HDMI vs DisplayPort: Hvilket er bedst?

DisplayPort-vs-HDMI
HDMI og DisplayPort er to af de mest udbredte stik på skærme og medieenheder. Fra computere og spilkonsoller til de mindste skærme og de største TV’er, er chancerne for, at du har noget, der understøtter mindst et af disse stik. Men hvad med skærme?


De fleste skærme i disse dage leveres med mindst en HDMI og DisplayPort, og de fleste computere understøtter begge. Men hvad er forskellen mellem dem, og hvordan bestemmer du for, hvilken der skal bruges?

HDMI og DisplayPort er designet til forskellige anvendelser og understøtter derfor forskellige teknologier, hver med deres egne fordele afhængigt af, hvordan du planlægger at bruge dem.

Den maksimale tilgængelige opløsning og refresh rate afhænger af de specifikke versioner af DisplayPort og HDMI, der er tilgængelig for dig. De fleste skærme på markedet understøtter i dag enten DisplayPort 1.2 eller 1.4 og / eller HDMI 1.4 eller 2.0. Mens de nøjagtige specifikationer varierer afhængigt af et par andre faktorer, er nedenstående en liste over de maksimale formater, som hvert stik kan understøtte.

HDMI er teknisk overlegen takket være den ”nylige” udgivelse af HDMI 2.1, der overgår funktionerne i DisplayPort 1.4, men ingen 2.1 skærme er endnu blevet annonceret. Når du sammenligner DisplayPort 1.4 og HDMI 2.0, er DisplayPorten overlegen. DisplayPort 2.0 er annonceret, og dette betyder en højere maksimal båndbredde end HDMI 2.1. På nuværende tidspunkt er der dog ikke annonceret nogen DisplayPort 2.0 enheder, og det kan gå noget tid, før der frigives noget nyt, der understøtter det.

MULTI-STREAM TRANSPORT (MST)

Først introduceret i DisplayPort 1.2, Multi-Stream Transport eller MST, giver dig mulighed for at forbinde flere skærme til en enkelt DisplayPort på din computer. Selvom den samlede båndbredde ikke kan overstige den maksimale båndbredde for denne port, i teorien, giver denne teknologi dig mulighed for at køre op til 63 separate skærme på en enkelt port. Denne enhedskæde kan udføres enten fra en skærm til en anden, en teknik kendt som "daisy-chaining" eller gennem en ekstern hub.

HDMI understøtter ikke officielt MST, men det er muligt at opnå lignende resultater ved hjælp af DisplayPort til HDMI hubs. Dette kræver dog stadig en DisplayPort forbindelse på kildeenheden.

VARIABLE REFRESH RATE (VRR)

HDMI:  Understøtter kun FreeSync

DISPLAYPORT: Understøtter G-SYNC og FreeSync

tweak_dk_amd_freesync_has_arrived.jpg

gsync-technology-overview-header.png

Med to forskellige mainstream VRR teknologier, der i øjeblikket findes på markedet, er det vigtigt, at dit valg af stik passer til dine behov. Hvis du forsøger at opnå at forbinde en pc med et AMD grafikkort eller en Xbox One, skaldu kigge i retning af en skærm, der understøtter FreeSync. FreeSync understøttes på både HDMI og DisplayPort, så du behøver ikke at bekymre dig om det. G-SYNC, NVIDIA’s VRR teknologi understøttes kun via DisplayPort i øjeblikket, så hvis du har et NVIDIA grafikkort, er en DisplayPort-forbindelse bedst.

USB-C ALT-MODE

USB-C Alt-Mode, der hovedsageligt understøttes på 2-i-1-pc'er og visse telefoner, kan sende et videosignal over USB-C porten. DisplayPort har understøttet denne funktion siden 2014, og afhængigt af den båndbredde, der kræves til skærmen, tillader det også, at USB data sendes over det samme kabel. Det vil sige hvis din skærm har indbyggede USB porte, kan du køre skærmen og USB porte med et enkelt kabel. Dette giver også mulighed for USB strømleveringstilstand, der tænder computeren med et enkelt kabel. HDMI understøtter også USB-C Alt-Mode, men kræver et mere komplekst kabel, da signalet skal konverteres fra DisplayPort til HDMI.

Vigtigt er at notere sig bag øret, at dette kun et resumé af de vigtigste teknologier, der understøttes af DisplayPort og HDMI 2.0. HDMI understøtter andre teknologier, herunder ARC og eARC og Ethernet-Over-HDMI. Med meget få undtagelser er disse teknologier hovedsageligt designet med fjernsyn i tankerne, og de understøttes ikke på langt de fleste skærme.

HDMI Vs. DisplayPort: Den fysiske forskel

HDMI:
- 19 pin stik
- Friktionslås

DISPLAYPORT:

- 20 polet stik
- Mekanisk lås på de fleste

HDMI.jpg

HDMI er afbilledet


displayport.JPG

DisplayPort afbilledet

HDMI og DisplayPort er fysisk meget ens. HDMI benytter sig af et 19 polet kabel, mens DisplayPort har 20 ben. Begge stik ser ret ens ud, men de fleste DisplayPort kabler har en fysisk spærring, der forhindrer dem i at blive koblet fra ved et uheld. Selvom de ikke officielt er en del af DisplayPort standarden, har størstedelen af DisplayPort kabler en låsemekanisme. Modsat har meget få HDMI kabler låse.

Begrænsninger i kabellængder

Standard HDMI kabler fås i længder, der overstiger 30 meter for 1080p signaler, eller 10 meter til 4k signaler. Brug af aktive kabler eller andre transmissionsmetoder, såsom HDMI over HDBaseT, gør det muligt at køre HDMI kabler i over 90 meter. DisplayPort har på den anden side en maksimal længde på ca. 3 meter i henhold til den officielle standard. Længere kabler findes, men den maksimale opløsning og opdateringshastighed kan falde med længere kabler.

Kompatibilitet

HDMI, der oprindeligt var designet til HDTV, understøttes nu af næsten enhver hjemme-audio / videoenhed, inklusive computere, hjemmebiografsystemer, spilkonsoller osv. HDMI understøttes også af langt de fleste skærme, der i øjeblikket findes på markedet, fra små bærbare skærme til de største 8k modeller.

Selvom DisplayPorten også er designet til en erstatning for DVI- og VGA-stik, var designet til computerbrug. Der er ingen forbruger TV, der understøtter DisplayPort på dette tidspunkt, og vi ved ikke, om der nogensinde vil være nogle tilgængelige. Ingen af de store spilkonsoller understøtter DisplayPort, heller ikke de fleste kabel / satellitbokse eller streaming enheder.

Tid til recap

DisplayPort og HDMI kabler leverer meget ens perfomance, men de har naturligvis hver deres fordele og ulemper. HDMI understøttes på flere enheder, men DisplayPort, der blev designet til computere, har et par tekniske fordele. Samlet set, hvis du søger at forbinde din computer til din nye skærm, skal du bruge DisplayPorten, hvis det er en mulighed. Hvis ikke, er HDMI et næsten lige så godt valg. Hvis din skærm har et begrænset antal indgange, vil brugen af DisplayPort også holde dine HDMI porte fri, hvilket er godt, hvis du vil tilslutte en spilkonsol eller anden enhed.

Der findes også optiske HDMI til lange kabeltræk Disse gennemgår vi i næste artikel. 


Kilde & Image credit:
AMD, NVIDIA, Av-cables


Vores partnere