Windows 10 får nyt driversystem: Alt du skal vide

microsoft-windows 10 ny start menu november 2020
Fra 5. november er Microsoft begyndt at udrulle et nyt driversystem, der er beregnet til at forbedre den samlede oplevelse, men det kan resultere i efterfølgende problemer. Det nye Windows 10 driversystem ændrer den måde, hvorpå Windows Update håndterer automatiske og manuelle driveropdateringer på Windows 10, og det kan, grundet de efterhånden mange Windows 10 problemer, sende en lavine af problemer med sig i kølvandet.

Windows Update scanner i øjeblikket efter enhedsdrivere uden din tilladelse, når du tilslutter en Plug and Play (PnP) enhed, såsom et tastatur, en mus, et webkamera osv.

Din mus eller dit tastatur bruger Plug and Play (PnP), som er en kombination af support til hardware og software, til automatisk at kontrollere, om der allerede findes en kompatibel driver på dit system.

Hvis du f.eks. brugte lignende periferiudstyr før, og en driver blev installeret, registrerer og bruger Windows denne.

Windows-10-mouse-setup.jpg

Hvis en kompatibel driver ikke er tilgængelig på dit system, søger Windows 10 via Windows Update efter driveren. Under scanningen ser den efter den nyeste version, og en ny driver vil sandsynligvis dukke op 24 timer efter, at enheden er tilsluttet.

I øjeblikket har driverleverandører tilladelse til at offentliggøre disse drivere i Windows Update med to værdier - automatisk og manuel.

Windows 10 prioriteres for at lede efter den højest placerede driver markeret som "Automatisk" af leverandøren. Hvis den automatiske driver ikke er tilgængelig, fortsætter Windows 10 version 1909 eller ældre med at få den manuelle driver til at få perifere enheder i gang.

driver-delivery-options.png

Dette sikrer, at din mus eller tastatur fungerer efter hensigten. Fra og med Windows 10 version 2004 og 20H2 siger Microsoft, at systemet ikke automatisk installerer drivere, der er mærket "Manuel", og dette kan resultere i din enhed ikke virker.

Ifølge en ny opdatering til det officielle supportdokument, vil Windows nu returnere en DNF (Driver not Found) fejl, når din perifere enhed ikke har en tilgængelig automatisk opdatering. Som et resultat fungerer enheden simpelthen ikke eller reagerer ikke på dine input.

Dette sker, fordi manuelle drivere ikke længere installeres automatisk, når den automatiske opdatering ikke er tilgængelig. Hvis du får ovenstående fejl, når du installerer en ny enhed, skal du vælge den "manuelle" driver manuelt ved at følge disse trin:

- Gå til Windows Update > Se valgfrie opdateringer > Driveropdateringer.

- Tilslut din enhed igen.

- Se efter drivere på producentens websted.

Det er også vigtigt at forstå, at Windows 10 nu har deaktiveret Enhedshåndterings mulighed for at downloade drivere, så du bliver nu nødt til at bruge Windows Update, hvis du vil få enheden i gang.

Microsoft omtaler, at denne ændring er en del af virksomhedens langsigtede plan om at give brugerne mere kontrol over Windows-opdateringer, men det forårsager også irriterende problemer, når periferiudstyr ikke har automatiske drivere koblet til sig.

Ændringerne rulles nu ud, og det påvirker kun nogle nye og gamle perifere enheder, når automatisk driveropdatering ikke er tilgængelig.


Source & Image credit:

Microsoft