iCUE H115i RGB PRO XT

forside corsair h115i rgb pro xt vandkøler icue software super chilled high performance
Computerkøling er et punkt de fleste af os ikke kommer uden om, hvad enten det er til kontormaskinen eller til et gaming monster. Her er Corsair en markant aktør på markedet. I denne test gennemgår vi den nye iCUE H115i RGB PRO XT vandkøler.


Corsair har i mange år været kendt som en solid producent af all-in-one (AIO) kølere. Det er vandkølere der kan installeres direkte i din computer, og er en del nemmere at installere end custom vandkøling. I denne test skal vi se på deres ”H115i RGB PRO XT” CPU køler, der er den nyeste model i H115i serien.

Først skal vi dog lige forbi de tørre tal.

Specifikationer

icue h115i specifikationer mål dimensioner 140mm 280mm størrelse lydniveau RPM CFM.JPG

Køleren er en 280 mm køler, hvilket vil sige, at radiatoren har en størrelse der understøtter to 140 mm blæsere. De medfølgende blæsere er Corsairs ML (Magnetic Levitation) blæsere, der som navnet antyder, bruger magnetisme i stedet for et kugleleje inde i blæserne. Det skulle give mindre lydudvikling og færre vibrationer, når blæseren kører op i højere hastigheder der ved de medfølgende blæsere kan køre fra lave 400 RPM og helt op til 2000 RPM.

Corsair iCUE H115i RGB PRO XT - TEST

Fordi det er en 280 mm køler, skal man være opmærksom på, at ens kabinet understøtter kølere i den størrelse. De fleste kabinetter understøtter 120, 240 og 360 mm radiatorer, men 280 mm er en anelse bredere, hvilket man lige skal være opmærksom på.


Indpakning og indholdet

Lad os kigge på det mere væsentlige, nemlig hvad man får for sine lønkroner. Kassen er sort og gul, som vi kender det fra Corsairs produkter. På forsiden finder vi et billede af køleren, og en lille henvisning til kølerhovedets RGB-belysning. På resten af kassen finder man ret gode informationer om produktet, som eksempelvis dimensioner og understøttede processorer. Af sidstnævnte er der understøttelse over hele linjen af både AMD og Intel processorer for de sidste 15 år. Så medmindre du sidder med et lig af en maskine der alligevel ikke kræver den her slags køling, så er du godt dækket ind her.

Corsair iCUE H115i RGB PRO XT

Ude af pakken finder vi selve herligheden - en radiator med dimensioner på 322 mm x 137 mm x 27 mm, et RGB belyst kølehoved med en køleplade på 56mm i diameter, forbundet til hinanden med 380 mm sort-sleevet køleslange. Desuden finder man de to ML140 blæsere i sort med grå faner, monteringsbeslag til diverse processorer og bundkort, tilhørende skruer i rigelige mængder, samt et par kabler og en brugsanvisning. Sidstnævnte bør man rent faktisk anvende, for at finde ud af hvilke skruer og beslag der skal bruges til netop din CPU og bundkort kombination.

Corsair iCUE H115i RGB PRO XT AIO


Et nærmere kig

Inden jeg begiver mig ud i monteringen, tager vi lige et nærmere kig på herligheden.

Køleren er sort, hvilket vil sige, at både radiator, kølehoved og slanger er helt sorte. Den passer derfor ind i de fleste builds, hvis man går op i udseende. Desværre har de to medfølgende blæsere grå faner, og det havde måske været fedt hvis de også havde været sorte når nu de ikke er RGB belyste. Der er jo nemlig ikke bare tale om nogen billige blæsere der alligevel skal udskiftes.

corsair 280mm processor køler amd ryzen 3900x am4 socket threadripper 3990x vandkøler aio clc

Kølehovedet har en højglans finish på toppen med et Corsair logo i midten. Det ser virkelig godt ud, men desværre er logoet ikke vendbart, så man er bundet til én orientering af kølerhovedet, hvis man, som jeg, ikke kan holde ud at have et logo der vender på hovedet. Radiatoren er matsort.

kølehoved corsair icue h115i rgb pro xt processor køler intel i9 9900k

På undersiden af kølehovedet er der en kølerplade der er rigeligt stor til selv AMD’s Threadripper CPU’er. Der er også påsmurt kølerpasta fra fabrikken af, så man ikke skal stå og bakse med det. Desværre følger der ikke en lille tube ekstra kølerpasta med. Slangerne er monteret på siden af kølehovedet og kan drejes til hver side, hvilket giver en del fleksibilitet i forhold til tidligere modeller, hvor slangerne gik lige ned i kølerhovedet, og derfor kun kunne sidde på én måde.

kølerpasta threadripper amd cpu køler gaming fortnite csgo skins gratis spil spilnu vandkøler stationær pc konfirmation

Vi skal selvfølgelig også lige omkring RGB-belysningen, som i dette tilfælde er forbeholdt kølehovedet. På kølehovedet er det Corsair logoet og en ring rundt om, der er belyst med RGB-dioder. I alt er der tale om 16 individuelt programmerbare RGB-dioder, der kan indstilles via Corsairs iCUE software. Der er et hav af forprogrammerede lysshows at vælge imellem, eller man kan lave sit eget, som jeg har gjort på billedet nedenfor.

Corsair iCUE software gratis program programmerbare rgb led

Det er også i iCUE softwaren man kan styre hastigheden på blæserne og pumpen. Der er fire presets at vælge imellem – Quiet, Balanced, Extreme og Zero RPM. De tre første giver lidt sig selv, men Zero RPM betyder, at blæserne er slukket så længe kølevæsken er under 40 °C, så køleren ved idle er næsten helt passivt kølet. Det er kun pumpen der bliver ved med at køre, for fortsat at holde vandet kørende.

corsair icue pwm styring pumpe blæser 2000rpm zero rpm balanced extreme quiet 0 decibel.jpg


Montering

Lad os kigge på monteringen. Først skruer jeg de to medfølgende Corsair ML140 blæsere fast til radiatoren. 

corsair ml140 blæser magnetic levitation kugleleje grå gaming blæser rgb pwm 2000 rpm

Jeg er igen heldig at have et AM4-system fra AMD, hvilket vil sige, at jeg ikke skal skifte min bagplade eller beslagene på bundkortet ud. Som standard er der dog monteret et Intel beslag, så det skal lige tages af. Det gøres faktisk ganske enkelt ved at man kan hive beslaget af i hver side, eller det lyder enkelt, men der skal bruges en del kræfter. Når først de to beslag er hevet af, kan de rigtige beslag til AMD ganske enkelt monteres ved at klikke dem på fra hver side.

iCUE vandkøling Corsair RGB intel beslag h115i PRO XT gaming H115i

Her skal man lige være opmærksom på at vende beslaget rigtigt, ligesom man kan se det på billedet nedenfor, hvilket ellers resulterer i, at køleren ikke har kontakt til processoren og dermed bliver ligegyldig.

iCUE AIO vandkøling Corsair RGB montering PRO XT gaming H115i

Herefter monterer man de to medfølgende skruer og løkker.

iCUE AIO vandkøling RGB PRO XT gaming Corsair H115i

Hele herligheden kan nu ganske enkelt monteres på det standardbeslag der sidder på alle AM4 bundkort.

amd bundkort asrock corsair ryzen 3700x køler processor league of legends computer bærbar.jpg

Med køleren på plads er det nu blevet tid til kablerne, og egentlig er det ganske simpelt. De to 4-pins PWM stik fra blæserne tilsluttes det lille Y-kabel der sidder på kølehovedet. Man tilslutter så de andre to stik fra pumpen til henholdsvis SATA-strøm og CPU_FAN stikket på bundkortet. Så er man teoretisk set kørende.

Ønskes der kontrol over køleren med iCUE softwaren, skal det ekstra medfølgende USB kabel tilsluttes på siden af kølehovedet og i et ledigt USB 2.0 stik på bundkortet.

Så er monteringen færdig.

Ydelsen

CPU: AMD Ryzen 2700
Software (benchmark): CPU-Z
Software (overvågning): HWinfo64

Procedure:

Vores kølertests er sat op således, at vi først varmer systemet op med CPU-Z stress test i 10/30 minutter (Luft/Vand). Derefter lader vi det køre videre i 2 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæsere og pumper bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af, hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere, og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den. 

Målingerne:

Rumtemperatur: ~26,6 grader
Blæserhastighed: ~1600 RPM

corsair iCUE h115i rgb pro xt køler ydelse 280mm ml140 blæser extreme

Som man kan se, yder Corsair iCUE H115i RGB PRO XT ganske udmærket i vores test. Køleren yder lige så godt, og i nogle tilfælde bedre, end nogle af de 360 mm kølere vi har testet, hvilket må siges at være ganske imponerende.

Støjniveau:

I vores test, hvor vi sætter blæserne til at køre maksimalt, er det klart at der udvikles en del mere støj, end man normalt vil kunne forvente, hvis man har valgt en mindre aggressiv tilgang til blæserhastighederne. Under normal brug, kan man lige knap høre denne køler, især når den er indstillet til Zero RPM. På Extreme, som vi brugte under vores test, nåede vi op på fornuftige 34 dB på ca. 30 cm afstand, hvilket lægger iCUE H115i RGB PRO XT lige midt i feltet hvad tidligere testede kølere angår. Det er dog også meget normalt, at mindre blæsere på eksempelvis 120 mm eller endda 80 mm larmer en del mere end større blæsere. Nu er 140 mm ikke langt fra 120 mm, men det kan gøre en forskel i nogen tilfælde.

lydskala decibel kølere amd intel gaming.jpg

Pris

Corsair iCUE H115i RGB PRO XT koster i skrivende stund lige omkring 1100,- hos danske forhandlere, hvilket jeg synes er en rimelig pris, når man kigger på hvordan denne køler yder i forhold til andre større AIO-kølere. Prisen er dog stadig en del højere end de bedste luftkølere, der yder på næsten samme niveau, men er mere stille og også har andre fordele.

Konklusion

I vores test har vi været rundt omkring hele køleren. iCUE H115i RGB PRO XT køleren er en potent sag, der yder virkelig fint for en 280 mm køler når vi sammenligner den med andre større 360 mm kølere. I vores test ligger vi side om side med de større kølere. De medfølgende ML140 blæsere er lydsvage, især når de ikke spinner takket være iCUE softwarens Zero RPM indstilling, som gør, at blæserne først tænder når køleren når 40 °C.

Kigger vi på selve designet, så er det RGB-belysningen i pumpehovedet der skiller sig ud, med 16 individuelt programmerbare RGB-dioder, der kan styres gennem iCUE softwaren. Er man ikke til RGB, kan man heldigvis bare slukke for lyset. Blæserne har ikke belysning, og jeg havde måske gerne set, at fanebladene havde været sorte i stedet for en kedelig grå farve. Jeg havde måske også gerne set at slangerne var en smule kortere, da de især i mindre kabinetter kan give udfordringer i forhold til den plads sådan nogen knapt så fleksible slanger skal bruge.

AIO Corsair iCUE H115i RGB PRO XT programmerbar

Jeg er desuden vild med idéen om, at blæserkablerne skal tilsluttes kølehovedet, jeg havde dog måske hellere set, at kablerne skulle tilsluttes til en hub på radiatoren, og at der under sleevingen ved en af slangerne gik kabler skjult ned til kølehovedet. Med den nuværende løsning, er der ret mange kabler man skal finde plads til, og det er ikke altid lige nemt at få det hele til at se pænt ud. Løsningen med SATA strøm er jeg ikke så glad for, da jeg synes det er rigtig træls, når andre ting end SSD og HDD skal tilsluttes SATA strøm. Det er dog langt bedre end at tvinge mig til at bruge et 4-pins molex stik, som man ser det fra visse andre producenter, den galskab skal stoppe, og den skal stoppe nu.

Corsair har sendt endnu et solidt produkt på gaden, som jeg bestemt vil anbefale, hvis man har plads til en 280 mm radiator i sit kabinet. Det er nemlig det der kan give nogen lidt udfordringer, da det ikke er alle kabinetter der understøtter denne størrelse køler.

Corsair iCUE H115i RGB PRO XT ender med en score på 9/10, for en køler der yder rigtig godt og kommer med nogen gode blæsere der ikke larmer ved normal brug.

Pros

 • Fornuftig ydelse
 • 16 programmerbare RGB-dioder på kølehovedet
 • Nem montering, især på et AM4 system
 • 2 medfølgende Corsair ML140 blæsere
 • Zero RPM indstilling
 • Sleevede slanger
 • Prisen er ok…

Cons

 • …men høj i forhold til luftkøling der yder næsten lige så godt
 • Mange kabler fra kølehovedet
 • Man kan ikke styre blæserhastigheden fra BIOS eller bundkortets software
 • Måske lidt for lange slanger


Konkurrencen er slut. Vinderen er Palle_DK. Stort tillykke fra redaktionen.


***GIVEAWAY***

I samarbejde med Corsair udlodder vi en Corsair iCUE RGB PRO XT CPU køler.

Det eneste du skal gøre for at deltage, er at smide en kommentar i nedenstående kommentarfelt.

Vi trækker en vinder den 6 april, hvor efter vinderen kontaktes. Hører vi ikke fra den udtrukne vinder inden 7 dage, vil en ny vinder udtrækkes.