Guide; Hvornår skal jeg købe ny bærbar computer

razer_blade_15_gaming_laptop_screen_tweak_dk
Det er ikke så mange år siden, at det var mere eller mindre nødvendigt at købe en ny bærbar computer hvert andet år bare for at holde trit med de store spring i performance fra generation til generation.


Efterhånden er nye generations bærbares ydelses hop mindre end tidligere, og der er mindre pres på forbrugerne til at opgradere til et nyt system alene af den grund. Der er dog andre gode grunde til at se på at få en ny bærbar computer til at erstatte din eksisterende to til fem år gamle enhed, der går ud over ydeevnen alene.

Producenter arbejder løbende på måder at lokke forbrugerne til at opgradere til en nyere model, men her stopper det ikke helt. I de senere år har der været hardwareudvikling og nye tendenser inden for moderne bærbare computere, som når man ser på dem sammen, kan skabe et overbevisende argument. Vi har oplevet nogle af disse spring på egen krop, og det var blandet andet disse sammen med ønsker fra vores brugere, der inspirerede ideen til denne artikel.

razer_blade_15_ram_tweak_dk.jpg

Ud over de justeringer, der sker år til år for at gøre de nyeste bærbare modeller mere attraktive for slutbrugerne, har mange teknologier, der tidligere var reserveret til avancerede modeller på markedet, fået deres præsentation og arv til mainstream segmentet, herunder meget bedre skærme og opløsninger, forbedret hardwareeffektivitet og batterilevetid, og generelt bedre byggekvalitet selv på billigere laptops.

Skærmen:

Det plejede at betyde, at opgradering til en bærbar computer med en større skærm betød at vægten fulgte hånd i hånd. Dette prædikat er ændret en smule end for få år siden. Tyndere bezels er nu næsten blevet standard, hvilket kombineret fysisk lettere hardware potentielt kan give en bruger mulighed for at forstørre deres display et par centimeter uden at øge meget af vægten til følge.

tweak_dk_razer_blade_15_advanced_05.jpg

For de fleste er 4K på en skærm på 13 til 15 tommer overdreven og for det meste unødvendig. Du behøver dog ikke gå hele vejen op til 4K for at få den klarhed og skarphed i teksten, som 4K ofte bringer med i bagagen. Det handler om høj DPI, og for disse mindre skærme bør 1080p opløsninger og derover, do the trick. Det gør en verden til forskel sammenlignet med skærme med lavere opløsning, plus operativsystemer og softwareapplikationer er endelig nået til det punkt, hvor der er bred understøttelse til høj DPI på tværs at markedet.

msi_gs73_7frf_stealth_pro_gaming_laptop_back.jpg

I den øverste ende af spektret begynder vi at se OLED skærme på nogle bærbare computere. For gamere er understøttelse af høje opdateringsfrekvenser obligatorisk, og integrationen af disse selv på billigere maskiner, bliver en kærkommen feature, når vi tidligere kun se disse lukses optioner på maskiner fra 15.000 og op.

Input

Afhængig af brug, foretrækker nogle mennesker stadig at bruge en mus, der er forbundet til deres bærbare computer, men en touchpad er stadig en vigtig parameter for bærbare og mobiliteten. Touchpads er forbedret markant gennem årene, og afhængigt af hvor gammel din bærbare computer er, vil du muligvis finde den nyere teknologi brugbar selvom du forsværger til brug af computermus

razer_blade_15_trackpad_tweak_dk.jpg

Touchpads plejede at have knapper under berøringssensoren for at gentage venstre og højre knapper på en mus. Dette design var mildest talt klodset at bruge. Dragging og dropping krævede enten brug af to hænder eller nogle funky fingerforvrængninger. I dag kommer næsten alle bærbare computere  med multi-touch-sensorer og adskillige bevægelses optioner (gestus kontrols), der er velegnet til den forbedrede hardware og software i nyere design.

Apple førte vejen frem inden for pålidelige touchpads, der fungerer godt og har en større overflade dedikeret til det punkt, men de fleste andre producenter har fulgt efter for at bringe lignende implementeringer. Vi vil næsten vove den påstand, at moderne touchpads og dertilhørende gestus kontrols, kan få dig til at droppe brugen af ekstern mus i langt de fleste tilfælde.

tweak_dk_razer_blade_15_advanced_03.jpg

Derimod har tastaturer ikke set de samme spring, idet fabrikanter konstant ser på at slanke alt på især bærbare. Chiclet tastaturer er fremherskende blandt bærbare producenter og er efterhånden næsten lydløse. De har tendens til at have mindre anslagsafstand og taktil feedback, hvilket ikke er ideelt i alle situationer, såsom spil. Selvom gaming bærbare computere er fortsat med at udvikle sig og efterhånden kan konfigureres efter eget ønske – inklusiv ægte mekaniske tastaturer, er koblingen i vores optik ikke helt nået endnu.

Processor: Performance vs. effektivitet

Næste generation af processorer leverer ikke Moore’s Law speed jumps, som tidligere.

Sammenligner vi Core i7-6567U (Skylake), Core i7-7567U (Kaby Lake) og Core i7-8559U (Coffee Lake). Fra Skylake til Kaby Lake fik i7 processorer et boost på 21 procent i performance, mens hoppet mellem Kaby Lake og Coffee Lake kom med en stigning på 35 procent. Dette større spring skyldes delvis overgangen fra to til fire kerner. Mere markant er naturligvis springet fra sjette til ottende generation - en forbedring på 64 procent. Tal, som Intel selv var mere end stolte af at kunne fremvise ved lanceringerne.

Batteritid

Forbedringer af batterilevetiden er også en faktor, der skal overvejes. Mens udskiftninger af aldrende batterier koster mindre end en ny bærbar computer, kan du drage fordel af den avancerede teknologi, der bruges i nyere batterier. De fleste fabrikanter skiftede for år siden fra nikkel-cadmium (NiCad) og nikkel-metalhydrid (NiMH) til lithium-ion (Li-ion) batterier. Li-ion-celler giver længere levetid uden nogle af problemerne fra tidligere, såsom hukommelseseffekten og problemer med overopladning.

Selvom din nuværende bærbare computer sandsynligvis har et Li-ion-batteri, har teknologien også set forbedringer, hvor cellerne oplades hurtigere og holder længere. Du behøver ikke længere at bekymre dig om forringelse af dit batteris ydelse, når du delvis oplader frem for fuld opladning hver eneste gang.

Dog ser det ud til vejen er lang inden vi skal stifte bekendtskab med næste generation batteriet, men alligevel er den gennemsnitlige bærbare computer gået fra ~ 3-4 timers batterilevetid til 8+ timer i det sidste årti takket være effektivitetsforbedringer. Hertil ser vi flere og flere modeller på markedet, som kan levere over 12 timers oppetid.

Byggekvalitet

Bærbare computere er blevet lettere og tyndere med tiden, og man kunne intuitivt tro, at det ville gøre dem mere skrøbelige, men det er ikke tilfældet. Tager vi udgangspunkt i Apples MacBook, kommer holdbarheden takket være en CNC-unibody fremstillingsproces, der er skabt af Apple. Processen blev lånt fra luftfartsindustrien og inddrager computer numeriske kontrolmaskiner til at skære chassiset ud fra en enkelt blok aluminium. Selvom Apple muligvis har bragt unibody designet til pc verdenen, er det ikke eksklusivt for MacBooks, da HP og andre (Microsoft, Razer, Lenovo, Dell) også har brugt det. Bortset fra budgetmodeller har et stort flertal af ultrabooks og mellemklasse til premium bærbare computere komplet aluminiums- eller hybridkonstruktion, der er betydeligt bedre overall og stærkere end lignende for fem år siden til samme prisniveauer.

Moderne tider bringer moderne tilslutningsporte

Forbindelses området har også set forbedringer. Bluetooth er næsten standard på alle bærbare computere, ligesom 802.11ac Wi-Fi er, og med Workstation, der tilføjer 4G LTE forbindelse oven på. USB-C er også ved at blive en ny standard, selvom det kommer med nogle mangler. Nogle modeller, såsom aktuelle MacBooks, tilbyder kun USB-C porte, hvilket gør adaptere til den eneste mulighed for ældre porte. Andre porte som HDMI og Ethernet ser ud til at være på vej ud, og de fleste favoriserer trådløs forbindelse, medmindre det kræves via USB-C.

msi_gs73_7frf_stealth_pro_gaming_laptop_side_io_left.jpg

msi_gs73_7frf_stealth_pro_gaming_laptop_side_io_right.jpg

Velbyggede bærbare computere med tilstrækkelig køling afvikles også meget køligere og mere lydsvagt end tidligere.

Er det overhovedet muligt at konkludere?

Hvis din bærbare computer er 4 år eller ældre, er der masser af grunde til at opgradere, som ikke bare skal skyldes bedre processorer og bedre performance (selvom du muligvis også får det). Større skærme med mindre bezels og højere opløsninger, bedre komponenter og batterilevetid fungerer alle sammen i en perfekt ligning for at give slutbrugerne en mere tilfredsstillende bærbar computeroplevelse.

Uanset om du er på markedet efter et avanceret gaming system eller en Workstation, eller du bare vil have noget, som dine børn kan bruge til lektier, er der masser af ting at overveje andet end om det har den nyeste og bedste processor.