Studieklar på den bæredygtige måde

2030_981-lenovo_thinkpad_x1_tablet Fritstillet uden produktivity modul intro
Når man skal begynde på en uddannelse, hvad enten det er noget helt nyt eller en overbygning, er det meget normalt at købe en computer som passer til formålet og uddannelsens krav. De fleste køber nye produkter; men er det virkelig nødvendigt? Lad os kigge lidt på ”refurbishment” og hvad de egentlig indebærer.


Sponsoreret – Denne artikel er præsenteret i samarbejde med Refurb.dk

Denne artikel er lavet i samarbejde med Refurb.dk for at sætte fokus på genbrug af IT-udstyr, som generelt er en markant miljøforurener. 

Refurb skriver følgende:

"Cirkulær økonomi er modsvaret til den lineære tanke om, at producere, bruge og smide væk. Hos Refurb tænker vi anderledes og inspireres af tanken om den cirkulære tanke, hvor det handler om at reducere forbruget, genbruge og i sidste ende genanvende mest muligt. Både i forhold til miljøet og den måde vi tænker forretning.

Ved at genbruge en computer, skal der produceres en computer mindre. Derved reducerer vi forbruget af ressourcer og genbruger selvsagt mere. Det som det ikke lykkes os, at genbruge bliver forsvarligt genanvendt. Det betyder, at så meget som det overhovedet er muligt bliver skilt ad, smeltet om og brugt til ny produktion"

Kilde: Ellen MacArthur Foundation

Selvom der er en tilbøjelighed til at tænke, at man skal købe nyt for at være sikker på at få en fremtidssikret computer, er det ikke nødvendigvis tilfældet. Man kan sagtens få en fin brugt computer til en fornuftig pris, som kan holde ens studietid ud – måske endda længere, hvis man vælger en af de lidt dyrere modeller. Der findes flere udbydere af såkaldte ”refurbished” computere, som altså er computere og anden brugt IT, der renoveres og opgraderes med nyeste software. Blandt andet kan man nævne Refurb.dk, bluecity.dk og datamarked.dk. Konceptet med refurbishment er simpelt og har masser af fordele. Man kan ofte spare op til 50%, i nogle tilfælde mere, på at købe en computer, som har været i brug i 2-3 år. Ud over det anslås det, at omtrent 80% af den energi, en computer bruger i sin levetid, forekommer under fremstillingen. Det er altså også en miljømæssig gevinst at genanvende brugt IT.

En af de ting, som gør at hele konceptet faktisk fungerer, er at de fleste af de produkter, der sælges som refurbished, er højkvalitetsmodeller som originalt er produceret til firmaer og større koncerner, og ikke til private brugere. Der ligger altså nogle helt andre krav til produktet fra starten af, og man risikerer ikke at få leveret en computer, som originalt har været solgt til 2000 kroner i Bilka.

Så hvor skal man købe?

Som nævnt ovenfor er der flere muligheder at vælge imellem, hvis man skal købe en brugt computer. I artiklen her holder vi os til Refurb.dk, men skal man ud og købe, er det altid en fordel at sammenligne udbuddet hos de forskellige sælgere.

Hos Refurb.dk går man meget op i kundetilfredshed og miljø. Det er to faktorer, som er med til at sikre, at man kan handle sikkert, selvom man køber brugte produkter. Refurb.dk opkøber IT direkte fra virksomheder og institutioner i hele Europa. Mange brugte computere, skærme og bærbare ender alt for ofte - og alt for hurtigt - med deponering eller destruktion. Det er unødvendigt og ikke ret miljøvenligt, når meget af den slags IT stadig sagtens kan bruges. Selvom kontorets bærbare computere er blevet afskrevet i virksomhedens regnskab og derfor udskiftes med nyt, så kan andre sagtens få gavn af dem i flere år frem. Der er ingen grund til at sætte det i kælderen eller smide det ud. Udviklingen inden for IT har vist at computerkraften udvikler sig eksponentielt, og alt for hurtigt til at softwareproducenterne kan følge med. Udviklingen er så at sige langt foran behovet. Der er program- og spiludbydere, som forsøger at udnytte kapaciteten til fulde i det seneste niveau af teknologi, men hvis man ikke arbejder professionelt med tung videoredigering, spiludvikling eller andet i den dur, så er man fint dækket ind med en computer, der har et par års tro tjeneste bag sig.

Hvis man gerne vil have fokus på miljø, er Refurb.dk altså et ret godt sted at købe en brugt computer. Ud over at hele virksomheden er bygget op omkring genbrug af IT, bruger de også genbrugt emballage og anvender selv genbrugt IT-udstyr i virksomheden.


Og hvad skal man købe?

Der er naturligvis ikke et entydigt svar på dette spørgsmål, da det afhænger af ens behov. Studerer du softwareudvikling har du givetvis nogle helt andre forventninger til din computer, end dem som læser på læreruddannelsen eller en kontoruddannelse. Ikke desto mindre tilbyder de fleste udbydere af brugt IT, produkter som passer til alle. Selvfølgelig skal man være opmærksom på at man næppe får den nyeste processor eller det kraftigste grafikkort, når man køber brugt. Men så er der faktisk heller ikke flere ulemper. Forhandlerne er stadig underlagt købeloven og reklamationsretten, Man er lige så godt stillet – faktisk bedre end købeloven foreskriver - ved at købe brugt. (formodningsreglen)

Inden vi kigger på et par eksempler på refurb.dk, er der tre ting som vi anbefaler man er opmærksom på, når man køber en brugt computer:

For det første, så bør man købe en computer med en SSD frem for en HDD. Flere af de billigste/ældste modeller har ikke SSD, og det gør bare computeren ret langsom efter nutidens standarder.

For det andet, så skal man kigge på hvilken karakter – ”grade” – produktet har. Det fortæller, i hvor god stand produktet er. Tre af de fire eksempler vi har samlet herunder er A Grade, hvilket vil sige at de er så godt som nye, med meget få tegn på brug. Vi kommer mere ind på de forskellige grades længere nede i artiklen.

For de tredje, så vær lige opmærksom på skærmstørrelsen. De fleste skoletasker har plads til computere som har en skærmstørrelse på 14” eller derunder.

Eksempler på brugte computere fra refurb.dk

Man kan sagtens selv gå ind på www.refurb.dk og kigge på deres produktudvalg, som kan sorteres efter flere forskellige faktorer (såsom stand, producent, processortype, skærmstørrelse osv.). Men hvis man ikke er så stærk på de tekniske områder, så er der hjælp at hente her. Vi har nemlig været inde på refurb.dk’s hjemmeside og udvalgt fire computermodeller, som kan opfylde behovet for de fleste studerende. Som sagt kan det godt være, at du skal have en model med et bedre grafikkort, hvis du skal lave videoredigering eller compile software, men hvis dit behov strækker sig til dagligdags forbrug og lidt ud over det, så kan du roligt regne med, at en af følgende computere dækker dig ind.

Priserne på de udvalgte produkter går fra lige under 6000,- og helt ned til 1699,-. Hvis man virkeligt gerne vil spare penge, kan man overveje at købe en B Grade computer – hvad det indebærer, kan du læse mere om efter eksemplerne. Typisk omfatter det computere til eks. kontor- eller hverdagsbrug, samt til børnene eller folk der ikke går op i lidt brugstegn hist og her.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet (A grade)

2030_981-lenovo_thinkpad_x1_tablet Fritstillet uden produktivity modul.png

Pris: 5.799,-

Processor: Intel® Core™ m7-6Y75 CPU @ 1.20GHz

Hukommelse: 16GB LPDDR3

Lager: 256GB SSD

Skærm: 12” touchscreen (2160 x 1440 px)

Grafikkort: Intel® HD Graphics 515

Netværk: WiFi & Bluetooth

Operativsystem: Windows 10


Dell Latitude E5450 (A grade)

1874_189-Dell Latitude E5450 1080x1080.png

Pris: 3.399,-

Processor: Intel® Core™ i5-5300U CPU @ 2.30GHz

Hukommelse: 4GB DDR3

Lager: 128GB SSD

Skærm: 14” (Full HD)

Grafikkort: Intel® HD Graphics 5500

Netværk: WiFi & Bluetooth

Operativsystem: Windows 10


Lenovo ThinkPad T440 (A grade)

481_395-Lenovo ThinkPad T440 1080x1080.pngPris: 3.569,-

Processor: Intel® Core™ i5-4300U CPU @ 1.90GHz

Hukommelse: 8GB DDR3

Lager: 256GB SSD

Skærm: 14” (1600 x 900 px)

Grafikkort: Intel® HD Graphics Family

Netværk: WiFi & Bluetooth

Operativsystem: Windows 10


Dell Latitude E6330 (B grade)291_264-E6320.pngPris: 1.599,-

Processor: Intel® Core™ i5-3320M CPU @ 2.60GHz

Hukommelse: 8GB DDR3

Lager: 128GB SSD

Skærm: 13.2” (1366 x 768 px)

Grafikkort: Intel® HD Graphics 4000

Netværk: WiFi & Bluetooth

Operativsystem: Windows 10

 

Refurb.dk’s karaktersystem

Som sagt bruger refurb.dk et karaktersystem til at ”grade” deres computere, som fortæller i hvor god stand varen er. De skelner mellem fire forskellige karakterer: ”N”, ”A”, ”B” og ”C”.

N betyder at produktet er helt nyt og i ubrudt emballage.

A betyder at produktet er i meget god stand. Mindre ridser og/eller småskrammer kan forekomme. Refurb.dk garanterer min. 70% batterikapacitet på Grade A produkter.

B betyder at produktet er brugt men i rimelig stand. Man må her acceptere almindelige brugsspor, såsom ridser eller skrammer. Refurb.dk garanterer min. 50% batterikapacitet på Grade B produkter.

C betyder at produktet er i mindre god stand. Man må her acceptere tydelige brugsspor såsom ridser, skrammer og manglende plastik. Refurb.dk garanterer 30% batterikapacitet.

Hvad med garanti og vilkår?

Tidligere i artiklen skrev vi, at man handler brugt IT på samme vilkår, som ny IT. Og det er også gældende hos refurb.dk. Køber man en brugt computer hos dem, (du må godt brugere computeren og teste den), har man 14 dages returret og 24 måneders reklamationsret. Refurb.dk tilbyder desuden også 12 måneders garanti, som betyder, at de bærer bevisbyrden i et år hvis der er problemer med et produkt, frem for de normale 6 måneder, som købeloven kræver af forhandlere. Det er altså reelt bedre vilkår, end man får i de fleste almene elektronikbutikker.

De 14 dages returret betyder desuden blot, at du skal give besked til Refurb.dk inden for 14 dage efter modtagelse af produktet – de behøver altså ikke have den retur inden for denne frist. Returret gælder som udgangspunkt kun ved privatkøb, ikke ved erhvervskøb. Refurb.dk forklarer følgende på dette punkt "Men vi vil gerne have varen sendt indenfor de 14 dage"

Princippet med cirkulær økonomi

I øjeblikket er klima en faktor, som fylder meget for privatpersoner, firmaer og politikere verden over. Ved at handle brugt handler man som sagt også mere klimarigtigt. Denne form for handelsprincip kaldes også for cirkulær økonomi, som er modsvaret til den traditionelle lineære tanke om at producere, bruge og smide væk. Ved at genbruge en computer, skal der produceres en computer mindre. Derved reducerer vi forbruget af ressourcer og genbruger selvsagt mere.

Hos refurb.dk genanvendes de dele, som det ikke lykkes at genbruge direkte. Det betyder, at så meget som overhovedet muligt bliver skilt ad, smeltet om og brugt til ny produktion. refurb.dk tager også den cirkulære tanke et skridt videre i deres forretningsstrategi ved at købe partier af brugt IT fra virksomheder, kommuner og offentlige institutioner og samtidig sælge til virksomheder, kommuner og institutioner. På deres hjemmeside nævner de eksempler på at have bidraget til, at give en computer 2 ekstra liv. Til en virksomhed fra ny og derefter først til endnu en virksomhed og senere til en privat forbruger. Når man tænker på at Refurb.dk kun har eksisteret siden 2008, er det interessant at overveje, hvor lang man potentielt kunne strække denne genbrugskæde. Det er helt klart den form for tankegang der skal til i fremtiden for at vi kan sikre et godt miljø på Jorden; en tankegang, som der er mere brug for nu end nogensinde før.


Kilder & Image credit:
Sponsoreret – Denne artikel er produceret i samarbejde med Refurb.dk 

www.refurb.dk

Vores partnere