Windows 10: Hurtigere i næste funktionsopdatering

439px-Microsoft_logo.svg tweak
Windows 10 enheder kan blive langsommere over tid. Selvom der er måder at forbedre din enheds ydelse, ser det ud til, at Microsoft langt om længe foretager ændringer i maj 2020-opdateringen for at få Windows 10 til at køre hurtigere på visse konfigurationer – herunder enheder, hvor old-school harddiske er en del af pakken.


Med Windows 10 version 1909 foretog Microsoft væsentlige ændringer til Cortana og adskiller det fuldstændigt fra Windows søgning. Med maj 2020 opdatering (version 2004) har Microsoft finjusteret diskbrug af Windows Search-indekser til at tackle høj diskforbrug forårsaget af den aggressive indekseringsproces.

Microsoft siger, at Windows Search nu bedre kan identificere de maksimale brugstider og administrere indekseren i overensstemmelse hermed. 

Opdatering af Windows 10. maj 2020 føles faktisk hurtigere, hvis din hardware er udstyret med HDD, som er en gammel generations lagerenhed, der bruger mekaniske plader og normalt er langsommere end SSD-hardware.

HDD-lagring er større end SSD'er og meget langsommere til at læse og skrive. Som et resultat, hvis du kører en diskintensiv proces, vil din pc sandsynligvis opleves langsommere. Windows-søgningsprocessen er disk-intensiv, og indekseringssløjfen kan forårsage øget belastning på systemdrevet.

Opdateringen i maj 2020 er hurtigere på HDD-hardware takket være den reducerede diskforbrug med Windows Search-processen.

For SSD'er er det usandsynligt, at du vil bemærke nogen væsentlige forbedringer, da alt, hvad du indlæser på det, allerede udfører handlinger meget hurtigere. Det gode ved en SSD er, at dens ventetid allerede er dramatisk reduceret sammenlignet med HDD.

I nogle tilfælde kan indekserings-opaven dog stadig ramme din computers ydelse, selv med SSD-lager, og høj CPU og diskressourcer.

Windows 10 version 2004 throttler eller stopper enhver indekseringsaktivitet, når du overfører filer, sletter filer, og din SSD- eller HDD-disk bruges aktivt.

Windows Søges evne til at throttle indekseringsaktivitet forhindrer, at sådanne afmatninger forekommer på både SSD'er og HDD'er.

Windows 10's maj 2020-opdatering er allerede afsluttet, og den forventes at blive frigivet i næste måned, så hvis du døjer med et højt diskforbrugsproblem, kan din pc endelig få et effektivt virkemiddel i maj.


Smartere Windows Search indekseringsproces

Microsoft arbejder også med Windows-søgning med forbedret logik, så den intelligent selv kan bestemme, hvornår du skal udføre indekseringen af dine filer og forbedre systemets samlede ydelse.

Ideen er, at Windows 10 undgår at udføre indeksarbejde, mens du aktivt bruger enheden.

Microsoft planlægger at frigive denne nye algoritme til Windows Search med Windows 10 20H2-opdatering senere på året.