Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB

Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB AIO vandkøler AMD Ryzen 2700
I denne test tager vi et kig på den prisvenlige Masterliquid ML240L V2 RGB køler fra Cooler Master. Ikke nok med det, så laver vi også en giveaway på køleren.


Mesteren i køling, hvis man skal tro navnet, er tilbage med en ny opgraderet udgave af en af deres mest populære vandkølere. Cooler Master har ud over små designmæssige ændringer, forbedret ydelsen i forhold til forgængeren, og alt det til samme pris som forgængeren. Så mere ydelse til samme pris, what’s not to like. Vi kigger i denne test på den nye Masterliquid ML240L V2 RGB vandkøler. Men først, skal vi som altid lige kigge på specifikationerne.

De tørre tal

 • CPU-socket: Intel LGA2066/2011v3/2011/1151/1150/1155/1156 AMD AM4/AM3/AM3+/AM2+/AM2/FM2+/FM2/FM1
 • Waterblock Dimensions: 79,9 x 76 x 47mm
 • Radiator Dimensions: 277 x 119,6 x 27,2mm
 • Radiator Material: Aluminium
 • Fan Dimensions: 120 x 120 x 25mm
 • Fan Speed: 650 - 1800 RPM +/- 10%
 • Air Flow: 62 CFM (Max)
 • Air Pressure: 2,5 mmH20 (Max)
 • Fan MTTF: 160.000 hours
 • Fan Noise Level (1m): 8 ~ 27 dBA
 • Pump MTTF: 70.000 hours
 • Pump Noise Level (1m): < 10 dBA

Indpakningen og indholdet

Med alle specifikationerne af vejen, er det nu blevet tid til at kigge på det der tæller. Køleren kommer i typisk sort og lilla Cooler Master indpakning. På forsiden er der et billede af køleren, samt en teaser for RGB-belysningen. På æskens fem andre sider, finder man detaljeret information om produktet, samt alle de vigtige specifikationer.

Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB

Inde i æsken finder vi sagens kerne. Her finder vi selve radiatoren med påmonteret slange og kølehoved, 2 RGB-blæsere, monteringsbeslag, en masse kabler, kølerpasta samt samlevejledning.

Masterliquid ML240L V2 RGB Cooler Master

Et nærmere kig

Med køleren ude af æsken er det tydligt, at der ikke er tale om et high-end produkt, men et produkt i en lavere prisklasse. Der er brugt billigere materialer og generelt er der ikke brugt nogen fancy løsninger, hvilket er helt OK, hvis produktet yder fint, og gør hvad det skal. Kølerhovedet er udført i plastik der virker en anelse billigt, men holdbart. Kølerhovedets kontaktflade til processoren er af kobber, hvilket er meget standard. Den medfølgende kølerpasta sørger for at udfylde den knapt så jævne overflade på kobberpladen, for bedre kontakt med processoren.

Masterliquid Cooler Master ML240L V2 RGB kobberplade og kølerpasta

De mest grundlæggende ting i en AIO-køler er dog på plads. Slangerne mellem kølerhoved og radiator er sleevede, hvilket stort set alle kabler også er. Det er rart, at der ikke er sparet på denne front, da det trods besparelserne andre steder, er med til at give køleren et mere lækkert finish og gør at den bliver lidt pænere at have siddende i sin computer.

ML240L RGB V2 kølerhoved Cooler Master Masterliquid

Cooler Master reklamerer med, at der er tale om en RGB-belyst køler, hvilket også er helt korrekt. Man skal bare ikke forvente at kunne vælge mellem diverse lysshows, da hverken blæsernes eller kølerhovedets dioder er ARGB, og derfor kun kan indstilles i én farve. Man må altså vælge hvilken statisk farve man gerne vil have.

ML240L V2 RGB Masterliquid belysning Cooler Master AIO

Montering

At montere Masterliquid ML240L V2 RGB-køleren fra Cooler Master er ikke nogen større videnskab. Det er forholdsvist ligetil og minder om den måde de fleste andre AIO-kølere monteres på.

Jeg starter med at skrue blæserne fast på radiatoren, hvilket gøres med de medfølgende fingerskruer, jeg vil dog anbefale, at man lige strammer dem let efter med en skruetrækker. Blæsernes hjørner er forsynet med et lag gummi, som skal mindske vibrationerne, og det er derfor ikke nødvendigt at kværne skruerne helt i bund, da den effekt så går tabt.

Cooler Master ML240L V2 RGB blæser montering fingerskruer vandkøling AIO

Som det næste skal monteringsbeslagene til kølerhovedet sættes på. Her er jeg igen heldig, da jeg har et AMD-system som testbænk, hvor jeg kan bruge de eksisterende beslag fra bundkortet, og kun skal montere et par metalbeslag på kølerhovedet. Beslagene fastgøres med fire små skruer.

ML240L V2 RGB cooler master monteringsbeslag AMD Ryzen

Herefter er det egentlig ret ligetil. Jeg smækker lidt af den medfølgende kølerpasta på processoren, og sætter kølerhovedet ovenpå. Dernæst hægter jeg beslagene fra kølerhovedet på de eksisterende plastikbeslag på bundkortet og strammer fingerskruerne skiftevis lidt efter lidt i hver side.

Masterliquid ML240L V2 RGB Cooler Master montering Cooler AIO computerkøling ASRock bundkort Master

Kablerne skal også lige tilsluttes, og til blæsernes PWM-styring er der et splitter kabel, som man tilslutter til de eksisterende kabler og sætter i CPU_FAN stikket på bundkortet. Pumpens strømkabel skal blot tilsluttes bundkortets stik til vandpumpen, i mit tilfælde hed det stik CPU_WP.

Masterliquid Cooler Master ML240L RGB V2 kølerhoved belysning

RGB-belysningen kan enten tilsluttes bundkortets 12V RGB-header eller styres via. den medfølgende styreenhed. Samlevejledningen viser på en helt fin måde, hvordan det hele skal tilsluttes.

Ydelsen

Så er vi kommet til sagens kerne. En CPU-køler har i bund og grund én opgave, og det er at kunne køle computerens processor. Vi har selvfølgelig også testet ydelsen på denne AIO-køler.

CPU: AMD Ryzen 2700

Software (benchmark): CPU-Z

Software (overvågning): HWinfo64

Procedure:

Vores kølertests er sat op således, at vi først varmer systemet op med CPU-Z stress test i 10/30 minutter (Luft/Vand). Derefter lader vi det køre videre i 2 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæsere og pumper bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af, hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere, og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den. 

Målingerne:

Rumtemperatur: ~25,5 °C

Blæserhastighed: ~1800 RPM

AIO Masterliquid ML240L V2 RGB processor vandkøler amd ryzen ydelse vandkølet PC

Som man kan se på grafen, følger Masterliquid ML240L V2 RGB-køleren ret godt med de store tunge drenge. Med kun få grader over f.eks. ML360P Silver Edition, er det værd at overveje, om man har brug for den ekstra luksus der følger med en dyrere køler, eller om ren ydelse er nok for en, og man hellere vil spare lidt penge.

Støjniveau:

Vi har selvfølgelig også testet lydniveauet efter bedste evne, og her lander vi på ~34,6 dBA, hvilket er ganske gennemsnitligt ved fuld udblæsning på begge blæsere samt pumpe.

lydskala decibel kølere amd intel gaming.jpg

Pris

Prisen er området hvor en Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB virkelig kommer til sin ret. Den kan lige nu købes til omkring 550,-, hvilket giver virkelig god værdi for pengene.

Konklusion

For en gangs skyld, synes jeg ikke det er svært at konkludere på en køler. ML240L V2 RGB-køleren er en super køler hvis man kigger på ydelse kontra pris. Det er klart, at man for under 600,- for en spritny AIO-køler ikke kan forvente alle de bekvemmeligheder der følger med en køler til 2000,-, og derfor er det heller ikke der jeg lægger min bedømmelse.

En køler med RGB-belysning, fornuftig ydelse og et forholdsvist clean udseende til under 600,- er et godt køb for langt de fleste, der blot ønsker noget pænere at se på, end et kæmpe metalmonster der spærrer udsynet for ens dyrebare hardware. Så kan det godt være, at man skal bøvle lidt ekstra med kablerne, at materialerne måske ikke lige er de bedste, men helt ærligt, hvor ofte monterer man lige sin køler, og hvor ofte interesserer man sig egentlig for, hvilke materialer ens kølerhoved er lavet af?

Vi ender med en score på 8/10 og en Safe Buy award for en køler der yder virkelig godt til prisen, og ser pæn ud i langt de fleste kabinetter.

Pros:

Prisen

Fornuftig ydelse til prisen

Sleevede slanger og kabler

Forholdsvis nem montering

Cons:

Kabler over det hele

Ikke adresserbar RGB-belysning


Vores giveaway er i denne gang slut. Den heldige vinder er Gasolin, som har bekræftet.


***GIVEAWAY***

I samarbejde med Cooler Master, sætter vi Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB på højkant. Det eneste du skal gøre for at deltage i vores Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB giveaway, er, at smide en kommentar under artiklen. Du kan også deltage via vores Facebookgruppe - dette giver endnu en lod i puljen.

Vi trækker en heldig vinder den 12. juni.