Microsoft tilbage på markedet for mobiltelefoner

dual_screen_Surface_Neo
I forbindelse med præsentationen af deres nye Surface produkter, som snart lander i handlen, løftede Microsoft også sløret for et par enheder, som først kommer på markedet om et års tid.


Fælles for begge enheder er, at det er foldbare enheder, men at de tager en noget anden vinkel på den foldbare enhed, end vi har set på ting som fx Samsung Fold eller lignende. Begge de nye enheder kan foldes, men har ikke en foldbar skærm, men bruger i stedet for to separate skærme i deres design. 

Microsoft-Event-surface_duo.jpg

Microsoft præsenterede deres Surface Neo og deres Surface Duo enheder, som ligner hinanden, men alligevel adskiller sig på flere vigtige punkter. 

Surface Neo
Microsoft Surface Neo er den største af de to, og ligner designmæssigt meget de Surface enheder, som vi allerede kender. Inden i får man to 9” skærme, der holdes sammen af et 360 grader hængsel, hvilket betyder at Surface Neo kan foldes helt fladt i begge retninger. På den måde undgår man nogen af de problemer, der kan opstå når det er selve skærmen der skal foldes.

Surface_Neo_microsoft.jpg
Det betyder dog også, at der er en synlig adskillelse mellem de to skærme, og man altså ikke får en stor sammenhængende skærm som på andre foldbare enheder.

Det er helt bevidst fra Microsofts side, og det er planen at styresystemet skal være tilrettelagt til netop det. Surface Neo kommer til at køre det nye Windows 10X, som er en ny version af Windows 10, der er rettet specifikt mod Dual Screen enheder som Surface Neo. 

fold_microsoft_surface_neo.jpg

De nye design med hængslet i midten betyder, at Surface Duo kan bruges både som en tablet i 9” eller 13” tommers størrelse, som en bog, en laptop eller andre måder som vi ikke har set endnu. 

Hardwaren har vi ikke nøjagtige detaljer om endnu, men det kommer til at være drevet af en Intel Lakefield processorer, og det er altså med mulighed for de samme programmer som i den normale version af Windows 10, hvilket sikre brede anvendelsesmuligheder. 

magnetisk_pen_surface_neo.jpg

Andre producenter som Dell, HP, Lenovo og ASUS arbejder også på foldbare dual screen enheder som skal udnytte Windows 10X. Så selv om det nye styresystem er udviklet i tæt samarbejde med Microsofts Surface afdeling, så er Windows 10X ikke et projekt, som kun er bundet til Microsofts egne enheder. 


Microsoft præsenterer Surface Neo og Windows 10X allerede nu, netop for at give hardware partnere og software udviklere mulighed for at udvikle til, og komme med feedback til det nye Windows 10X og mulighederne med hardwaren, i god tid inden Surface Neo findes på hylderne i butikkerne. 

tastatur_microsoft_Surface_Neo.jpg

Input er muligt både med et on screen tastatur, som de fleste er vant til fra mobile touchscreen enheder, men Microsoft viste også et separat hardware tastatur frem til Surface Neo. Det kan sættes på enheden på forskellige måde alt efter hvordan man ønsker at anvende det, men stadig også med muligheden for at bruge det helt fri af enheden. 

Et eksempel på en måde at bruge det var at folde Surface Neo, som man kender det fra en almindelig laptop, og så placere tastaturet på den nederste skærm. Surface Neo er designet til at registrere hvor det er placeret, og så tilpasse skærmen efter det. 

Det giver mulighed for det som Microsoft kalder deres Wonderbar, som er lavet lidt efter samme koncept som Appels Touch Bar, men bare mere fleksibel og større. Området kan fx bruges som touchpad til navigation, men også et bredt udvalg af andre muligheder som medievisning eller supplerende inputs til de apps og programmer, der er på det øverste display. 

pen_Surface_Neo.jpg

I det hele taget er der mange spændende muligheder med Surface Neo og Windows 10X, hvis det gribes ordentligt an. Styrken ved det i forhold til tidligere forsøg fra Microsoft er helt klart at det er en version af Windows, som er kompatibel med allerede eksisterende Windows programmer, men blot med muligheder der er specielt for de foldbare dual screen enheder. 

Surface Duo
Hvis man søger noget der er mindre endnu end Surface Neo, så præsenterede Microsoft også deres Surface Neo, der som udgangspunkt ligner en mindre version af Surface Neo.

microsoft_Surface_Duocover.jpg 

Det er overvejende det samme design men blot mindre. Surface Neo kommer med to 5,6” skærme, og med det samme hængsel som på den større Surface Neo.


Surface Duo har dog en tilgang til tingene der er noget mere mobil orienteret, hvilket også afspejles i hardware, der driver det. Her får vi en Snapdragon 855 processor og selv om styresystemet er lavet til at ligne det Windows 10X, som vi så på Surface Neo, så kører den mindre Surface Duo faktisk Android. 

android_opkald_surface_duo.jpg

Det betyder altså at Microsoft er tilbage på markedet for mobiltelefoner, som de ellers forlod for flere år siden, da de skrottede deres Windows Mobile styresystem, primært på grund af manglende app support. 

Microsofts chief product officer, Panos Panay, var ikke meget for at kalde Surface Duo en mobiltelefon under præsentationen, men der er ikke meget tvivl om, at det er det segment som den ender med at ramme.

fold_Surface_Duo.jpg

Samarbejdet med Google og brugen af Android som styresystem kan meget vel gøre hele forskellen i forhold til Microsofts tilbagevenden til mobilmarkedet. Panos Panay har udtalt i et interview til The Verge, at valget af Android er sket i erkendelsen af, at det er her brugerne findes, og det er her de apps som folk ønsker på en enhed i den her platform findes. Så det var simpelthen et spørgsmål at møde brugerne, der hvor de allerede befandt sig i stedet for at forsøge at skabe en helt ny platform, som de forsøgte med Windows Phone. 

split_screen_microsoft_surface_duo.jpg

Helt som med Surface Neo så er vi omkring et år fra at se Surface Duo på markedet endnu og præsentationen var et led i Microsofts forsøg på at få flere udviklere til at se mulighederne med de nye dual screen enheder og springe med på at udvikle til den nye formfaktor. 


Vi følger naturligvis med i udviklingen her på Tweak når der kommer mere.


Kilde og billeder: Microsoft


Vores partnere