gadgets

AUTHOR : Patfigs
PUBLISHED : 2020-04-03 09:03

Google + 10 ting som gør en forskel


Google er blevet en del af vores hverdag, om du vil det eller ej. Google startede som en lynhurtig søgemaskine, men har siden udviklet sig til en multi-service udbyder, der leverer alt lige fra et hurtig søgeresultat, en af verdens største cloud hosting af serverinfrastruktur til at kunne loade hele verden på to sekunder!

google


Samtidig er Google også med helt fremme i racet om selvkørende biler. Vi vil i denne artikel prøve at give et overblik over de vigtig ting punkter, som Google har gjort for os som brugere, men også de teknologer, som har ændret vores hverdag.

Google Maps; med indbygget AI

Før i tiden, købte man et ”krak kort”, som var en stor bog, der udkom årligt. Formålet var, at man kunne navigere sig frem til ens destination ved at slå en adresse op. Kortet var papir baseret, og man kiggede i navneindekset eller ”slog” ens destination op, for herefter at kunne få oplysninger om, hvilken side samt hvilken koordinat man skulle bruge, for så herefter at skulle følge navigation mellem siderne fra ens udgangspunkt.Google_Maps.pngDette krak kort blev digitalt med tiden, og kunne ses via en GPS. Her var det særligt Garmin og TomTom, der løftede opgaven, og hjalp især trafikanterne med at finde vej. Takket være Google Maps, kan du nu søge på en given adresse eller destination, klikke på Maps og start, og så ellers følge instruktionerne.


Google street view

I lang tid har Google vedholdent sendt adskillige biler rundt på alverdens veje, med det formål at filme, hvordan hver en meter af en givent område ser ud, i udviklingen af Google Street View.

Tænk man i dag kan sidde med en computer, smartphone eller tablet, og se, hvordan vejen ser ud på en helt anden destination. Eksempelvis brugte vi Street View til at planlægge, hvordan vi skulle navigere under CES 2020 i Las Vegas for at undgår tidsspilde. Senest har Google også indført, at brugeren selv kan optimere Googels Street views platform, så du nu selv kan bidrage til Street View ved at uploade dine billeder, så andre brugere kan få glæde af hvordan du ser omgivelserne.

5269878968_2e925f25d5_b.jpg

Men det kunne også være den lokale forretning, som ønsker et ”bedre” udtryk af ens forretning, når folk laver en ”Street View” søgning for at blive inspireret. I Las Vegas, er der for eksempel brugernes billeder inde fra butikscentrene takket være bruger-oploads.

Google Earth - Load verden på 2 sekunder.

Det var vildt, da det første gang kom ud til masserne, at man kunne sidde ved sin computer, og tjekke, hvordan Grand Canyon ser ud, tage en virtuel tur gennem de rødgule klipper, eller se den afrikanske Savanna ovenfra. Der er snak om, at i en nær fremtid åbner udviklingen for, at man for muligheden for at komme under overfalde på udvalgt dele af verdenshavene, så vi potentielt snart kan se steder som Great Barrier Reef.

google earth.png

Men formået med Google Earth har indtil for nylig været lidt svært at se. Det er naturligvis fedt at man kan loade en digital verden, og med virtual reality, skal man ikke tænke særligt langt, for at de to til sammen, kan give endnu mere imponerende oplevelser i din egen stue. Selvom om mulighederne synes knappe på nuværende tidspunkt, vil nye mulighed som tilføjelse af brugerdata ligesom med Street View, åbne for, at Earth kan få et massivt løft i en retning af noget intuitivt og personlighed.

Gmail – Googles super mail program

Gmail blev lanceret af Google i 2004, hvor de mest udbredte gratis mailprogrammer var Yahoo og Jubii. Men google ville meget mere, og begyndte hurtigt at erobre markedsandel, og de senere år, er Googles Gmail en af de absolut største gratis mailservices i verden. Google har bygget videre på mailkonceptet, så Gmail er ”ikke” kun en mail, men nærmest en menu system for din brugerprofil, som giver dig nem adgang til en ny verden via dit login. For eksempel har Tweak.dk også omfavnet langt hovedparten af Googles egen programmer.

google gmail.JPG

Herudover er Google Gmail også kommet i en Google G-suite, som er målrettet til virksomheder, lige fra enkeltmandsvirksomhed til de største Enterprise såsom Boeing. Desværre for Google, bliver deres mailløsning tit brugt som ”spam” mail netop på grund af det er så nemt at oprette sig. Den er gratis, og derfor nem at ”misbruge” til andre formål. Heldigvis virker det til, at Google er opmærksomheden på problemet og holder øje med mistænkelig adfærd.

Google drev – Cloud storage der virker

Engang var mange af brugernes informationer typisk gemt lokalt - fordelt i aktivsystemer lidt i stil med en bogholders bilagsreol. Men i takt med den digitale udvikling, betyder det også, at filer skal kunne deles, hvad enten det var privat, enkeltmandsvirksomheder eller store internationale koncerner.

Versions styring blev nødvendigt, og alt dette stillede store krav til ens harddiskplads, som udviklede sig til NAS harddisk til SAN server, og nu Cloud storage.

google drev.JPG

Ligesom Gmail, findes der forskellig versioner af Google drev, den som automatisk følger med, når man har en gratis Google konto, og der findes også versioner af Google Drev, der er målrettet virksomheder i alle størrelse. Fælles er ens drev ligger i ”skyen” og er tilgængelig lige meget hvor du befinder dig, så længe man logge ind på kontoen.

Google Home - Google-assistenten

Et rigtig smart home har også et smart system som styrer ens smart home elektronik. Også her er Google i gang med at brede sig, og har en finger med i spillet nærmest alle steder, hvor der er data involveret. Dette gælder også i vores private hjem, Voice search og Voice kommandoerne bliver mere og mere udbredt, også i Danmark. Google har en app til din smartphone, Google Home. Fra denne kan man styre en masse af de ting som Google i dag kan forbinde – herunder Google Chromecast og Google assistenten. Klik her, hvis du vil læse vores test eller se vores film om Googel Home.


Google Chromecast

Via Google Home appen, kan du gøre et ikke smart tv rigtig smart, alt du skal bruge er en Chromecast. Den første Chromecast udkom i 2013, og siden er der lanceret flere forskellige versioner. Seneste tilføjelse er Chromecast Ultra ,som kan streame rigtig 4K HD til dit TV, hvis det understøtter opløsningen.

chromecast.JPGimage credit: Google

Langt de fleste kender Chromecast som en streaming enhed som kan streame fra ens telefon app eller fra ens pc til Chromecast, som sidder i et TV.

Lidt mindre kendt er det, at der også er en Chromecast audio som er beregnet til at streame din musiktjeneste ud i højtalerne. Selvom Google er Android-baseret, når det handler om smartphone OS, virker deres Chromecast enheder også på iOS og på webbrowsere. Fordelen ved Chromecast er, enheden er relativ billig, og du kan nemt have flere enheder på dit netværk, også forskellige revisioner af enheden. Læs vores guide om Chromecast

Google Stadia - Cloud spil

Du kender nok udtrykket, ”Dette bliver en game changer”. Dette udtryk har vel aldrig ramt mere præcist med idéen bag Google Stadia. Her er Googles version, at udvikle en helt ny cloud-baseret spil-platform, hvor alt ligger i skyen. Begrebet Cloud Gaming omhandler i grove træk, at alt du som bruger skal gøre er, at forbinde op imod Googles platform. Du behøver ikke nogen PlayStation, ingen Xbox, ingen computer, blot et abonnement og Google Stadia kontrollere, alt dette er uden at gå på kompromis med spiloplevelsen. Stadia lover blandt andet 4K og 60 FPS og 5.1. surroundsound.
stadia-hands-on-gaming-controller.png
Tweak.dk var blandt de første og udvalgte media, der fik lov at teste Google Stadia live sammen med Google, og du kan læse vores oplevelse af omtalte ved at klik her, hvis du vil læse vores hands-on test af Google Stadia

Google Cloud:

Der er formentlig ikke mange private forbruger, der er klar over at Google også er en af verdens største hosting udbyder med datacenter verden rundt, og deres hosting er ”rigtig Cloud hosting”, som kan starte servere på få sekunder, lave skalerbare server arkitektur og med datacenter nærmest overalt, kan dine server (vm´s) rigtig flyve rigtig træde i karakter.  google-cloud-platform.pngMen Google stopper ikke her. Noget af det som er særligt kendetegnene ved Googles datacenter er, at Google selvfølgelig har trukket deres helt egen fiberlinjer ”rundt” i hele verden. Så hvis du er et firma, som har lokationer på flere kontinenter, og derfor har behov for at kunne flytte data hurtige rundt, er Google et oplagt valg. I Google cloud console, hvor du styrer alle dine aktiviteter, kan du sætte Network tier til Premium, så flytter du alt på Google egne prioriteret fiberlinjer. Hvis du har hjemmesider i flere lande, kan du ligeledes med fordel bruge Googles fiberlinjer. Hvis du har meget kritiske data kan du hurtigere tage geografisk redundante data backup.

Googles selvkørende biler

Biler med AI har der været talt om længe. AI kan åbne for en helt ny verden inden for mange områder - herunder gøre vores biler og busser selvkørende. Det har for mange været en drøm, men de fleste så det som et kapløb mellem de stor etableret bilproducenter såsom Volkswagen, Ford med videre, men sådan er det ikke helt. Store teknologi producenter som Apple og Google, er bestemt med i dette kapløb, og selvom det kan være svært at spå om, hvem der fører kapløbet lige nu. Google har opmålt hele verdens vejnet via Street View, med datacenter rundt om i hele verden via deres cloud hosting, så de har masse af processer power og kender ”vejens forløb”, hvilket må være et kæmpe plus i bogen, som de andre aktører i samme boldgade ikke kan prale med. Konceptet om selvkørende biler, er kommet til at hedde Waymo, og der vil være en bil kaldet Waymo one samt et selvkørende lastbil, Waymo via. Det fremtidige koncepter, og vil give en forbruger oplevelsen af ”at tage en Taxi”. Du bestiller den selvkørende bil via en app, bilen kommer og henter dig, og afleverer dig, der hvor du skal hen. Den eneste forskel er, det sker uden taxachauffør.

Google ads – Adwords

Vi slutter der hvor Google egentlig startede, som en søgemaskine. Det er stadig stedet, hvor Google tjener deres penge, ikke på det ”organiske søge ord” men hver gang der står annonce, eller du ser et billede af en varer med en pris, og det er placeret i toppen af din søgning, er det fra Google ads. Her tjener google styrtende. Ifølge quora.com tjener Google over 80% af hele sin indkomst på denne front.  Tal viser, at Google omsætter for 45,63 billioner $ alene i Google Adwords alene i US. Opskriften er ret simpel. Med Google ads betaler du ligesom en aktion for at ligge højest på søgeord du ønsker, og så kan du se hvor mange der klikker. Hvis du er en webshop, kan du se, hvor mange af de kliks, der bliver til et salg, og på denne måde kan du i princippet spare 2-5 år med SEO, og bare betale Google ads for at ligge nummer 1. google adwords.JPG

Google ud over Google tjener på reklamerne, vil Google altid foreslå du kan gøre bedre, herunder hæve dit daglige budget for flere kliks og visninger. Her er Google en kold og kontant forretningsmand.


Afslutningsvis kan jeg sige, at det har bådet været fascinerende og samtidig lidt skæmmende at skrive denne artikel. Fascinerende fordi Google har været en afgørende spiller i at give os forbrugere en masse spændende teknologier og forbedre vores hverdag på rigtig mange punkter. Skræmmende fordi, når man sætter det i perspektiv, er det egentlig ikke muligt ikke at have Google i ens hverdag. Hvis man slår Google Maps, Google Ads, Google Home sammen med Googles selvkørende biler, får Google så mange data om dig og din adfærd, at de næsten bedre kan forecast hvad du vil gøre i morgen end din egen kone kan.

Smid en kommentar, om hvad er Google for dig?


Relaterede artikler:

Hangouts vs. Meet: Hvad er forskellen?

Google Hangouts Meet: guide