Inden vi skal have kigget nærmere på Liquid Freezer II 280 A-RGB fra Arctic, har jeg fundet specifikationerne fra Arctics hjemmeside.
De tekniske Specifikationer:
Rundt om Liquid Freezer II 280 A-RGB
Liquid Freezer II 280 A-RGB kommer med en VRM blæser integreret i pumpehovedet, høj kvalitets slanger, med integreret cable management. Pumpehovedet er blevet udvilket af Arctic selv, med fokus på ydelse og støjniveauet. Hvilket gør den er blevet lavet med PWM forbindelse, og sikre den kan justeres efter behov.
Selvom det er en køler, som har haft noget tid på markedet, er den stadig med på de nyeste både fra Intel og AMD. Vi får alt til at kunne montere, uanset om det er Intel med LGA eller AMD med AM4 og AM5. Ved siden af det, medfølger også Arctics MX5 kølepasta.
Blæserne som sidder monteret fra start er Arctics egne blæsere Arctic P14 PWM A-RGB 140mm. De gør brug af Fluid Dynamic bearing, som sikrer et lavt lydniveau og stadig kommer med et højt lufttryk. Med PWM-forbindelsen, kan du indstille køleren til at justere hastigheden ud fra temperaturen på din CPU, og med et maksimum på 1900 RPM, vil blæseren have et støjniveau på 10,64 dB ifølge Arctic selv.
Arctic gør som nok de eneste brug af en ekstra blæser omkring pumpehovedet, som skal være med til at køle VRM omkring CPU’en ned, og derved skabe en bedre køling i systemet, og specielt af CPU’en. Selve udviklingen og optimeringen af pumpehovedet, gør også den bruger generelt mindre strøm, og kan have et lavt støjniveau.
Montering
Som nævnt, får vi alt det nødvendige til at montere Liquid Freezer II 280 A-RGB uanset om det er til Intel eller AMD. Ved Intel, skal vi bruge bracket til bagpå bundkortet, og have sat fire små pins på, samt ”låse” dem med nogle o-ringe.
Når den er monteret bagpå bundkortet, monteres skruerne til at holde bracket på plads, og derefter sætte pumpehovedet ovenpå. Som til sidst fastgøres med skruer.
Testen – Brugen og Ydelsen
Testsystem
Testsoftware
Procedure
Testen er sat op således, at vi først varmer systemet op med Cinebench i 5 minutter. Derefter køre den videre i 10 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæserne bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere, og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den.
**Efter at have fulgt lidt op på I9 12900K og varme generering har jeg valgt at slå Hyper-Threading fra, for at give køleren mulighed for at vise hvad den kan, fremfor CPU’en presser den til sit maksimum. Alle test i fremtiden vil køre sådan her.
Målingerne:
Vi starter med at kigge på idle, og her kommer Liquid Freezer II 280 A-RGB, godt fra start med en delta temperatur på 3 grader, som ligger under de andre, som ellers er samlet på 4 grader.
Da idle, selvfølgelig ikke fortæller meget om den samlet ydelse, skal vi have sat lidt belastning på systemet, og her kommer Liquid Freezer II 280 A-RGB også på prøve. Den ender med en delta temperatur på 55 grader, som stadig er flot, og ligger sig i midten blandt de testet. Under testen formåede den dog at komme op på 210W, hvor blandt andet be quiet! Pure loop, ”kun” kom op på 200W. Dette kan dog godt forklare, en lidt højere temperatur.
Støjniveau
Vores støjmålinger er foretaget med en UNI-T UT353 dB måler. Målingerne er foretaget i et “real world” setup og altså ikke i et lydkammer. Ydre påvirkninger er naturligvis forsøgt reduceret så meget som muligt men er som sagt ikke foretaget i den et lydkammer. Vores målinger skal derfor mest af alt tages som generel indikator og ikke en videnskabelig måling. De tjener primært som sammenligningsgrundlag på tværs af testede produkter, der altid testes under så sammenlignelige forhold som muligt.
Pris
Jeg har kunne finde Liquid Freezer II 280 A-RGB fra Arctic til en pris på 845,- DKK. Hvilket ikke er langt under andre modeller, som kommer med nyere teknologi. Det er dog muligt at
Ønsker du at finde flere oplysninger omkring Liquid Freezer II 280 A-RGB fra Arctic kan du klikke på banneret.
Konklusion
Selvom Liquid Freezer II 280 A-RGB ikke er den nyeste dreng i klassen, så formår den stadig at kunne levere et godt resultat. Selvom den formåede at komme med en højere temperatur, skal man dog have i beregningen, CPU’en også kom op på en højere watt, og derfor vil genere mere varme. Derfor er der ingen tvivl om Liquid Freezer II 280 A-RGB stadig fint kan følge med.
Selve monteringen er meget nem med Liquid Freezer II 280 A-RGB, og specielt ved at blæserne er i daisy chain, og samlet videre i slangen gør også det er utrolig få kabler som skal trækkes rundt eller arbejdes med.
Det at man ikke skal bruge software, for at få det til at fungere, er også et plus i bogen, og specielt med folk som måske ikke ønsker at sætte så for meget ind i indstillingerne, men mest af alt ønsker en god out of the box oplevelse, gør Arctic det utroligt godt.
Kigger vi også på støjniveauet, havde jeg oplevelsen af et utroligt lydløst system, hvor det ikke var generende, selv ved 100%. Om man er til den ekstra køling af VRM skal jeg ikke styre, men når vi ser på selve load testen, virker det ikke til at det har den store påvirkning. Dog kunne det godt virke til at hjælpe på idle temperatur, som var lavere end de andre kølere.
Jeg slutter derfor testen af Liquid Freezer II 280 A-RGB fra Arctic med at give en score på 9 ud af 10, sammen med ”Safe Buy” award. Selvom den nu har været på markedet et stykke tid, og det virker til at producenterne altid prøver på at udvikle og forbedre med nye produkter. Så virker det også til at Arctic har skabt nogle kølere, som kommer med en stabil ydelse til en fornuftig pris.
Pros
Cons
Score: 9 + Safe buy