Thermaltake Golden Orb II til Pentium 4 og Athlon 64

Tilbage i starten af 2000 kom Thermaltake med deres første Golden Orb til Intel\'s og AMD\'s Slot processorer. Og køleren blev på ingen tid en af de mest populære kølere, både på grund af ydeevnen og det nye og anderledes design.

Nu fem år senere er Thermaltake kommet med deres Golden Orb II køler, og vi er som nogen af de første klar med en test af den nye køler. Opbygningen i aluminium og med en kerne af kobber bygger på samme ide grundlag som den gang, men den er blevet meget større og tungere.

\"\"


Tilbage i starten af 2000 kom Thermaltake med deres første Golden Orb til Intel\'s og AMD\'s Slot processorer. Og køleren blev på ingen tid en af de mest populære kølere, både på grund af ydeevnen og det nye og anderledes design.

Nu fem år senere er Thermaltake kommet med deres Golden Orb II køler, og vi er som nogen af de første klar med en test af den nye køler. Opbygningen i aluminium og med en kerne af kobber bygger på samme ide grundlag som den gang, men den er blevet meget større og tungere.




Her har vi specifikationerne på køleren:

P/N
CL-P0220
Compatibility
Intel Pentium 4 (Socket LGA775)
AMD Athlon 64 (Socket 754 / 939)
AMD Athlon 64 FX (Socket 939/940)
AMD Sempron (Socket 754)
AMD Opteron (Socket 940)
Heatsink Dimension
120 x 63 mm
Heatsink
Material
Copper Core & Aluminum Extrusion (66Fin)
Max. Air Flow
35.43 CFM
Fan Dimension
100 x 24 mm
Max. Air Pressure
1.50 mm H2O
Rated
Voltage
12V
Noise
17dBA
Started Voltage
5V
Life Time
30,000 Hours
Power Input
1.56W
Connector
3 Pin
Fan Speed
1600?0% RPM

Køleren er lavet af aluminium støbt ud over en kerne af kobber. Samlet vejer Termaltake Golden Orb II køleren 752 gram, så det er en rigtig sværvægter.

Thermaltake har sat støjniveauet til 17dBA hvilket absolut er i den støjsvage ende af skalaen. Det største luft flow køleren kan levere er 35.43 CFM ved 1600 omdrejninger.


Indpakningen køleren kommer i er der ikke så meget at sige til. Det er ganske standard og de fleste produkter kommer i lignende plastik-beskyttelse.




Af tilbehør finder man monterings dele til både AMD og Intel processorer. Der er også kølepasta med til monteringen af køleren.



Vanen tro har Thermaltake også vedlagt en monteringsvejledning, den er dog ikke på dansk, men billederne viser tydeligt hvordan man skal montere køleren.




Her har vi så Thermaltakes Golden Orb II køler. Og det er tydeligt at se at de har kigget på den gamle version da de har designet den nye. Nogle vil måske sige at Thermaltake har taget hele ideen fra Zalman, men det synes jeg nu bestemt ikke de har. Også selv om der er visse ligheder.

En ting man ikke kan se på dette billede er, at køleren er udstyret med tre blå LED\'s i blæseren, og som lyser op når blæseren kører.

En lille detalje er selve vingerne på blæseren. De har et rødt, gult og grønt skær der faktisk matcher køleprofilen godt.



Her ser vi køleren skråt oppe fra og fra siden.

 

Som tidligere nævnt har Thermaltake Golden Orb II køleren en masiv kobber kerne. Denne er stor nok til at dække hele processoren ved montering, hvilket gør at den optager varme fra hele heat spreaderen.



Her ser vi en af de to fjedre påvirkede skruer der skal holde den store og tunge køler på plads. Begge skruer er monteret med en stop skive, der gør at man ikke kan komme til at spænde fjedren helt i bund, og man vil også kunne være sikker på at man har spændt godt nok til, for man skal spænde til indtil man ikke kan mere.




Vi har testet Thermaltakes Golden Orb II køler op mod Intel\'s in-a-box køler, der også har en kobber kerne.

Vi har testet begge kølere på en 3.2GHz Pentium 4 processor ved henholdsvis de 3.2GHz og 3.5GHz med overclocking. Vi har her målt temperaturen uden og med belastning på systemet.

Her ser vi de to kølere ved siden af hinanden. Først med bunden i vejret.



Og her set oppe fra.



På et Intel Socket 775 bundkort monteres Thermaltake Golden Orb II køleren via to metal skinner. Disse fastspændes via to skruer fra bagsiden af bundkortet. Man skal altså have bundkortet ud af kabinettet for at montere køleren. Dette gør sig også gældende for AMD systemer.

Thermaltake har vedlagt fire små afstands/beskyttelses skiver til mellem skruerne og bagsiden af bundkortet. Men som det ses her, bør der også være noget mellem skinnen på forsinden og bundkortet!



Skinnen går simpelthen ind og kortslutter banerne på oversiden af bundkortet. Og den ene skinne går også ind og kortslutter det ene ben på en lille transistor. Og det er på et Abit AA8 bundkort vi forsøger at montere køleren!!!

Vi vælger at isolere oversiden af bundkortet med isoleringstape, da vi så er sikre på at monterings skinnerne ikke kommer til at berøre printbaner eller komponenter på bundkortet.



Men vi fik faktisk et problem mere! Køleren kan simpelthen ikke være der for den aktive Northbridge køler på Abint bundkortet.



Det betyder at den ene af de to fjedre påvirkede skruer køleren fastspændes med ikke kan komme på plads i monterings skinnen på bundkortet.



Dette problem løser vi hurtigt ved at vente Abit bundkortets Northbridge køler.



Så har vi fået gang i systemer, og her kan man se de tre blå LED der lyser godt op.



Til at belaste processoren benytter vi Burn-in Wizarden i SiSoft Sandra 2005



Og her er test resultaterne så. Ved de 3.2GHz som processoren kører med som standard er temperaturen med Intel\'s in-a-box køler 45 grader C mens den med Thermaltake\'s Golden Orb II køler er en grad lavere, nemlig 44 grader C.

Men allerede her er der en anden og tydelig forskel på de to kølere. Det er støjniveauet. Selv uden belastning larmer in-a-box køleren væsentligt mere.

Ved fuld belastning ved de 3.2GHz stiger temperaturen med in-a-box køleren fra 45 grader C til 62 grader C, en stigning på 17 grader C. Ved samme belastning stiger temperaturen på Golden Orb II køleren fra de 44 grader C til 59 grader C, en stigning på 15 grader C. Og 3 grader C lavere på toppen sammenlignet med in-a-box køleren.

Ved denne belastning er støjniveauet på in-a-box køleren steget betragteligt, og omdrejningerne er hele tiden i top. Her kører Thermaltake Golden Orb II køleren fortsat vef omkring 1600 RPM, hvor in-a-box køleren har rundet de 3000 RPM.

Ved 3.5GHzer temperaturen uden belastning steget 1 grad C for både in-a-box og Golden Orb II køleren. Og der er stadig ingen tvivl om hvilken af de to kølere der larmer mest ;-)

Ved fuld belastning ved de 3.5GHz stiger temperaturen med in-a-box køleren fra 46 grader C til 66 grader C. En stigning på 20 grader C.

Ved samme belastning stiger temperaturen med Golden Orb II køleren fra 45 grader C til 61 grader C. En stigning på 16 grader.

Temperatuen stiger generelt mindre med Thermaltake Golden Orb II køleren, og temperaturene uden belastning er 1 grad C lavere og med belastning 3 til 5 grader C lavere.

Dette er klar positivt at både udgang og slut temperaturene er lavere med Golden Orb II køleren, samtidig med at det antal grader systemet bliver varmere med er to til tra grader lavere end med in-a-box køleren.



 
Det har bragt mange minder frem at teste den nye Golden Orb II køler fra Thermaltake efter at have testet hele serien af de oprindelige Golden Orb kølere, og jeg havde da derfor også store forventninger til den nye.

I forhold til den gamle Golden Orb køler, der slog de fleste andre kølere af pinden tilbage i starten af 2000, så er et en smule anderledes med den nye version. Thermaltake promovere nemlig ikke den nye køler som en super high-end køler, men som en støjsvag køler der kan klare "jobbet". Og det gør den til fulde, og det er til en pris på omkring 276,- DKK.

Men ud over de rosende ord, er der også en bagside. Ikke at Thermaltake\'s Golden Orb II køler er den eneste med dette problem, det har Zalman\'s lignende kølere også, de fylder nemlig en del, hvilket kan give problemer på en række bundkort.

Men det der virkelig gør at jeg ikke kan give køleren en højere score end de 82 er, at monterings skinnerne til oversiden af bundkortet ikke er isoleret mod at kunne kortslutte printbaner eller komponenter på selve bundkortet. Det kunne Thermaltake godt have gjort bedre!!!!

Men alt i alt en køler med en fornuftig ydeevne og et rigtig lavt støjniveau.

Jeg har valgt at give køleren vores "great product" award selv om den har et stort minus omkring monteringen.

 

  
· Støjniveauet
· Flot udseende
· Fornuftig ydeevne
· Monteringsvejledning
· Prisen
 



  
· Monterings skinnen på oversiden af bundkortet er ikke beskyttet
  mod kortslutning af bundkortet.
    
  


Vores partnere