Corsair Hydro X Vandkøling - Anmeldelse

hydro_x_corsair_grafikkort_block
Corsair har brugt flere år på at udvikle deres Hydro X-serie til vandkøling. Vi ser tingene efter i sømmene og ser hvordan de har klaret opgaven.

Corsair havde helt tilbage under Computex i 2017 de første spæde skridt til de her produkter med, så man kan roligt sige at det har været undervejs i et stykke tid. Under Computex i år lancerede de så endelig hele deres serie af produkter, og vi har her på Tweak fået fingrene i et bredt udvalg af delene i serien, så de kan komme under lup. 

Der er ingen tvivl om at custom vandkøling, af den her slags, er for dem der vil noget ekstra med deres systemer. Det er både dyrere og mere kompliceret end en mere standardløsning, som for langt de fleste er mere end rigeligt. For entusiasten er der dog bare noget lækkert ved at arbejde med det, og man kan i samme omgang også få et mere unikt system, som ser super lækkert ud. Derudover er der også andre ting, som selvfølgelig muligheden for et mere køligt og støjsvagt system, som tit følger med custom vandkøling.

Se vores video-gennemgang på vores YouTube-kanal eller lige herunder. 


Det er bare ikke det mest tilgængelige at give sig i kast med, da det ret hurtigt kan blive en indviklet og uoverskuelig proces. Det var netop en af de indgangsvinkler som Corsair havde, da de gik i gang med at udvikle deres Hydro X-serie. De gjorde det med en målsætning om at gøre processen mere let tilgængelig, skære ind til benet i forhold til mængden af produkter og tilbehør og i det hele taget strømline processen.

Det betyder, at de har udviklet Hydro X med fokus på produkter af høj kvalitet, men at de samtidigt også har begrænset udvalget af forskellige produkter. Det betyder at de har forsøgt at lave produkter der dækker flertallet af systemer, og ikke forsøgt at finde løsninger til alle kombinationer af hardware, så det burde være lettere at bevare overblikket. 

Hvordan det afspejler sig i produkterne ser vi på lige om lidt, når jeg tager et kig på de forskellige dele. I forhold til kvaliteten af produkterne, så tager jeg selvfølgelig også et nærmere kig på dem for at se om Corsair så også lever op til de målsætninger, de har sat for sig selv. Det hele bliver selvfølgelig også sluttet af med, at jeg rent faktisk samler et komplet system med delene, for at se hvordan helhedsoplevelsen er med Hydro X. 

corsair_hydro_x_cpu_block.jpg

Hvis vi skal starte med at tage et overblik over de forskellige dele, så er et godt sted at starte ved CPU-blokken, som sikkert er det sted som mange vælger at starte med deres vandkølingseventyr. Hos Corsair kommer den i to varianter til at starte med. Det er XC7 RGB, som dækker de alm. mainstream-CPU'er fra både AMD og Intel. Den anden blok er XC9, som er lavet til high-end desktop-CPUer, og her får vi igen understøttelse for både Intels LGA 2066 og AMDs TR4 sockets. 

Forskellen imellem de to blokke er på det ydre, som på XC7 er i sort plast og på XC9 er lavet i sølvfarvet aluminium. Internt er der også en forskel, da der i XC9 er noget finere mikrofinner, som betyder at varmeoverførslen skulle være bedre. Der følger alt hvad man skal bruge med til montering til både AMD og Intels CPU'er i begge tilfælde, hvilket er rart at se og helt sikkert gør listen af ting, man skal være opmærksom på, væsentligt kortere.

corsair_hydro_x_xc7_rgb_dele.jpg

Selve blokken kommer med premonteret kølepasta, og er gjort klar til integration i Corsairs iCue RGB økosystem via det monterede kabel. 

Corsair har selvfølgelig også muligheden for at køle dit grafikkort med i deres Hydro X-serie. Her skal man dog se sig lidt for og sikre sig at ens grafikkort er understøttet. 

hydro_x_corsair_grafikkort_block.jpg

Corsair understøtter i alt syv korttyper. På AMD-siden er det udelukkende RX Vega 64 og RX Vega 56-kortene der er understøttet, så længe det er i reference-versioner. På Nvidia-siden er det muligt at køle GTX 1080Ti, RTX 2070, 2080 og 2080Ti-kort, så længe de er med et Founders Edition layout. Ud over det er der også mulighed for blokke til ASUS’ RTX 2080 og 2080Ti Strix-kort.

Så man skal altså sikre sig, at det grafikkort man vil køle er en af de typer. Det er muligt på Corsairs hjemmeside at kontrollere om det er tilfældet ved at søge på forskellige kort. Designet er ens på tværs af de forskellige blokke. Det er primært mat-sort aluminium med et klart vindue, der giver god mulighed for et kig ind til centrum af blokken, hvor der også er installeret en flow-indikator og selvfølgelig muligheden for RGB-lys. 

hydro_x_corsair_grafikkort_block_paste.jpg

Som en lille lækker detalje, så trækker designet omkring monteringen til fittings tydelige tråde til Corsairs kendte Dominator Platinum RAM.  

backplate_grafikkort_hydro_x_corsair.jpg

Der følger også en backplate med til alle blokkene i børstet sort aluminium med et diskret Corsair-logo og et X. Helt som på CPU-blokkene er der også premonteret kølepasta og kølepads, så det hele er let at gå til i forhold til monteringen. 

Hjertet i ethvert vandkølet system er selvfølgelig pumpen og det har Corsair også sørget for til Hydro X. Der er indledningsvis kun en enkelt mulighed, og det er deres XD5 RGB-pumpe og reservoir-kombination. Den er lavet over en D5 pumpe, der af mange anses for at være det bedste alternativ til custom vandkøling med en god balance mellem kraft og lydniveau, og her har Corsair altså været enig. 

xd5_rgb_hydro_x_pumpe.jpg

Det er en lukket enhed og pumpe og reservoir kan altså ikke umiddelbart skilles fra hinanden. Det gør selvfølgelig tingene lidt mere simple, men det betyder også, at man ikke selv kan skifte eller servicere pumpen, hvis der skulle opstå problemer. Der er plads til 250 ml væske i reservoiret og pumpen er af Corsair opført til at kunne køre op til 4800 RPM og flytte op til 800 liter væske i timen. 

d5_pumpe_corsair_hydro_x.jpg

Som på de andre dele er der i pakken alt hvad man skal bruge til montering, inklusiv beslag til montering på både 120 og 140 mm blæser-pladser og en temperaturføler. Den kan monteres så det er muligt via iCue-softwaren at holde øje med væsketemperaturen. Helt som de andre ting er der selvfølgelig også mulighed for RGB-lys her, hvis man skulle ønske det. 

Der skal selvfølgelig også radiatorer til, og dem som vi finder i Corsairs Hydro X-serien er lavet i samarbejde med HardwareLabs, som er en velkendt producent på vandkølingsmarkedet allerede. 

hydro_x_radiator_vandkoling.jpg

I Hydro X-serien har man mulighed for 9 forskellige radiatorer. Det er radiatorer med mulighed for 1, 2, eller 3, 120 mm blæsere og 1, 2 eller 3, 140 mm blæsere, som er 30 mm tykke. Endeligt er der også mulighed for 240, 360 eller 480 mm radiatorer med en tykkelse på 54 mm, hvis man vil maksimere sin kølekapacitet. Alle radiatorerne er lavet af kobber og messing, og kommer med både korte og lange skruer til montering af både blæsere og radiatorerne i dit kabinet. 

En beslutning der også skal tages er selvfølgelig, om man vil gå efter et system med soft eller hard tubing. Corsair giver mulighed for begge dele, og i sidste ende er det en smagssag hvad man foretrækker, og selvfølgelig også lidt et spørgsmål om færdigheder, da hårde rør unægteligt er sværere at arbejde med end bløde slanger. 

Det har ingen betydning for ydelsen om man vælger det ene eller det andet, og det er i sidste ende mest en æstetisk beslutning. 

xt_softline_vandkoling_hydro_x.jpg

I Hydro X-serien er der mulighed for en enkelt type bløde slanger, og det er med en indre diameter på 10 mm og en ydre på 13 mm. Det er et blødt PVC-materiale og Corsair sælger den i pakker á 3 meter. Med de hårde rør er der to muligheder begge med en indre diameter på 10 mm, men så en med ydre på 12 mm og en anden med 14 mm. Så alt efter hvilket look man går efter er der lidt forskellige muligheder der. 

hydro_x_hardline_tube_corsair.jpg

Til de hårde rør har Corsair valgt at bruge PMMA eller akryl i modsætning til PETG-rør, som ellers er meget populært til vandkøling. PETG er blødere og derfor lettere at skære og bøje end akryl. Det er dog også mere modtagelig overfor misfarvninger sammen med nogle typer af væske, og så har det en tendens til at kunne miste formen, specielt omkring fittings, hvis temperaturen eller trykket bliver for højt, og det giver en højere risiko for lækager. Så for at undgå det så har Corsair altså valg PMMA-akryl til deres rør. Det skal man så bare være opmærksom på når man arbejder med det, da det kan være lidt mere besværligt end PETG-rør. 

fittings_vandkoling_hydro_x.jpg

I forhold til fittings har Corsair samarbejdet med BitsPower, som er veletablerede på markedet allerede. Der er mulighed for fittings der passer til de bløde slanger og begge størrelser af hard tubing. I Hydro X-serien er der mulighed for at få sine fittings i tre farver, ud over den standard sort som vi har fået. Der er også den klassiske krom, men også hvid og guld, hvis man er ude efter noget lidt mere specielt. 

Oven i det kommer der et udvalg af forskellige adaptere, med alt fra vinkel adaptere og kugleventiler til 90 graders vinkel-fittings til hardline tubing eller fill ports. 

hydro_x_xl5_fluid.jpg

Derudover har Corsair også et udvalg af væske til brug i systemerne. De er lavet i samarbejde med Mayhems, endnu en producent med stor erfaring på markedet. Indledningsvis er det muligt at få en klar væske og så grøn, rød, blå og lilla varianter i en gennemsigtig udgave. Corsair skulle også have pastel farver på vej, men de er ifølge Corsair ved at blive testet grundigt for at sikre kvaliteten er god nok. 

vandkoling_hydro_x_xc7_rgb.jpg

Det var et overblik over Hydro X-serien og selvom jeg selvfølgelig ikke har alle dele her, så har vi fået et ret bredt udvalg af tingene. Udvalget af produkter skulle naturligvis også testes i et komplet system, da helhedsoplevelsen også spiller meget ind for at kunne vurdere tingene samlet. 

hydro_x_xl5_fluid_fyld.jpg

Selve processen forløb uden de store problemer, og da Corsair har sørget for at inkludere al tilbehør og dele manglede der ikke noget undervejs. Det har naturligvis taget en del længere tid at samle, end hvis det bare havde været standard komponenter. Meget af det er dog også den tid, som bare går med at planlægge og testfitte alle tingene, for at se hvordan det ser bedst ud.

xt_softline_fitting_vandkoling_hydro_x.jpg

Når det er sagt så har det været en fornøjelse at bygge med Hydro X-delene. Det er tydeligt at mærke at Corsair har trukket på mange af de erfaringer, som andre på markedet har gjort sig med vandkølingsdele af den her type. Om man kan lide designet og stilen på delene er naturligvis altid en smagssag, men jeg synes de ser lækre ud og kvaliteten af delene er der i hvert fald ikke en finger at sætte på. 

vandkoling_hydro_x_grafikkort_adskilt.jpg

Det hele passer super godt sammen rent fysisk, og det hele er indkapslet rigtig godt i Corsairs økosystem af allerede eksisterende dele. I sand Corsair stil er der masser af RGB-muligheder, og opsætningen af det, sammen med styringen af pumpe og blæsere, er alt sammen samlet i Corsairs iCue-software, som fungerer rigtig godt. Så helhedsoplevelsen har Corsair i den grad ramt med Hydro X, hele vejen fra de enkelte dele til en samlet og let styring af det efterfølgende. 

hydro_x_idle_benchmark.jpg

I forhold til ydelsen i systemet, så har jeg selvfølgelig også testet det, og systemet lå ved alm. idle desktop-belastning med en temperatur på CPU'en på 50 grader og 36 grader på grafikkortet. Det var med et mere eller mindre komplet lydløst system. Blæserne kørte en stor del af tiden slet ikke, og pumpen kan kun svagt høres, hvis man har hovedet helt henne ved kabinettet.

hydro_x_gaming_benchmark.jpg

Under et gaming load i The Division 2 kom CPU'en op på 67 grader, mens grafikkortet toppede ved 53, så altså stadig rigtig gode temperaturer. Her var der selvfølgelig lidt mere lyd på systemet, men ikke noget der kunne høres over lyden i spillet. 

hydro_x_stress_benchmark.jpg

Dertil foretog jeg også en tungere stress test, hvor CPU'en blev belastet af Prime95, mens jeg sideløbende kørte en Superposition stresstest for at belaste grafikkortet. Her toppede temperaturerne på 77 grader for CPU'en og 56 for grafikkortet. Det kalder jeg i den grad acceptable temperaturer under en belastning som dén. 

Så i forhold til kvaliteten på delene, og ydelsen man får ud af det, er der altså ikke ret meget at klage over, men det kommer selvfølgelig med en pris. Et setup som det der er blevet testet i systemet her vil ende med samlet set at koste omkring 8.600 kr. ALENE for vandkølingsdelene og tilbehøret til, som blæserne og Corsairs Commander Pro enheder, der samler det hele. 

hydro_x_rgb_led_lys.jpg

Så det er altså i DEN grad for dem der har et godt økonomisk overskud, og som vil noget ekstra med deres system. Vandkøling af den her type bliver aldrig decideret billigt, og selv om ydelsen er god, så er det svært at retfærdiggøre det som begrundelse for at investere i et komplet setup som det her. 

meget bedre bliver ydelsen trods alt ikke sammenlignet med mere standard køling. Så det er altså ikke en pris til performance sammenligning man skal lave, for det bliver hurtigt en dårlig forretning.Det er altså til entusiasten og det har det altid været hvilket Corsair heller ikke lægger skjul på. For de mest nørdede af os med den her slags ting er der også andre ting som kan skabe værdi og glæde og i den kategori lander custom vandkøling vist meget fint. 

rgb_led_lys_hydro_x_system.jpg

Hvis man skal sammenligne med andre producenter på markedet så ligger Corsair i den dyre ende. Et sammenligneligt setup fra EK Waterblocks som måske nok er en af de mest kendte producenter på markedet ender med en samlet pris på lige omkring 6.600 kr. Så der er altså en betydelig forskel i prisen dér og det er en af de ting der trækker ned for Corsair for konkurrenter som Ek Waterblocks laver altså også kvalitetskomponenter. 

Corsairs største styrke er deres meget velfungerende samlede økosystem som også inkluderer ting som tastaturer og mus ud over de dele som jeg har kigget på i dag. Det er p.t. det mest velfungerende og komplette af sin art og hvis man er til deres produkter, i forvejen, vil de spille rigtig godt sammen med Hydro X-delene. Corsairs iCue-software er noget af det bedste af sin slags på markedet og det gør det let at styre det hele et samlet sted. Og det er altså HELT ned i detaljen til kontrol over hver enkelt separat RGB LED-diode på delene. 

hydro_x_corsair_full_build.jpg

Vi lander med en samlet karakter på 9 og en Enthusiast Only Award for Corsair Hydro X-delene. Det er for langt de fleste komplet unødigt og et godt stykke på den anden side af overkill. Det er 100% for entusiasten men hvis man er i den gruppe er det er en af de mest gennemførte løsninger på markedet p.t. Arbejdet er gjort lækkert let i forhold til installation, delene er af høj kvalitet og integrationen i Corsairs øvrige økosystem er super vellykket. Så det er altså detaljerne og den samlede oplevelse og løsning, der trækker Corsairs Hydro X op.  

Det er et luksusprodukt og prisen er altså sat derefter. Hvis der er et klagepunkt så er det altså prisen for her er Corsair en del dyrere end andre på markedet. 


Godt: 

Lækkert design og super god byggekvalitet

Solid og lydsvag ydelse

Godt tilbehør til alle dele

Bedste samlede løsning af sin slags


Skidt:

Det kan være dyrt at være med

Vores partnere