ARCTIC Freezer 50

ARCTIC Freezer 50 processor køler luft 120 mm 140 mm blæser kølefinner AMD Ryzen ARGB lys
Arctic har sendt os deres Freezer 50 CPU køler, som vi kigger på i denne test. Den er både billig og ser godt ud.

Den tyske by Braunschweig, der ifølge nogen har lagt navn til den især fynske delikatesse – brunsvigeren, er hjemby for en producent af PC-køling, som det nok desværre ikke er vildt mange i Danmark der har hørt om. Der er tale om firmaet ARCTIC Gmbh, som blev grundlagt i 2001, der har sendt os køleren til dagens test – en ARCTIC Freezer 50. Det er en luftkøler til processoren, der på mange områder ligner nogen af de andre store spillere på markedet, men med små og måske ikke helt ubetydelige ændringer. I denne test kigger vi på, om denne køler kan leve op til sit eget navn, og om den er et godt alternativ til de mere etablerede spillere på markedet.

Læs også vores ARCTIC Cooling Liquid Freezer 420 test


Først skal vi dog som altid lige kigge på specifikationerne.


De tørre tal

 • Intel Socket: 1200, 115X, 2066, 2011(-3)
 • AMD Socket: AM4
 • Ram Clearance: 37.5 mm
 • Heat Pipes: Direct Touch, Ø 6 mm x 6
 • Fin Material: Aluminum
 • Number of Fins: 2 x 52
 • Fin Thickness: 0.4 mm
 • Thermal Paste: ARCTIC MX-4 included
 • Fan Size: 1 x 120 mm, 1 x 140 mm
 • Fan Speed: 120 mm: 200 – 1800 rpm, 140 mm: 200 – 1700 rpm
 • Fan Bearing: Hydro Dynamic Bearing
 • Noise Level: 0.4 Sone @ max. Rpm (23.5 ~ 25 dBA)
 • Size & Weight
 • Length: 148 mm
 • Width: 149.5 mm
 • Height: 166 mm
 • Weight: 1160 g

Som altid er tyskerne meget grundige med deres dokumentation, så på ARCTICs hjemmeside kan man finde mange flere tal, hvis man har brug for at vide mere. Jeg har udvalgt dem jeg synes var mest nødvendige at kende til. Noget der er værd at lægge mærke til her, er kombinationen af en 120 mm blæser og en 140 mm blæser, der ifølge ARCTIC skulle give et mere optimeret airflow og bedre køling, ved samtidig også at holde lydudviklingen på et minimum.

Men ikke mere om tallene, lad os se på produktet


Indpakningen og indholdet

Kassen, som køleren bliver leveret i, er holdt i en mørkegrå farve. På forsiden finder man et billede af køleren, lidt informationer om belysningen og en QR-kode, som man kan benytte, hvis man vil vide mere. Det er dog ikke nødvendigt at scanne koden, hvis man har mulighed for at tage æsken ned fra en hylde og se på de resterende sider, der alle er spækket med informationer og tal om køleren. Her er der ikke tænkt på minimalistisk info, men mere på, hvad en forbruger eventuelt kunne tænke sig at vide om produktet, før denne foretager et køb. I toppen og i bunden har ARCTIC placeret en ring med regnbuefarver, der nok hentyder til kølerens adressérbare RGB-belysning.

Freezer 50 indpakning Arctic luftkøler.jpg

Ude af æsken finder vi selvfølgelig køleren, en massse monteringsbeslag og skruer, en lille tube kølerpasta samt noget der ligner en manual (men ikke er det, spoiler alert).

AMD Ryzen Arctic CPU køler Freezer 50 indhold tilbehør.jpg

Der medfølger ikke mere end hvad der er nødvendigt, hvilket sådan set er fedt nok, når man tænker på det ressourcespild, man ofte ser med PC hardware, hvor der skal medfølge fyrre forskellige ting man alligevel aldrig kommer til at bruge.

Men lad os kigge nærmere på køleren.


Et nærmere kig

ARCTIC Freezer 50 køleren er en stor fætter, der med sine 1160 gram heller ikke er en letvægter. Køleren består af seks heatpipes der har direkte kontakt til processoren, og som leder varmen ud i de to store tårne med kølefinner. Jeg plejer ikke at lægge mærke til hvor mange finner der er, og jeg har da heller ikke talt dem, men ARCTIC oplyser selv, at de er 52 stk. på hver side.

Freezer heatpipes Arctic 50 aluminium Ryzen 2700 køler luft.jpg

kølefinner Freezer Arctic 50 CPU køler aluminium.jpg

Til at lede varmen væk, er der to blæsere, hvoraf den ene sidder på ydersiden og trykker luft ind gennem det første køletårn, mens den anden køler sidder i midten og trykker luften ind gennem det næste. Det er interessant at ARCTIC til dette formål har valgt en 120 mm blæser yderst og en 140 mm blæser inderst, men som nævnt tidligere, oplyser de selv, at det skulle optimere airflow og køling.

120 mm blæser Freezer 50 140 mm Arctic.jpg

Hele herligheden er pakket ind i et plastik cover, som indeholder den RGB-belysning, som denne køler er udstyret med. Det er på dette punkt denne blæser adskiller sig fra mange af de andre spillere på markedet, der ikke nødvendigvis er udstyret med RGB.

ARGB belysning dioder RGB gaming FPS Freezer 50 Arctic.jpg

Der er ikke meget mere at sige om køleren, så lad os hoppe videre til monteringen.


Montering

Når man skal montere en køler, og dermed finde de rigtige beslag, er det ret vigtigt at der medfølger en udførlig samlevejledning, og som du nok har gættet, så har ARCTIC valgt ikke at vedlægge sådan en. Til gengæld er der en QR-kode, som man kan scanne med sin smartphone, og derved finde samlevejledningen på nettet. Først blev jeg lidt irriteret over dette valg, da jeg ikke mener at man kan forvente, at alle nødvendigvis har en smartphone (selvom det nok er de færreste der ikke har). Men efter at have scannet koden poppede der den mest gennemførte og udførlige samlevejledning frem, som jeg nogensinde har set. Den er virkelig pædagogisk med gode billeder og endda animationer. Kæmpe ros til ARCTIC for dette valg, der også i det lange løb sparer en masse papir, der alligevel bare bliver smidt ud. Næste skridt er så helt at undlade den lille folder der medfølger, og bare nøjes med QR-koden på æsken.

Arctic Freezer 50 monteringsvejledning QR kode smartphone digital.jpg

Med den digitale vejledning gik monteringen som en leg. Desværre benytter man ikke de allerede eksisterende beslag fra mit AM4 bundkort, så disse skal skrues af, men den eksisterende bagplade benytter man, så dem skruer man lige et par skruer fast i.

Montering Freezer 50 Arctic køler.jpg

Herefter monteres der et par metalbeslag hen over skruerne, og disse skrues fast med fingerskruer, som jeg har valgt at spænde efter med en skruetrækker. Man bør dog aldrig overspænde skruer ved montering af en køler, da det ikke er nødvendigt, og man kan risikere at ødelægge beslagene eller i visse tilfælde lægge for meget pres på processoren. Så spænd kun en lille smule.

Monteringsbeslag Arctic Freezer 50 montering vejledning Ryzen 2700.jpg

Med monteringsbeslagene på plads, skal køleren nu sættes fast. For at kunne komme til at skrue denne fast, er det nødvendigt at fjerne den midterste blæser, hvilket dog gøres nemt, ved at man forsigtigt hiver ud i plastikarmene der holder det hele fast, og derefter trækker blæseren op mellem køletårnene.

50 Freezer Arctic blæser afmontering.jpg

Herefter påførte jeg kølerpasta på den måde, som ARCTIC viser i deres vejledning, det virker lidt voldsomt, men der er nok en mening med galskaben.

Kølerpasta Arctic Freezer 50 påføring fire striber.jpg

Herefter kunne jeg sætte køleren oven på processoren, og lidt efter lidt, skiftevis skrue køleren fast.

skrue montering fingerskruer skruetrækker arctic freezer 50.jpg

Til sidst satte jeg den afmonterede blæser ned på plads igen, hvilket godt kan være en lille smule bøvlet, da der ikke er nogen skinner eller lignende, til at guide blæseren på plads. Så man skal væbne sig med en lille smule tålmodighed og lidt fingersnilde, så går det nok.

Blæser montering 140 mm Freezer 50 Arctic.jpg

Der skulle selvfølgelig også lige monteres et par kabler, men der er kun to af slagsen, hvoraf den ene skal i CPU_FAN headeren på bundkortet og den anden i et ARGB stik på bundkortet eller i en eventuel ARGB-controller, hvis man har sådan en.

Så skal vi kigge på, hvor godt køleren lever op til dens navn.


Ydelse

CPU: AMD Ryzen 2700 (~56 Watt ved stock load og ~115 Watt ved OC load)
Software (benchmark): CPU-Z
Software (overvågning): HWinfo64

Procedure:

Vores kølertests er sat op således, at vi først varmer systemet op med CPU-Z stress test i 10/30 minutter (Luft/Vand). Derefter lader vi det køre videre i 2 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæsere og pumper bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af, hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere, og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den. 

Målingerne:

Rumtemperatur: ~27 grader
Blæserhastighed: ~1700-1800 RPM

Arctic Freezer 50 ydelse graf benchmark CPU-z HWinfo.png

Ud fra vores målinger, er denne kølers ydelse ikke direkte noget at prale af. Det er den køler der yder dårligst i vores test, hvilket dog ikke nødvendigvis betyder at man skal afskrive den.

Jeg lagde mærke til, at køleren ikke dækker hele processoren, og da vi har en Ryzen 2700 processor, hvis kerner og varmeudvikling er spredt mere ud mod siderne af chippen, kan det rent faktisk have en ret negativ indflydelse på testresultaterne. En nyere processor fra Ryzen 3000 eller 5000 serien, har en mere centreret varmeudvikling, og derfor vil denne køler muligvis yde bedre på nyere processorer.

Støjniveau:

Ved fuld hastighed i vores testscenarie, udviklede køleren et lydniveau på ca. 33 dBA. Det virker i min optik lidt højt, men ikke direkte generende. Man skal desuden huske på, at man sjældent kører med blæserne ved fuld hastighed, og da jeg skruede dem ned til en mere normal indstilling, var blæseren straks meget mere lydsvag.

lydskala decibel kølere amd intel gaming.jpg


Pris

Prisen for denne køler er angivet til 59,99€ (ca. 450,- DKK). Den billigste pris jeg har kunnet finde på denne køler, ligger på lidt under 400,- DKK, hvilket jeg faktisk synes er en ret god pris i forhold til ydelsen. Især når man tænker på, at ydelsen er rigtig fin til langt de flestes behov, og man samtidig får ARGB-belysning.


Konklusion

Så blev jeg færdig med min test af ARCTIC Freezer 50 køleren, og jeg er positivt indstillet.

Man får ikke den bedste ydelse, og man får heller ikke den billigste pris, men man får en ganske fornuftig CPU-køler med adressérbar RGB-belysning til en konkurrencedygtig pris.

Monteringen af køleren var nem med en fantastisk digital vejledning, som andre producenter kan lære noget af. 

Ydelsen er som sagt ikke noget at råbe hurra for, og vores endelige karakter afspejler også netop dette. Det kan være at det er vores testsetup den er gal med, men jeg vil også mene, at producenterne bør tage højde for, at det ikke er alle der sidder med den nyeste hardware.

ARCTIC Freezer 50 ender med en karakter på 7/10, for en fornuftig køler med middelmådig ydelse, der prisen taget i betragtning skal overvejes som en mulighed, hvis man eksempelvis søger en luftkøler med RGB-belysning.


Pros

- Fornuftig pris

- Adressérbar RGB-belysning

- Rigtig god og udførlig monteringsvejledning

Cons

- Ydelsen er middelmådig