Argon Audio Forte A4 højtalere med Bluetooth

forte_a4_argon_audio_front
Producenten Argon Audio behøver vidst ikke nogen videre præsentation her på siden, da vi efterhånden har set på en god portion af deres produkter. Siden start er Argon Audio nu blevet et selvstændigt brand, som ikke længere ejes af HiFi-klubben – dog sælges deres produkter der stadig. I denne test skal vi se på et af deres nyeste sæt aktive højttaler, som har navnet Forte A4, og leveres i to forskellige farve varianter. Vi har modtaget den sorte/kobber farvede udgave, og skal have dem en tur igennem maskineriet her på Tweak.dk!

 

Argon_audio_logo.jpg

Specifikationer og features

Hvor vi tidligere skulle forbi HiFi-klubben for at finde specifikationer på Argon Audio produkter, er dette ikke længere nødvendigt, da de som nævnt er på egne ben nu. Argon Audio Audio Forte A4 trådløs højtaler med Bluetooth, gemmer på en række specifikationer. Derfor har jeg været en tur forbi Argon Audios egen hjemmeside, og fundet lidt oplysninger på højttalerne.

- Type: Kompakte aktive højttalere

- Frekvensgang: 50 – 20.000 Hz

- Diskantenhed: 1” softdome med neodym magnet

- Bas/mellemtone: 4” kevlarforstærket

- Type forstærker: Klasse D

- Forstærker effekt: 4 x 80 watt RMS

- Dimensioner (BxHxD): 14.3 x 24 x 19 cm (inkl. frontgrill og terminaler)

- Samlet vægt: 6.7 kilo sættet

- Frontstof: Ja, magnetisk fastgjort

- Subwoofer udgang: Ja, mono

- 5V USB udgang: Ja, til ChromeCast etc.

- Auto on: Ja, på alle inputs på nær phono

- Tilslutninger: 2xOptisk, 1xPhono RCA, 1xPhono MM (pladespiller) og BluetoothEn tur rundt om Argon Audio Forte A4

Med alt det tekniske overstået, kan vi tage det første kig på højttalerne - eller rettere kassen de kommer i. Hvor højttaler kasser ofte godt kan være brune og kedelige, er sagen en anden med Forte A4 højttalerne. Her finder vi en lækker sort/hvid kasse, hvor der på fronten af viser selve Forte A4 højttalerne.


forte_a4_argon_audio_højtalere_emballage.jpg

Når kassen åbnes op, finder vi øverst et stort stykke flamingo som dækker hele toppen (fjernet på billedet nedenfor). Begge Forte A4 højttalere er pænt pakket ind i beskyttende poser, og flamingoen gør at de ikke kan slå sig på hinanden eller andet under transporten. Lad os få dem ud af kassen, og se hvad man får med.

indpakning_argon_audio_forte_a4_bluetooth_højttalere.jpg

Nedenfor har jeg placeret alt indholdet fra kassen på mit bord, så vi kan danne os et overblik over hvad man får med. Lad mig liste det op for jer, så det er lidt mere overskueligt:

- Argon Audio Forte A4 højttalere

- 3 meter specialkabel til at forbinde højttalerne

- Gummifødder med 3M tape

- Fjernbetjening + batterier

- Strømkabel

- Diverse papirer

trådløse_bluetooth_forte_a4_argon_aktive_højttalere.jpg

Som mange andre aktive og kompakte højttalere, har Argon Audio gemt forstærkeren i den venstre højttaler. Dette betyder at der skal løbe et højttalerkabel til den højre, for at den kan få et signal. På tidligere udgaver af aktive højttalere fra Argon Audio kunne man bruge et normalt 2-leddet højttalerkabel i den længde og kvalitet man ønskede – men ikke med Forte A4. Her finder vi nemlig et specielt 4-polet kabel med skuresikring på 3 meter. Med andre ord kan du IKKE bruge et kabel efter eget valg, eller længde. Argon Audio sælger ekstra kabler til Forte A4 højttalerne i 6 og 10 meters længder på deres hjemmeside - men disse skal du altså betale ekstra for. Med det sagt, så er det medfølgende kabel dog i fornuftig og solid kvalitet.

kabel_forbindelse_højttalerne_forte_a4_argon_audio_bluetooth_aktiv.jpg

Ud over det tre meter lange og specielle højttalerkabel, finder vi også et normalt euro-strømkabel som bruges i mange apparater i dag. Derudover er der også en medfølgende fjernbetjening som faktisk er i rigtig fornuftig kvalitet, med enkelt layout og fornuftige knapper.

argon_audio_forte_a4_bluetooth_fjernbetjening_optisk_phono_højtalere.jpg

Lad os få tilbehøret lagt til siden for nu, og fokusere på selve Forte A4 højttalerne! Som jeg nævnte i indledningen, er der to farvevarianter af de nye Forte A4 højttalere. Den sorte/kobber farvede version som vi har modtaget, og en hvid/sølv udgave hvis man er mere til disse farver. Med det magnetiske frontstof monteret, er Forte A4 en yderst anonym højttaler, som ser lækker ud. Modsat mange tidligere udgaver af Argon Audio højttalere, er Forte A4 malet i stedet for at være betrukket med folie/vinyl.

forte_a4_argon_audio_sort_kobber_aktiv_højtaler_bluetooth.jpg

Frontstoffet på Forte A4 højttalerne er legene lette at afmontere, da de er fastgjorte med magneter. Det er derved blot at tage fat i et hjørne og trække ud. Som vi kan se på billedet herunder, er designet ikke længere så anonymt når stoffet af afmonteret. Kobberfarverne rundt om højttalerenhederne springer i øjnene og giver faktisk en ret fed effekt i min optik. Den anden udgave af Forte A4 har hvide kabinetter, hvor ringene omkring enhederne er sølv.

sort_finish_kobber_aktiv_højtaler_argon_audio_forte_a4_bluetooth.jpg

Med et billede lige forfra, kan vi se de monterede enheder til venstre, og højttaleren med monteret frontstof til højre. Lige meget hvordan du ønsker at højttalerne skal stå fremme, er designet fedt og anderledes. Forte A4 er desuden også yderst kompakte, med deres beskedne størrelse på blot 14.3 x 24 x 19 cm (brede, højde og dybde).

design_forte_a4_bluetooth_aktive_højttalere_argon.jpg

Til at gengive de lave frekvenser i form af bas, og de midterste (mellemtonen) – finder vi en 4” kevlar forstærket enhed monteret i Forte A4. Denne enhed er robust og udstyret med et gummi kantophæng for at sikre lang levetid og ubesværet bevægelse af enheden. Forte A4 har også en storebror som har det passende navn Forte A5. Denne model er en smule større fysisk og udstyret med en lidt større bas/mellemtone enhed på 5” i stedet for – forstærker effekten er den samme. De lidt større Forte A5 koster omkring 500,- DKK mere end sin lillebror vi her ser på.

argon_audio_trådløs_højtaler_bluetooth_hi_fi.jpg

Diskantenheden er den samme i de to højttalere, og byder på en 1” softdome enhed med en super stærk neodymmagnet. Denne enhed er placeret i et lille horn, som gør at spredningen af lyden forstærkes lidt, og det samme gør sig gældende for følsomheden. Vi finder den samme kobberring rundt om diskanten, som vi gør på bas/mellemtonen.

softdome_diskant_kobber_detaljer_Sort_design_argon_audio_trådløse_højtalere.jpg

Lad os vende ryggen til kameraet på den venstre højttaler, så vi kan se lidt nærmere på den indbyggede forstærker, som fylder næsten hele bagsiden. I toppen finder vi en aflang basreflex port, mens at resten af pladsen heromme er dedikeret til forstærkermodulet, som også tilbyder en lang række forskellige inputs. Fra toppen og ned af finder vi følgende stik:

- Phono RCA indgang

- Phono MM indgang + jord (pladespiller)

- Subwoofer udgang (mono)

- To optiske indgange

- 5V USB strømudtag (til ChromeCast etc.)

- Euro-strømstik

- Udgang til den højre højttaler med specialkabel

Ud over de ovennævnte ind/udgange, er der naturligvis også indbygget Bluetooth med understøttelse for aptX, for maksimal lydkvalitet og lav responstid/forsinkelse.

hifi_tilslutnings_muligheder_argon_audio_forte_a4_aktive_højttalere_bluetooth.jpg

Lad os vende den venstre højttaler om igen, og i stedet kigge på bagsiden på den højre. Her finder vi det 4-polede stik som passer til det medfølgende specielle højttalerkabel. Stikkene på kablet er identiske i begge ender, så det er lige meget hvordan det vendes. Det er et plus at det kan skrues fast til højttalerne, så man er sikker på at det sidder korrekt monteret og fast. Vi finder naturligvis også den samme type aflange basreflex port i toppen af den højre højttaler.

trådløs_hifi_bluetooth_passive_højttaler_bluetooth_fjernbetjening_argon_audio_forte_a4.jpg

Et sidste billede af de to Forte A4 højttalere stående sammen, inden vi vender blikket mod test afsnittet og ser på hvordan højttalerne rent faktisk er at betjene og ikke mindst lytte til. Ind til videre er jeg ret imponeret over byggekvaliteten og sans for detaljerne fra Argon Audios side. De har oppet sig i løbet af de sidste par år, og gået fra discount/budget, til et mærke man i den grad bør holde øje med – man får stadig meget for sine penge her. Men lad os få tilsluttet de to små Forte A4 højttalere og gå i gang med at lytte!

hifi_bluetooth_passive_højttaler_trådløs_bluetooth_argon_audio_forte_a4.jpg

 

Testen – Lydkvaliteten, betjening og opsætning

For at teste hvordan Forte A4 højttalerne var at bruge og lytte til, brugte jeg dem til lidt forskellige ting hjemme hos mig. Først blev de tilsluttet mit TV i soveværelset, hvor jeg ellers normalt bruger de større og tidligere anmeldte Argon Audio Octave 5A. Jeg prøvede også at tilslutte Forte A4 til mit computer setup, for at se hvordan de klarede opgaven der. Af tilslutninger blev der brugt optisk tilslutning til TV’et i soveværelset, Phono RCA-indgangen til min computer og så lidt Bluetooth on/off med min OnePlus 7 PRO smartphone. Med andre ord, vil jeg sige at jeg kom mere eller mindre hele vejen rundt om de tilslutningsmuligheder som Forte A4 tilbyder. Så hvordan var højttalerne så at bruge?

Lad mig starte med at knytte nogle ord til betjeningen, og derefter lyden. Den medfølgende fjernbetjening til Forte A4 højttalerne, har en rigtig fin størrelse, logisk layout og så ligger den godt i hånden. Der er de knapper som man forventer og har brug for, således at man kan styre alle funktionerne såsom on/off, lyd op/ned, skifte input og sidde højttalerne i ”parringmode”. Fjernbetjeningen bruger et normalt IR-signal som stort set alle andre på markedet, og har en lille rød diode der lyser når man trykker på en af knapperne, så man derved ved at signalet sendes mod højttalerne. Den venstre højttaler som også er udstyret med forstærkermodulet, har et lille IR-øje, hvori der også er status dioder monteret – tjek billedet lidt længere nede.

 forte_a4_aktive_højttalere_argon_audio_bluetooth_fjernbetjening.jpg

Kort sagt er Forte A4 højttalerne virkelig lette at betjene og have med at gøre. Der er også en auto-on funktion på alle indgange, på nær Phono RCA/MM. Det betyder med andre ord, at højttalerne selv tænder, hvis de registrer et indgående signal. Lige ledes slukker de også af sig selv, hvis de ikke modtager signal i et stykke tid – smart.

Med det på plads, syntes jeg at det er blevet tid til at vi skal have sat nogle ord på hvordan Forte A4 højttalerne, rent faktisk var at lytte til. Hvis vi starter ud med hvordan lyden er til TV-brug (via den optiske indgang), gør de her et formidabelt stykke arbejde. De indbyggede højttalere i moderne TV, er ofte ikke særlig meget værd, og mangler alt hvad der ligner bas. Med Forte A4 højttalerne spændt foran TV’et blev lydbilledet løftet betydeligt, hvad end man blot så normale udsendelser, eller var en tur på YouTube eller Netflix. Kun ved bas tunge applikationer, som musiklytning ved høje lydstyrker eller eksplosioner i film, kunne man godt høre at højttalerne lidt tabte pusten – dermed ikke sagt at det lød dårligt, der manglede bare den dybe bas som en 4” enhed ikke kan levere. Dog vil jeg sige at jeg alligevel var lidt imponeret over hvor meget de kunne levere kontra deres størrelse.

status_dioder_IR_modtager_bluetooth_standby_lys_hifi_argon_a4_hæjtaler.jpg

Dioden lyser rødt når højttalerne er slukket, og blåt når de er tændt. Dioden blinker når højttalerne er i ”parringmode”, eller modtager IR-signal fra fjernbetjeningen.

Historien var lidt den samme da jeg flyttede højttalerne nedenunder og tilsluttede dem til min computer via Phono RCA indgangen. Forte A4 lød faktisk virkelig overbevisende og lækkert i de høje/mellem frekvenser (diskant og mellemtone), men manglede den sidste dybe bas. Den oplyste frekvensgang går fra 50 – 20.000 Hz ifølge Argon Audio, hvilket faktisk er mere end godkendt for en højttaler i denne størrelse, med så lille en bas/mellemtone enhed. Til ”normale” musikgenre, som de sange der spilles i radioen og lignende, var manglen af bas ikke nær så tydelig, som tungere genre som house og elektronisk musik. Ved moderat lydstyrke gjorde Forte A4 det rigtig godt, og bedre end jeg havde forventet hvis man kigger på størrelsen på de små kasser. Diskantområdet var rigtig godt velopløst, med god detaljegrad og balance ned til mellemtonefrekvenserne, som også blev gengivet rigtig flot. Der foregår uden tvivl en eller anden form for DSP-processering i den indbyggede forstærker, som får Forte A4 højttalerne til at lyde større end de rent faktisk er, og hatten af for det.

Lydbilledet var også godt når man koblede op med sin smartphone via Bluetooth, og musikken kørte – ganske som i de to andre tilfælde. Forte A4 højttalerne var faktisk også i stand til at spille betydeligt højere end jeg havde forventet, hvilket i den grad er et plus. Det er lidt underligt at Argon Audio ikke lister følsomheden op på deres hjemmeside, måske dette er en fejl? Ikke desto mindre, kan disse små højttalere fylde selv mellemstore rum med lækker lyd – selvom der mangler lidt bas/bund. Heldigvis for dette, så at sige – er der jo en dedikeret subwoofer udgang. På denne måde kan du tilslutte enhver aktiv subwoofer du måtte have lyst til, og få den sidste bund med i musikken og film, så dette skulle da prøves. Jeg har en aktiv Argon Audio SUB840 stående ved min computer som jeg bruger til hverdag, som er udstyret med en 8” enhed, og 100 watt indbygget forstærker. Denne subwoofer anmeldte jeg faktisk helt tilbage i 2013, og den spiller stadig der ud af – sådan! Med denne koblet sammen med Forte A4, løftede det lydoplevelsen til et helt nyt niveau, og tilføjede den bund/bas der manglede. Dette betød at man nu virkelig havde en kompetent og kompakt løsning, som stadig er til at betale sig fra, og lød virkelig imponerende!

Dette blev også de sidste ord i test afsnittet, selvom jeg kunne snakke videre længe endnu – sådan er det at være lydnørd og elske hifi. Men vi skal have samlet tankerne, og kigget nærmere på priser og konklusion nedenfor. Overall vil jeg sige at Forte A4 imponerede mig på flere punkter, både på lyd og kvalitetssiden. Man får her et par virkelig potente og kompakte højttalere, med masser af features og unikt design – lad os så få konkluderet, inden jeg tager for meget forskud på det her.

samlet_konklusion_forte_a4_argon_audio_aktive_højttalere.jpg


Pris

I skrivende stund d. 29/09 2019 kan du finde Argon Audio Forte A4 højttalerne på nettet til omkring 2999,- DKK. Eftersom at Argon Audio ikke længere ejes af HiFi-klubben, er det muligt både at købe højttalerne ved dem, som vi kender det – men også direkte fra Argon Audio selv, på deres egen hjemmeside, prisen er den samme. Med et prisskilt på lige omkring 3000,- DKK placerer Forte A4 højttalerne sig oppe i et prislag hvor vi også finder andre anerkendte højttalerproducenter. Men dette er faktisk helt OK, eftersom at Forte A4 højttalerne virkelig gør det godt i forhold til størrelsen, og er et skridt op af stigen i forhold til tidligere Argon Audio produkter vi har testet – både når det kommer til kvaliteten i lyden og ikke mindst konstruktionen og finishen på produktet.

Ønsker du alle detaljerne på Forte A4 højttalerne fra Argon Audio selv, kan du give deres hjemmeside et besøg, ved at klikke lige HER. Bemærk at dette sender dig væk fra Tweak.dk, og direkte til deres side.

 

Konklusion

Argon Audio er nået langt siden vi kiggede på deres første produkter for over seks år siden. Vi har nu at gøre med en selvstændig virksomhed, hvor der for alvor er blevet skruet op for lækkerhedsfaktoren. Forte A4 som vi her har kigget på, er et par kompakte og aktive højttalere som leverer virkelig imponerende lyd i forhold til deres størrelse, samtidig med at de også er til at betale sig fra. Du får muligheden for at vælge mellem to forskellige farvevarianter, samt størrelser, hvis du ønsker lidt ekstra (Forte A5, som koster omkring 500,- DKK mere).

Byggekvaliteten og den overall finish er virkelig imponerende, da vi finder malede kabinetter i en lækker semi-mat sort farve. Kobberringene rundt om diskant og bas/mellemtone enhederne er en fed detalje i min optik, som får Forte-serien til at skille sig ud fra mængden og de mange andre kompakte højttalere der findes på markedet. Nu vi er ved enhederne, så er Forte A4 udstyret med en 1” softdome diskant med neodymmagnet, samt en 4” kevlar forstærket bas/mellemtone enhed. Disse enheder, kombineret med en kraftig 4x80 watt klasse D forstærker og noget seriøs DSP-processering, og du har et par yderst potente og vellydende små højttalere, som lyder meget større end de rent faktisk er!

Du går heller ikke ned på tilslutningsmuligheder med Forte A4 højttalerne, da du både har to optiske, normal Phono RCA og selvfølgelig Bluetooth med aptX. Derudover er der også en dedikeret Phono MM indgang til pladespiller, med indbygget jord/stel-skrue. Dette er fedt at se, da pladespillere for alvor er ved at blive moderne igen. Der er dog et par ting, som kunne have været gjort anderledes/bedre. Jeg er ikke helt fan at brugen af et custom højttalerkabel til at forbinde de to højttalere. Jeg er med på at der skal løbe fire ledere mellem de to højttalere, men at man er låst til det medfølgende tre meter lange kabel, er jeg ikke fan af. Det havde også været lækkert med mulighed for at hænge højttalerne op, men da forstærkermodulet fylder hele bagsiden på den venstre højttaler, er det ikke muligt at montere noget form for ophæng.

Med det sagt, så ender vi stadig på en samlet score på 9/10 samt vores Great Product award. Argon Audio har her skabt et par unikke små højttalere, som virkelig formåede at imponere mig i den tid jeg fik lov at lege med dem. De spiller som højttalere der burde være meget større end de reelt er, også selvom der mangler den sidste dybe bas og trykket i brystet når man spiller højt – dette kan dog afhjælpes ved at tilslutte en aktiv subwoofer til den dedikerede udgang. Byggekvalitet, lækker velopløst lyd, masser af tilslutningsmuligheder og et cool og anderledes design. Det er blot nogle af de ord der beskriver Forte A4 højttalerne fra Argon Audio – job well done, endnu en gang. Her får man voldsomt meget højttaler og hifi-kvaliteter for sine penge!

 

Godt

- Overall imponerende lydbillede

- To farver tilgængelig (sort/kobber og hvid/sølv)

- Mange tilslutningsmuligheder

- Lækker byggekvalitet og finish

- Inkluderet fjernbetjening

- Findes også i en større udgave (Forte A5)

- Magnetisk frontstof

- RIAA forstærker og subwoofer udgang

- Imponerende bas i forhold til størrelsen…

 

Knap så godt

- … men ikke særlig dyb/mærkbar

- Ingen mulighed for væg/loft ophæng

- Specielt kabel til at forbinde de to højttalere (længere kabel kan til købes)

 

Score: 9 + Great Product award

18_sort_kobber_design_argon_audio_bluetooth_højttalere_forte_a4.JPG