Kablet vs. trådløs mus - er der mærkbar forskel?

front_Razer_Viper_Logitech_PRO_Wireless
I en verden hvor alt efterhånden er ved at blive trådløst, gør det samme sig også gældende med vores gaminggrej, såsom mus – men kan man egentlig mærke forskel, kontra kabel? Dette har vi sat os for at finde ud af i denne test. Til at repræsentere de trådløse mus har vi en Logitech PRO Wireless, mens at vi på den kablede side finder Razers nye Viper mus. Begge er highend mus, så hvad ender resultatet med? – lad os se nærmere!

1_Logitech_G_logo.jpg

2_Razer_logo.jpg


Indledning

Før at vi kan smide de to mus head to head, skal vi naturligvis først lige have dem pakket ud, og gennemgået de tekniske detaljer. På begge kasser, finder vi billeder af musene. Hvor der på Razer kassen også er en række oplysninger, er det holdt til et minimum på fronten af kassen til PRO Wireless musen.

kasse_front_Logitech_PRO_Wireless_Razer_Viper.jpg

Det samme gør sig gældende på bagsiden, hvor vi på Razer Viper kassen, finder en masse oplysninger omkring musen i både tekst og billedform, mens at der på PRO Wireless kassen, blot er listet nogle specifikationer diskret op med sorte bogstaver, på den sorte/grå kasse. Men nu er det jo ikke kasserne vi er kommet her for at kigge på, men nærmere hvad de indeholder, så lad os få skudt gennemgangen i gang – vi starter ud med at se på Logitech PRO Wireless musen herunder.

PRO_Wireless_Razer_Viper_kasse_bagside_logitech.jpg


Logitech PRO Wireless – Gennemgang og software

Som ved enhver anden gennemgang, af et hvilket som helst andet produkt her på Tweak, starter vi som altid ud med at danne os det tekniske overblik. Med andre ord har jeg været en tur forbi Logitechs hjemmeside, og fundet lidt specifikationer og features på PRO Wireless musen, som er listet på nedenfor:

- Type: Trådløs gamermus

- Kan bruges til: Begge hænder

- Sensor monteret: HERO 16K

- Kontakt type: Omron (50 millioner klik)

- Vægt: 80 gram

- Dimensioner: 125 x 63.5 x 40 mm (HxBxD)

- Kabel: Ja, til opladning på 1.8 meter

- Trådløs teknologi: Logitech LIGHTSPEED

- Responstid: 1 ms

- Indbygget processor: 32-bit ARM og hukommelse

- Batterilevetid: 48 timer med lys / 60 timer uden

- Kompatibel med POWERPLAY: Ja, (købes separat)

- RGB-lys: Ja, en zone bagerst

- OS-support: Windows, Mac og Chrome OS

5_Logitech_PRO_Wireless_Razer_Viper_specifikationer_PRO_Wireless.jpg

Med kassen åbnet op, finder vi PRO Wireless musen rigtig pænt præsenteret som det første, mens at alt tilbehøret er vedlagt nedenunder. Det er tydeligt at se at Logitech her har gjort noget ud af unboxing oplevelsen.

Wireless_Razer_Viper_unboxing_trådløs_mus_Logitech_PRO.jpg

Med det hele ude af kassen, kan vi danne os et bedre overblik over hvad man får med. I kassen finder vi følgende:

- Logitech PRO Wireless

- 1.8 meters ladekabel

- USB-modtager

- Mellemstykke til kabel/modtager

- Knapper/låg til sideknapperne

- Diverse papirer

PRO_Logitech_Wireless_trådløs_mus_HERO_sensor_tilbehør.jpg

Wireless_PRO_trådløs_gaming_mus_16K_Logitech.jpg

Lad os få lagt alt tilbehøret til siden for nu, og i stedet vende blikket mod selve musen. Nedenfor ser vi PRO Wireless som helhed, hvor designet faktisk er holdt på et minimalistisk niveau, som ikke direkte skriger gamingmus – lækkert. Med en vægt på blot 80 gram, har vi i den grad med en let mus at gøre. Det er faktisk ret imponerende hvordan Logitech har gjort PRO Wireless så let som den er, nu når der også er et batteri monteret.

Let_vægt_80_gram_Logitech_PRO_WIreless_mus.jpg

På fronten af PRO Wireless kan vi se at designet ned af begge sider er identiske. Det er også her oppe vi naturligvis finder stikket, hvor det er muligt at oplade musen. Logitech benytter stadig et micro-USB stik til dette, med deres lidt specielle kabel, som har en ”plastikklump” i enden, således at kablet ikke kan vendes forkert. Dog havde det stadig været federe at se et Type-C stik i min optik.

PRO_Wireless_Razer_Viper_Logitech_fronten_hjul.jpg

Med et billede på hver side af PRO Wireless musen, kan vi nu rigtig se at siderne faktisk er 100% identiske. Det betyder altså at du kan bruge denne mus, hvad end du har musen i højre eller venstre hånd. Billederne fra siden, giver også et godt billede af den overall form som musen har – ingen skarpe kanter eller andet.

modulært_design_80_gram_HERO_Logitech_PRO.jpg

Ligthspeed_trådløs_gamermus_Logitech_G.jpg

En af de ting der medfølger i kassen til musen er fire ekstra plastikstykker/knapper. Disse fastgøres magnetisk og er derved lette at skifte, mens at de stadigvæk ikke kan ryge ud af sig selv. Hvis du for eksempel ikke ønsker at knapperne på den højre side skal være der, kan du blænde dem af. Dette er også muligt med den venstre side selvfølgelig – valget er helt dit eget, hvilket er fedt at se, og godt implementeret.

PRO_wireless_brug_begge_hænder_HERO_16K_logitech.jpg

I bunden af PRO Wireless musen finder vi selvfølgelig HERO 16K sensoren i midten af det hele, en sensor som vi efterhånden har hilst på nogle gange. Ud over sensoren, finder vi fem teflon fødder, én stor i fronten, og tre mindre i bagenden. Derudover er der også en tænd/sluk knap, samt endnu en knap til at skifte imellem de op til 5 profiler der kan gemmes direkte på musen. Sidst men ikke mindst, er der også et lille dæksel, som kan drejes af, hvor vi finder plads til at gemme USB-modtageren, hvis man for eksempel er på farten eller lignende.

PRO_Wireless_Logitech__Razer_Viper_opbevaring_USB_bunden.jpg

På det sidste billede, inden vi tager et hurtigt kig på softwaren til PRO Wireless, har vi tændt op for herligheden. Som vi kan se, er der en enkelt RGB-zone bagerst, i form af Logitech G logoet. Derudover er der en række med tre dioder, som indikerer hvilken profil/hastighed musen kører med.

PRO_logitech_Wireless_Razer_Viper_indbygget_RGB_lys.jpg

For dem der allerede kender til Logitech G-HUB softwaren, er der ikke meget nyt under solen. Derfor bevæger vi os også hurtigt igennem softwaren, da der fortsat er meget andet vi skal igennem i denne test.

Den første menu man kommer frem til, er stedet hvor det er muligt at ændre på det indbyggede RGB-lys i G logoet i bagenden. Her kan der vælges hastighed, farver og forskellige effekter.

99_Logitech_PRO_Wireless_Software_1.jpg

I den næste menu, er det muligt at om programmere alle de forskellige knapper på musen, til lige hvad man kunne tænke sig. Ønsker du nogle af knapperne slukket, er dette også muligt. Ligeledes er det også her inde at du kan optage og redigere i macroerne til PRO Wireless musen.

99_Logitech_PRO_Wireless_Software_2.jpg

Det tredje og sidste menupunkt, er stedet hvor du kan tilpasse HERO 16K sensoren. Der er op til fem DPI-hastigheder, som alle kan justeres efter ens ønske. Her kan du desuden også tilpasse polling raten, som jeg dog altid vil mene bør stå på 1000 Hz.

99_Logitech_PRO_Wireless_Software_3.jpg

 

Razer Viper – Gennemgang og software

Vi har nu været turen rundt om PRO Wireless, som altså repræsenterer de trådløse gamermus i denne test. Nu vender vi blikket mod den kablede side, og skal hilse på Viper fra Razer. Vi starter igen ud med at dykke ned i nogle specifikationer og et enkelt billede, der fortæller lidt om en af de unikke features ved netop Viper musen:

- Type: Kablet gamermus

- Kan bruges til: Begge hænder

- Sensor monteret: Razer 5G optisk

- Kontakt type: Razer Optical Mouse switch (70 millioner klik)

- Vægt: 69 gram

- Dimensioner: 126.73 x 66.2 x 37.81 mm (LxBxD)

- Kabel: Ja, 2.1 meter SpeedFlex

- Knapper: 8 stk. fuldt programmerbare

- Responstid: 1 ms / 1000 Hz

- Indbygget hukommelse, Op til fem DPI-trin

- RGB-lys: Ja, Razer Chroma med 16.8 millioner farver

- OS-support: Windows og Mac

16_Logitech_PRO_Wireless_Razer_Viper_specifikationer_Razer.jpg

Med styr på det tekniske, kan vi nu vende blikket mod selve Viper musen, eller i første omgang hvad man får med i kassen. I forhold til PRO Wireless, er unboxing oplevelsen knap så lækker og eksklusiv. Ligeledes får man heller ikke helt så meget tilbehør med i kassen. Ud over selve Viper musen, finder vi en stak papirer og det er sådan set det.

Wireless_Razer_Logitech_PRO_Viper_indhold_kasse_Viper_optisk.jpg

Traditionstro finder vi for enden af det 2.1 meter lange kabel, et Razer grønt USB-stik, ganske som det skal være. I forhold til tidligere mus fra Razer, benytter Viper musen en ny type stof på kablet, som Razer kalder for SpeedFlex. Det bevirker at kablet er betydeligt mere blødt og smidigt at arbejde med, hvorved du i teorien bør opleve mindre modstand når du laver hurtige og pludselige musebevægelser.

Razer_Viper_gamermus_optiske_kontakter.jpg

Et kig fra fronten og ned af musen, giver som på PRO Wireless, et godt billede af at musen er identisk på de to sider. I midten af det hele finder vi selve kablet gå ind i musen, og bagved er hjulet. Det spændende gemmer sig under venstre og højreklik knapperne, hvor Razer altså har monteret deres spritnye optiske muse kontakter. Det skal blive spændende at teste disse af lidt senere.

ultralet_kabel_og_vægt_69_gram_Razer_Viper.jpg

Hvis vi vender de to sider mod kameraet, kan vi se at de begge er identiske, ganske som på PRO Wireless. Du kan altså også bruge Viper til begge hænder, uden nogle problemer. Dog må du leve med at du har knapperne på begge sider, da der ikke er mulighed for at blokere eller udskifte noget her. Dog kan du naturligvis blot slukke for knapperne i Razer Synapse softwaren.

Viper_Razer_brug_begge_hænder_hjulet_siden.jpg

Logitech_PRO_Wireless_Razer_Viper_venstre_side.jpg

Overfladen på Viper musen er faktisk ret rug, hvilket sikrer et godt greb på musen, sammen med gummibelægningen på siderne. Hjulet har også gummi monteret og et groft mønster, for at sikre at fingeren kan ”gribe fast”. Kigger man ind i siden på hjulet, kan man også se at Razer har sendt det på slankekur, da nærmest alt indmaden er barberet væk – det er ikke let at lave en mus på under 70 gram.

Speedflex_kabel_lav_modstand_Razer_Viper_mus.jpg

Med bunden vendt mod kameraet, kan vi her se 5G sensoren placeret i midten af det hele. Ganske som HERO 16K sensoren fra Logitech, kan denne også køre med op til 16.000 DPI hastighed. På teflon siden, finder vi to store fødder på Viper, en i fronten og en i bagenden. Der er også en enkelt knap placeret hernede, som gør det muligt at indstille DPI hastigheden on-the-go i op til fem forskellige niveauer.

5G_optisk_sensor_16K_optiske_kontakter_Razer.jpg

Inden vi giver Synapse softwaren et hurtigt kig, runder vi lige vores gennemgang af Viper musen af med et sidste billede, hvor der er sat strøm til og der er gang i lyset. Ganske som på PRO Wireless, er det logoet bagerst på musen der lyser når strømmen tilsluttes, og naturligvis med fuld Razer Chroma support.

Viper_gamingmus_Razer_indbygget_RGB_lys_Synapse.jpg

Ganske som ved softwaren til PRO Wireless musen, springer vi også hurtigt igennem Synapse softwaren til Viper musen. For dem der allerede er bekendt med Synapse softwaren, kan i blot rulle videre til test afsnittet lidt længere nede. Det første punkt man møder når man har valgt hvad man vil redigere i softwaren, ser vi nedenfor. Her kan du tilpasse funktionen på alle otte knapper på musen, og sågar give dem to funktioner, ved at aktivere Hypershift nederst i midten.

99_Razer_Viper_Software_1.jpg

Andet menupunkt kaldet Performance, er hvor du kan tilpasse de op til fem forskellige DPI-hastigheder, som også kan tildeles hver deres farve, som indikeres af den lille diode på bunden af musen, når man skifter imellem dem. Her kan du desuden også justere polling rate og åbne Window mus indstillingerne direkte.

99_Razer_Viper_Software_2.jpg

Lighting menuen giver nærmest sig selv, da dette er stedet hvor det indbyggede RGB-lys kan tilpasses. Der er en række forskellige effekter at vælge imellem, eller du kan gå all in i Chroma Studio, hvis du har mere end ét Razer produkt som du ønsker skal snakke sammen og matche hinanden.

99_Razer_Viper_Software_3.jpg

Det fjerde og sidste menupunkt er Calibration. Hvor du som navnet antyder, kan få 5G sensoren i Viper musen til at skanne overfladen, for derved at få den bedst mulige performance ud af sensoren/musen.

99_Razer_Viper_Software_4.jpg

 

Testen – Trådløst vs. Kablet samt komfort

Vi er nu nået til det punkt i testen som jeg har glædet mig mest til, det er nemlig blevet tid til at se hvordan de to mus er at bruge. Det er nu vi skal finde ud af om den trådløse teknologi er nået et punkt, hvor det reelt ikke gør nogen forskel om man bruger en kablet eller trådløs mus til seriøs gaming. Til testen blev der brugt en Corsair MM300 musemåtte i stof, således at arbejdsforholdene for de to mus var identiske. Lad mig starte med at knytte nogle ord til komforten på de to mus, hvor efter vi taler lidt om sensor/hjul performance, og til sidst runder af med om der reelt var en mærkbar forskel på trådløst kontra kablet.

Da begge mus kan bruges til begge hænder, var jeg en smule skeptisk med hensyn til komforten, da denne typisk vil blive påvirket til det negative på grund af udformningen der kræves til dette. Jeg er dog glad for at kunne rapportere at begge mus, faktisk ligger overraskende godt i hånden. Med stort set samme dimensioner, er der minimal forskel på de mus når man har dem i hånden. PRO Wireless fra Logitech føles dog en smule højere at holde på, og henvender sig derved bedst til palm-grebet. Hvor at Viper fra Razer virker lavere, og derved gør det bedre til claw-grebet. Begge typer greb er dog muligt på dem begge, vil jeg mene. Hvis vi skal kåre en vinder med den bedste komfort af de to mus her, må sejren gå til PRO Wireless, som i min hånd føles mere naturlig at holde på – men dette er naturligvis en smagssag.

Logitech_PRO_Wireless_Razer_Viper_head_to_head.jpg

Eftersom at jeg har stiftet bekendtskab med begge sensorer før, ved jeg hvad jeg kan forvente som udgangspunkt når det kommer til hvordan de er at arbejde med og opfører sig. Derfor har jeg også valgt at inddrage lidt fra min nylige test af G903 musen, og hvad jeg da skrev om HERO 16K sensoren, det lød som følger: Det er ikke første gang at jeg stifter bekendtskab med Logitechs HERO 16K sensor, som efterhånden er at finde i en stor del af deres produkter – og det forstår man godt. Vi har med en sand highend sensor at gøre, som leverer varen lige meget hvad du foretager dig på din computer. Der er uhyre høj præcision, og med mulighed for at køre op til 16.000 DPI er der også hastighed nok for selv den mest krævende bruger. Måden hvorpå sensoren var implementeret i PRO Wireless, var fuldstændig identisk og sensoren leverede igen varen, ganske som forventet. Logitech har her skabt en sand vinder af en optisk sensor.

Hvad angik 5G sensoren i Viper musen, har jeg også tidligere testet mus med denne. I min test af Basilisk musen som benytter samme sensor, skrev jeg følgende: Det jeg kan sige er at sensoren leverer en fænomenal performance både ved lave og høje hastigheder. På trods af at være fokuseret mod FPS gaming, forventer jeg naturligvis også at man kan bruge en mus til andre opgaver, såsom billedredigering som jo også kræver en præcis og god sensor. Basilisk leverede et lækkert resultat over hele linjen, hvad end der skulle skydes folk i PUBG og CS, eller redigeres billeder i GIMP. Der var uhyre kontrol men stadig voldsom acceleration og god hastighed lige meget hvad man lavede – det var hvad jeg skrev dengang, og dette gør sig også gældende med Viper. 5G sensoren fra Razer er fuldt ud på højde med HERO 16K sensoren i PRO Wireless, og de leverer begge formidable præstationer både kablet og trådløst.

Wireless_Razer_Viper_trådsløs_vs_kablet_Logitech_pro.jpg

Et andet sted hvor de to mus også nærmest kan sammenlignes direkte, er på de hjul der er monteret. Fælles for dem begge er at de har lette hjul monteret, som dog har rigtig god og tilpas modstand til både rul og klik. Jeg er faktisk ret imponeret over hvor gode hjulene er i begge mus. Dette havde jeg faktisk ikke helt forventet i så lette mus, hvor man jo skulle mene at der skulle være nogle kompromisser nogle steder – men altså ikke her, så tommel op til begge mus her.

Inden vi springer videre til en snak om prisen og konklusionen, må jeg hellere svare på det store spørgsmål som vi jo startede med at stille os selv i denne test: Kan man mærke forskel på kablet og trådløse gamermus? Sagt lige ud, nej. Nu er jeg naturligvis heller ikke i nærheden af at være professionel gamer, men jeg bruger trods alt stadig rigtig mange timer foran skærmen hver dag, hvad end det er arbejde eller gaming med vennerne. Hvad end jeg havde PRO Wireless eller Viper musen i hånden, kørte det bare der ud af. Der var på intet tidspunkt episoder hvor man tænkte, hvad sker der lige her, eller andet som kunne skyldes det trådløse signal på PRO Wireless – det virkede bare.

De nye optiske kontakter fra Razer som der er monteret i Viper musen, føles meget hen af normale mekaniske musekontakter, men med en tydeligt anderledes og mere dæmpet lyd, som jeg faktisk bedre kan lide end det traditionelle ”klik”. Levetiden lyder også på 20 millioner flere klik end normale kontakter, så dette er jo i den grad også værd at tage med i pakken. Viper er uden tvivl blot den første af mange kommende Razer mus med disse kontakter monteret, og jeg glæder mig til at se hvor vi ender. Vi nåede hermed til enden i test afsnittet, og det er nu blevet tid til at samle tankerne om PRO Wireless og Viper og få rundet denne test af. Jeg er glad for at se at den trådløse teknologi er nået dertil hvor den er i dag – seriøst trådløst gaminggrej er i den grad muligt i 2019, kabler er IKKE længere et must!

Wireless_RazerPro_Logitech_Viper_afrunding_og_pris.jpg

 

Priser

I skrivende stund d. 28/08 2019 kan PRO Wireless musen fra Logitech og Viper fra Razer, findes til henholdsvis 999,- og 799,- DKK på nettet inklusiv fragt. Dette betyder at vi absolut har med mus i den tunge ende af skalaen at gøre. Begge mus tilbyder dog også de bedst mulige sensorer, som Logitech og Razer tilbyder. Derudover er der også et hav af andre features ved begge mus, som til dels retfærdiggøre prisen, selvom vi ikke kan komme udenom, at den nok er en for stor mundfuld at sluge for de fleste.

Ønsker du alle informationerne på de to mus, kan du blot klikke på dem herunder, og blive sendt direkte til Logitech og – eller Razers hjemmeside:

Logitech PRO Wireless

Razer Viper

28_kan_man_mærke_forskel_trådløs_kablet_gamermus.JPG

 

Konklusion

Enden er nu nået, så at sige. Det er blevet tid til at sidde de sidste ord på vores samlede test af PRO Wireless musen fra Logitech og Viper fra Razer. Vi smed de to mus op mod hinanden, selvom der var tale om to vidt forskellige typer – kablet og trådløst. Jeg er ovenud glad for resultatet som vi er kommet frem til, hvilket viser at den trådløse teknologi i gamer produkter, nu er nået et niveau, hvor det nærmest er umuligt at mærke forskel, ikke for normale dødelige som de fleste af os er. Fælles for de to mus, er at de begge er udstyret med en 16.000 DPI sensor, hvor at PRO Wireless fra Logitech benytter HERO 16K sensoren, er Viper udstyret med Razers 5G sensor. Begge gør det rigtig godt, og er fuldstændig på samme høje niveau når det kommer til præcision, acceleration og tilpasninger – selvom HERO 16K i PRO Wireless, som sagt kører trådløst.

Byggekvaliteten på begge mus er også rigtig høj, med mat plastik og sider med gummi monteret (Viper). Det gør at man har et godt greb på begge mus, også selvom de er designet til at kunne bruges i begge hænder, er komforten overraskende god. Softwaren til begge mus, giver også muligheder for at tilpasse dem helt efter ens behov. Hvor at PRO Wireless bruger Logitech G-HUB, bruger Viper Razers Synapse software. Har du flere understøttede enheder, kan disse også komme frem i begge stykker software, så lys med videre kan synkroniseres.

Vægten på begge mus er også virkelig i den lave ende af skalaen. Med blot 69 gram, er Viper fra Razer uden tvivl den letteste mus jeg har anmeldt til dato, og PRO Wireless fra Logitech er bestemt også en letvægter med sine 80 gram. Dette er ret imponerende, når man også tænker på at der er gemt et batteri derinde, som kan give en batterilevetid på op til 60 timer (med lyset slukket vel og mærke). Selvom Viper ikke kan prale med batteri, eftersom at den er kablet, kan den prale med netop sit kabel. Razer SpeedFlex kablet er nemlig en ny type som Razer har udviklet, som er virkelig blødt og let at arbejde med. Dette betyder minimal modstand når man bevæger musen, hvilket giver god mening, nu når vægten også er så lav som den er.

Alt i alt lander vi på en samlet score på et flot 9-tal, samt vores Enthusiasts Exclusive award. Vi har her at gøre med to virkelig imponerende mus, på hver deres måde. PRO Wireless fra Logitech, leverer alt hvad man kunne ønske sig, samtidig med at den er trådløs og kommer med en fin batterilevetid. Viper fra Razer, er den absolut letteste mus vi har testet, og kommer med deres lækre 5G sensor og ikke mindst de helt nye optiske musekontakter med lækker feedback og en dæmpet lyd – for ikke at glemme imponerende levetid.

Vores spørgsmål i starten lød på om man kunne mærke forskel på en highend kablet og trådløs mus, og jeg vil mene at vi fik besvaret dette i denne test. Det korte svar er et ganske simpelt: Nej. Vi er nået dertil hvor trådløst ikke længere er bandlyst på gaming scenen, hvilket betyder at producenterne nu må tage andre midler i brug for at skille sig ud fra mængden – og netop dette bragte Viper musen til verden, med sine optiske kontakter. Det bliver spændende at se hvad fremtiden for både Logitech og Razer bringer, udviklingen stopper aldrig!

 

Godt

- Design og kvalitet (begge)

- Kan bruges i begge hænder (begge)

- Udskiftelige knapper (PRO Wireless)

- Optiske kontakter (Viper)

- Eminent performance (begge)

- Fornuftig software (begge)

- Super fed ledning på Viper (Razer SpeedFlex)

- Ultra lav vægt (begge) – Viper 69 gram vs. PRO Wireless 80 gram

- Pænt RGB-lys på PRO Wireless…

 

Knap så godt

- … lidt for dæmpet på Viper

- Prisen er i den høje ende (begge)

 

Samlet score: 9 + Enthusiasts Exclusive

 29_Razer_Viper_optiske_kontaker_PRO_Wireless_HERO_16K.JPG

Vores partnere