Specifikationer:
Som vi kan se på listen her, så er der ikke tale om en gaming laptop. Der er integreret grafik, som en del af AMD Ryzen 7 7730U chippen. Med otte GB RAM er det heller ikke fordi der vindes nogen priser på den front.
Det er dog heller ikke high end segmentet der sigtes efter med maskinen her. Alene prisen er henholdsvis ¼ eller ⅛ af priserne på de sidste to laptops vi har set på her på siden. Så vi skal have i mente, at her er tale om en budgetmaskine, der sigter efter lettere opgaver som studie eller hjemme PC.
En tur rundt om HP Laptop 15
Designet på HP Laptop 15 er lavet af sølvfarvet plast suppleret af en smule sort omkring skærmen. Der er i visse dele anvendt genbrugsplast.
Der er ikke meget lir at finde ud over et HP logo på lågen af enheden. Sider og kanter er fornuftigt afrundede og med en vægt på kun lige over halvandet kilo, er der tale om en relativt let laptop.
Sammenfoldet er den under to centimeter tyk, så den er også let at have med i tasken og fylder ikke meget.
Åbner vi op og der på det indre får vi en 15,6” Full HD IPS skærm med en relativt smal kant hele vejen rundt. Skærmen er dog kun 250 nits, så den er ikke specielt lysstærk.
Der er et 720p webcam placeret i toppen sammen med to mikrofoner. Der er en manuel slider man kan bruge til at blokere kameraet, hvilket er fint at se.
Vi får et tastatur i “fuld størrelse", hvilket betyder, at den er lidt tilpasset i forhold til et reelt tastatur i fuld størrelse. Der er dog numpad med, som er en fordel for mange, hvis maskinen skal bruges til arbejde eller studie.
Under tastaturet er der et stort trackpad, med en fin afgrænsning til resten af overfladen.
Der er to højttalere på enheden, som er placeret på undersiden med en lille vinkling til siden.
Af tilslutninger får vi et enkelt USB Type C (5 Gbps), som dog kun er til dataoverførsel. Det understøtter altså ikke opladning, skærme eller andet, som visse USB C stik kan trække. Det suppleres af to USB A (5 Gbps) og et kombineret højtaler og mikrofonstik, et HDMI stik sammen med stikket til strømmen.
Strømmen leveres af en kompakt strømforsyning på kun 45W.
På den trådløse front er der WiFi 6 og Bluetooth 5.3.
Man kan godt mærke at en af de områder, som HP har valgt at spare for at holde prisen nede, er på materialerne. Der er en del fleks i kabinettet og tastaturet, hvilket dog er at forvente, når det er plast hele vejen rundt.
Software
HP Laptop 15 kommer med Windows 11 Home, hvilket desværre betyder, at der er ret meget bloat med i standard installationen. Det er alt fra Microsoft Office og Adobe tilbud til WhatsApp, TikTok og en masse andet.
Oven i det har HP dog også lagt ExpressVPN og LastPass Premium på med mulighed for gratis prøveversioner.
Personligt vil jeg helst være fri for den slags “tilbud”, men hvis man allerede havde interesse i nogen af de to programmer, er der mulighed for at teste dem i 30 dage, før der skal penge op af lommen.
Oven i det er der et udvalg af HP programmer installeret.
Den mest praktiske af dem er deres HP Hardware Diagnostics, hvor man kan få oplysninger om systemet og tjekke, om der er opdateringer til ting som BIOS eller driver.
HP Audio Center giver mulighed for indstilling af lyden med adgang til ting, som lydstyrke, EQ og støjreduktion på de indbyggede mikrofoner.
Der er dog også lidt software, som mere er fyld, i form af et HP printer program, som er ret ligegyldigt, hvis ikke man har en HP printer.
Endelig er der også HP Omen Gaming software at finde på maskinen. Det rammer måske lidt ved siden af, hvis man ser på gaming ydelsen, som jeg kommer ind på senere.
Samlet set er der i min bog alt for meget bloatware på maskinen, men det er kun en del af det som HP kan holdes ansvarlig for. Resten er Microsoft og Windows.
Der er et par gode ting imellem, men det meste vil nok for de fleste bare ende med at være ligegyldigt fyld.
Test
Jeg har brugt HP Laptop 15 i et par uger nu til forskellige skrive- og arbejdsopgaver. Formfaktoren har været dejligt let at have med, når det har været nødvendigt.
Den lave vægt og relativt lille størrelse betyder, at jeg har kunne have den med alle steder. Samtidigt fylder strømforsyningen ikke ret meget.
Til de almindelige opgaver som skriveopgaver og webbrowsing sammen med medieforbrug via YouTube og streaming tjenester, har der ikke været nogen problemer i min tid med HP Laptop 15.
Den største svaghed i den forbindelse har i min bog være skærmen. Dels rækker de 250 nits ikke ret langt, hvis man bevæger sig ud i sommersolen. Samtidigt har skærmen helt horribelt dårlige betragtningsvinkler.
Det er et meget lille sweetspot, man skal ramme i forhold til placering i forhold til skærmen, hvis ikke farverne skal blive udvaskede. Det er mest udpræget i den lodrette vinkel og det var en til tider frustrerende oplevelse.
Skærmen skulle fx være vippet helt tilbage, når den var placeret på et bord, for at ramme det gode spot for mig.
Skriveoplevelsen var heller ikke den bedste jeg har haft. Det er en ret blød og lidt uformelig oplevelse at skrive på HP Laptop 15. Jeg savner lidt mere fasthed og feedback fra tasterne. Her vil jeg dog medgive, at jeg nok er lidt det forkerte segment, da jeg er vant til betydeligt dyrere og, synes jeg i hvert fald selv, bedre tastaturer.
For en maskine der er lavet primært til kontor og studie brug, synes jeg dog, at det er synd at HP ikke har investeret lidt mere i at give os en god skriveoplevelse.
HP bruger selv en del plads i deres markedsføring af HP 15 på at nævne, at det kommer med integreret AMD Radeon grafikkort. Det er også sandt nok og for at teste det gav jeg det et skud med lidt gaming.
Det var dog ikke ligefrem en god oplevelse. Jeg havde sat forventningerne lavt og startede med Overwatch, som alt andet lige er et ret tilgivende spil rent grafisk.
Der skulle jeg helt ned på et Low Preset på grafikken for at nærme mig stabile 60 FPS. Så det ER muligt at spille på HP Laptop 15, men det bør i den grad begrænses til de helt grafisk lette spil eller Indie titler, der ikke stiller de store krav.
Det indbyggede Webcam er kun 720p og vinder ikke nogen priser for kvaliteten. Det er dog fint for de fleste til almindelige online møder eller lign.
HP angiver selv batteritiden til op til 10 timer. Det vil naturligvis afhænge meget af, hvilke opgaver man kaster efter den. Min oplevelse var dog, a jeg med let arbejde og webbrowsing sagtens kan klare 7-8 timers brug, før jeg skal forbi en oplader.
Den medfølgende oplader kan oplade batteriet fra 0 til 50% på omkring 45 minutter, hvis maskinen er slukket.
Pris
Jeg kan pt finde HP Laptop 15 (FC0434NO) med en online pris på 5600, og det er en af de største styrker ved maskinen her. Man får ret meget intern hardware til prisen, sammenlignet med hvad der ellers er på markedet i dette segment.
Konklusion
HP Laptop 15 (FC0434NO) er en maskine i mellemklassen, for dem der gerne vil have lidt mere hardware kraft, end de helt lette Chromebook style maskiner.
Der er mere at hente her, end man ellers får til pengene i den prisklasse. HP har klaret det ved at spare på de fysiske rammer i maskinen. Det kan tydeligt mærkes, når man er vant til dyrere maskiner, men det er nok lidt i mit tilfælde et luksusproblem. De sidste to laptops jeg har testet kostede henholdsvis 40.000 kroner og 18.000 kroner, så der er naturligvis tale om hardware i en helt anden klasse.
Prisen taget i betragtning får man altså meget for pengene. Hvis man skal skrive rigtigt meget eller har behov for at have maskinen med udenfor, så vil jeg dog måske overveje et andet alternativ. De svage punkter er helt klart den lyssvage skærm med dårlige betragtningsvinkler og så tastaturet, som ikke er specielt godt at skrive meget på.
Vi lander med en endelig karakter på 7, for en maskine til mellemsegmentet, der giver meget intern hardware for pengene men har sparet på den ydre hardware.
Godt:
Skidt: