Verden er på mange måder, over de seneste to års tid, blevet et meget anderledes sted end mange af os havde forestillet sig inden da. Den verdensomspændende COVID-19 situation har affødt mange nye tiltag, og har også været med til at sætte fokus på brugen af masker eller åndedrætsværn.
Noget som mange måske ikke havde forestillet sig var, at vi ville se en gaming producent som Razer springe med på den vogn. Det er dog sket med deres Zephyr maske har lavet, hvad de selv beskriver som, en “Bærbar luftrenser” Vi har en af de tilsyneladende eftertragtede Zephyr masker på besøg, og kigger nærmere på den.
Specifikationer
Zephyr er et lidt specielt produkt fra Razer. Den har ikke en liste af de klassiske tekniske specifikationer som vi ellers kender det fra de produkter vi normalt ser på her på siden. Der er dog på trods af det en liste fra Razer der angiver følgende.
Vi kan også læse os til, at Razers indgangsvinkel til produktet naturligvis har været den verdensomspændende COVID-19 pandemi. De nævner dog også beskyttelse imod andre ting, som for eksempel almindelig partikelforurening.
Samtidigt er der en bæredygtighedsvinkel, da Razer Zephyr masken skulle kunne være med til at reducerer materialeforbrug sammenlignet med de engangsmasker, som dem mange af os har skiftet bekendtskab med over de seneste år. Hvor godt det regnskab så går op i sidste ende er måske lidt tvivlsomt. Der skal trods alt bruges en del forskellige materialer til at fremstille en Zephyr maske, som også indeholder et batteri osv.
Design og tilbehør
Razer Zephyr kommer i en lækker indpakning. Det er typisk ikke et sted, hvor Razer sparer, og det er heller ikke tilfældet med Zephyr.
På pakkens front kan vi, ud over et billede af Zephyr enheden, også læse at den er udstyret med Bluetooth sammen med Razer Chroma RGB. Vi kan dog også læse at den bruger filtre i N95 kategorien og har klaret en 99% BFE Test.
Åbner vi kassen kan vi se, at vi sammen med selve masken også får et USB C kabel med en vævet stofoverflade, en blød transportpose i stof med snorlukning, en lille sprayflaske med Anti-fog spray og endeligt tre sæt udskiftelige filtre.
Springer vi videre til selve masken ligner det en støvmaske, som man måske ville se på en arbejdsplads, men med hvad der bedst kan beskrives som et Sci-Fi eller Cyberpunk twist. Hele enheden er lavet i en blanding af mørkt tonet gennemsigtigt og matsort plast. Der er to filterede luftindtag på fronten og en filtreret luftudgang nederst i midten.
I midten af masken er der er gennemsigtigt stykke, så det er muligt at se og evt. aflæse brugerens mund i en samtale.
Fronten på de forskellige lufthuller kan fjernes og sidder fast ved hjælp af magneter. Det er bag disse at man monterer de medfølgende filtre. Der skal bruges to runde filtre til luftindtagene og et mindre aflangt et til luftudgangen i midten. Det er bare at ligge filtrene i og så montere den magnetfæstnede top over.
Fjerner man filtrene i de to luftindtag, kan man se de to små blæsere, der kan være med til at trække frisk luft ind og sikre bedre luftcirkulation i selve masken under brug. Det er også rundt langs kanten på de to luftindtag at der er RGB LED lys.
På den højre side finder man på undersiden en diskret lille knap, der kan bruges til at tænde og slukke for Zephyr maskens lys og blæsere. Det er også på den knap man kan skifte imellem blæsernes tre indstillinger, som er off, low og high.
Lyset kan tilpasses via software, som er en Smartphone app og det er her Bluetooth indstillingen kommer ind i billedet. USB C porten som findes på indersiden af masken bruges ikke til andet end opladning.
Kigger i på den anden side af masken, kan vi se at den har en todelt elastikstrop, der bruges til at holde masken på ansigtet. Den kan let justeres og tilpasses, så man kan få den som man vil.
Ser vi inde i selve masken kan vi se at der er et blødt gummimundstykke, der skal lukke tæt omkring næse og mund. Det er aftageligt og kan vaskes, så det er let at holde masken ren når der er behov.
Der er også RGB LED lys på indersiden af masken, som oplyser brugerens mund så det er lettere at se den selv i svagt lys.
Software
Man kan sagtens bruge Razer Zephyr uden noget behov for den medfølgende app. Man kan tænde og slukke samt styre blæserhastigheden på den fysiske knap på masken.
Man får dog brug for appen, hvis man vil indstille eller slukke RGB LED lyset i masken. For at kunne det, skal man hente Razer Zephyr appen ned på sin smartphone og forbinde masken via Bluetooth til sin telefon.
Appen er ret ligetil og giver en hurtigt status på batteriet på enheden og muligheden for at indstille blæserhastighed og lyset. Lyset kan styres i to zoner fordelt mellem lyset i selve masken, der oplyser brugerens mund, og det eksterne lys på de to filterenheder på fronten.
I helt klassisk Razer Chroma stil kan man for begge zoner vælge forskellige effekter på lyset og naturligvis farven. Så det er helt op til en selv, hvor meget regnbue der skal være på masken.
Endeligt er der også en knap, som leder til Razers online butik hvis man skal købe flere filtre.
Test
Her vil jeg starte med en MEGET stor disclaimer! Vi har ikke muligheden for at teste om Razers Zephyr masken lever op til de filtreringsgrader, som der er angivet. Vi kan ikke teste om filtrene rammer N95 standarden, eller om masken klarer den 99% BFE test, som den står opgivet til at klare. Det ville kræve laboratorieforhold, hvilket er noget som vi, ikke overraskende, ikke har mulighed for i denne test. Derfor vil vi lade tvivlen komme Razer til gode og antage, at de lever op til de påstande som de kommer med.
Testen her er altså mere selve oplevelsen af produktet og brugen af det.
Inden da vil jeg lige kort ridse op hvad N95 og en BFE test egentligt dækker over. Mange af jer har sikkert hørt begrebet N95 brugt om masker i forbindelse med nyhedsdækning og andet under COVID-19 Pandemien.
N95 er en amerikansk standard, der angiver at en maske som minimum filtrerer 95% af luftbårne partikler fra. Det kan være støv eller andre partikler i luften og heriblandt også partikler, som kan sprede bakterier og virus.
En BFE test står for Bacterial Filtration Efficiency og er designet til at se, hvor effektivt et filter er til at sortere luftbårne biologiske partikler fra. Hvis man klarer en 99% BFE test, så kan et filter altså filtre 99% af alle luftbårne biologiske partikler fra. Det er en test, som er specielt relevant i en pandemi tid, som vi har oplevet de seneste år.
Nu er det mere tekniske altså på plads, men det er som sagt ikke noget som vi har mulighed for at teste. I den forbindelse kan jeg slutte af med at sige, at Razer selv angiver at filtrene kan bruges i tre dag, hvis man antager at man bruger Zephyr i otte timer om dagen. Så altså 24 timers kontinuerligt brug, inden der skal skiftes filtere.
Den mest centrale del af et produkt som Razer Zephyr er naturligvis komfort. Det er trods alt beregnet til at skulle bæres lige midt i ansigtet. På den front synes jeg at Razer er kommet ret godt i mål. Zephyr vejer lige over 200 gram og sidder godt når man har fået stropperne tilpasset. Elastikkerne med de to gummistykker på kan tilpasses ret let og de fordeler vægten fornuftigt. Det er en ret fleksibel løsning som betyder, at den er let at justere hvis hovedbeklædning, frisure eller andet kommer i vejen.
Jeg er brillebruger og det har under min test næsten ikke været noget problem. Der er ingen stropper omkring ørerne, som på for eksempel engangsmasker. Den slags giver ofte mig problemer med brillerne, så det var rart at undgå det her.
Jeg kunne godt opleve en smule ubehag efter et stykke tid med Zephyr masken på. Jeg tror dog mere det skyldes, at jeg er en skægget type end det var maskens skyld. Det kunne godt ende med at irritere en smule, men det var dog ikke noget voldsomt.
Gummistykket der sidder omkring mund og næse er behageligt blødt og velventileret og klemte ikke nogen steder på mig. Sammenlignet med andre støvmasker, så er det dog en god del mindre. Det betyder at den går fra næseryggen og i mit tilfælde sluttede på hagen lige under underlæben.
Den går altså ikke helt ned og omslutter hagen længere nede, hvilket jeg personligt have foretrukket. Det ville dog også have betydet, at masken skulle have været større.
Lyd
At der er aktive blæsere i masken, der trækker frisk luft ind i masken kan være et plus. Det betyder helt klart at “indeklimaet” i masken er betydeligt mere behageligt. Det medfører dog også lyd fra de to små blæser,e og det er en af de største udfordringer ved masken som jeg ser det.
Blæserne kan tydeligt høres. Specielt på den høje indstilling har de en ret skarp lidt hylende tone, som hurtigt kan blive irriterende. Hvis man er ude i larmende trafik eller måske har musik i ørerne kan man godt se bort fra det. I mere rolige omgivelser vil det trænge igennem. Selv med musik kørende på computeren kan jeg tydeligt høre lyden fra blæserne, som jo også er placeret ret tæt på brugerens ører.
Den lave indstilling er noget mere behageligt, men det er stadig en konstant baggrundssummen som jeg i hvert fald finder irriterende.
Man kan naturligvis bruge masken uden at have blæserne kørende. Her oplevede jeg dog ind imellem lidt problemer med dug på mine briller, men det er de fleste brillebrugere vant til så i forhold til maskebrug af den her type så det er ikke noget nyt.
Et andet aspekt af lyden med en maske som den her, er naturligvis brugerens stemme. Da Razer Zephyr masken er noget mere massiv og solid end de blå engangsmasker, som de fleste af os sikkert kender, lukker den også lyden af brugerens stemme mere inde.
Masken består simpelthen af en lukket stykke plastik foran munden. Man kan derfor ikke helt undgå at lyde som om man taler med et glas for munden. Det betyder, at man skal gøre sig lidt mere umage for at trænge igennem, end hvis man taler uden maske.
En fordel kan dog være at man får en lidt rungende stemme a la Bane fra Batman filmene, hvilket nogen sikkert vil værdsætte.
Pris
Razer Zephyr står listet med en pris på 100 dollars, hvilket vil sige omkring 650 kroner. Så den er bestemt ikke billig, så man skal altså ikke købe den hvis man vil spare på sine engangsmasker. Oven i det skal man så indregne løbende udgifter til filtre, så det skal altså være fordi man virkeligt gerne vil et andet alternativ.
Konklusion
Razer Zephyr er et interessant produkt, som helt klart afspejler den tid som det er blevet “født” i. På mange måder er det meget typisk Razer at lave et produkt som det her. På overfladen synes jeg det er ret cool. I sidste ende tror jeg dog mere det skal ses som et stykke fashion tilbehør, født ud af en tid med en global pandemi.
Jeg tvivler meget på, at det vil være et produkt der slår igennem herhjemme, som andet end lidt niche. Det er de fleste danskere simpelthen for blufærdige til at springe med på. Men vil man gerne skille sig ud i mængden og havde den medfølgende beskyttelse, på samme tid som man laver lidt et flashy fashion statement, så er Razers Zephyr helt klart et fantastisk bud til det. Man får dog også lov til at betale for det...
I dele af verden, hvor brug af masker generelt er mere udbredt, som i for eksempel Taiwan eller Singapore, hvor Razer udspringer fra tror jeg helt klart der er et marked for et produkt som Zephyr.
Et eller andet har Razer i hvert fald ramt med Zephyr masken, som mere eller mindre har være konstant udsolgt siden de lancerede den tidligere på året. Den er også at finde online på sider som Amazon fra tredje parts sælgere, med priser op til 500 dollars, så en eller anden form for hype er der omkring masken.
Med danske briller, så er jeg dog lidt mere tilbageholdende. Komfort og funktioner er der ikke noget at sætte en finger på. Prisen på 650 kroner samt løbende udgifter til filtre er dog noget, som jeg efter bedste overbevisning, tvivler på sælger ret meget herhjemme.
Når det er sagt, så synes jeg dog at det er et rigtigt fedt stykke tilbehør med et helt klar Cyberpunkish vibe over sig. På den front er jeg glad for, at vi har virksomheder som Razer, der hele tiden skubber lidt til grænserne for, hvad firmaer som dem kan sende på markedet.
Vi lander med en endelig karakter på 8, for et veldesignet og godt udført omend noget larmende produkt, som jeg har svært ved at se finde en stor plads på det danske marked.
Godt
Skidt: