Cooler Master Masterliquid ML360 Illusion

cm liquidcooling cooling ML360 master AIO cooler ARGB illusion watercooling liquid masterliquid
Cooler Master er ikke en ukendt spiller her på redaktionen. I dag skal vi se på en ny udgave af deres Masterliquid serie, hvor den udover at skullel kunne give høj ydelse som forgængeren, så har den også fået et visuelt løft for at give et mere æstetisk look, med mere lys som sørger for at din køler, kan se godt ud. Cooler Master har valgt at komme med både en ML240 Illusion og ML360 Illusion, hvor vi skal kigge på sidstnævnte.

Inden vi skal have kigget nærmere på MasterLiquid ML360 Illusion fra Cooler Master, har jeg fundet specifikationerne frem. Da AIOikke er kommet på selve hjemmesiden endnu, har jeg måtte bruge informationen på selve pakken fra produktet.


De tekniske Specifikationer:

 • Intel Socket: 1200, 115X, 2011(-3), 2066
 • AMD Socket: AM(x), AM(x+)
 • Fan Size: 120 mm x 120 mm x 25 mm
 • Fan Speed (100%): 1800 rpm
 • Noise Level (100%): 30 dBA
 • Pressure: 2.34 mm H2O (Max)
 • Pump speed (rpm): 2800
 • Pump adjustable: 12V
 • Pump connector: 3-pin
 • RGB connector: 3-pin 5V Adressable
 • Tube length (mm): 400
 • Size radiator
  • (H x W x D) 394 x 119.6 x 27.2

Rundt om Cooler Master MasterLiquid ML360 Illusion

MasterLiquid ML360 Illusion kommer i en sort og lilla æske, som vi normalt ser hos Cooler Master. På fronten har vi et billede af selve vandkøleren, sammen med navnet lige under. Navnet indikerer selvfølgelig at det er 360 modellen af AIO'en vi har fat i. 

masterliquid cooler ARGB cm AIO liquid master liquidcooling illusion watercooling ML360 cooling.jpg

Kigger vi på bagsiden, får vi informationer omkring nøglefunktionerne ved MasterLiquid ML360 Illusion. Pumpen gør brug af 3. generation dual chamber, som skal give en optimeret ydelse. Størrelsen på slangerne er blevet større, hvilket gør at der kan komme mere vand igennem. Udover det medfølger MF120 blæsere, som har 24 individuelle ARGB LED, og pumpen er formet som en kuppel, som også er udstyret med RGB og kompatible med software til at styre lyset. I bunden bliver pumpen og radiatoren illustreret med størrelsen.

liquidcooling AIO cooling liquid masterliquid cooler cm watercooling ML360 illusion master ARGB.jpg

Med alle tingene pakket ud, står vi overfor en masse tilbehør til MasterLiquid ML360 Illusion. Udover radiator og de tre MF120 blæsere, har vi monteringskit både til Intel og AMD, og vi finder ligeledes en controller til at styre ARGB via Cooler Masters egen software, Masterplus+.

liquidcooling watercooling masterliquid cm master cooling cooler illusion ML360 ARGB liquid AIO.jpg

Som nævnt tidligere, har Cooler Master valgt at videreudvikle på en eksisterende mode. Den her gang har de valgt at fokusere på RGB, for at skabe et produkt som kan se godt ud mens den holder dit system køligt. Til dette har de valgt deres egne MF120 blæsere, hvor vi med denne model, selvfølgelig får tre styks til at dække hele radiatoren. MF120 blæserne har stik til ARGB og PWM forbindelse. Blæserne kan peaker omkring 2000 RPM ved 100%. Da det er PWM-forbindelse, får du stadig muligheden for at lave en kurve til blæserne.

cm watercooling ARGB liquidcooling master ML360 masterliquid AIO liquid cooling illusion cooler.jpg

Pumpen er en transparent kuppel, udstyret med RGB indvendigt, som giver lys til både siderne og toppen. På toppen har vi Cooler Masters logo. Helheden giver et rigtig flot og lækkert look af pumpen. Cooler Master har valgt en tilgang med dobbelt kammer, som skal give større volume af væske i pumpen. Udover det har pumpen udvidet repeller blade længde med en minimeret afstand mellem bladet og kammer væggen, som skulle skubbe vandbobler ud og give et mere støjsvagt system under drift.

cooler cm AIO illusion cooling ML360 liquid master watercooling masterliquid ARGB liquidcooling.jpg

Radiator finnerne er blevet gjort længere, for at skabe et bedre flow i vandet og derved gøre den mere effektiv. 25% større område er blevet optimeret til varme spredning. Dette gør at luft presset optimeres og minimere modstand.

masterliquid cooler AIO liquidcooling cooling ML360 cm illusion master watercooling liquid ARGB.jpg


Montering af Cooler Master Masterliquid ML360 Illusion

Cooler Master har sørget for at du kan montere din AIO i din computer, både hvis du gør brug af en Intel CPU eller en af de mere almindelige AMD modeller. Selve monteringen minder om så mange andre og er lige til. Med AMD gør du brug af selve monteringen som befinder sig på bundkortet, hvor med Intel skal du gøre brug af en monteringsplade, som skal sættes bag på bundkortet.  

masterliquid ML360 ARGB watercooling liquid illusion cooler cooling AIO cm liquidcooling master.jpg

liquidcooling ML360 cooling cm illusion master cooler ARGB liquid watercooling masterliquid AIO.jpg

watercooling liquidcooling illusion masterliquid cooling ML360 liquid master cm cooler AIO ARGB.jpg


Testen – Brugen og Ydelsen


cm liquidcooling cooling ML360 master AIO cooler ARGB illusion watercooling liquid masterliquid.jpg


Testsystem

 • ASRock Z390 Phantom Gaming SLI
 • Intel I7 8700K 
 • Nvidia GTX 1660 Ti 
 • 32 GB HyperX Fury DDR4 RGB 3200 MHz CL16
 • Samsung 970 EVO 500 GB SSD

Testsoftware

 • Prime95 (Benchmark)
 • HWinfo64 (Overvågning)


Procedure

Testen er sat op således, at vi først varmer systemet op med Prime95 stress test i 5 minutter. Derefter køre den videre i 30 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en delta temperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæsere bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af, hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den. 

cooler masterliquid liquidcooling cm cooling master ARGB AIO liquid watercooling illusion ML360.jpg 

Målingerne: 

Rumtemperatur: ~ 26 grader
Blæserhastighed: ~ 2000 RPM

Med Cooler Master Masterliquid ML360 Illusion køleren monteret, tager vi som altid først et kig, hvordan køleren klare sig på idle. Med ML360 Illusion ender vi med en delta temperatur på 4, samme som ML360R RGB. Det er selvfølgelig ikke fordi idle er det sjoveste og mest afgørende for testen, men stadig en god start for ML360 Illusion som ikke yder dårligere end vores anden Cooler Master køler. 

idle illusion liquid cm AIO cooler masterliquid ML360 watercooling cooling ARGB liquidcooling master.png

Vi har haft Masterliquid ML360 Illusion igennem testen, og er kommet ud med et resultat som giver et bedre indblik i hvordan den yder under pres. ML360 viser sig også som en kompetent spiller, hvor den yder bedre end forgængeren ML360R RGB, og kommer ud med samme delta temperatur som Pure Loop 280 fra Be quiet!, med en delta temperatur på 40 grader.

load master cm liquidcooling watercooling masterliquid illusion AIO cooling ML360 cooler ARGB liquid.png

Normalt ville jeg have kørt en test, hvor CPU’en blev skruet op på 4.7 OC, men efter en par forsøg måtte jeg sande, at ML360 Illusion havde nået sin begrænsning. Systemet blev ved med at crashe og det er tydeligt at køleren ikke kunne følge med her. 


Støjniveau

cooler ARGB watercooling cooling cm ML360 illusion AIO liquid liquidcooling masterliquid master.jpg

Ved fuld hastighed under testen, endte AIO'en med et lydniveau på ca. 25,1 dBA. Som er det laveste blandt 360 mm modellerne, som vises her i testen. Hvis vi tager et kig på vores anden ML360 model, som endte med at have en score på 35,6 dBa. Det må siges at være en klar forbedring, hvor vi ender ud med ramme omkring 10 dBa mindre.

dBa cm ARGB liquidcooling watercooling AIO masterliquid master cooler liquid cooling ML360 illusion.png

watercooling cooler ML360 illusion master AIO liquid cooling cm liquidcooling masterliquid ARGB.jpg

cm master ARGB illusion liquidcooling liquid watercooling masterliquid cooling cooler AIO ML360.jpg


Pris

Cooler Master MasterLiquid ML360 Illusion er ikke kommet på markedet endnu. Cooler Master har dog oplyst en MSRP på 1099,- DKK for ML360 Illusion og en MSRP på 999,- DKK for ML240 Illusion. Hvilket placerer dem tæt på mange tilsvarende kølere på markedet.

masterliquid liquidcooling illusion cm cooling ARGB cooler AIO watercooling ML360 liquid master.jpgØnsker du at finde flere oplysninger omkring Cooler Master MasterLiquid ML360 Illusion. kan du klikke på banneret. 


Konklusion

Det er blevet tid til at afrunde testen af Cooler Master MasterLiquid ML360 Illusion. Selvom køleren ikke kom helt i mål med testen på overclocking delen, så fik vi stadig et rigtig flot resultat ved stock. Her kom vi med et resultat hvor den var bedre end ML360R RGB, med 1 grad. 

Det er selvfølgelig ikke kun ydelsen ved stock som havde et flot resultat, når vi kigger på støjen havde ML360 Illusion et meget flot resultat, hvor den faktisk er den model med bedste resultat af de testede kølere, med kun en dBa på 25,1. 

Kigger vi videre på designet, er der ingen tvivl om det har været Cooler Masters fokus. Designet på pumpen, giver et stilrent look, og specielt hvis du er tilhænger af RGB, så vil du virkelig få et produkt som viser nogle flotte farver, og får givet dit system et unikt design fyldt med RGB. Med ML360 Illusion har du mulighed for at tilslutte RGB fra blæser og pumpe både til den lille konnektor som følger med, men også direkte til dit bundkort, hvis den understøttes. 

Cooler Master har selv udtalt at ML360 Illusion køleren satser på det visuelle og det har været det store fokus under udviklingen af denne. Når vi kigger på det rent visuelle i form af RGB, så må man siges det er lykkedes. Hvor hvis vi kigger på de små detaljer omkring ledningerne, så går de lidt imod sig selv. Hele forbindelsen til enten tilslutte RGB og selve blæseren, skaber dog hurtigt et ledningsrod. Konnektoren kan kun bruges til ARGB, og ikke PWM indgang, de skal tilsluttes direkte til bundkortet. Udover det, så ved ARGB skal de tilsluttes en ”kort” ledning, som gør du ikke kan trække den bagom og gemme ledningerne til at gøre det pænt at se på. Dette er underordnet om den skal tilsluttes direkte i bundkortet eller til konnektoren, hvilket gør det lidt ærgerligt. 

Så det er også lidt med blandet følelser for ML360 Illusion vi slutter testen af. For Cooler Master har formået at lave en AIO som virkelig kommer med meget flotte farver, både blæserne og pumpen. Det samme er gældende for ydelsen når vi kigger på resultatet ved stock og støj, hvor den kom ud med et rigtig flot resultat. Det hele taler dog imod når vi inddrager ledningerne som er for korte og fylder for meget, sammen med at den formåede at crashe systemet ved 4.7 OC test.

Derfor slutter jeg testen med at give en score til Masterliquid ML360 Illusion fra Cooler Master på 7 ud af 10. Ml360 Illusion er en køler som har nogle gode resultater med sig, men også helt klart nogle punkter som trækker fra og ikke gør det helt komplet som det kunne have været. Blandt andet de kabler som skal bruges og som alligevel ikke er lange nok til du kan skjule dem på en pæn måde. Du har ingen mulighed for at samle blæserne i konnektoren som følger med til RGB styringen og den endte med at crashe under testen med 4.7 OC. Køleren er dog en god kandidat, hvis du alligevel kan formå at trække kablerne til at sidde pænt i dit system, og du ønsker en køler med et fornuftigt støjniveau, pæn ydelse ved stock og du gerne vil have RGB i dit system, som ser rigtig godt ud. Så er ML360 Illusion en god kandidat som valg af køler til dit system. 


Pros

 • Nem at montere
 • Flot design og RGB
 • Fornuftigt støjniveau
 • Fornuftig ydelse med stock

Cons

 • For korte kabler
 • Blæser kan ikke samles i konnektoren sammen med ARGB ledningen
 • Kunne ikke klare overclock

Vores partnere