TEST: Razer Blade 14 - Kompakt gaming på farten

Razer Blade 14 amd gaming laptop
Vi har kigget på et par gaming laptops her på Tweak over den seneste tid. Nu er tiden dog kommet til at Razer træder ind i vores test arena med deres Razer Blade 14. Det er en betydeligt mindre gaming laptop end dem vi har set på tidligere. Den adskiller sig også ved at være udstyret med en AMD Rysen CPU mens grafikkortet dog fortsat er fra Nvidia.

Specifikationer: 

Vi starter som altid med at tage et kig på hvilke specifikationer maskinen kommer med. Razer Blade 14 kommer i flere forskellige hardware versioner men den vi har fået til test er landet med følgende hardware: 


  • CPU: AMD Ryzen 9 5900HX
  • RAM: 16 GB DDR4-3200
  • Lager: 1TB NVMe SSD
  • Grafikkort: Nvidia RTX 3060 med 6 GB GDDR6 RAM
  • Skærm: 14” FreeSync Full HD IPS (1920x1080) op til 144 Hz


Det er som sagt også muligt at få den i andre konfigurationer. Hvis man har et større budget så findes den for eksempel også i en version med et 165 Hz QHD Display (2560x1440) og et RTX 3080 grafikkort. Her skal der dog ikke overraskende findes et noget større budget frem. Som et mellemstadie kan den også findes med et RTX 3070 grafikkort. 

Det er værd at notere, at der på CPU siden er tale om den "større" AMD Ryzen 9 5900HX med otte kerner og 16 tråde. Der er en anelse mere spark i den, end den AMD Ryzen 9 5900HS, som stort set alle andre AMD baserede gaming laptops er udstyret med. 5900HX har en større base clock på 3,3 GHz end 5900HS, som kommer ind med 3,0 GHz. Begge to er dog noteret med en Max boost clock på 4,6 GHz. Der er også mulighed for en større power envelope på op til 54W imod de 35W, som findes på HS varianten. Samtidigt er CPUen også unlocked, så man kan teoretisk overclocke den, men jeg tror dog allerede at køleløsningen i maskinen er presset som det er.

Det betyder, at der er lidt mere potentiale i den AMD Ryzen CPU som Razer har valgt at bruge her. 

Desværre så er der ikke nogen muligheder for at opgradere RAM senere. De er loddet fast til bundkortet i maskinen så man er fanget på de 16 GB som man får med som standard. 

Det er dog muligt på sigt at udskifte den NVMe SSD, som er med så lidt er der mulighed for at opgradere med tiden. 


Design: 

Razer Blade 14 holder fast i det design som Razer har brugt til deres laptops i godt stykke tid nu. Det er afdæmpet, sort og kompakt. Det hele kan naturligvis gøres endnu mindre når der kun skal klemmes en 14” skærm på maskinen. Skallen er lavet i CNC aluminium og er kun 16,8 mm tyk i sammenfoldet tilstand. 

Det eneste der præger ydersiden er det uundgåelige Razer logo på toppen som naturligvis er med RGB LED lys. Samlet set er det er afdæmpet og, synes jeg, stilfuldt design der præger Razer Blade 14 laptoppen. Det eneste der bryder det meget strømlignede design er de ret store gummifødder på undersiden af maskinen. 

Razer Blade 14 cooling.jpg

De er der naturligvis for at sikre at de to blæsere på undersiden kan hive frisk luft ind til den vapor chamber cooling som skal sørge for at systemet ikke bliver alt for varmt under brug. 

På trods af den lille størrelse så har Razer Blade 14 dog et fornuftigt udvalg af porte. Der er to USB Type-C 3.2 Gen 2 porte som både kan bruges til opladning og som DiaplayPort. Der er to USB Type-A 3.2 Gen 2 porte. De suppleres af en HDMI 2.1 port som kan klare op til 4K ved 120 Hz og endeligt er der en 3.5 mm combo audio stik og naturligvis et stik til strømmen fra en inkluderede 230W strømadapter. 

Razer Blade 14 Ports gaming laptop AMD

På oversiden er der et tastatur som selvfølgeligt grundet størrelsen på maskinen er uden numpad. Det er dog selvfølgeligt med Razer Chroma RGB muligheder som kan indstilles og tilpasses via software. Vi får et Microsoft Precision Glass Touchpad og meget vigtigt også to højttalere på hver side af tastaturet. Det er lækkert at se dem placeret her i stedet for på undersiden af maskinen hvor mange placeres på gaming laptops. 

Speaker Razer Blade 14

Højttalerne kommer med THX Spatial Audio og er ihvertfald på papiret en klar forbedring i forhold til mange andre laptop højttalere. Hvor godt de klarer det i den virkelige verden ser vi naturligvis på senere i testen af maskinen. 

Alt i alt er Razer Blade 14 en utrolig lækker maskine at se på. Den kommer samtidigt med et godt udvalg af tilslutningsmuligheder på trods af sin lille størrelse. 


Software: 

Her et afsnit som jeg lykkeligvis ret hurtigt kan springe hen over. I modsætning til mange andre gaming laptops er der på Razer Blade 14 nemlig ikke skyggen af ligegyldig bloatware. 

Der er naturligvis stadig alt det ragelse som følger med en standard installation af Windows 10 men det kan Razer jo ikke klandres for. Der ser i vi retningen af Microsoft. 

Razer Synapse software.jpg

Ud over det så er der Razers Synapse Software som bruges til at indstille RGB LED lyset og performance indstillingerne for maskinen. Det gode ved den software er at den er integreret med selve maskinen. Det betyder at tastatur og lys kan tilpasse på samme måde som hvis du have et almindeligt Razer tastatur tilslutttet. Så du kan oprettet profiler, tilpasse macro funktioner eller enkelte taster. På samme tid kan indstillingerne kobles sammen med understøttede spil så lyset tilpasser sig specifikt til de spil. 

Razer Synapse RGB.jpg

Endeligt er der et lille stykke software til THX lyden hvor man kan vælge EQ indstillinger. 


Test: 

Det har naturligvis været gaming der har været i fokus. Jeg har dog også brugt maskinen til lidt almindeligt desktop arbejde. 

Selv om Razer Blade 14 er lige lidt til en lille side i forhold til hvad jeg ville foretrække at arbejde på i længere tid så var det alligevel en god oplevelse. Den lille størrelse er jo netop et bevidst valgt for Razer med denne model. Det er til de folk der gerne vil have god hardware i en mindre og mere transportabel pakke. 

I et stille lokale synes jeg at blæserlyden på Blade 14 maskinen er en anelse irriterende. Den har en ret høj lidt pibende tone der på trods af volumenmæssigt ikke at være specielt høj alligevel trænger igennem. 

AMD Ryzen gaming laptop razer blade 14.jpg

Systemet skal arbejde lidt for at holdes køligt selv under normal desktop belastning. Det er high end hardware som er klemt ind i en lille pakke og konsekvensen af det er højere temperaturer. Selv om AMD Ryzen 9 5900HX CPUen er noteret med en MAX Boost Clock på 4,6 GHz, så er det naturligvis ikke en hastighed vi kan forvente hele vejen igennem et workload. Under et gaming load kunne jeg se en gennemsnitlig boost clock på lige over 4 GHz, hvilket alt andet lige er ret imponerende i en maskine der er så lille som Blade 14.

Under normalt desktop arbejde landede Blade 14 med en gennemsnitstemperatur på CPUen på omkring 86 grader. Nvidia grafikkortet var naturligvis ikke rigtigt i brug her hvor der skiftes over til det integrerede Radeon grafik så den lå på omkring 53.  

Mange af jer er sikkert interesserede i gaming ydelsen så det springer vi hurtigt videre til. Under en gaming belastning kommer der naturligvis endnu mere tryk på systemet og her kommer kølerne i den grad på arbejde. På trods af det landede CPUen på en gennemsnitstemperatur på 96 grader mens grafikkortet landede på et gennemsnit på 84 grader. 

Gaming Laptop Blade 14 Razer.JPG

Det er helt sikkert i den høje ende men igen en konsekvens af at man vil have den her type hardware i en så lille pakke. Det ene hænger uløseligt sammen med det andet. Vigtigst for mange er sikkert hvordan ydelsen så trods alt er mens man spiller. 

Cyberpunk 2077

Selv om Cyberpunk 2077 har fået en meget blandet modtagelse og en del kritik, så er det svært at komme uden om, at det har været et meget omtalt og længe ventet spil. Desuden er det også et spil, der grafisk kan udfordre selv de mest kraftige systemer. Derfor valgte jeg at tage det med i testen her, for at se hvor meget man kunne klemme ud af en spil, som det med den hardware vi har en en lille kompakt maskine. 

Razer Blade 14 Cyberpunk benchmark.jpg

På trods af at være et krævende spil klarer vi fint at få på den gode side af 60 FPS selv med ret høje indstillinger. Det kombineret med 1% tal stabilt over 60 FPS betød at det var en lækker oplevelse at spille Cyberpunk 2077. 


Call of Duty: Cold War

Næste spil er taget med, fordi Call of Duty serien er et af de mest spillede spil på PC, og derfor meget naturligt vil være på mange liste over spil, man ønsker at spille på sin nye gamingmaskine. Det er ikke helt så krævende som Cyberpunk 2077, men på grund af konkurrence elementet, som kommer ind i billedet når man spiller online multiplayer, betyder ydelsen rigtigt meget. 

Razer Blade 14 Black Ops benchmark.jpg

Med et gennemsnit på over 100 FPS er vi rigtigt godt med. Jeg ville gerne have set lidt bedre 1% resultater da der er et lidt for stort spring mellem de to men det var heldigvis mere noget jeg kunne aflæse i benchmark resultaterne og knap så meget noget der influerede på min spiloplevelse. 


Outriders

Endnu et nyere spil, som også er til den lidt krævende side er Outriders. Her er det også et online multiplayer spil, men i modsætning til Call of Duty er det Co-Op i stedet for. Det er dog et FPS spil, og derfor kan oplevelsen af spillet i høj grad afhænge af ydelsen. 

Razer Blade 14 Outriders benchmark.jpg

Her har vi endnu et spil hvor vi er rigtigt godt med på trods af høje indstillinger. Helt som med med Call of Duty ville det være optimalt med lidt bedre resultater på 1% siden men det var bestemt stadig en lækker spiloplevelse. 


Overwatch

Sidste spil på listen er Overwatch, som er et super populært spil. Igen er vi i FPS genren og med masser af online spil, som kan stille krav til ydelsen, hvis man vil have mest muligt ud af spillet. Heldigvis er det ikke et spil, der er specielt krævende grafisk.

Razer Blade 14 Overwatch benchmark.jpg

Her er vi ikke overraskende rigtigt godt med og overgår faktisk de 144Hz som vi kan trække på skærmen. Overwatch er efterhånden et lidt ældre spil og det er super godt optimeret. Det kan tydeligt ses i både gennemsnittet og 1% resultaterne som var rigtigt godt. 


Lyd: 

Vi kommer ikke udenom at tale om lyden. Jeg var allerede lidt inden om det tidligere men vi vender tilbage til det. Under en gaming belastning stiger støjen fra køleren naturligvis betydeligt. Så i et stille lokale med lyden slukket så larmer Razer Blade 14 unægteligt. 

Det er som sagt en naturlig konsekvens af kraftig hardware i en lille formfaktor. Hvor Razer Blade 14 dog adskiller sig meget fra mange andre gaming laptops er på de utroligt gode indbyggede højttalere. 

P1044159.JPG

Her kommer THX delen virkeligt til sin ret sammen med den centrale placering af de ret store højtalere på hver side af tastaturet. Det betyder at lyden på Razer Blade 14 er noget af det bedste jeg har hørt fra en gaming laptop. 

Det betyder at man rent faktisk kan skrue op for lyden mens man spiller og få et rigtigt solidt resultat. Et resultat som faktisk på rigtig fin måde overdøver larmen fra blæserne på en måde hvor de bliver ligegyldige. Det er et stort win for Razer Blade 14. 

Hvis man spiller med headset kan man naturligvis bare se bort fra det hele og lade det være et problem for de folk der evt. sidder ved siden af. 


Pris: 

Prisen for Razer Blade 14 i den konfiguration som vi har haft til test ligger på 15.000 kr. Det er et par tusinde mere end den MSI Pulse GL76 laptop som vi havde til test for lidt tid siden. De to har meget sammenlignelig hardware. 

Ydelsen er dog lidt bedre på Blade 14 og personligt synes jeg også at design og udførsel er mere gennemført på Razer Blade 14. Materialevalget er super lækkert og der er ikke en finger at sætte på byggekvaliteten. 

Razer logo Blade 14

Det er naturligvis også en fysisk mindre maskine får med Blade 14. Til sammenligning så har Razer deres Blade 17 som har stort set den samme hardware som MSI modellen vi testede tidligere og her lander prisen på omkring 20.000 kr.

Jeg synes samlet set at man får en rigtigt lækker maskine til prisen. Design og materialer afføder dog en lidt højere pris end andre alternativer på markedet. Så hvis den slags ikke betyder så meget for dig så er der billigere alternativer. 


Konklusion

Hvis man er på markedet efter en lille og kompakt laptop som stadig har hardware der kan trække de nyeste spil så er Razer Blade 14 en rigtigt god kandidat. 

Man får lækkert design, gode materialer og solid ydelse alt sammen samlet i en slank maskine der vejer under 1800 gram. Det er imponerende, hvor meget ydelse Razer har fået klemt ned i en maskine på den her størrelse. Resultaterne kan fint måle sig med nogen af de betydeligt større 17" gaming laptops vi har kigget på over den seneste tid hvilket er godt klaret. 


Helt som på andre kompakte gaming laptops så er kølingen under press men det er forventeligt når tingene skal være så kompakte. Heldigvis har Razer Blade 14 nogen af de bedste højtalere jeg har oplevet på en gaming laptop som har kraft nok til at overdøve blæserne og stadig give god lyd til gaming. 

Prisen er til den lidt høje side sammenlignet med andre gaming laptops med sammenlignelig hardware. For den højere pris får man dog bedre materialer og lyd der slår alle andre jeg har prøvet. Man skal naturligvis være interesseret i den lille formfaktor før Blade 14 er aktuelt, men er man det så er det svært at finde noget der er slår Blade 14 i looks og ydelse. 

Vi lander med en karakter på 9 og en Great Product Award. 


Godt: 

  • Lækkert design og gode materialer
  • God integration af lys og software
  • Fantastisk lyd


Skidt: 

  • Til den dyre side. Materialerne koster
  • Begrænsede muligheder for opgradering af hardware


Vores partnere