MSI Spatium M570 Pro

MSI Spatium M570 Pro
Tilbage på Computex sidste år fik jeg et smugkig på en MSI M.2 SSD der var udstyret med en massiv køler. Dengang var det kun en model der blev fremvist men nu har vi det færdige produkt på besøg til test.

Centrale specifikationer

  • PCIe 5.0 NVMe M.2
  • Read/write speeds up to 12,400/11,800 MB/s
  • MSI FROZR cooling with triple heatpipes


En tur rundt om MSI Spatium M570 Pro

Normalt er der ikke meget at sige om en M.2 SSD, men det er lidt anderledes med MSI Spatium M570 Pro. Ud over selve M.2 SSD’en som er gemt derinde et sted, kommer MSI Spatium M570 Pro med en ret massiv køler monteret. 

MSI Spatium M570 Pro Køler.jpg

Det betyder at vi samlet set har ender med en enhed der måler 94.80mm x 24.00mm x 71.65mm hvilket naturligvis er betydeligt mere end en normal M.2 SSD som er en lille tynd sag. 

MSI’s FROZR køleløsning her er blevet tilføjet fordi der er tale om en PCIe 5.0 M.2 SSD. Med den protokol er der mulighed for høje læse og skrivehastigheder. Når en M.2 SSD skal køre ved de hastigheder så genererer den dog en del varme og bliver controlleren for varm så går det ud over ydelsen. 

Så for at opretholde den bedste ydelse er det altså nødvendigt med en noget mere beefy køleløsning end på fx en PCIe 4.0 M.2 SSD. 

MSI Spatium M570 Pro heatpipes.jpg

Køleren er 100% passiv og består af tre heatpipes som er lavet, så de har direkte kontakt til controlleren på kortet sammen med flash modulerne. 

De er forbundet til den høje stak kølefinner, som står for at sprede varme og flytte den væk fra selve SSD’en. Med den løsning opfører MSI at vi kan se frem til omkring 20 grader lavere temperaturer på drevet under brug. 

MSI Spatium M570 Pro sepcs på kassen.jpg

Den store størrelse betyder dog også at man skal være meget opmærksom på om man overhovedet har plads til den i sit system. Der vil givetvis være situationer hvor man ikke vil kunne få klemt den store køler ind eller bundkort som den simpelthen ikke kan bruges med.


Installation

Som jeg lige var inde på så viste størrelsen på MSI Spatium M570 Pro sig at være en udfordring i vores test system. På det ASUS ROG Crosshair X670E Hero bundkort som bruges i testsystemet, er der to PCIe 5.0 M.2 pladser. 

I den ene af de to kunne jeg ikke installere MSI Spatium M570 Pro da den kom i konflikt med den Noctua køler som vi bruger med systemet. 

MSI Spatium M570 Pro kan ikke bruges i øverste M2 slot.jpg

Heldigvis var der en anden mulighed på bundkortet. For at bruge den krævede det dog at jeg fjernede den normale M.2 Heatsink, som er en del af bundkortet. Med en moppedreng som MSI Spatium M570 Pro kunne den af naturlige årsager ikke bruges. 

Her var det dog også kun med nød og næppe jeg kunne på plads til tingene ved siden af det ASUS ROG RTX 2080 Ti grafikkort som blev brugt i systemet. Hvis det havde været et grafikkort, der bare var en smule tykkere, ville jeg ikke kunne have installeret. 

MSI Spatium M570 Pro Den kan lige være der.jpg

Så det er altså vigtigt at tjekke og dobbelttjekke om man kan bruge MSI Spatium M570 Pro i det bundkort men har sammen med den øvrige hardware man gerne vil bruge. 


Test

Vi springer hastigt videre til testen, som alt andet lige er det som ender med at være det vigtigste. 

Alle tests er foregået på vores AMD baserede test bench med følgende hardware: 

  • Bundkort: ASUS ROG Crosshair X670E Hero 
  • CPU: AMD Ryzen 9 7900
  • RAM: 32 GB Kingston Fury DDR5 @6000 MHz
  • PSU: Seasonic Vertex GX-1000

Første trin på vores benchmarks er som altid CrystalDiskMark, som er en god standard inden for lager benchmarks.

I resultaterne her kan vi se at vi lander meget tæt på de lovede resultater fra MSI. Skrivehastighederne er under 100 MB/s fra MSI’s tal mens skrivehastigheden er lidt over 100 MB/s fra. 

Det er dog stadig imponerende hurtige resultater med læse og skrive hastigheder godt over 1 GB/s. 

MSI Spatium M570 Pro resultater.png

Efter jeg havde de indledende tests bag mig var jeg naturligvis nysgerrig på hvor meget forskel der ville være hvis man bruge M.2 SSD’en uden den inkluderede FROZR køleløsning. 

Hvis man ender med ikke at kunne få plads til det hele i sit system med den store køler vil det naturligvis være fristende at bruges den uden. 

MSI noterer selv at driftstemperaturen bør ligge mellem 0°C – 70°C. Under mine tests og benchmarks MED køleren monteret så jeg et maximal temperatur på 41°C mens gennemsnittet lå på 36°C. Så altså med en god margen op til de 70°C som MSI angiver som maks. 

Til de kommende tests tog jeg den store FROZR heatsink af og monterede M.2 SSD’en direkte i bundkortet under den heatsink som var en del af bundkortet som standard. 

MSI Spatium M570 Pro resultat uden heatsink.png

Med det samme kunne jeg se at det gjorde en ret betydelig forskel. Jeg oplevede i den konfiguration en maksimal temperatur på 85°C og et gennemsnit på 65°C. Så her oplevede jeg altså under belastning at komme et godt stykke op over de 70°C som MSI anfører som maksimum. 

Det kunne også ses på resultaterne som faldt ret betydeligt. Det er stadig resultater der slår en alm. PCIe 4.0 M.2 SSD men altså et godt stykke fra de resultater jeg så med heatsink installeret. 


Pris

Jeg kan i skrivende stund finde MSI Spatium M570 Pro med en online pris lige omkring 2600 kroner. Det er lige knap 1500 kroner mere end man skal give for en tilsvarende PCIe 4.0 M.2 SSD. Så man får altså i den grad lov til at betale for hastighederne. 


Konklusion 

På papiret er det imponerende at se hvor høje hastigheder man kan opnå med PCIe 5.0. De praktiske omstændigheder der skal tilgodeses for at opnå de hastigheder betyder dog at der kan være mere begrænset anvendelighed. 

Som man kunne se i vores test setup så var det faktisk kun lige at jeg overhovedet kunne bruge MSI Spatium M570 Pro på grund af fysiske begrænsninger.

MSI Spatium M570 Pro heatpipe montering.jpg

Realistisk set så vil jeg mene at det er ret begrænset hvad man reelt kan bruge hastigheder i det her leje til. Til langt de fleste normale opgaver som gaming, foto og videoredigering osv så vil man aldrig komme i nærheden af at have behov for hastigheder som MSI Spatium M570 Pro kan levere. 

Der vil naturligvis være brugsscenarier hvor de kan være aktuelt men man skal virkeligt være i den lille gruppe før en SSD som den her giver mening. Specielt når vi ser på at at prisen er betydeligt højere end en PCIe 4.0 M.2 SSD med tilsvarende kapacitet. 

Til de få der har behov for en super hurtig M.2 SSD så har MSI dog med Spatium M570 Pro lavet et produkt der rammer plet. For en gangs skyld er der et produkt hvor inklusionen af “Pro” i navnet giver mening. Her er der tale om et produkt der giver mest mening i få men krævende professionelle situationer. 

MSI Spatium M570 Pro close call.jpg

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Enthusiast Only Award for et produkt der leverer lynhurtigt M.2 lager, men som bestemt ikke er beregnet til den almindelige forbruger. 


Fordele: 

  • Super hurtige hastigheder
  • Solid køling


Ulemper

  • Størrelsen begrænser kompatibiliteten

Vores partnere