BeQuiet PureRock LP

BeQuiet PureRock LP
Small Form Factor builds bliver mere populære, og det kræver naturligvis løsning rettet imod den lille størrelse. En god CPU køler er naturligvis centralt for ethvert system, og specielt når det er i en lille formfaktor. I dag tager vi et kig på PureRock LP køleren fra BeQuiet.

Specifikationer

 • Dimensions (L x W x H), (mm): 92 x 92 x 45
 • Total weight (kg): 0.358
 • TDP (W): 100
 • Socket compatibility AMD: AM5 / AM4
 • Socket compatibility Intel: 1700 / 1200 / 1150 / 1151 / 1155
 • Fan model, number: 92mm PWM high-quality fan
 • Overall noise level (dB(A)) @ 50/75/100% (rpm): 13.3 / 23.8 / 30.6
 • Heatsink: 
 • Overall dimensions without mounting material (L x W x H), (mm): 92 x 92 x 30
 • Number of fins: 56
 • Fin material: Aluminum
 • Base material: Copper
 • CPU contact surface: CNC machined
 • Heatpipe number / Diameter (mm): 3 / 6
 • Surface treatment: Electrophoresis
 • Fan dimensions (mm): 92 x 92 x 15
 • Speed @ 100% PWM /12V (rpm): 2500
 • Bearing technology: Rifle
 • Motor technology: 4-pole fan motor
 • Rated Voltage (V): 12
 • Input current (A): 0.35
 • Input power (W): 4.2
 • Connector: 4-pin PWM
 • Cable length (mm): 260
 • Lifespan (h / 25°C): 80,000

En af de vigtigste detaljer ved en CPU køler til et SFF system, er som regel højden, og her kan vi se, at PureRock LP kommer ind med en højde på kun 45 mm. Det er ikke det laveste på markedet, men bestemt en højde der burde passe i rigtigt mange kabinetter. 


En tur rundt om BeQuiet PureRock LP

Der er ingen tvivl om, at PureRock LP er en lavprofil køler. Der er tale om en lille tæt blok, holdt i helt sorte farver, med undtagelse af BeQuiet logoet, på en monterede 92mm blæser. Materialerne er en kombination af kobber og aluminium. 

BeQuiet PureRock LP Fan mount top

Den monterede 92mm blæser kommer med et 4 polet PWM stik til styring, og er monteret på køleblokken med skruer. Der er ikke behov for at fjerne blæseren for at kunne montere PureRock LP køleren. 

I kassen medfølger den nødvendige monteringshardware til både Intel og AMD. PureRock LP er kompatibel med et bredt udvalg af CPU socket typer fra både AMD og Intel. Det er dog i den grad værd at se sig for, da køleren “kun” er rated til en TDW på 100W. 

master.png

Det betyder, at der er en del begrænsninger i forhold til valg af CPU, hvis man vil kunne køle CPU’en nogenlunde fornuftigt. 

PureRock LP luftkøler PC bund

I bunden af køleren kan man se, at der er fire skruehuller, hvor man skal montere monteringsbeslaget baseret på, hvilken CPU Socket man har. 

Der er premonteret kølepasta på køleren.


Montering af Hardware

Da jeg netop har testet Fractal Design Ridge kabinettet, valgte jeg at bruge det som base for mit test setup til PureRock LP køleren. Det er et af de nyeste mITX kabinetter på markedet, og det kan være man er blevet fristet til at samle et ITX system, efter det er landet. 

I systemet bruger jeg et ASUS ROG Strix Z390-I Gaming bundkort med Intel 8700K CPU. 

BeQuiet PureRock LP montering af hardware PC

Monteringen af PureRock LP var ret lige til. Det var blot at montere AMD beslagene på bunden af køleren. Herefter fæstnes den til CPU og bundkort fra bagsiden af bundkortet. 

Hele monteringen af køleren tog ikke mere end omkring fem minutter. Processen med at få bundkortet ud af kabinettet, og tilbage igen tog betydeligt længere tid. 


Test

For at teste, hvor langt jeg kunne komme med PureRock LP, lod jeg systemet køre en Heaven stress test, for at simulere et gaming workload. 

Jeg lod systemet køre en halv time, for at få et billede af ydelsen. Efter en halv time kunne var resultatet en gennemsnitstemperatur på 86 grader. Det er i den høje ende, men bestemt inden for hvad jeg vil betragte som acceptabelt. 

En 8700K CPU ligger med sin ratede TDP på 95W, så lige omkring max på 100W, som BeQuiet angiver for PureRock LP. 

Til sammenligning kan jeg sige, at den Noctua NH-L9i CPU køler, som jeg bruge i den oprindelige test af Fractal Design Ridge, landede med en temperatur på 85 grader under samme test.

BeQuiet PureRock LP test setup

For at se hvordan den ville klare det under tungere belastninger, lod jeg også systemet køre en system stress test, via Aida64. Her bliver CPUen belastet betydeligt mere end under gaming.

Med CPUen på 100% belastning nåede temperaturene ret hurtigt op omkring 95-100 grader, og jeg oplevede ret kraftigt CPU Throttle. 

Det er for mig at se ikke specielt overraskende, at PureRock LP ikke kan følge med under de forhold.

Nu kan man naturligvis ikke komme uden om, at valg af kabinet også har stor indflydelse på, hvor stor eller lille en opgave en CPU køler har. Et større og åbent kabinet med godt airflow, vil naturligvis være bedre end et kompakt kabinet, som er mere begrænset på airflow. 

Jeg lavede derfor også en test, hvor jeg tog alle sidepaneler af Fractal Design Ridge kabinettet. Den test var altså på alle måde en open air test, og det kastede ikke overraskende et bedre resultat af sig. 

Her klarede PureRock LP et gaming workload med en gennemsnitlig temperatur på 65 grader. Det viser i den grad, at der er potentiale i køleren, men at man skal sørge for at lade den få masser af luft, hvis man vil holde temperaturerne på det lave niveau. 

Da jeg kørte Aida64 stresstesten med det åbne setup, gjorde det dog ikke den store forskel. Et 100% belastning scenarie er simpelthen for meget til at PureRock LP kan følge med. 

Hardware montering køler BEQuiet PureRock LP

Det er dog heller ikke et brugsscenarie, jeg vil betragte som realistisk. Den slags opgaver bør aldrig laves i et SFF system, med en lavprofil køler.

Lydniveau PureRock LP.jpg

I forhold til lydprofilen, så klarede PureRock sig rigtigt fint. Ved 100% fan speed kunne jeg måle omkring 31 dB. Det er et lydniveau, der vil blive overdøvet af selv stille grafikkort under belastning. 


Pris

Jeg kan finde BeQuiet PureRock LP med en online pris på lige omkring 400 kroner. 


Konklusion

BeQuiet har med PureRock LP lavet en lækker lille køler. Den lille størrelse betyder, at den burde kunne passe i alt andet, end de allermest kompakte systemer.

Der er valgt et lækkert afdæmpet og diskret design og gode materialer. Montering er let og ligetil, og der er brede muligheder, med understøttelse for det meste fra både AMD og Intel. 

Som med de fleste CPU kølere er meget af ydelsen naturligvis afhængig af, hvilket system og ikke mindst kabinet delene placeres i. Som vi kunne se under min test her, så klarede PureRock LP et gaming workload nogenlunde habilt, i et Fractal Design Ridge kabinet med en gennemsnitlig temperatur på 86 grader. 

Kølefinner BeQuiet PureRock LP

Testen i et open air setup med en gennemsnitlig temperatur på kun 65 grader viser dog, at der er masser af potentiale i PureRock LP, hvis man sørger for et godt airflow til den.

Kombinerer men den gode ydelse med en fornuftig pris på kun 400 kroner, er det svært at være utilfreds med BeQuiet PureRock LP. Man skal naturligvis bare huske at være opmærksom på de grænsninger, som SFF systemer og lavprofil kølere har med sig.

Noctua NH-L9i klarer den samme opgave en lille anelse bedre med en lidt lavere profil, men med et lidt højere prisskilt. 

Vi lander på en endelig karakter på 8 for en solid og fornuftig løsning, der dog ikke helt kan måle sig med konkurrenten. 


Godt

 • Lækkert design
 • Let montering


Skidt: 

 • Intet som ikke er gældende for alle SFF kølere i denne størrelse


Vores partnere