ventilation, naturligvis. Her kan alt den varme luft som den store 135 mm blæser suger ind, slippe ud igen. Ud over strømstik og powerknappen, finder vi også en knap mærket med ”Hybrid”. Her kan du tænde/slukke for den semi-passive køleløsning som V850 GOLD V2 - White Edition er udstyret med. Når denne er tændt, starter blæseren først når belastningen kommer over 40%. Hvis slukket, vil blæseren køre konstant.

15_bagenden_tilslutninger_ventilation_semi-passiv_køleløsning_cooler_master.JPG

Vender vi strømforsyningen 180 grader og tager et kig på den modsatte ende, er det her det modulære kabelinterface kan findes. Der er fire forskellige typer stik, hvor af to af disse er til det store 24-pin ATX kabel. De resterende to slags er henholdsvis til EPS / PCI-Express og den anden type til SATA / Molex – super simpelt layout som enhver kan finde ud af.

16_modulære_kabel_interface_Cooler_master_Gaming_psu_v850_v2_gold.JPG

Inden vi skal have tilsluttet V850 GOLD V2 - White Edition strømforsyningen og se hvordan den rent faktisk yder, tager vi lige et hurtigt kig under motorhjelmen. Husk at vi gør dette så at du slipper for det. At åbne en strømforsyning kan være farligt, og bryder din garanti!

17_et_kig_invendigt_cooler_master_V850_gold_V2_psu_gaming.JPG

Blæseren der er monteret kommer fra producenten ”Ong Hua” ? og har det specifikke modelnummer: HA13525H12F-Z. Den er listet op til at bruge maksimalt 0.5 ampere, 12V og kunne køre ved op til 2300 rpm. Som nævnt starter denne blæser først ved belastning over 40%, hvis at hybrid mode er aktiveret på knappen i bagenden.

18_135mm_blæser_cooler_master_strømforsyning_80_plus_gold_v850_v2.JPG

I forhold til mange andre ATX strømforsyninger jeg har kigget på i 2020, er V850 GOLD V2 - White Edition en smule ”tom” at kigge indeni, se blot på billedet herunder. Der er ikke mange komponenter at finde på det billede, hvilket nødvendigvis ikke er nogen dårlig ting, men dog lidt sjovt at se.

19_enkelt_åbent_internt_design_cooler_master_v850_v2_strømforsyning.JPG

I hjertet af strømforsyningen finder vi en stor transformator som er loddet direkte på et separat print med en stor køleprofil – et lidt anderledes layout i forhold til hvad jeg er vandt til at se.

20_solid_opbygning_seperat_print_modulært_interface_køleprofiler_cooler_master.JPG

En ting der dog er som det plejer at være, er det dedikerede print, som sørger for DC til DC konverteringen, som let kan genkendes med dets to store spoler med tykke kobbertråde.

21_dc_til_dc_print_seperat_godt_opbygget_cooler_master_V850_gold_V2.JPG

Vi finder én stor kondensator som er opgivet til 680 uF og godkendt til 105 grader – præcis efter bogen. Ingen billige modeller her, hvilket jeg ganske vidst heller ikke havde forventet af en Cooler Master strømforsyning i denne klasse. Dog er vi blevet negativt overrasket tidligere, dog ikke af Cooler Master, men enkelte andre producenter, hvor der er valgt billigere 85 graders kondensatorer. Selv i de lidt dyrere modeller, hvilket ikke hører hjemme der.

22_solid_stor_kondensator_gaming_psu_80_plus_gold_cooler_master_v850.JPG

Det modulære kabelinterface har også sit eget separate print, som er loddet direkte fast til hovedprintet i bunden, igen lige som det skal være. V850 GOLD V2 - White Edition er godt opbygget og det skal blive spændende at se nærmere på ydelsen.

23_minimale_kabler_alt_loddet_sammen_cooler_master_psu_strømforsyning_V850.JPG

Inden vi når der til, tager vi lige et sidste overbliksbillede over det interne layout. Der er faktisk ikke særlig mange store køleprofiler i denne strømforsyning, selvom vi har med en 850 watt model at gøre, som altså skulle kunne køre uden blæser, med op til 40% belastning. Dette giver en indikation om hvilken type komponenter der er brugt – nemlig komponenter af god kvalitet. Men lad os se på hvordan tingene tager sig ud, når vi får sat strøm til, og V850 GOLD V2 - White Edition skal på arbejde.

24_interne_Design_overblik_ovenfra_cooler_master_køleprofiler_gaming_psu.JPG

 

Testopsætning og Benchmarking

Det er nu blevet tid til at vi skal kigge på hvordan strømforsyningen rent faktisk yder og opfører sig når der kommer strøm til. Udseendet og featuresættet er jo kun den ene del af en strømforsyning, mindst lige så vigtigt, hvis ikke vigtigere – er naturligvis performance. 

Testen kommer til at foregå med vores PSU-belaster som er udstyret med en række pærer som vi kan tænde/slukke, og derved præcist holde styr på hvor meget belastning den tilsluttede strømforsyning får. For at måle strømforsyningens PG-signal, og se om den starter korrekt op efter bogen, bruger vi en Thermaltake Dr. Power II. Derudover bliver et multimeter brugt til at måle spændingsværdierne under de forskellige belastninger, samt en normal elmåler til at måle elforbruget. På denne måde kan vi udregne effektiviteten, og se om 80 Plus kravene overholdes.
 

25_PSU-belaster_multimeter_strømmåler_udstyr_til_test_cooler_master.JPG

Ovenover ses PSU belasteren, multimeter, Dr. Power II og elmåleren.

 

På vores belaster er det kun muligt at belaste på 12V, da det er denne spænding vores pærer kører med. Jeg belaster derfor strømforsyningen så meget jeg kan på 12V siden - men foretager mine målinger på alle tre linjer (3.3, 5 og 12V) for at se om de forskellige belastningsgrader påvirker de andre linjer på strømforsyningen. Da de fleste komponenter i vores computer bruger 12V (grafikkort, CPU, harddiske, blæsere etc.) er det naturligvis denne der er vigtigst at belaste. Det er desuden også den linje der er kraftigst og strømforsyningens kapacitet/watt listes op efter.

Jeg aflæser forbruget på elmåleren, og udregner ud fra dette effektiviteten som strømforsyningen leverer ved de forskellige belastningsgrader – tjek vores resultater herunder, henholdsvis med en graf for spændingsværdierne under de forskellige belastninger og watt ind kontra ud (effektiviteten).

26_spændings_værdier_cooler_master_V850_gold_v2_psu.jpg

27_effektivitet_watt_ud_kontra_ind_cooler_master_psu_v850.jpg

I vores tests var effektiviteten på strømforsyningen ved de forskellige belastninger følgende. Som vi kan se, sammenlignet med 80 Plus kravene på billedet nedenfor, overholder Cooler Master V850 GOLD V2 - White Edition alle de effektivitetsniveauer den skal i forhold til at være en 80 Plus Gold certificeret strømforsyning:

  • 150 watt belastning: 90.49% effektivitet
  • 450 watt belastning: 91.46% effektivitet
  • 850 watt belastning: 89,85% effektivitet

28_80_plus_oversigt_effektivitet_graf.jpg

Med V850 GOLD V2 - White Edition spændt for vores belaster, fik vi resultaterne som vi kan se ovenfor. Ganske som forventet af en strømforsyning i denne klasse, blev der leveret fine resultater over stort set hele linjen. Hvis vi starter med den øverste graf, som viser spændingsværdierne under de forskellige belastninger, var der her ikke noget negativt at sige. V850 GOLD V2 - White Edition holdt sig indenfor de grænser der er acceptable, faktisk langt indenfor, så her er der altså tale om en yderst stabil strømforsyning, selv under hård belastning.

PG-signalet meldte også alt OK, og matchede meget godt de 17 ms som Cooler Master selv lister op på deres hjemmeside. I forhold til effektiviteten, var vi her også indenfor de grænser der er sat, i forhold til certificeringen på 80 Plus Gold. Det betød at effektiviteten som regel altid er over 90%, hvilket er godt for elregningen i det lange løb, hvis du bruger mange timer foran computeren. Med andre ord, leverede strømforsyningen den performance og de tal den skulle og som var forventet – men hvad med støjniveauet?

29_kabler_monteret_testet_cooler_master_psu_v850_gold_V2.JPG

Normalt når vi snakker omkring støjen, er der kun ét aspekt i det, nemlig blæser støjen – men i denne test er der to ting jeg er nødt til at nævne, lad os starte med blæseren. Cooler Master har implementeret en semi-passiv køleløsning, hvilket betyder at den 135 mm store blæser i V850 GOLD V2 - White Edition faktisk først starter når at belastningen kommer over 40% (eller det er for varmt). Det betyder at du på papiret har en 100% støjsvag strømforsyning, helt op til omkring 300-350 watts belastning.

Ganske vidst startede blæseren ikke før, men der var en anden lyd som var hørbar – nemlig coil-whine. Den lyd findes i mange forskellige ”afskygninger” og den i V850 GOLD V2 - White Edition var heldigvis af den mere stille og dæmpede slags. Der var en svag ”summen” når strømforsyningen var tændt og under lav belastning. Lyden forsvandt/blev overdøvet af blæseren når belastningen blev skruet i vejret. Dermed ikke sagt at blæseren var støjende på nogen måde, men altså stadig nok til at overdøve denne summe-lyd. Det er lang tid siden jeg sidst er stødt på coil-whine i en strømforsyning, og det var heller ikke lige noget jeg havde forventet at se i en strømforsyning som denne, fra Cooler Master.

Heldigvis er det ikke noget skadeligt, og i så lille en grad at du med stor sandsynlighed ikke hører det når først strømforsyningen er monteret i et kabinet, og resten af komponenterne kører. Men ikke desto mindre er vi nødt til at nævne ting som disse. Ud over denne detalje, er der intet negativt at sige som den performance som V850 GOLD V2 - White Edition leverede, hverken på effektiviteten, stabiliteten eller blæserstøjen, så tommel op.

30_afrunding_pris_cooler_master_strømforsyning_psu_Gaming_modulær_80_plus_gold.JPG

 

Pris

I skrivende stund d. 8/11 2020 kan Cooler Master V850 GOLD V2 - White Edition strømforsyningen købes til omkring 1100,- DKK hos de danske forhandlere. Dette er en ganske fornuftig pris, da du både får hele 850 watt at lege med, 80 Plus Gold og et fuldt modulært design – for ikke at glemme de fede hvide modulære kabler og den fine ydelse. Prisen er fuldt på højde med lignende modeller fra konkurrenterne som Corsair, Seasonic og lignende. Skulle du være mere til sort, fås strømforsyningen som nævnt også i denne farve.

Alle detaljerne på V850 GOLD V2 - White Edition kan naturligvis findes hos Cooler Master direkte – klik blot på banneret med deres navn herunder, og bliv sendt direkte til deres hjemmeside i en ny fane.

1_Cooler_,Master_logo.jpg

 

Konklusion

Sidste skridt i vores test af V850 GOLD V2 - White Edition strømforsyningen fra Cooler Master er nået, og det er blevet tid til at få samlet tankerne og runde det hele af i konklusionen her. Det er fedt at se at flere og flere producenter er begyndt at tilbyde hvide produkter, da man som forbruger på den måde har mere at vælge imellem og kan få tingene ligesom man vil ha det. Hvis du går og tænker på at bygge et hvidt setup, kunne V850 GOLD V2 - White Edition være et meget godt bud på din næste strømforsyning. Med hele 850 watt at lege med, har du nok til en highend computer hvor der også er plads til overclocking.

Vi har at gøre med en strømforsyning som leverer en stabil ydelse over hele linjen, og samtidig med et støjniveau der er ganske fint. Som nævnt i test afsnittet, bemærkede jeg dog at vores eksemplar har noget svag coil-whine som kan høres under lav belastning, men bliver overdøvet af blæseren når denne går i gang. Med strømforsyningen monteret i kabinettet, vil dette blive minimeret yderligere. Jeg skal heller ikke kunne sige om det er en ”fejl” på vores eksemplar, eller om det er sådan som V850 GOLD V2 - White Edition modellerne er generelt – ikke desto mindre, skal ting som disse nævnes.

Den solide ydelse og byggekvalitet, bakkes op af Cooler Master, som yder hele 10 års garanti på V850 GOLD V2 - White Edition. Dette giver en noget ro i sindet som forbruger, da man ved at der er tænkt over tingene og brugt gode komponenter, når at en producent vælger at give så lang garanti. Alt i alt lander vi på en samlet score på 9/10, samt vores Safe Buy award i dag. Hvis du er på udkig efter en hvid strømforsyning, eller sågar en normal sort, til dit næste build, er V850 GOLD V2 fra Cooler Master måske et nærmere kig værd for dig. Du får en solid strømforsyning som er godt prissat i forhold til konkurrenterne, har et godt featureset og leverer en ydelse der er forventet af en strømforsyning i denne klasse. Med kapaciteter fra 550-850 watt, er der en model for enhver, hvad end du ønsker at bygge for en type maskine.

 

Godt

  • Solid ATX strømforsyning med fin performance
  • 80 Plus Gold certificeret
  • Fuldt modulært design med kraftige kabler
  • Semi-modulær køleløsning (blæseren starter ved +40% belastning)
  • 10 års garanti fra Cooler Master
  • Tilgængelig i sort eller hvid
  • Kapaciteter fra 550-850 watt
  • Godt prissat i forhold til konkurrenterne

Knap så godt

  • En smule coil-whine under medium belastning (vores sample)

Score: 9 + Safe Buy award

31_konklusion_cooler_master_v850_gold_V2_størmforsyning_psu_gaming.JPG

Vores partnere