Valg af gaming mus: Guide

Guide cooler Truemove Wireless Pixart hyperx  wire Grip Logitech 2020 master corsair hero omron roccat Mouse SteelSeries 16k owl-eye Sensor Gaming
Udvalget af gamingmus er enormt, og det kan være en jungle at finde rundt i. Du har måske undret dig over hvilken gamermus, der egner sig bedst til FPS-spil, eller måske MOBA? Hvor stor indflydelse har sensoren, switches og pasform på gaming-oplevelsen? Eller hvordan spiller softwaren sammen med musen - er det let og brugervenligt at gå til? Find alle svarene i denne Guide: Valg af gaming mus.

Vi sætter knivskarp fokus på det at vælge en gaming mus anno 2020. vi stiller skarpt på en bred række gaming mus, fra mærkerne: Corsair, Cooler Master, HyperX, Logitech, Roccat og SteelSeries, samt de forskellige behov og situationer som kan være til en mus.  I denne guide starter vi med at gennemgå de forskellige ting, som påvirker oplevelsen af musen, inden vi kommer med eksempler på forskellige modeller som kan opfylde de ønsker og krav som man måtte have til sin kommende gaming-mus.



Valg af sensor til gamermus

Vi vil blandt andet kigge på sensoren, som er med til at skabe fundamentet for musens funktionalitet. Vi vil gennemgå Pixart som står for de fleste sensorer, og hvordan de forskellige producenter alligevel formår at adskille sig fra hinanden. Efterfølgende kigger vi på forskellen på optisk- og laser-sensorer, og til slut kigger vi på hvad CPI og DPI betyder.

Gaming mus: Forskellen 

PMW3389, TrueMove og HERO. Det er alle sammen sensorer, som kommer frem under specifikationerne på en mus under sensor. De lover alle den perfekte mus, men hvor ligger forskellen i dem? For går man lidt dybere ned i det, finder vi 2 producenter af sensorer, Pixart og Avago. 

For ikke at forvirre for meget, fokuserer vi på Pixart i denne guide. Pixart og Avago er blevet enige om en licensaftale, og alle sensorer bliver produceret hos Pixart. Dette betyder i teorien alle sensorer som sidder i de forskellige muse, kommer fra samme fabrik. Alligevel har producenterne formået at skabe deres eget brand og sensor, og lavet forskellige modeller, selvom de bygger på samme fundament.

Guide core Scimitar Wireless Mouse Pixart RGB Dark Grip Pro 2020 Elite wire Sensor Corsair Gaming switch.jpg

Det er svært at kunne komme frem til den bedste sensor på markedet, da de alle leverer en præstation som er tæt på hinanden, og giver en glidende oplevelse. Lige nu leverer Pixart i deres 33xx sensorer rigtig god performance, og de måler bevægelsen præcist. Derfor vil en mus som har en sensor fra den serie ikke være et skidt valg. 

Hvis vi kigger på Logitech og Steelseries, har de valgt at gå en anden vej end mange af deres konkurrenter på markedet. Selvom de har lavet et samarbejde med Pixart, har de lanceret sensorer under deres eget brand. HERO hos Logitech, TrueMove for Steelseries og OWL-EYE for Roccat.

Wireless 16K wire Logitech Mouse Sensor Gaming Pixart 2020 Grip HERO Guide.jpgHERO bygger på PMW3366 fra Pixart, og da Logitech begyndte at bruge denne sensor, leverede den langt over forventning i forhold til sin tid. Selvom det nu er muligt at bruge PMW3366 chippen for andre producenter, har Logitech stadig skabt en firmware som giver en utrolig performance og lang batteritid til deres muse som bruger HERO sensor.

Key features: 

- Lang batteritid (trådløs)
- Stor præcision
- Nul udglatning/acceleration/filtrering 

600 Guide switch Ten 2020 650 wire Sensei Pro Truemove SteelSeries 3+ Grip Mouse Gaming Sensor Rival  Wireless Pixart.jpgHvis vi går videre til SteelSeries og deres TrueMove, er det også en sensor som er lavet i samarbejde med Pixart. I forhold til Logitech som har formået at skabe en sensor med præcision og batteritid, satser SteelSeries mere på præcision. Ifølge deres egne udtalelser har SteelSeries, brugt en sensor som ikke har noget jittering. De har her satset på en sensor som sørger for at kvaliteten af billederne sensoren tager er høj.    

Key features:

- Høj præcision
- Nul udglatning/acceleration/filtrering
- Høj DPI på nogle modeller

owl-eye Sensor owl Grip Roccat eye Pixart 2020  Guide Wireless wire Gaming Mouse.jpgRoccat er intet anderledes og de har også valgt at alliere sig med Pixart, hvor de gør brug af modellen PMW3361 til deres sensor. Roccat har med deres sensor, valgt at fokusere på det spektrum som hedder 400-3000 dpi, og garantere den højeste præcision i det.

Key features: 

- Høj præcision (400-3000 dpi)
- Distance Control Unit
- Nul udglatning/acceleration/filtrering

DPI - Dots per inch

Cpi står for Counts per inch, selvom det er mere passende og bruges nogle steder, når vi kigger på muse. Så er det stadig dpi som er mest brugt, og derfor er det også denne vi kigger på. Det er to forskellige måder at måle hastigheden på musen.

Dpi er en måde for at kunne måle hvor følsom en mus kan være. Et højere tal, betyder musen bevæger sig mere på skærmen. Det er selvfølgelig ikke altid nødvendigt at gøre brug af de høje tal som nogle af gaming musene kommer med, men det kan stadig have sin fordel. Hvis vi tager et eksempel med CS:GO, så kan det have sin fordel at have en høj dpi, da det kan give dig en hurtigere reaktion. Men hvis man har sin AWP og zoomer ind, vil en lavere være at foretrække, da man hurtigt kan miste overblikket, hvis musen reagere for hurtigt. 

Mange muse kan af denne årsag både skrue op og ned for dpi på musen, nogle har endda en knap, som kan holdes inde, for kortvarigt at have en lav dpi.

Gamer mus: Optisk vs Laser
Vi har nu kigget på et udvalg af sensorer som er på markedet. Nu skal vi se på noget som relatere meget til emnet, nemlig optisk og laser. Her afhænger valget rigtig meget af behovet. Både optisk og laser har mange ligheder, og det kan derfor være svært at vide hvilken reelt set er hvad.

Blandt andet fungerer det grundlæggende på samme måde, da de begge er udstyret med en CMOS sensor, som opfanger lys. Den registrerer selve overfladen og når den opfanger at billedet har rykket til venstre, betyder det at du har flyttet musen til højre. Så musen kaster lyset ned på overfladen, lyset bliver reflekteret tilbage, og CMOS sensoren fanger refleksionen. 

Forskellen ligger primært i hvilket lys som bruges, til at opfange bevægelsen fra musen. Hvor en optisk mus bruger LED lys, vil den ikke have så skarpt et lys. Det betyder blandt andet at hvis man bruger en overflade som er skinnende vil den have svært ved at registrere bevægelsen, frem for en mat overflade, såsom en musemåtte.

En laser mus er meget kraftigere end LED lyset, som bruges i den optiske. Det betyder at denne type mus ikke er så sart som en optisk, hvad angår overfladen som den bruges på. 

Selvom en laser mus allerede nu kan virke som det bedste valg, så har laser det problem, at den er meget følsom over for præcision og acceleration. Hvor en optisk mus stadig vil have en glidende bevægelse, selv ved lav hastighed.

Valg af switches til gaming mus

Omron står for langt de fleste switches man finder i gaming mus i dag. Større producenter såsom Logitech har dog designet deres egne switches i samarbejde med Omron.
Dyrere mus er typisk udstyret med bedre switches sammenlignet med billigere mus, hvilket resulterer i længere levetid, altså flere klik, før kontakten går til.
En god switch har typisk en levetid på 40-60 millioner klik, imens billigere switches må nøjes med omtrent 5-20 millioner klik.

Omron mouse switch DF2C-F.jpg

En switch består kort sagt af en mekanisk kontakt, der aktiveres ved hjælp af et tryk, hvorefter den aktiverer en mekanisk flade/fjeder, som derefter registrerer trykket. Kraften der skal til før en kontakt aktiveres, ligger typisk på 50-60 gram og helt op til 120-150 gram. Det er meget individuelt hvad man foretrækker på dette område.

I de senere år er optiske kontakter begyndt at komme frem, som bliver aktiveret ved hjælp af infrarød lysstråle der afbrydes, når man trykker på knappen. Dette skulle give en kortere og mere konstant aktivering - helt op til tre gange hurtigere, sammenlignet med en mekanisk kontakt.

I dag er der ikke stor chance for at købe en mus med decideret dårlige switches, med mindre man eksempelvis køber fra eBay, Alibaba, Wish eller andre lignende resellers. Så længe man holder sig til de store kendte brands, eksempelvis SteelSeries, Logitech, Corsair og HyperX, går man ikke helt galt i byen, hvad angår switche.

Pasform og vægt 

Musens pasform har stor indflydelse på den generelle oplevelse af musen. Grundlæggende er der tre pasforme: højrehåndet, venstrehåndet og ambidextrous (begge hænder). Langt de fleste gaming-mus i dag, er tilpasset højrehåndede, med et mindre udvalg af ambidextrous-pasformen, og et ret lille sortiment af gaming-mus til venstrehåndede.

Logitech G604 pasform.jpg

En højrehåndet-mus følger formerne i din højre hånd, for godt greb og god komfort, mens ambidextrous-mus er symmetriske og afbalancerede i formen, samt passer til begge hænder. Ingen af dem er som sådan bedre end den anden, alle tre er princippet lige gode til spil, men nogle foretrækker ergonomien i en højrehåndet-mus, mens andre foretrækker den symmetriske form, en ambidextrous mus byder på.

Hvad der dog er vigtigt og afgørende for at vælge den rette mus og pasform for dig, er størrelsen på din hånd, samt den måde du holder på musen.

Her kan du eksempelvis tage en lineal eller et målebånd, for at måle længden og bredden på din hånd.

Længden af din hånd

- Lille: Under 16,9 cm
- Mellem: 17-19,5 cm
- Stor: Over 19,6 cm

Disse mål er selvfølgelig kun guidende, og personlig smag kan overtrumfe dette. Det kan for eksempel være at du har en stor hånd, men foretrækker en mellemstor mus, eller omvendt. Derfor er det altid en god idé at prøve musen af i praksis, inden du køber.

Generelt set, findes der tre forskellige måder at holde på musen, også kaldet grip types.

Palm grip

Hele hånden holdes på musen
- Komfortabelt til lange spil-sessioner
- Mindre præcis, sammenlignet med claw- og fingertip grip


Claw grip

- Håndfladen hviler kun på bagsiden af musen
- Godt greb til gaming - nemmere og mere præcis til kliks
- Mindre komfortabelt til længere spil-sessioner


Fingertip grip

- Håndfladen rører ikke musen - her bruges kun fingrene til at bevæge musen
- Meget god kontrol - mere naturlig følelse, sammenlignet med claw grip
- Mindst komfortable greb blandt de tre typer

Mouse grip types, palm grip, claw grip, fingertip grip.jpg

Nogle mus lægger for eksempel op til en eller to grip-types, det kunne være claw og fingertip, hvis det er en mus designet til FPS-spil. Dette betyder dog ikke at palm grip er udelukket, men det er ikke sikkert, at det er det mest optimale.

Vægt

Vægten har også indflydelse på hvordan musen opleves. En let mus glider typisk hurtigt og nemt over musemåtten, samt egner sig godt til spil, hvor der kræves hurtig reaktion - eksempelvis FPS-spil. En mus med højt vægt glider som regel langsommere over musemåtten, hvilket giver bedre kontrol. En tung mus egner sig derfor godt til MMO og strategispil.

I sidste ende er det dog meget individuelt hvad den enkelte person foretrækker når det kommer til vægten af en mus. 

 

Trådløs eller kablet gaming mus

Pixart Mouse wire 16K Grip Pro Logitech Sensor 2020 Wireless Zen Gaming HERO Guide Steelseries.jpgVi er ved at være nået til vejs ende, men vi mangler dog stadig at gennemgå trådløs og kablet. Før i tiden, havde kablet en klar fordel over den trådløse mus, specielt når det involverede gaming. Trådløs oplevede tit, dårlig batteritid og forsinkelse, også kaldet input lag. Dette er ikke tilfældet mere. I dag kan mange af de trådløse holde batteri i op til 40-60 timers brug, og forbindelsen er blevet så god, at nogle af musene faktisk har et lavere input lag under test.

Når det kommer til signal, hvad skal man så vælge? Der findes både mulighed for tilslutning via bluetooth eller en dongle med 2.4 GHz frekvens. Som tidligere nævnt med input lag, er det her valget har en betydning. Det er nemlig brugen af dongle, som gør det muligt at holde input lag langt nede, Logitech har selv udtalt at deres er nede på 1 ms. 

Fordelen med bluetooth vil selvfølgelig være fleksibiliteten, da den forbinder via Bluetooth til computeren, har den derfor ikke behov for en USB indgang. I sidste ende handler det om hvilke tilslutningsmuligheder, man har. Såfremt man har en USB indgang til rådighed, vil en dongle med 2.4 GHz være klart det bedste valg, specielt hvis musen skal bruges til gaming. Bluetooth giver simpelthen for meget input lag til, at det kan bruges til seriøs gaming.

Selvom vi lige har skrevet at de trådløse muse, faktisk kan måle sig med de kablet. Kan man undre sig over at markedet flyder med kablede muse, fremfor trådløse. Den mest åbenlyse grunde, er selvfølgelig pris. En trådløs mus, kommer hurtigt op i et større beløb, hvis den også skal indeholde en sensor og batteri som skal holde dig igang hele weekenden til LAN. Kablede mus findes derimod i mange forskellige prisklasser. Selv disse modeller kommer i forskellige varianter, og mange producenter gør også brug af forskellige materialer, for at ledningen ikke skal være i vejen, når spillet er på sit højeste. 


Kablet gaming mus

Fordele og ulemper
- Billigere end trådløs
- Ingen bekymring om et batteri der skal oplades
- Mere responsiv - kortere responstid (Gælder kun nogle modeller) 


Trådløs

Fordele og ulemper
- Dyrere end kablet
- Mere frihed - intet kabel i vejen
- Praktisk hvis du ofte er på farten


Valg af den rette mus til gaming

Vi kigger i dette afsnit på hvilken mus, som egner sig bedst til bestemte genre af spil kategorier. Selvom det kan være forskelligt fra person til person, har producenten mange gange haft en bestemt genre i tankerne når de laver en mus.

FPS 

Corsair MOBA Wireless Pixart RGB wire switch Grip Guide Mouse Pro Dark Sensor 2020 Gaming FPS core Wireless.jpgEn mus til FPS handler meget om præcision, hurtighed og muligheden for at skifte den hurtighed. Det er også derfor at mange af de mus som er tiltænkt til FPS spil, har en Dpi knap på siden, så det er muligt at have en anden Dpi indstilling, blandt andet når man skal zoome ind, og har behov for en lavere hastighed.

 

MMO/MOBA

Elite Pixart MMO core Gaming MOBA Sensor Corsair wire RGB Grip Mouse Wireless 2020 switch Guide.jpg

Under genren MOBA og MMO, er det normalt at have en væld af abilities, eller gear som kan bruges. Med en mus som tilbyder knapper på siden, giver det brugeren mulighed for at have disse genveje lige ved hånden. Det kræver selvfølgelig en tilvænning, men det giver muligheden for at arbejde hurtigt og bruge tommelfingeren til at gøre brug af gear og skills, frem for tastaturet.  

 

Strategy / Casual gaming

Sensei Gaming SteelSeries wire Guide 2020 Mouse Ten Wireless Grip Pixart Sensor  Pro Truemove switch.jpg

Om det er real-time eller god gammeldags strategi, er behovet for en høj hastighed og præcision, sammen med en masse knapper ikke nødvendigt. Det er også i dette segment, man finder en ambidextrous mus, som kan bruges både til højre og venstre hånd. Da behovet for specielle features ikke er der. 

Selvom en mus henvender sig til et bestemt segment, betyder det ikke at den ikke kan bruges til andet. En mus som er til FPS, kan også bruges til MOBA eller casual gaming. Den vil dog besidde nogle andre funktioner som henvender sig primært til den genre.

Gennemgang af udvalgte gaming-mus
Vi er ved at afslutningen på denne guide over gaming-mus. Dette giver dig forhåbenligt indblik i hvilke behov og præferencer som du har til din mus. Det sidste afsnit vil vi gennemgå et udvalg af muse, for at give et bedre overblik over: Hvilken sensor og switch de bruger. Ydermere hvilken genre som vi eller producenten mener musen henvender sig til. Du vil også her få oplysninger om vægten og om musen har intern hukommelse. 

 

Logitech G403 Hero
Logitech G403 Hero.jpg 

- Kablet
 - Logitech Hero 16K sensor
 - Omron switches - 20 mil. kliks
 - Intern hukommelse
 - Vægt: 87g
 - Pris: 350,- DKK
 

Læs vores test Logitech G403 Hero her 

 

Logitech G604 Lightspeed
Logitech G604 Lightspeed Wireless.jpg 

- Trådløs - batteritid: 240 timer Lightspeed, 5,5 måned Bluetooth
- Logitech Hero 16K sensor
- Omron switches
- Vægt: 135g (med batteri)
- Intern hukommelse

- Pris: 538,- DKK

 

Logitech G703 Lightspeed
Logitech G703 Lightspeed Wireless.jpg 

- Trådløs - batteritid: 35 timer med lys, 60 timer uden
- Logitech Hero 16K sensor
- Omron switches
- Vægt: 95g
- Intern hukkomelse

- Pris: 555,- DKK
 

Logitech G Pro Wireless

 Guide 2020 HERO Sensor Pro Logitech Wireless Mouse Grip G 16K Gaming.jpg

- Trådløs
- Logitech Hero 16K sensor
- Mechanical Button Tensioning System
- Ambidextrous
- Intern hukommelse
- Vægt: 80
- Casual gaming/FPS

 Pris: 880,- DKK 

Læs vores test af Logitech G Pro Wireless

 

Steelseries Rival 3

SteelSeries Rival 3.jpg 

- Kablet
- TrueMove Core sensor
- SteelSeries Switch - 60 mil. kliks
- Vægt: 77g
- Intern hukommelse 

Pris: 299,- DKK 

Læs også test af Steelseries Rival 3 her 

 

Steelseries Rival 600

Wireless Mouse 3+ Guide Sensor Gaming 2020 Rival Grip Truemove  600 Pixart switch SteelSeries wire.jpg

- Kablet
- Truemove 3+ sensor
- SteelSeries Switch
- Vægt: 96g - 126g
- Intern hukommelse
- FPS 

Pris: 477,- DKK 

Læs vores test af Steelseries Rival 600 her 

 

Steelseries Rival 650 Wireless
SteelSeries Rival 650 Wireless.jpg 

- Trådløs - batteritid: 24+ timer
- TrueMove 3+ sensor
- SteelSeries Switch - 60 mil. kliks
- Vægt: 121g - 153g
- Intern hukommelse 

Pris: 775,- DKK 

Læs vores test af Steelseries Rival 650 Wireless her

Læs: Årets produkt 2019 her 

 

Steelseries Sensei TEN

 Ten SteelSeries  wire 2020 Grip Truemove Pixart Wireless Sensor switch Guide Gaming Sensei Pro Mouse.jpg

- Kablet
- Truemove Pro sensor
- SteelSeries mechanical switches
- Ambidextrous
- Intern hukommelse
- Vægt: 92g
- Casual Gaming/FPS 

Pris: 499,- DKK

 

Corsair Dark Core RGB Pro

Pro Gaming Corsair wire core Guide Pixart Grip switch Sensor FPS Dark Wireless MOBA RGB Wireless Mouse 2020.jpg

- Trådløs
- Pixart PAW3392 Sensor
- Omron Switches - 50 mil. kliks
- Intern hukommels
- Vægt: 133g
- FPS/MOBA 

Pris: 775,- DKK 

Læs vores test af Corsair Dark Core RGB her 

 

Corsair Scimitar RGB Elite 

Grip 2020 core Guide RGB Gaming Pixart wire Corsair MOBA Sensor Wireless MMO Elite switch Mouse.jpg

- Kablet
- Pixart PMW3391 sensor
- Omron switches - 50 mil. kliks
- Intern hukommelse
- Vægt: 122g
- MOBA/MMO 

Pris: 649,- DKK 

Læs vores test af Corsair Scimitar RGB Elite her

 

Roccat Kain 200 AIMO 

 Mouse Pixart 200 Gaming 2020 Grip owl Guide Wireless Sensor owl-eye Roccat  kain eye wire.jpg

- Wireless
- Roccat Owl-eye 16k sensor
- Omron switches
- vægt: 105g
- Intern hukommelse
- Casual gaming 

Pris: 569

 

HyperX Pulsefire Raid

3389 Mouse Gaming Pixart  Grip Wireless 2020 raid Sensor Pulsefire wire Guide HyperX.jpg

- Kablet
- Pixart 3389 sensor
- Omron switches
- Vægt: 95g
- Intern hukommelse
- FPS/MOBA 

Pris: 455,- DKK

 

HyperX Pulsefire Dart

IMG_20200908_204240.jpg
- Trådløs - batteritid: op til 50 timer
- Pixart 3389 sensor
- Omron Swtiches
- Vægt: 110g
- Intern hukkomelse 

Pris: 552,- DKK

 

Cooler Master MM830

Sensor DPI OLED CM Guide master Mouse cooler 24000 switch mm830 Grip Gaming Wireless 2020 RGB Pixart wire.jpg

- Kablet
- Pixart 3360 sensor - optisk
- Omron switches - 20 mil. kliks
- Vægt: 162g
- Intern hukommelse
- FPS 

Pris: 355,- DKK

 

Vores partnere