Bowers & Wilkins 805 D3

Hi-Fi er ikke lige et emne, som vi kommer omkring hver eneste dag, men derfor skal det ikke være sagt, at vi ikke stadig er nogle på redaktionen, som bare elsker sprød lyd. Derfor har vi også haft fornøjelsen af, i samarbejde med Hi-Fi Klubben, at låne et sæt Bowers &Wilkins 805 D3. En kompakthøjttaler med stil!

En højttaler som Bowers & Wilkins 805 D3 er ikke ligefrem det, undertegnede vil kalde for hvermandseje. Der er her tale om en kompakthøjttaler med et ubegribeligt stereospektrum, der kan få de fleste til at falde bagover ned af stolen, når højttalerne får noget at leve af.

 

tweak_dk_bowers_wilkins_logo

 

tweak_dk_bowers_wilkins_805_d3_compact_speaker_specs

 

tweak_dk_hifi_klubben_logo

 

Rent indpakningsmæssigt bliver Bowers & Wilkins 805 D3 højttaleren leveret i en kraftig papkasse med masser af flamingo omkring til at sikre dem. Hver højttaler bliver leveret i en kasse for sig selv, da de bliver solgt enkeltvis og ikke som et stereosæt. Med andre ord burde det ikke være muligt, at der skulle ske nogen form for harme imod de voldsomt lækre, men også en anelse dyre, B&W 805 D3.

 

 

Bowers & Wilkins 805 D3 højttaleren kan leveres med en stander, så enheden kan anvendes som en gulvhøjttaler, hvis man nu ikke ønsker at hænge dem op på væggen. Havde dette nu været mine permanente højttalere, så var de helt klart kommet op på væggen, men da de desværre kun er på besøg, så bliver de i denne omgang stående på de medbragte fødder. Det skal dog nævnes, at standerne ikke er standard udstyr og altså derfor noget, som skal tilkøbes efterfølgende.

 

 

Udvendigt er enhederne blevet malet med en supersprød blanksort pianolak, der får højttaleren til at fremstå knivskarp ved stuealteret og rent faktisk få omgivelserne til at falme en smule i forhold til. Frontstoffet er magnetisk, og derfor er der ikke behov for huller i selve højttaleren til at klikke det på. Hvilket egentlig passer undertegnede ganske godt, da jeg selv er helt vild med enhedernes unikke og smukke design.

 

tweak_dk_bowers_and_wilkins_805_d3_compact_speaker_03

 

Set på tæt hold ser man virkelig, hvor spejlblank lakken udenpå højttaleren er. Man kan ligefrem se møblerne i spisestuen spejle sig i lakken. Bowers & Wilkins 805 D3 emmer simpelthen bare langt væk af kvalitet, og på dette tidspunkt i opsætningen var jeg meget spændt på at komme i gang.

 

 

tweak_dk_bowers_and_wilkins_805_d3_compact_speaker_06

 

Ovenpå 805 D3 er der monteret en højfrekvent 1" diamantdiskant, hvilket også er med til at afføde "D" i navnet. Diamantdiskanten kan vinkles en lille smule i forhold til lytteren, hvis man gerne vil have lydbilledet direkte ud men samle diskanten lidt mere ind imod centrum. En diamantdiskant har den fordel, at den kan opnå meget høje frekvenser. Ifølge Bowers & Wilkins selv kan 805 D3 arbejde i områder fra 34 Hz og op til 35 kHz. De meget lave frekvenser, og her taler jeg om under 80 Hz, vil jeg til hver en tid overlade til min DALI Sub K-14 subwoofer, hvorfor min forstærker også er sat til at lave passover ved 80 Hz. Dette er i overensstemmelse med THX standarden. Diamantdiskanten er separeret fra resten af højttalerens kabinet, og den er pakket ind i en nærmest "vaffel"-formet indpakning, som er udformet i rent aluminium, hvilket er med at at sikre imod forvrængning.

 

Med en kompakthøjttaler som 805 D3 er det interessante i mine ører også at høre, hvordan den håndterer de høje frekvenser i området mellem 2 kHz (2000 Hz) og cirka 5 Khz (5000 Hz) samt mellemtonerne omkring 500 Hz til 2000 Hz. Tonerne, der ligger over de 5000 Hz er meget høje, og derfor vil vi helst ikke opnå for høje spikes, da de kan føre til ubehag i ørerne, ligesom det slet og ret bare ikke lyder godt. Så med Bowers & Wilkins 805 D3 vil jeg nok fokusere på de højere toner mellem 500 og 5000 Hz.

 

Bowers & Wilkins 805 D3 er sat til at operere bedst under pres fra en 8 ohms 50-120 watts forstærker, og her ville jeg nok vælge en i den høje ende af skalaen, så det bliver muligt at give 805 D3 noget at leve af, da de virkelig gerne vil arbejde. Hvis man vel og mærke tillader det.

 

 

Under diamantdiskanten har Bowers & Wilkins monteret en 6,5" Continuum Cone mellemtone/bas enhed. Hvis man ønsker at køre 805 D3 uden en subwoofer, skal denne enhed både levere bas og mellemtone i en omgang. Continuum Cone konceptet leverer bløde mellemtoner, der især kommer til sin ret under afspilning af musik. Nederst på højttaleren finder vi en basport til at sende lufttrykket direkte ud mod lytteren. Basporten er udformet med en masse små fordybninger, der ifølge B&W selv er med til at udglatte luften på sin vej ud og derved give et mere "glat" lydbillede.

 

tweak_dk_bowers_and_wilkins_805_d3_compact_speaker_10

Billede lånt på nettet

 

Hver enhed i Bowers & Wilkins 805 D3 har hver sin terminal bag på højtaleren, hvis man ønsker at køre diskant og mellemtone hver for sig gennem hver sin monoblok. Ellers medfølger der også en samleledning, så begge terminaler kan kobles sammen og styres gennem én ledning.

 

tweak_dk_bowers_and_wilkins_805_d3_compact_speaker_09

 

Standeren er udført i aluminiumslook, hvilket jeg måske ikke finder helt passende i forhold til farvevalget på selve Bowers & Wilkins 805 D3. Personligt har jeg et sort og hvidt tema i stuealteret, hvis man lige ser bort fra mindsteguldets udsmykning, og der fandt jeg ikke aluminiumsdesignet specielt passende. Efterfølgende har vi dog fundet ud af, at standerne også fås i sorte, hvorved de i mit tilfælde ville passe langt bedre ind.

 

Test af Bowers & Wilkins 805 D3

 

Pioneer VSX-1020K 7.1 Surround receiver (110 watt Peak performance)

AudioQuest Rocket 33 Spool højttalerkabel

Bowers & Wilkins 805 D3 x2

DALI Sub K-14 F Subwoofer

 

Igennem udlånsperioden blev Bowers & Wilkins 805 D3 udsat for mange forskellige prøvelser, hvoraf nogle af dem også foregik uden hjælp fra DALI Sub K-14 F, så vi kunne få et godt billede af, hvordan de egentlig performer hjemme i dagligstuen.

 

Film

 

Da undertegnede også er stor filmelsker og -nørd, skulle Bowers & Wilkins 805 D3 selvfølgelig også udsættes for en stribe forskellige genrer indenfor filmverdenen. Dette værende både action, gyser, sci-fi og almindeligt TV. Undervejs har jeg blandt andet set film som Iron Man 3, Poltergeist 2016, John Wick og Transformers. Lydmæssigt kan man vist ikke komme udenom, at 805 D3 gør arbejdet rigtig godt, og man sidder også og lever sig ind godt ind i filmen undervejs. Som standalone uden hjælp fra DALI K14 F var det dog tydeligt at høre, at til film har 805 D3 bedst af at have en hjælper til at klare de allerdybeste toner. Det lød stadig rigtig godt, men jeg savnede bare den sidste bund, der i min verden runder lydbilledet helt af.

 

Musik

 

Et sted, hvor jeg især glædede mig meget til at sætte Bowers & Wilkins 805 D3 på prøve var ved brug under musik. Under testfasen havde jeg fået fat i et Tidal abonnement, så vi kunne streame FLAC (Free Lossless Audio Codec) musik. Fordelen ved FLAC er, at codecet er, som navnet antyder, lossless. Derved får vi ren studiokvalitet, så 805 D3 virkelig kan komme på prøve. Gennem testfasen har jeg lyttet til stort set alle genrer for at få det bredeste lydbillede. Det svinger helt fra den klassiske Beethoven symfoni over til Dire Straits og videre til nutidens popgenrer og slutteligt i den helt hårde hardstyle verden. Først og fremmest vil jeg skynde mig at sige, at hvis man er til trampemusik i hardstyle verdenen, så har Bowers & Wilking 805 D3 intet at lave i ens stue. Der er nærmest ikke andet end bas i den genre, og det ville være et stort spild. Til gengæld sad jeg i stuen med 805 D3 rettet imod mig og nærmest drømte mig ind i en verden af fryd, da Bowers & Wilkins rullede sig ud og min Pioneer VSX-1020K fik lov at levere varen. 805 D3 sender en malstrøm af toner i stort set hele lydspektret ud med en præcision, jeg ikke har oplevet før. En sand fornøjelse, som virkelig skal opleves. Selvfølgelig stadig med det i mente, at højttaleren ikke kommer ordentligt til sin ret, hvis man ikke har en form for subwoofer til at lægge bunden.

 

Samlet overblik:

 

Samlet set er Bowers & Wilkins en højttaler i en anden klasse, som man næsten skal opleve, før man kan forstå det. Man skal dog vælge med omhu, når man går efter denne B&W højttaler. Er man inkarneret DTS fan, som elsker at se film, så ville jeg nok gå andre veje i højttalerjunglen. Ikke mindst fordi at 805 D3 ikke ligefrem kommer med et lille prisskilt. Er du derimod fuldblods musikelsker, og ligger du inde med en seriøs stereoforstærker eller et sæt monoblokke, der mangler noget at sende sin power af sted imod, og kan du slet ikke forkæle dine ører nok med den mest sprøde og krystalklare musik, så er Bowers & Wilkins 805 D3 klart en højttaler, som du bør rette blikket imod. Hvis du vel og mærke er klar til at handle i det prisleje. 

 

 

I kan også læse om Bowers & Wilkins 805 D3 på Bowers & Wilkins hjemmeside ved at klikke på banneret herunder.

 

tweak_dk_bowers_wilkins_logo

 

Konklusion:

 

Samlet set har vi her at gøre med et sæt stereohøjttalere, der bliver solgt enkeltvis, og som kommer med et prisskilt på 19.900,00 DKK stykket. Samlet set skal man altså slippe 39.800,00 DKK, hvis man ønsker at erhverve sig et sæt Bowers & Wilkins 805 D3 hjemme ved stuealteret. Har B&W så leveret varen, der kan forsvare prisskiltet? Langt hen af vejen vil jeg egentlig sige, at det har de. Men når vi så kigger på den lidt manglende bund og den lidt manglende wow effekt under film scenarier, så savner jeg nok alligevel lige lidt mere, før jeg har nået stadiet, hvor jeg ville smide 40 af de lange. Men! Sidder du derimod som en sand musikelsker med et seriøst stereo setup, der bare venter på den rette højttaler, så kunne B&W 805 D3 nemt være sagen for dig. Summasummarum så er Bowers & Wilkins 805 D3 klart en vinder, hvis man søger højttaleren, der skal levere et yderst fleksibelt og knivskarpt lydbillede til musik. Med disse følelser vil jeg sende Bowers & Wilkins 805 D3 ud af døren med en flot score på 9. Til det flotte 9-tal vil jeg tilknytte en Enthusiasts Only Award, for det er bestemt ikke alle og enhver, der går ud og investerer i en så ekstravagant højttaler. Men for entusiasten er det en helt anden sag.

 

Godt:

 • Diamantdiskanten giver et helt sublimt lydbillede
 • Continuum Cone enheden leverer bløde og behagelige mellemtoner
 • Den blanksorte pianolak ser rigtig godt ud, men...
 • De er suværene til musik
 • Gennemført ned til mindste detalje

Knapt så godt:

 • Prisen kan ikke undgå at skræmme nogen
 • ...blanksort maling er stor fan af fedtfingre og støv
 • Jeg savnede lidt mere punch under film seancer

English summary

 

All in all we are dealing with a set of speakers at the price of 19.900,00 DKK each which in total brings the sum up to 39.800,00 DKK. Have they in fact delivered a performance worthy of this price tag? A long way down the road I would say YES! But when you look at the missing punch and the lack of wow effect under movies I do fell that I am a little off as to reaching that goal. But! If you are however an incarnated music fan with a serious stereo setup just looking for a speaker that can deliver a flexible and crystal clear sound image then the Bowers & Wilkins 805 D3 is just the speaker for you. It has to be heard to understand! Therefore I will send the Bowers & Wilkins 805 D3 out the door with a score of 9. Alongside that fine score of 9, I will also send a Enthusiasts Only Award for it really isn't a speaker for anyone. It is indeed for the enthusiast.

 

Pros:

 • The diamond tweeter provides a sublime sound image
 • The Continuum Cone midrange unit gives us soft and clear midrange tones
 • The glossy paint looks nice, but...
 • The perform sublime with music
 • Built to perfection

Cons:

 • The price will scare some
 • ...glossy paint loves greasy fingers and dust
 • I did miss a little more punch for movie sessions

Score 9 + Enthusiasts Only Award

 

tweak_dk_bowers_and_wilkins_805_d3_compact_speaker_07