MSI Pulse 17 B13V

MSI Pulse 17
Det er blevet tid til et kig på endnu en gaming laptop. Denne gang er det en 17” version fra MSI, udstyret med et RTX 4070 grafikkort. Vi ser nærmere på deres MSI Pulse 17 B13V Gaming Laptop.

Specifikationer

  • CPU: 13th Gen Intel® Core™ i7-13700H
  • MEMORY: 16GB DDR5-5200
  • OS: Windows 11 Home
  • DISPLAY: 17.3" FHD (1920x1080), 144Hz, IPS-Level
  • GRAPHICS: NVIDIA® GeForce RTX™ 4070 Laptop GPU 8GB GDDR6
  • STORAGE CAPABILITY: 1x M.2 SSD slot (NVMe PCIe Gen4) (1TB)
  • WEBCAM: HD type (30fps@720p)
  • KEYBOARD. 4-Zone RGB Gaming Keyboard
  • COMMUNICATION: Gb LAN + 802.11 ax Wi-Fi 6 + Bluetooth v5.2
  • AUDIO: 2x 2W Speaker
  • AUDIO JACK: 1x Mic-in/Headphone-out Combo Jack
  • I/O PORTS:
  • 1x Type-C (USB3.2 Gen1 / DP)
  • 2x Type-A USB3.2 Gen1
  • 1x Type-A USB2.0
  • 1x HDMI™ 2.1 (8K @ 60Hz / 4K @ 120Hz)
  • 1x RJ45
  • BATTERY: 4-Cell 90Whr Battery
  • AC ADAPTER: 240W adapter
  • DIMENSION (WXDXH): 398 x 273 x 27.2 mm
  • WEIGHT (W/ BATTERY): 2.7 kg

MSI Pulse 17 maskinen kan findes i et par forskellige konfigurationer. Der er mulighed for forskellige RAM, lager og grafik konfigurationer, så det er vigtigt at holde sig for øje, at der kan være andre, stort set identiske maskiner derude. Hardwaren indeni kan dog adskille sig en del. 


En tur rundt om MSI Pulse 17 B13V

I og med vi får en 17” skærm på denne version af Pulse, er det naturligvis også en lidt større maskine. Den er stadig relativt slank med en tykkelse på lige over 2,7 cm. 

Materialerne er en kombination af plast og metal i et overvejende gunmetal grå look. Der er små udsmykningsdetaljer på låget sammen med et MSI logo. Overordnet set er det et ret afdæmpet design, uden alt for meget lir på ydersiden. 

MSI Logo MSI Pulse 17.JPG

Ser vi på tilslutningerne er det en ret fornuftig sammensætning, med fire USB porte, hvoraf en er USB C. Det kombineres med et HDMI 2.1 stik og et RJ45 stik, hvis man foretrækker kablet netværk, når der skal spilles. Endeligt er der et 3,5mm combo jack stik til lyden. 

Det er ikke overvældende imponerende muligheder, men et fornuftigt og sikkert noget mere prisvenligt bud. 

Tilslutninger MSI Pulse 17.JPG

Åbner vi op for godterne, kommer vi ind hvor der er lidt mere gaming lir at spore. Det sker primært gennem det RGB belyste tastatur. Det er ikke med per key belysning, men er i stedet for, med fire zoner til belysning, som kan tilpasses igennem MSIs MSI Center software 

MSI Pulse 17 tastatur.JPG

Selv om MSI ikke har valgt at have højtalerne på toppen af maskinen så er der ikke ret meget plads. Det er fordi de også har valgt at presse et num pad med på tastaturet. Det betyder dog desværre, at det er et layout, som er ret presset sammen. Tasterne sidder ikke i et standard layout, og det kan kræve lidt tilvænning at ramme de rigtige taster, på det lidt klemte layout.

MSI Pulse 17 WASD keys.JPG

MSI har også valgt, at lave WASD tasterne gennemsigtige. Personligt synes jeg det er en anelse distraherende, og det betyder at skriften på tasterne er svært at se. Det er dog en mindre detalje, som er man vænner sig til efter lidt tid. 

MSI Pulse 17 trackpad.JPG

Under tastaturet sidder touch pad feltet, en anelse til venstre side på maskinen. Det er næsten komisk lille, sammenlignet med maskinens ellers ret store størrelse. Personligt bruger jeg dog sjældent touch feltet til andet end korte opgaver, og har stort set altid en mus tilsluttet alligevel. Hvis man er typen der gerne vil bruge touch feltet til alt andet end gaming, så kan man dog måske ende med at være lidt begrænset. 

MSI Pulse 17 (2023).JPG

Hængende smukt over det hele, finder vi en 17.3" FHD (1920x1080), 144Hz, IPS skærm. Den giver rigtigt smukke farver og et rigtigt fint kontrast niveau. Samtidigt er kombinationen af Full HD og 144Hz i en laptop, også et fint match med et RTX 4070 grafikkort.

MSI Pulse 17 Webcam.jpg

Over skærmen er der et indbygget 720p webcam, som ikke imponerer specielt meget med sin kvalitet. Det er dog nok heller ikke det som er i fokus for de fleste, med en gaming maskine i denne kaliber. Så MSI kan krydse det af på feature listen, men vinder ingen priser for indsatsen.


Software

Der er naturligvis en software suite med på denne laptop, i form at MSI Center. Det er et stykke software, som har ikke mindre end 14 underpunkter, der kan styre og tilpasse alt fra RGB lys til WiFi, grafikkort indstillinger. 

MSI Center masser af tilbehør.png

Heldigvis kan man selv bestemme, hvor mange af de 14 punkter, der skal være installeret. Så der er mulighed for at fjerne alt det, som man ikke skal bruge, og på den måde begrænse, hvor meget plads og ressourcer der skal bruges. 

På overfladen er der mulighed for at holde styr på hardware ressourcerne på systemet. Der er en del gode funktioner i softwaren, hvor ting som RGB lyset naturligvis er meget relevant, hvis man ikke er tilfreds med den regnbue, som den er indstillet til som standard. 

MSI Center performance modes.png

Andre muligheder er recovery software, hvis du vil genskabe tidligere installationer, hvis du løber ind i problemer med Windows eller muligheden for at indstille ydelsesscenariet, så du kan få mest ud af din hardware, eller optimere batteritiden, alt efter hvad du har gang i på systemet. 

Der er dog også en del ting, som for de fleste sikkert vil være ret ligegyldige, som en WiFi analyser, AI billedsøgning, MSI Router opsætning eller Game Highlight software.

MSI Center software overview.png

Som sagt er der heldigvis mulighed for at fjerne de dele af softwaren, som man ikke skal bruge. Så på den måde er det svært at klage over mængden af muligheder, når man selv kan vælge hvad der skal være. 

RGB lyset kan indstilles med fire prædefinerede muligheder, sammen med muligheden for at sammensætte din egen indstilling, på tværs af de fire zoner på tastaturet. 

Generelt set fungerer MSI Center fint, og udvalget af muligheder er fint. Specielt er det lækkert at se, at MSI er gået over til en tilvalgsmulighed, i stedet for at have et stort tungt stykke software. 

Systemet er heller ikke fyldt op med et væld af Bloatware, som MSI ellers var gode til at smide på alle deres maskiner før i tiden. Som det er nu, er det den Bloatware som følger med en standard installation af Windows 11, der fylder mest. 


Testen

Vi er færdige med alt snakken om den fine hardware, og nu er det blevet tid til at vi ser nærmere på, hvordan den så også yder. 

MSI Pulse maskinen er til den store side for en moderne laptop, men meget af det skyldes naturligvis at vi er oppe over 17” skærmstørrelse. 

MSI Pulse 17 gaming laptop.JPG

Der følger 240W strømadapter med, som også fylder lidt i landskabet, men som i den grad er nødvendig hvis der skal spilles. 

Generelt er oplevelsen af MSI Pulse meget lækker til normalt arbejde og desktop brug. Tastaturet giver en god skriveoplevelse, men som jeg var inde på tidligere, skal man lige vænne sig til det lidt specielle layout. Tingene er klemt sammen og Enter knappen er mindre end normalt, så jeg ramte en del forkerte taster under min test, da tingene ikke nåede helt ind under huden på mig. 

Lyden fra de to 2W højttalere er ikke specielt imponerende, og lyder en anelse tyndbenet. De er placeret på hver sin side af maskinen mod bunden. Den kan klare det i en snæver vending, men hvis det skal være andet end lidt svag musik i baggrunden til arbejde, ville jeg helt klart foretrække et headset eller anden dedikeret lyd. 

MSI Pulse 17 RGB belysning.JPG

Som det første trin i ydelses og gaming testen er vores temperaturtest. Den laves ved at lade en Heaven Benchmark køre i loop i 30 minutter. Her toppede temperaturen for CPU’en på 69 grader med et kortvarig peak på 96 grader. 

For grafikkortet toppede temperaturen på 65 grader med et peak på 69 grader. Alt det klarede systemet med et ikke specielt stille lydniveau på 57 dBA. Et stille system kan dog ikke forventes, når det er et relativt high end gaming system. Generelt vil jeg sige at støjniveauet på MSI Pulse ligger på et forventeligt niveau. 

Vi springer videre til gaming resultaterne. 


Cyberpunk 2077

  • High Preset - INGEN DLSS - INGEN AMD Fidility FX - Dynamic Resolution Scaling = OFF

Cyperpunk 2077.jpg

Selv om Cyberpunk 2077 er det tungeste spil i vores lineup, klarede MSI Pulse maskinen det uden de store problemer. Med indstillingerne på et High Preset klarede den fine resultater med lige under 100 FPS i gennemsnit og rigtigt gode 1% resultater. 


Cyberpunk 2077 - Ray Tracing

  • Ray Tracing Medium Preset - INGEN DLSS

Cyperpunk 2077_rt.jpg

Ser vi på Ray Tracing resultaterne bliver MSI PUlse en smule udfordret hvis vi sigter efter de klassiske 60 FPS som minimum. Her ville DLSS eller anden upscaling dog nok kunne rykke det sidste stykke så vi også kan være med der. 


Assassin's Creed Valhalla

  • High Preset - Resolution Scale: 100% - Adaptive Quality = OFF

Creed.jpg

Assassin's Creed Valhalla er i den lidt lettere ende, hvilket også tydeligt kan ses på resultaterne, som lander på 119 FPS i gennemsnit og igen rigtigt fine 1% resultater. 


Outriders

  • Ultra Preset - DLSS: OFF - Resolution Scaling: 100%

Outriders.jpg

De gode resultater fortsætter med Outriders som lander med habile 135 FPS. Det betyder, at den gode 144Hz skærm kommer rigtigt fint til sin ret. 


Overwatch 2

  • Ultra Preset - Ultra Preset - Render Scale: 100% - Dynamic Render Scale: OFF - High Quality Upsampling: OFF

Overwatch2.jpg

Sidste spil i rækken er Overwatch 2 og her er et spil, hvor høje FPS er rigtigt gode at have med. Det er dog heller ikke noget problem for MSI Pulse, som lander på den gode side af 300 FPS. 


Som det ses tydeligt på resultaterne, er det altså ikke noget problem at få solide gaming resultater ud af MSI Pulse. Kombinationen af et Full HD display og et RTX 4070 grafikkort betyder, at man kan få det optimale ud af 144Hz skærmen. 


Pris

Jeg kan i skrivende stund finde MSI Pulse, i vores konfiguration, med en online pris på lige under 17.700 kroner. Det er ikke ligefrem billigt, men set i forhold til nuværende hardware priser, og sammenlignelige modeler lander det meget fornuftigt. 


Konklusion

MSI har med MSI Pulse lavet en fornuftig maskine, som sigter efter solid Full HD gaming i en ret transportabel pakke. På trods af det, får man en 17” skærm med en 144Hz refresh rate, som er et rigtigt fint match med den inkluderede hardware.

Det eneste reelle klagepunkter jeg kan komme på, er mindre detaljer som det lidt klemte tastaturlayout, skuffende lyd og et halvskidt webcam. 

MSI Pulse 17 Webcam.JPG

Maskinen yder solidt og lyder ikke helt som et jetfly, mens den gør det. 

Prisen er naturligvis lidt tung, men for hardware i denne klasse er det svært at komme uden om. 

Keyboard MSI Pulse 17.JPG

Vi lander med en endelig karakter på 8 for en solid maskine til Full HD gaming med et par mindre klagepunkter. 


Godt

  • Stor lækker skærm
  • God kombination af hardware
  • Solid Full HD gaming ydelse


Skidt

  • Skidt lyd fra de indbyggede højttalere
  • Middelmådigt webcam
  • Specielt tastaturlayout kræver lidt tilvænning


Vores partnere