Corsair CX750F RGB - PSU med lys

FRONTBILLEDE_Corsair_CX750F_RGB
Der skal ikke herske nogen tvivl om at Corsair er en af de helt store drenge, når det kommer til RGB-lys i computere. Hvad end du skal bruge headset, tastatur, blæsere eller sågar en headset stand, kan du finde et produkt i deres sortiment med RGB. Et område hvor de manglede dette, var deres strømforsyninger – men dette har de lavet om på nu. Vi har modtaget deres seneste skud på stammen i deres CX-serie af strømforsyninger, kaldet CX750F RGB. Vi befinder os i budgetsegmentet hvad angår teknik og features, hvilket undrer mig lidt – hvorfor ikke RGB i de større serier? Dette er måske bare starten, men nok om det, lad os få skudt vores test af Corsair CX750F RGB strømforsyningen i gang!


1_Corsair_logo_NEW.jpg

Specifikationer og features

Vi starter som altid ud med at få det tekniske overblik, hvilket betyder at jeg har været en tur forbi Corsairs hjemmeside og fundet lidt oplysninger til jer. Nedenfor er specifikationerne listet op, efterfulgt af et billede der giver et overblik over outputtet på strømforsyningen, samt hvilke kabler der er inkluderet:

  • Type: ATX V2.92
  • Dimensioner: 150 x 86 x 140 mm (BxHxL)
  • Kabelsystem: 100% modulært med matchende kabler (sorte eller hvide)
  • Blæser: 120 mm med Rifle-leje
  • Effektivitet: 80 Plus Bronze
  • MTBF: 100.000 timer
  • Garanti: 5 år fra Corsair
  • Sikkerhedssystemer: OVP, OPP, SCP, OCP, UVP og OTP
  • Kapaciteter: 550, 650 og 750 watt (alle i sort eller hvid)
  • Inkluderede kabler: Tjek billedet nedenfor

2_features_billede_specs_og_kabler_inkluderet_cx_750__WAtt_rgb.jpg

En tur rundt om Corsair CX750F RGB strømforsyningen

Inden vi kan se nærmere på denne nye strømforsyning fra Corsair, skal vi naturligvis først have den pakket ud af kassen. CX750F RGB indgår i det nye design som Corsair lancerede for ikke så længe siden. Det betyder blandt andet at denne strømforsyning bærer deres nye og opdaterede logo og den efterhånden velkendte gule farve. Vi finder også de lidt sjove tekster på kassen, som ”Power Play” – ellers er der blot et stort billede af strømforsyningen på fronten, samt modelnavnet. Som vi kan se herunder, har vi modtaget den hvide udgave, der findes også en sort.

3_kasse_front_corsair_psu_rgb_gaming_750_watt_cx_f_strømforsyning.JPG

Bagsiden er klassisk strømforsyning, så at sige. Det betyder at vi finder en masse tekst, nogle grafer og et par billeder og det er sådan set det. Vi kan se effektiviteten på strømforsyning samt støjniveauet på de to grafer. Selvom Corsair skriver at strømforsyningen tilbyder ”Ultra Low Noise”, er der ikke tale om en semi-passiv strømforsyning. Det betyder med andre ord at blæseren kører konstant. Jeg havde håbet på at se en semi-passiv løsning her.

4_bagside_kasse_unboxing_corsair_gaming_psu_rgb_80_plus_bronze.JPG

Åbnes kassen op, mødes vi af billedet som vi kan se herunder. Selve strømforsyningen er særdeles godt pakket ind i blødt skum, som skal sikre den mod stød under transporten. Alt tilbehør og dokumentation er lagt ned i den ene side, samt ovenpå – lad os få tingene ud.

5_unboxing_corsair_strømforsyning_cx750f_rgb_psu_modulær.JPG

Nedenfor har jeg lagt alt indholdet fra kassen ud på bordet, så at i kan se hvad man alt får med til denne strømforsyning fra Corsair. For at gøre det endnu mere overskueligt, har jeg også listet det op her:

  • Corsair CX750F RGB
  • Strømkabel til 230V
  • Hvide modulære kabler
  • Monteringsskruer
  • Strips
  • Diverse dokumenter/papirer

6_kasse_indhold_gamer_psu_strømforsyning_corsair_cx-f_750_watt.JPG

Som altid i vores tests af strømforsyninger, tager vi lige en hurtig gennemgang af de modulære kabler, inden vi bevæger os over og kigger på selve PSU’en. Nedenfor ser vi alle de inkluderede kabler man får med i kassen. Som nævnt findes denne strømforsyning i både sort og hvid, og alt efter hvad man vælger, får man kabler med der passer i farven, hvilket er lækkert at se. Selv de små specielle kabler til det indbyggede RGB-lys er hvide, hvilket er godt at se.

7_hvide_modulære_kabler_inkluderet_corsair_psu_gaming_rgb_modulær.JPG

Først og fremmest finder vi naturligvis det store 24-pin ATX strømkabel til bundkortet, samt de to EPS-kabler som sørger for strøm til processoren. Det er lækkert at se at de fleste producenter efterhånden har forstået at ét enkelt 4+4-pin EPS-kabel ikke længere er nok, i hvert fald ikke når vi snakker strømforsyninger over 650 watt som denne. Kablerne er af den flade type, men det store 24-pin kabel har også lige fået en kabelsok på, hvilket ikke gør noget i min optik.

8_24-pin_eps_kabler_modulære_corsair_strømforsying_rgb_psu_750_Watt.JPG

På PCI-Express fronten, finder vi to kabler inkluderet som skal sørge for strømmen til dit grafikkort. Hvert kabel er udstyret med to 6+2-pin PCI-Express kabler, for en total på fire stik i alt. Multi-GPU setups er efterhånden en uddøende race, men de nye RTX3000 kort fra Nvidia kan være ret strømsultne, og nogle af dem kræver tre 8-pin PCI-Express stik – med CX750F RGB er man dækket ind, også på watt siden.

9_PCI-express_corsair_psu_rgb_gaming_modulær_80_plus_bronze.JPG

SATA-stik er der naturligvis også at finde til CX750F RGB strømforsyningen – faktisk otte af slagsen for at være helt præcis. De otte stik er fordelt på to kabler, som hver har fire stik monteret. Det er begrænset hvor mange diske man monterer med SATA på grund af M.2 standarden, men RGB-controllere og lignende bruger stadig dette stik, så det er godt at se at der er nok af dem.

10_modulære_SATA_kabler_corsair_gaming_psu_rgb_xf750f_strømforsyning.JPG

Sidst men ikke mindst finder vi også Molex-stik til denne strømforsyning – ingen Floppy. Molex stikkene er monteret på et enkelt kabel, og der er fire af slagsen. Ud over dette sidste modulære kabel, finder vi som nævnt før også nogle specifikke kabler til det indbyggede RGB-lys. Der er faktisk tre måder at styre lyset på i denne strømforsyning – via Corsairs iCUE software, tredjeparts RGB-software via A-RGB stik på bundkortet, eller via knappen på selve strømforsyningen.

11_molex_inkluderede_kabler_adaptere_corsair_psu_gaming_strømforsyning_750_watt.JPG

Apropos selve strømforsyningen, så lad os få kigget på den som det næste, nu da vi har været alle kablerne igennem. Nedenfor ser vi CX750F RGB lagt på bordet ved siden at min yderst fotogene plante. Strømforsyningen minder meget om andre Corsair modeller, med formen med de kantede hjørner og teksten på siden, så intet nyt under solen her – kun det nye og opdaterede logo naturligvis.

12_overall_design_hvid_udgave_750_watt_corsair_cx-f_modulær.JPG

Mens at vi på den ene side naturligvis finder kølingen, i form af en 120 mm RGB blæser, er den anden side noget mere kedelig, præcis som den plejer at være. Her finder vi et stort klistermærke, som Corsair dog stadig har forsøgt at holde så diskret som muligt, med de sorte, hvide og grå farver – så tommel op her.

13_anonymt_pænt_design_corsair_gaming_psu_modulær_750_wat_80_plus_gold.JPG

De store klistermærker på siderne, er også yderst stilrene og anonyme at se på, hvilket jeg personligt er en stor fan af. Et diskret Corsair logo, samt modelnavnet, alt udført i sort og hvid – perfekt.

14_detaljer_siden_corsair_cx750f_strømforsyning_psu_gaming_rgb.JPG

Klistermærket på toppen, giver naturligvis overblikket over det output som strømforsyningen kan levere og er et mærkat der skal være der. Som vi kan se herunder, kan CX750F RGB levere 750 watt, samt 62.5 ampere på 12V linjen, hvilket er nok til en ganske seriøs gamer-spand.

15_specifikationer_på_strømforsyning_corsair_cx750f_rgb.JPG

I bagenden, finder vi som forventet et stort område som primært består af ventilation. Derudover er der naturligvis strømstikket, samt powerknap og faktisk også et lille Corsair logo – sans for detaljerne. Vi finder også endnu en lille knap mærket med ”RGB”, hvis funktion næsten giver sig selv. Skulle du ikke tilslutte strømforsyningen til nogen form for software, kan du ganske enkelt også skifte lysshowet ved at trykke på knappen heromme, hvilket naturligvis dog er lidt mere omstændigt, men muligheden er der, og det er et klart plus.

16_bagende_ventilation_rgb_knap_corsair_psu_strømforsyning_cx-f.JPG

Den stik modsatte ende, er stedet hvor vi finder det modulære kabelinterface, som er yderst simpelt. Kort sagt passer kablerne kun i der hvor de hører hjemme, så at man på den måde ikke kan tilslutte noget forkert. Der er naturligvis også skrevet hvor, hvilke stik hører hjemme hvis man alligevel skulle være i tvivl. Bemærk desuden også teksten nederst.

17_mdulært_interface_stik_til_rgb_corsair_strømforsyning_psu_rgb.JPG

Det kabel som Corsair henviser til i teksten på det modulære kabelinterface, er det 4-pin RGB kabel som der medfølger i kassen. Her er det altså vigtigt at du kun bruger dette eller et andet originalt Corsair kabel, for ikke at ødelægge noget. Jeg kunne forestille mig at grunden til at Corsair skriver dette, er at det stik der er brugt, også findes i andre produkter som RGB-strips, blæsere og lignende. Kablet er monteret herunder, og lad os så få tilsluttet CX750F RGB og se hvordan den rent faktisk yder, når det kommer til rå performance og ikke mindst støjniveauet.

Jeg har valgt at springe turen indvendigt over i dag, da jeg ikke ønsker at ødelægge strømforsyningen. CX750F RGB er samlet på en sådan måde, at man er nødt til at ødelægge / skære i klistermærkerne på siderne for at få adgang til skruerne, hvilket jeg ikke har interesse i. Så i stedet får i nogle billeder af RGB-lyset i strømforsyningen, under vores benchmarking afsnit nedenfor.

18_RGB_kabler_inkluderet_corsair_icue_rgb_bundkort_support_cx750f.JPG

 

Testopsætning og Benchmarking

Det er nu blevet tid til at vi skal kigge på hvordan strømforsyningen rent faktisk yder og opfører sig når der kommer strøm til. Udseendet og featuresættet er jo kun den ene del af en strømforsyning, mindst lige så vigtigt, hvis ikke vigtigere – er naturligvis performance. 

Testen kommer til at foregå med vores PSU-belaster som er udstyret med en række pærer som vi kan tænde/slukke, og derved præcist holde styr på hvor meget belastning den tilsluttede strømforsyning får. For at måle strømforsyningens PG-signal, og se om den starter korrekt op efter bogen, bruger vi en Thermaltake Dr. Power II. Derudover bliver et multimeter brugt til at måle spændingsværdierne under de forskellige belastninger, samt en normal elmåler til at måle elforbruget. På denne måde kan vi udregne effektiviteten, og se om 80 Plus kravene overholdes.
 

19_PSU-belaster_multimeter_strømmåler_udstyr_til_test_corsair.JPG

Ovenover ses PSU belasteren, multimeter, Dr. Power II og elmåleren.

 

På vores belaster er det kun muligt at belaste på 12V, da det er denne spænding vores pærer kører med. Jeg belaster derfor strømforsyningen så meget jeg kan på 12V siden - men foretager mine målinger på alle tre linjer (3.3, 5 og 12V) for at se om de forskellige belastningsgrader påvirker de andre linjer på strømforsyningen. Da de fleste komponenter i vores computer bruger 12V (grafikkort, CPU, harddiske, blæsere etc.) er det naturligvis denne der er vigtigst at belaste. Det er desuden også den linje der er kraftigst og strømforsyningens kapacitet/watt listes op efter.

Jeg aflæser forbruget på elmåleren, og udregner ud fra dette effektiviteten som strømforsyningen leverer ved de forskellige belastningsgrader – tjek vores resultater herunder, henholdsvis med en graf for spændingsværdierne under de forskellige belastninger og watt ind kontra ud (effektiviteten).

20_spændingsværdier_corsair_cx750f_rgb_strømforsyning.jpg

21_effektivitet_corsair_rgb_psu_Strømforsyning_Gaming_cxf.jpg

I vores tests var effektiviteten på strømforsyningen ved de forskellige belastninger følgende. Som vi kan se, sammenlignet med 80 Plus kravene på billedet nedenfor, overholder Corsair CX750F RGB lige og lige alle de effektivitetsniveauer den skal i forhold til at være en 80 Plus Bronze certificeret strømforsyning:

  • 150 watt belastning: 84.26% effektivitet
  • 400 watt belastning: 88.49% effektivitet
  • 750 watt belastning: 84,84% effektivitet

22_80_plus_oversigt_effektivitet_graf.jpg

CX-serien fra Corsair hører til i den lave ende så at sige, også kaldet budgetsegmentet. Det betyder altså at vi ikke har med en highend strømforsyning at gøre, men en billig en af slagsen, i hvert fald normalvis. Dette skal dog ikke betyde at ydelsen skal være dårlig på nogen måde, hvilket vores grafer og udregninger også viser at den ikke er. CX750F RGB er en ganske habil strømforsyning over hele linjen, som leverer hvad den skal når det kommer til de hårde tal. Spændingsværdierne var yderst stabile og indenfor hvad der er rimeligt.

Effektiviteten var også hvor den skulle være – lige og lige, i forhold til at vi har med en 80 Plus Bronze certificeret strømforsyning at gøre. Vi ser oftest her at strømforsyningerne over-performer lidt, men CX750F RGB holdt kun lige røven i vandskorpen, og gav lige omkring den effektivitet som den skulle. Til prisen og i forhold til resten af strømforsyningen, havde det været federe med en 80 Plus Gold certificering, men man kan ikke få det hele.

23_Psu_test_tilsluttet_corsair_cx750f_belastning_test_strømforsyning.JPG

I forhold til blæserstøjen, skriver Corsair selv direkte på kassen: Ultra Low Noise. Dette vil jeg til dels give dem ret i. CX750F RGB er ganske vidst ret støjsvag, og begynder først at være en anelse hørbar når vi kommer op omkring 400 watt og derover. Jeg havde dog gerne set en semi-passiv køleløsning implementeret, da det kan findes i en masse andre af Corsairs strømforsyninger, og ikke mindst i konkurrenternes. Det giver endnu lavere støjniveau, og ikke mindst længere levetid på blæseren, da den ikke konstant skal køre rundt, som er tilfældet her.

Overall syntes jeg dog at CX750F RGB fra Corsair gør det rigtig fornuftigt. Den leverer en god solid performance over hele linjen, med et beskedent støjniveau (som dog kunne være endnu bedre). 100% modulært kabel design og en fræk hvid farve – perfekt til dedikerede hvide byggerier, og når ja, så er der naturligvis det indbyggede RGB-lys!

24_igang_rgb_corsair_gaming_psu_cx750f_strømforsyning.JPG

Vi tager lige en omgang med billeder af det indbyggede RGB-lys i CX750F RGB, ganske vidst blot nogle af de effekter der er mulige uden software, da jeg ikke har nogen test-PC at forbinde strømforsyninger til og installere software. Lyset er pænt og klart, og der er faktisk overraskende mange effekter og farver at vælge iblandt – selv uden software, som dog naturligvis åbner op for meget, meget mere. Nyd lidt RGB-showoff herunder, og rul videre til prisen og konklusionen når du er klar.

25_rgb_showoff_corsair_cx750f_psu_gaming_strømforsyning.JPG

26_mere_rgb_corsair_psu_strømforsyning_cx750f_gamiing.JPG

 

Pris

I skrivende stund d. 21/10 2020 kan CX750F RGB strømforsyningen fra Corsair, findes på nettet til omkring 800,- DKK. Sammenlignet med andre 750 watts strømforsyninger er prisen ved første øjekast ganske fornuftigt sat, i og med at man også får RGB-lyset med oven i hatten. Dog er denne strømforsyning stadig kun 80 Plus Bronze certificeret, hvilket ikke er alverden her i 2020. Hvis man er ligeglad med RGB-lyset, kan man få andre 750 watts strømforsyninger i samme prisleje, men som tilbyder 80 Plus Gold. Det er en ting man skal tage med i sine overvejelser, inden man trykker ”køb nu” på CX750F RGB. Er man allerede i deres iCUE økosystem, giver denne strømforsyning lidt mere mening, kontra hvis man køber den som stand-alone.

Ønsker du alle detaljerne på CX750F RGB fra Corsair, kan du give deres hjemmeside et besøg. Klik blot på logoet nedenfor, og bliv sendt direkte til produktsiden i en ny fane i din browser.

1_Corsair_logo_NEW.jpg

 

Konklusion

Vi skal have sat de sidste ord på vores test af CX750F RGB strømforsyningen fra Corsair som har været en tur på testbænken. Det har været en god oplevelse at kigge nærmere på denne strømforsyning fra Corsair, da den er lidt anderledes end typiske strømforsyninger på flere måder. Først og fremmest kommer vi naturligvis ikke udenom det indbyggede RGB-lys, som Corsair har implementeret. Farvegengivelsen er flot, og lyset er klart, hvilket er lækkert at se. Det er et stort plus at Corsair giver mulighed for både at styre lyset via deres egen iCUE software, via et A-RGB stik på bundkortet eller sågar en dedikeret knap direkte på strømforsyningen. Det giver en masse frihed og at man ikke er låst til kun én app eller mulighed – tommel op.

Et par andre ting der også skal have en tommel op, er muligheden for at få strømforsyningen i både sort og hvid, samt den performance som CX750F RGB leverer. Denne var fuldt på højde med hvad jeg havde forventet af en Corsair strømforsyning – i hvert fald det meste. Spændingsværdierne, holdte sig stabile over hele linjen, selv under hård belastning. Men effektiviteten var kun lige og lige hvor den skulle være, og så finder vi også ”kun” en 80 Plus Bronze certificering på denne strømforsyning, ikke Gold, som på mange andre nye strømforsyninger i samme prisleje. Men betaler uden tvivl ekstra for det indbyggede lys i CX750F RGB, hvilket går lidt ud over de features der rent faktisk betyder noget for ydelsen – når Corsair nu vil have at CX750F RGB skal være i det prisleje den er i.

Det havde givet mere mening at tage lidt ekstra for strømforsyningen og ikke opgivet noget, fremfor noget andet som faktisk intet bidrager til strømforsyningen, ud over lir og bling bling – hvor meget kan man egentlig se RGB-lyset i en strømforsyning når den er i kabinettet? Stort set alle nyere kabinetter på markedet, har cover foran strømforsyningen alligevel, men det er måske bare mig. Nu tog det hele en lidt negativ drejning, hvilket absolut ikke var meningen, da CX750F RGB overall, faktisk er en ganske hæderlig strømforsyning som leverer en fin ydelse og oplevelse.

Jeg har derfor også valgt at vi lander på en score der hedder 8/10 samt vores Safe Buy award i denne omgang. Der er ikke noget galt med CX750F RGB strømforsyningen fra Corsair, der findes bare andre og bedre alternativer til prisen, så længe at RGB-lys ikke er et krav. Men er du allerede ”fanget” i Corsairs økosystem med iCUE software og en masse af deres andre RGB-produkter, giver denne strømforsyning fin mening, for at gøre det komplet i netop dit setup. Jeg håber blot at vi kun har set toppen af isbjerget, og at Corsair på sigt vælger at tilbyde RGB i deres større modeller også, og ikke kun budgetserien som CX. I så fald har I min opmærksomhed - hvis I læser med derude Corsair.

 

Godt

  • Fornuftig strømforsyning overall
  • Tilgængelig i sort eller hvid – med matchende kabler
  • RGB-lys i blæseren – virker både med iCUE, A-RGB stik eller uden software
  • 750 watt stabil ydelse – 62.5 ampere på 12V
  • Fås i 550, 650 og 750 watt kapaciteter
  • 5 års garanti fra Corsair
  • Kabelinterface er 100% modulært
  • Støjsvag, men…

Knap så godt

  • … Ingen semi-passiv køleløsning
  • RGB-lyset er prioriteret fremfor andre brugbare features
  • ”Kun” 80 Plus Bronze certificeret

Score: 8 + Safe Buy award

27_konklusion_corsair_strømforsyning_cx750f_rgb_psu_gaming.JPG


Vores partnere