Logitech gaming udstyr for 1000 kroner

G432_logitech_hero_G403
Logitech har efterhånden en lang række af gamer produkter i deres line-up og vi har set på en stor portion af dem. I denne test samler vi to produkter fra deres G-serie og ser på hvad man reelt kan få for omkring 1000,- DKK når vi snakker mus og headset. Med G403 HERO musen og G432 headsettet lagt klar på bordet, er vi klar til at komme i gang!


 1_Logitech_G_logo_high_res.jpg

Nedenfor ser vi kasserne på de to produkter vi skal gennemgå i denne test. De karakteristiske kasser i grå med blå tekst går naturligvis igen og igen – også her. Det betyder at vi finder billeder af selve produkterne på fronterne af kasserne, mens at navnene også er listet op. Med andre ord er man ikke i tvivl om hvilket produkt man sidder med.
Logitech G403 HERO og G432 headset og musPå bagsiden af kasserne – som på næsten enhver anden. Finder vi en række specifikationer/features listet op, så man kan få en ide om hvad der er i vente, allerede inden man får pakket sagerne ud. Vi vælger dog ikke at gå yderligere i detaljer med disse kasser, men vender i stedet for blikket mod produkterne til en unboxing og gennemgang – først hver for sig, hvor efter vi til sidst samler tingene igen, til test delen. Neden for her, starter vi ud med at kigge på G403 HERO musen.

gaming headset og mus G403_hero_g432_logitech.JPG

En tur rundt om Logitech G403 HERO musen

Med styr på introduktionen, kan vi nu så småt tage det første kig på det ene af de produkter vi skal se på i dag. Vi starter ud med G403 HERO musen, og nærmere betegnet de tekniske detaljer i form af specifikationerne. Jeg har været en tur forbi Logitechs hjemmeside, og fundet lidt oplysninger på musen, som er listet op nedenfor:

Type: Gamermus til højre hånd

Dimensioner: 124 x 68 x 43 mm (LxBxH)

Vægt: 87.3 gram + 10 valgfrie gram (uden kabel)

Kabellængde: 2.1 meter

Sensortype: HERO 16K

Hastighed: 100 – 16.000 DPI

Maksimal acceleration: 40G

Pollingrate max: 1000 Hz / 1 ms

Indbygget CPU: 32 bit ARM

Lys: Ja, LIGHTSYNC RGB-lys

Programmerbare knapper: Ja, 6 stk.

Software: Ja, Logitech G-HUB


Vi har nu styr på alt det tekniske der vedrører G403 HERO musen, og kan nu se nærmere på hvad man får med i kassen. Ud over selve musen, finder vi en række papirer, et klistermærke og en vægt på 10 gram – og det er sådan set det.

computermus_gaming_headset_logitech_g403_hero.JPG

Formen på G403 HERO, gør at den kun kan bruges i højre hånd. Designet er matsort med enkelte detaljer i blank. Størrelsen vil jeg mene er i mellemstørrelsen – hverken stor eller lille. Med en vægt på lige under 90 gram, er denne mus bestemt en af de lettere på markedet, hvilket flere og flere producenter efterhånden sværger til.

g403_hero_logitech_gamer_mus.JPG

I fronten på G403 HERO musen, finder vi det permanent fastgjorte 2.1 meter lange USB-kabel, som faktisk er overraskende blødt. Dette gør at der er minimal modstand i ledningen, når man skal lave hurtige bevægelser eller lignende. Lige forfra, kan vi også lidt lettere se formen på musen, som er lidt lavere i den ene side, kontra den anden.

gaming_mus_hero_16k_logitech_g403.JPG

Bagfra, ser vi igen at formen ikke er symmetrisk, hvilket altså betyder at denne mus kun kan bruges i højre hånd. Vi ser et lille indhak i den venstre side, hvor tommelfingeren kan hvile. Mens at toppen på G403 HERO er forholdsvis glat, er siderne mere rug, for at sikre et godt greb på musen – selv med lettere svedige hænder.

logitech_g403_hero_gamer_mus_rgb.JPG

Jeg har samlet billederne af de to sider på musen, på ét og samme billede nedenfor. Hvor vi på den venstre side, finder to store frem/tilbage knapper i blank plastik, er der ikke noget nævneværdigt på den højre. Alle knapperne på G403 HERO kan om programmeres i softwaren, således at man kan få det lige som man måtte ønske.

logitech_gaming_mus_16k_sensor_.JPG

Inden vi tager en hurtig gennemgang af softwaren, skal vi først lige en tur forbi bunden på G403 HERO musen, hvor vi som navnet antyder, finder Logitechs HERO sensor, nærmere betegnet 16K modellen som er den seneste af slagsen. Denne sensor har vi efterhånden set i en lang række forskellige mus fra Logitech, så allerede nu har jeg en idé om hvad der er i vente. Ud over sensoren, finder vi også to store teflon fødder, samt et magnetisk cover, som kan afmonteres, såfremt man ønsker at montere de ekstra 10 gram som medfølger. Dette giver G403 HERO musen en totalvægt på lige under 100 gram – uden kabel vel og mærke.

vægt_system_logitech_g403_hero_16k_sensor.JPG

Vi tager lige en hurtig gennemgang af Logitechs G-HUB software og mulighederne med G403 HERO, inden vi fortsætter og tager et kig på G432 headsettet. Når softwaren startes op, mødes vi af synet nedenfor, hvor alle understøttede Logitech G enheder vil dukke op – vi klikker på G403 HERO.

ogitech_g_hub_gamermus_software.jpg

Det første menupunkt der kommer frem, er stedet hvor vi kan styre det indbyggede RGB-lys som der er i G-logoet i bagenden og hjulet – Logitech kalder dette for LIGHTSYNC. Der er her mulighed for at vælge imellem en række forskellige effekter, samt lysstyrke og hastighed, med andre ord, ikke noget nyt under solen her.

logitech_sysindstillinger_g_hub_g403_hero_gamingmus.jpg

På det næste menupunkt kaldet ”Tildelinger” kan du tilpasse hvilken funktion de forskellige knapper på musen har, samt optage og redigere i macroer. Dette fungerer på samme måde som de foregående Logitech G produkter, så vi går ikke mere i dybden med dette, da der stadig er meget vi skal igennem i denne test.

12_knap_programering_g403_hero_logitech_software.jpg

Det tredje og sidste menupunkt i G-HUB softwaren til G403 HERO musen, er stedet hvor du kan indstille følsomheden, også kaldet DPI. Der er op til fire forskellige hastigheder du kan indstille og let skifte imellem via knappen placeret bag hjulet (hvis du altså ikke har givet den en anden funktion). Det er her muligt at indstille hastighederne fra 100 og helt op til 16.000 DPI! Polling raten kan naturligvis også styres via dette menupunkt. Dette blev alle ordene for G403 HERO musen for nu. Nu står G432 headsettet for skud.

gamingmus_dpi_justering_g-hub_gaming_software_logich.jpg

 

Gennemgang af Logitech G432 headsettet

Med styr på G403 HERO musen, både det fysiske og software. Er det nu blevet tid til at vi vender blikket mod G432 headsettet som det næste. Igen starter vi her med at få det tekniske overblik, og jeg har været endnu en tur forbi Logitechs hjemmeside, og fundet lidt oplysninger på headsettet. Nedenfor er disse listet op, hvor vi efterfølgende skal have pakket G432 headsettet ud, og se hvad man får med – men som sagt, først specifikationerne:

Type: Around-ear gaming headset

Dimensioner: 172 x 81.7 x 182 mm (HxBxD)

Vægt: 280 gram (uden kabel)

Kabellængde: 2 meter

Følsomhed: 107 dB

Frekvensgang: 20 – 20.000 Hz

Højttalerenheder: Ø50 mm

Mikrofon type: Kardioid på 6 mm

Frekvensgang mikrofon: 100 – 20.000 Hz

Software: Ja, Logitech G-HUB

Tilslutning: 3.5mm jack eller USB 2.0


Hvis du er færdig med at nærstudere oplysningerne ovenfor, går vi nu videre og ser på hvad man får med i kassen til G432 headsettet. Ud over selve headsettet (selvfølgelig), finder vi et USB-lydkort hvor man har mulighed for 7.1 virtuel surround, en 3.5 mm jack-splitter og naturligvis en række papirer.

gamingheadset_g432_gaming_headset_surround.JPG

Stikket der er fastmonteret på G432 headsettet, er et 3.5 mm jack-stik som både står for lyden i headsettet og mikrofonen. Ønsker du at bruge headsettet i frontpanelet på din stationær for eksempel. Kan du bruge det medfølgende splitter kabel og derved dele lyden og mikrofonen op i to stik. Ønsker du derimod at få det bedst mulige ud af headsettet kan du bruge det medfølgende USB-lydkort og derved få adgang til 7.1 virtuel surround og equalizer indstillinger i G-HUB softwaren – mere om dette senere.

Logitech_USB-lydkort_splitter_kabel_G432_gamer_headset.JPG

Lad os få lagt tilbehøret til siden for nu, og vende blikket mod selve G432 headsettet. Vi har at gøre med et forholdsvis stort headset, som dog kun vejer 280 gram (uden kabel). Designet er en blanding af sorte og blå farver rundt om ørebøfferne. På hver ørekop finder vi det velkendte G-logo fra Logitech.

g432_headset_gamerheadset_design.JPG

Den blå farve fortsætter ind i hver ørebøf, i form af noget blødt stof. Selve ørepuderne er lavet i kunstlæder, som sikrer god isolering af lyde udefra. Den overall byggekvaltiet på G432 virker en anelse billig, da headsettet stort set kun er fremstillet i plastikdele. Dette bevirker også at det knirker ret meget når man håndterer det i hænderne og drejer i ledende – ikke særligt betrykkende.

Logitech_g432_store_ørepuder_gaming_headset_surrund.JPG

Et af de eneste steder hvor vi umiddelbart finder metal, er i justeringen i hver side over ørekopperne. Der er god stor vandring, således at langt de fleste bør kunne få G432 til at passe på hovedet uden større problemer.

justerbart_i_siderne_g432_headset_til_gaming.JPG

Mikrofonen er fastmonteret på den venstre ørebøf og kan ikke afmonteres. Dog kan denne vinkles op og af vejen, hvis man ikke bruger den. Når mikrofonen er drejet helt op, slukkes den samtidig også, hvilket er en fin lille detalje. Den er delvist lavet i gummi, således at den også kan justeres i formen, for på den måde bedst muligt at kunne tilpasses ens ansigt.

G432_gamingheadset_mikrofon_headset _logitech.JPG

Inden vi springer videre til test delen, hvor vi igen også skal have fat i G403 HERO musen, skal vi først lige se på hvilke muligheder man har i softwaren til G432 headsettet. Vi finder to menupunkter, hvor det første kaldes ”Akustik”. Her kan du justere lydstyrke, mikrofonniveauet, om der skal være medhør og om surround og støjfjernelse skal aktiveres eller ej.

Akustisk_gamer_headset_justering_logitech_g-hub_g432.jpg

Det andet og sidste menupunkt kaldes Equalizer, og giver mere eller mindre sig selv. Her har du mulighed for at ”farve” lyden, efter forskellige prækonfigurerede profiler, eller du kan sågar lave din egen og tilpasse efter dit behov og lyst.

G432_equalizer_logitech_g-hub_Gaming_software_g432.jpg

 

Testen samlet – Brugen, Lyden og Komfort

Sidste stop inden konklusionen er nået, og det er nu blevet tid til at se på hvordan både mus og headset rent faktisk er at bruge – både når det kommer til komfort og ydelse. Jeg har valgt at starte ud med at knytte nogle ord til G432 headsettet nedenfor, hvor vi efterfølgende gør det samme for G403 HERO musen. Til testen af G432 headsettet, brugte jeg det medfølgende USB-lydkort, da jeg på den måde kan beskrive den lyd du også vil få ved at benytte dette headset. Bruger man Y-splitteren og onboard lydkortet på ens bundkort, kan der være variationer i lydbilledet alt efter hvilken lydchip og kvalitet man har på sit bundkort – Så derfor brugte vi altså USB-lydkortet der medfølger.

Logitech_logitech_g432.JPG

Inden jeg fortæller om hvordan jeg oplevede lydbilledet i G432 headsettet, vil jeg først starte ud med at snakke lidt om komforten. Med en vægt på 280 gram uden kabel, er dette headset forholdsvis let, i hvert fald i forhold til sin fysiske størrelse. Puderne på ørekopperne har en god størrelse, hvilke betyder at langt de fleste vil kunne have dette headset på uden at opleve ubehag. Overfladen i kunstlæder gør at lyde udefra lukkes godt ude, selvom det dog også betyder at ens ører ofte bliver varmere i forhold til hvis der var tale om stofpuder. Ørekopperne er tilpas dybe, hvilket betød at mine ører ikke rørte indersiden af kopperne. Med gode justeringsmuligheder i siderne og løse led, er det let at få G432 headsettet til at sidde korrekt på ens hoved – så tommel op her. Jeg har nævnt det før, men gør det lige igen. Byggekvaliteten føles ret billig på dette headset, da der er en del raslen og knirken når man håndterer headsettet i hænderne, grundet de mange plastikdele. Det kan sagtens være at G432 holder på sigt, men i så fald føles det stadig billigt i hænderne, hvilket er lidt en skam.

Logitech_logitech_g432:gamer_høretelefoner

Hvad der dog ikke er en skam, er hvordan G432 er at lytte til. Med headsettet tilsluttet computeren via det medfølgende USB-lydkort, uden at pille ved equalizer eller surround, lyder headsettet overraskende godt til normal musiklytning. Hvad end jeg lyttede til elektronisk, rock eller normal popmusik, var lyden klar og behagelig at lytte til. Især diskant og mellemtoneområdet gjorde det virkelig godt out-of-the-box, hvor bassen godt kunne halte en lille smule. Dette er dog typisk noget vi ser på gaming headsets, så intet overraskende. Ønsker man mere bas, kan man eventuelt blot vælge den prækonfigurerede lydprofil ”bas-boost”, eller lave ens egen. Volumen G432 var i stand til at spille, er hvad jeg vil kalde okay. Selvom det var en fin lydstyrke, havde jeg gerne set at de kunne lidt mere. Måske dette er en begrænsning i USB-lydkortet, og at du derfor kan få mere ud af headsettet, sammen med et normalt highend lydkort på bundkortet.

Til spil gjorde G432 også et rigtig godt stykke arbejde, og leverede vellyd hvad end der skulle skaffes Chicken Dinners i PUBG, eller skabes uro i gaderne i GTA 5. Overall er jeg ret overrasket den lyd og komfort som G432 headsettet leverede, også selvom at den virtuelle surround del aldrig er noget jeg bliver fan af, eller personligt kommer til at bruge. Som jeg har sagt flere gange, er det altid bedre at have flere features end du har behov for, hvilket G432 jo reelt set leverer her på den virtuelle surround del.

Logitech_logitech_g432:gamer_gamerheadset

VI har nu fået snakket om hvordan G432 headsettet er at bruge og lytte til, og derfor syntes jeg at vi nu skal knytte nogle ord til hvordan G403 HERO musen var at bruge. Som jeg har nævnt nogle gange efterhånden, har jeg stiftet bekendtskab med HERO 16K sensoren et par gange tidligere. Derfor vidste jeg også mere eller mindre hvad jeg kunne forvente, når det kom til sensor ydelsen. Til testen brugte jeg min trofaste Corsair MM300 musemåtte som har en stofoverflade. HERO 16K sensoren er en sand highend sensor, som leverer varen lige meget musemåttens overflade, og hvad du foretager dig på din computer.

Af mus jeg tidligere har anmeldt som bruger samme sensor, kan jeg blandt andet nævne G903 og PRO Wireless, som begge koster væsentligt mere end denne. Med sensoren monteret i G403 HERO, finder vi stadig den samme uhyre høje præcision, og med mulighed for at køre op til 16.000 DPI. Det betyder at du har en mus der kan indstilles til ethvert behov, og leverer varen lige meget hvad du foretager dig. Jeg oplevede på intet tidspunkt underlig opførsel eller andre fejl, der kunne skyldes sensoren eller resten af hardwaren i musen. Det betyder at du får en knivskarp oplevelse, hvad end du spiller spil, redigerer billeder eller noget helt tredje. Men en ting er jo at have en god sensor, men hvad nytter det, hvis musen ikke er god at holde på?

tændt_rgb_lys_g403_hero_mus_logitech_g432_headset.JPG

Som nævnt tidligere er G403 HERO hvad jeg vil kalde en mellemstørrelse mus, altså hverken særlig stor eller lille. Udformningen gør at den kun kan bruges i højre hånd, hvor at frem/tilbage knapperne har en god størrelse og placering over tommelfingeren. Hånden faldt naturligt ned over musen, og den halvglatte overflade, som sammen med de mere rug sider, betød at man havde et godt greb på musen. Hjulet som er monteret i G403 HERO er hvad jeg vil kalde OK. Det ruller en anelse for løst til min smag, dog er klik på hjulet tilpas i min optik – dette er dog meget en smagssag, så måske du syntes at hjulet er lige i skabet. Det er dog en ting jeg er nødt til at nævne, eftersom at det ikke er muligt at indstille modstanden, som på enkelte andre mus vi har testet.

Med det sagt, syntes jeg at det nu er blevet tid til at vi tager skridtet videre til sidste etape i denne test – nemlig konklusionen. Vi er kommet frem til at G432 headsettet lyder rigtig fornuftigt og sidder godt på hovedet, også selvom at byggekvaliteten syntes at halte en smule. G403 HERO musen byder på den samme highend HERO 16K sensor, som sine noget dyrere storebrødre, men koster omkring det halve. Samtidig er udformningen, størrelsen og vægten holdt på et minimum, som faktisk gør at den også er god at holde på. Lad os snakke pris nedenfor og få konkluderet, inden jeg får taget mere forskud på konklusionen her allerede.

headset_mus_samlet_logitech_g_gaming_udstyr.JPG

 

Pris

I skrivende stund d. 29/10 2019 kan du finde Logitech G403 HERO musen og G432 headsettet på nettet, til henholdsvis omkring 549,- og 499,- DKK. Sammenlignet med andre mus og headsets på markedet, betyder det at Logitech G403 HERO og G432 og befinder sig i omkring midten, når det kommer til prisen. Vi finder samme HERO sensor, som i de dyrere Logitech mus, hvilket er lækkert at se, mens at G432 også byder på et fornuftigt lydbillede, og komfort – selvom byggekvaliteten måske er en anelse tvivlsom og føles billig.

Ønsker du flere detaljer på de to produkter, fra Logitech selv, kan du klikke på navnene i denne tekst, for at komme direkte til deres hjemmeside - G402 HERO musen og G432 headsettet.

 

Konklusion

Lad os starte lidt anderledes end vi plejer her i konklusionen, og få smidt scoren på bordet først. Jeg har valgt at give G403 HERO og G432 en samlet score på 9/10 samt vores Safe Buy award – lad mig forklare hvorfor. Hvis vi starter ud med G403 HERO musen, får man her en prisvenlig gamermus, som byder på mange kvaliteter, som vi ofte kun ser i dyrere mus. Den mest i øjenfaldende feature, er uden tvivl brugen af Logitechs highend HERO 16K sensor, som er et sandt mesterværk. Den er uhyre præcis, har mange justeringsmuligheder og leverer varen til alle opgaver. G403 HERO har også en yderst lav vægt, flot indbygget RGB-lys og et lækkert blødt og langt USB-kabel. Det eneste jeg ikke rigtig brød mig om, var hjulet og den modstand der kræves ved rul. Dette er en smagssag, og jeg er ofte lidt kræsen på dette punkt så måske hjulet er fint nok for dig.

Hvad angik G432 headsettet, og begrundelsen på den samlede score, så har vi her at gøre med et prisvenligt gamer headset til under 600 kroner. Til trods for at headsettet føles en anelse billigt i hænderne, på grund af de mange plastikdele, opvejer lydkvaliteten og komforten næsten dette. G432 sidder rigtigt godt på hovedet og har gode justeringsmuligheder. Med det inkluderede USB-lydkort og Logitech G-HUB softwaren, har du mulighed for at benytte virtuel 7.1 surround og equalizer indstillinger, så du kan få headsettet til at lyde lige som du måtte ønske. Har du et bundkort med et godt integreret lydkort, eller sågar et eksternt og er ligeglad med surround. Kan du benytte det inkluderede Y-splitter kabel og få lyd i headset og mikrofonen den vej i stedet for.

Det er efterhånden ret imponerende hvad man får for sine penge når vi snakker prisvenligt gamer udstyr – og så fra velkendte producenter som Logitech. Med G403 HERO på bordet får du en yderst solid gamer mus, med en klasse sensor, fin komfort og forholdsvis lav vægt. G432 headsettet byder på vellyd og mulighed for 7.1 virtuel surround takket være det medfølgende USB-lydkort og understøttelse af G-HUB softwaren (hvilket G403 HERO også understøtter). Dette er altså hvorfor vi ender på den samlede score på 9/10 samt vores Safe Buy award – her får du solidt gaming grej og meget for dine penge!

 

Godt

Lækker sensor ydelse (G403 HERO)

Fornuftig komfort (Begge)

Til at betale sig fra (Begge)

Mulighed for virtuel surround (G432)

Forholdsvis lav vægt (Begge)

Lydkvaliteten er OK (G432)

Pæn RGB-lys indbygget (G403 HERO)

Support for Logitech G-HUB (Begge)

Lette stofkabler (Begge)

 

Knap så godt

Føles billigt og knirker – tvivlsom kvalitet (G432)

Hjulet er en anelse for løst (G403 HERO)

 

Samlet score: 9 + Safe Buy award

 27_konklusion_logitech_g_mus_headset.JPG

Vores partnere