Hvilket format til skærm 21:9 vs 16:9

widescreen dot 169 GM34-CWQ curved 219 219 8bit Master Cooler UWQHD VA Quantum
Lige så meget hardware du kan vælge til din computer, lige så mange skærme findes der næsten. Ved siden af det så er en skærm ikke bare en skærm i dag, der er ting som størrelse, opløsning, lysstyrke, kontrast, response tid og Hz at tage højde for. Ved siden af det så har vi også formatet hvor vi har 21:9 og 16:9 format, den ene er ikke bedre end den anden, men i denne guide går vi igennem de to formater for at kunne give dig en bedre chance for at vælge rigtigt.

For at kunne finde frem til den bedste skærm til dig, er vi også nød til at forstå forskellen mellem 21:9 og 16:9. Det vil vi gøre i denne lille guide, som tager dig igennem hvad hvert format har af fordele, og hvornår det ene måske er mere tiltalende, fremfor det andet. 

I denne guide går vi igennem følgende emner: 

 • 16:9 og 21:9 skærm format
 • Forskellen mellem 16:9 og 21:9
 • 16:9 vs. 21:9 

16:9 og 21:9 skærm format

Lige nu er det mest normale 16:9 formatet, som både er den standard de fleste bærbar køre med, men også skærme til stationær. Det er også meget normalt nogle vælger at have en opsætning med to skærme i det format, for at skabe et bredere synsfelt, om det er for at køre ekstra programmer ved siden af, når de streamer, gamer eller eller til kontorbrug. 

Selvom 16:9 format er det mest almindelige, så begynder 21:9 også at vinde grund, og dette valg af skærm begynder at finde frem både til dem som ønsker at gøre brug af en skærm frem for to, ved kontorbrug, men der er også gamere som vælger dette format. 16:9 formatet er stadig det mest normale og ved siden af det er 21:9 som sagt også veda t vinde frem. Det stopper dog ikke nødvendigvis der, for vi er også begyndt at se endnu bredere skærme i et 32:9 format. I dag holder vi os til 16:9 og 21:9 formatterne. 

Forskellen mellem 16:9 og 21:9

Som navnet indikere ligger forskellen i udformningen af skærmen, de såkaldte aspect ratio. De to tal dækker over forholdet mellem den horisontale og den vertikale størrelse. Det første tal indikere bredden på skærmen horisontalt, hvor det sidste fortæller den vertikale højde. 

Så ved 16:9 får vi opløsninger som blandt andet 1920x1080 og 2560x1440, blandt de mere almindelige opløsninger. De vil dække et område på 16 gange 9 tommer på skærmen. Dette format, er det som ses normalt blandt bærbar og normale computere, og deler samme format som fjernsyn. 

Monitor QHD IPS ARGB Gaming GM27-FQS 27 AVHA Cooler 165hz Master kopi.png

21:9 formatet, bringer selvfølgelig mere bredde på skærmen, og det kan også blive omtalt som ultrawide skærm. Her vil opløsningen ende med at være  2560x1080 eller 3440x1440, siden at skærmens længde bliver større, så vil der også komme flere pixels ind på skærmen. Mange 21:9 skærme er også kurvet, og giver en effekt for at skærmen kommer rundt om brugeren. 

UWQHD 219 widescreen curved VA GM34-CWQ Cooler Quantum dot 8bit Master.png

16:9 vs. 21:9 

Mange har sikkert en klar præference til deres skærme i forhold til ting som størrelse, format og opløsning. Men begge formater har sine fordele og ulemper. Vi kommer ind på det efterfølgende, hvad nogle af dem er. Men kigger vi på gaming med de to formater, så bringer de hvert sit til bordet. 

21:9 bliver tit solgt på, at den giver en fordybende oplevelse i spillet, og de fleste som har prøvet at game på en ultrawide screen ville kunne bekræfte dette. Både i FPS og RTS, ved spil som understøtter det, får man også en bedre view og du vil mange gange kunne se mere på skærmen end din modpart. 

16:9 derimod kan hurtigt blive det sikre valg ved gamingen, for selvom du vil opnå et større view med en ultrawide skærm, så er det ikke alle spil, som understøtter opløsningen 100%, hvor med 16:9, er du sikret spillet køre uden problemer. Det er her størstedelen af brugerne sidder, og det vil også betyde at spiludviklere vil fokusere mere på at lave spil, som er optimeret til 16:9, fremfor 21:9 formatet. 

16:9

 • Det har været standarden i lang tid, og du er sikret dit program og spil fungere med den
 • Er typisk knap så krævende for dit grafikkort.
 • Billigere
 • Nemmere med flere skærme
 • Kan typisk opnå flere Hz

Som tidligere skrevet, så er de fleste brugere på dette format, om de køre FHD, QHD eller UHD. Det gør også at udviklerne til et program eller spil, fokusere på dette format som det første, og eventuelt derefter kigger på andre formater. 

Ved at du ikke har flere pixels horisontalt, betyder det også at grafikkortet ikke skal bruge ekstra kræfter på at vise det ”samme” på skærmen, det er altså nemmere at få mere for pengene, eller lave et budget build, som skal køre en skærm med 16:9 format. 

Står du med ønsket om at discord eller Twitch skal køre på den anden skærm mens du spiller. Så kan det være nemmere med en ekstra skærm, for selvom 21:9 giver dig mere skærm horisontalt, kan det ikke godtgøre for to 16:9 skærme. 

GM27-FQS AVHA 165hz Master Cooler ARGB IPS 27 Gaming QHD Monitor.jpg

21:9

 • Kan fungere som ”2” skærme, ved kontorbrug
 • Kan give en fordybende oplevelse ved spil
 • Tager mere plads end én 16:9 skærm
 • Kræver større GPU til tilsvarende opgave
 • Mange ultrawide skærme ligger omkring 100Hz
 • Have flere programmer åbne på samme skærm

I forlængelse med to skærme, så kan 21:9 dog stadig noget. Den kræver nemlig mindre plads i forhold til to skærme, og i denne tid vil den med stor sandsynlighed bruge mindre strøm end to skærme. Dette kan specielt være relevant, hvis du bruger computeren og skærmen til arbejde, og du ønsker at få lidt mere plads ved skrivebordet. Det er nemt at arbejde med, når du sidder ved en 21:9 skærm og har behov for arbejde med flere programmer, på samme tid. 

Så kan vi også vende tilbage omkring oplevelsen ved spil, for de spil som understøtter 21:9 format, får du også en mere fordybende oplevelse af spillet. Om det er FPS, hvor du får lidt ekstra i siderne, og kan se mere, eller om det er RTS, hvor du kan se mere af kortet, eller ved simulation spil, hvor det føles mere som om du sidder i en bil, fremfor foran en skærm, så kan ultrawide skærme give denne oplevelse langt bedre end en 16:9 skærm kan. 

Lad os høre i kommentarfeltet, hvilken opløsning og format du spiller på, og hvorfor.

219 Quantum 8bit GM34-CWQ VA UWQHD Master widescreen Cooler dot curved.jpg


Vores partnere