Deepcool Castle 360EX AIO vandkøler

front deepcool castle 360ex vandkøler
Deepcool Castle 360EX, som både har RGB-lys i kølehovedet og Anti-leak teknologi. Læs med og find ud af hvordan Deepcool Castle 360EX AIO køleren yder.


Sidste gang Deepcool vi testede en køler fra Deepcool, var det deres Assassin III luftkøler, der i vores test var oppe og lege med de helt store. Men Deepcool var ikke tilfredse, så de har sendt os en af deres største all-in-one (AIO) kølere, Deepcool Castle 360EX, som både har RGB-lys i kølehovedet og Anti-leak teknologi. Hvordan det går, ser vi på lidt senere, allerførst skal vi nemlig som altid se på specifikationerne.

De tørre tal

deepcool specs gaming køler castle 360ex specifikationer.JPG

Som vi kan se, er Deepcool Castle 360EX et ordentligt bæst af en køler. Selve radiatoren måler 402 mm i længden, så man skal lige tjekke en ekstra gang, om man har så meget plads i kabinettet, inden man går ud og anskaffer sig sådan en.

Vi ser også at de tre medfølgende blæsere kan reguleres i hastigheden via. et PWM stik og kan køre med hastigheder fra 500-1800 RPM, hvilket skulle tillade både næsten lydløs og mere ydelsesorienteret køling.

Deepcool Castle 360EX kan monteres på alle de gængse sockets fra Intel (LGA20XX/ 1151/ 1150/ 1155/ LGA1366) og AMD (TR4/ AM4/ AM3+/ AM3/ AM2+/ AM2/ FM2+/ FM2/ FM1).

Indpakning og indholdet

Med alle de tørre tal på plads, lad os da tage et kig på hvad man egentlig får med i købet.

Deepcool Castle 360EX AIO'en kommer indpakket i en grå og grøn papkasse. Forsiden af kassen er prydet med et billede af køleren, et GamerStorm logo og noget info om at køleren har indbygget Anti-leak teknologi, mere om det senere. På siderne at kassen finder vi mere info om hvad Anti-leak teknologien handler om, mens alle specifikationerne er listet op på bagsiden. Det er rart med så meget information, så man ikke er i tvivl om hvad man køber.

Deepcool Castle 360EX

Men nok om indpakningen, lad os se på Deepcool Castle 360EX vandkøleren. Inde i kassen ligger hele herligheden forsvarligt pakket ind i stødabsorberende pap og beskyttende plastfolie. Her finder vi selve radiatoren med slangerne og kølehovedet monteret, de tre medfølgende 120 mm blæsere, en masse beslag til montering, kabler til tilslutningen, en brugsvejledning samt en lille blank spejllignende genstand, som jeg vender tilbage til senere.

Deepcool Castle 360EX AIO køler

Radiatoren, der er lavet i aluminium på Deepcool Castle 360EX, er farvet sort sammen med slangerne der går til det grå/sølvfarvede kølerhoved. De tre medfølgende blæsere er også sorte, så de passer fint til radiatoren. Blæserne og pumpehovedet er desuden prydet af et GamerStorm logo.

Castle 360EX 120 mm deepcool blæser 1800 rpm aio

Montering af Deepcool Castle 360EX

Så er en køler heller ikke mere spændende, så lad os hoppe videre til monteringen.

Monteringen af Castle 360EX fra Deepcool er forholdsvist simpel, men kræver dog alligevel at man kigger lidt i brugsanvisningen, da der skal bruges forskellige beslag og skruer, alt efter hvilken platform man er ved at installere køleren på. Jeg startede med at montere de tre blæsere, der skal skrues fast til radiatoren med fire skruer hver. Jeg stødte her på min første udfordring, da nogle af skruehullerne på radiatoren åbenbart ikke var helt korrekt placeret, så en af blæserne kun kunne fæstnes med tre skruer. Jeg tænker ikke der sker noget som helst ved det, og blæseren virker også til at sidde godt fast, men det er en mindre detalje, som jeg håber Deepcool får kigget på.

deepcool logo cpu vandkøler castle 360ex gaming Intel.jpg

Med blæserne monteret er det nu tid til at skrue kølehovedet fast. Hvis man, som jeg, har et system fra AMD, så er man heldig, da monteringen til AM4 platformen er så simpel som den næsten kan blive. Man kan nemlig bruge den allerede monterede bagplade og nøjes med at afmontere de to plastikbeslag og erstatte dem med fire fingerskruer. Herefter er det nemt bare at fjerne det beskyttende plastik fra kølehovedet, montere to små beslag på det med fire skruer, og sætte kølehovedet på processoren. Der er påført kølerpaste fra producentens side, så det slipper man for at skulle rode med. Herefter fæstnes det hele igen med et par fingerskruer, som jeg lige efterspænder meget forsigtigt med en skruetrækker, og så er køleren monteret.

Castle 360EX kølehoved cpu køler aio beslag AMD Ryzen 2700 deepcool.jpg

Har man derimod et Intel system, skal man montere en anden bundplade, som også lige skal samles, hvilket jeg har et fint billede af herunder.

castle deepool 360ex intel beslag bundkort processor 9900KS aio køler.jpg

Til sidst mangler vi blot at tilslutte alle kablerne. Da der ikke er RGB belysning i blæserne, er det kun nødvendigt med et kabel fra hver blæser, hvilket er rart for en gangs skyld. De i alt tre kabler skal sættes i den medfølgende splitter, som så bare skal sættes i et PWM stik på bundkortet (nemt).

deepcool castle 360ex cpu køler PWM kabler.jpg

Kølehovedet og den integrerede pumpe skal selvfølgelig også have strøm, hvilket klares ganske nemt med et 3-pins stik, der også blot tilsluttes CPU-fan stikket på bundkortet.

vandkøler Castle 360EX bundkort AMD CPU fan PWM fan deepcool.jpg

Da der er RGB-belysning i kølehovedet, skal der selvfølgelig også tilsluttes et kabel dertil, hvilket enten kan gøres via. en adapter og direkte til bundkortet for mulig synkronisering med gængse standarder fra ASUS, AsRock, MSI og Gigabyte, eller ved hjælp af den tilhørende styreenhed, der blot skal tilsluttes et ledigt SATA-strømstik, hvorefter man kan styre belysningen ved at trykke på nogen knapper.

RGB gaming deepcool castle 360ex aiokøler.jpg

Et nærmere kig

Så er Deepcool Castle 360EX køleren monteret, og vi er nu klar til at kigge lidt nærmere på den. Efter at have tændt systemet lader alt til at køre som det skal. Blæserne og pumpen kører, og RGB-belysningen i kølerhovedet viser sig fra sin bedste side. Inde midt i kølerhovedet pryder et GamerStorm logo hele herligheden, og her vender jeg så tilbage til den lille spejllignende genstand, som fulgte med i pakken. Det er nemlig en erstatningsplakette, som man kan montere i stedet for logoet inde i kølerhovedet. Det er en lille detalje, som ikke desto mindre er ret genial. For at skifte logoet ud, drejer man blot på den øverste del af kølerhovedet, og får dermed adgang til den indvendige del. Det eksisterende logo kan herefter blot tages ud, og den blanke plade indsættes. Hvis man gerne vil have logoet inde i systemet, men af forskellige årsager har monteret kølerhovedet med en anden orientering, så logoet vender på hovedet eller med på siden, så kan man her også dreje logoet, så orienteringen passer til resten af systemet. Igen, lille detalje, men genialt.

deepcool logo cpu køler kølerhoved RGB gamerstorm.jpg

Så var der jo lige den der Anti-leak teknologi, som Deepcool åbenbart er så stolte af, at der skal reklameres for den alle steder. Det er ifølge Deepcool åbenbart et problem, at almindelige AIO-kølere under almindelig dagligdags brug, har et skiftende tryk indvendigt, som kan medføre at køleren bliver utæt med tiden. Med den monterede gummiprop i køleren, kan denne køler så udligne dette tryk, så holdbarheden tilsyneladende skulle øges. Der er gået tre års udvikling i det her, og det virker lidt plat, at løsningen er en tilsyneladende simpel gummiprop, men hvis det virker, så er det super fint. Om det virker, vil tiden vise, og indtil da, må vi bare stole på, at man efter tre års undersøgelser og udvikling er kommet frem til en lille forbedring på området. Deepcool har lavet nedenstående video, for at illustrere hvad det hele går ud på.


Ydeevnen på Deepcool Castle 360EX

Nok snak om alle features, lad os komme til det væsentlige, nemlig ydelsen.

CPU: AMD Ryzen 2700

Software (benchmark): CPU-Z

Software (overvågning): HWinfo64

Procedure:

Vores kølertests er sat op således, at vi først varmer systemet op med CPU-Z stress test i 10/30 minutter (Luft/Vand). Derefter lader vi det køre videre i 2 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæsere og pumper bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af, hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere, og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den.

Målingerne:

Rumtemperatur: ~23,5 grader

Blæserhastighed: 1800 RPM

Deepcool Castle 360EX yder perfekt i vores test, og står nu som kongen af de kølere der er blevet testet på dette system. Der er ikke så meget mere at skrive om det, under stock-idle ligger den på lige niveau med luftkølerne Noctua NH-D15 og Deepcools egen Assassin III. Med vores overclockede system ligger den endda 2-3 grader under de samme to kølere. Det interessante her er måske også, at den senest testede AIO-køler fra Cooler Master får tæv i denne test, selvom der her også er tale om en 360 mm størrelse.

deepcool castle 360ex ydelse cpu køler gaming rgb amd ryzen 2700 asrock.jpg

Støjniveau:

Alle kølere der har bevægelige dele, producerer i et eller andet omfang noget støj, om det er fra blæserne eller fra pumpen på en vandkøler er forskelligt fra køler til køler. I vores test har jeg målt et støjniveau på ~37 dBA, som primært synes at komme fra blæserne, som vi har sat til at køre med alle 1800 RPM. Her kommer Deepcool Castle 360EX altså til kort i forhold til luftkølerne, som har larmet væsentligt mindre i vores tests. Dette er ikke overraskende, da mindre blæsere som regel også larmer mere, og de store 140 mm blæsere der sidder på Assassin III køleren og Noctua NH-D15 vil som udgangspunkt altid have en fordel på det punkt.

lydskala decibel kølere amd intel gaming.jpg

Pris

Deepcool Castle 360EX kan erhverves til en pris på ca. 1200,- i skrivende stund, hvilket er en helt fair pris for en køler i denne klasse. Køleren ligger også i helt samme prisleje, som andre tilsvarende 360 mm kølere fra andre producenter.

Konklusion

Jeg har nu leget en del med Deepcool Castle 360EX køleren, og må indrømme at Deepcool gør noget rigtigt. Monteringen er ret nem, i hvert fald hvis man har et AMD-system, der er ikke meget overflødigt gøgl, og ydelsen har været prioriteret højest. Og det er ikke desto mindre også den vedvarende ydelse, der gennem deres Anti-leak teknologi, har stået øverst på listen under udviklingen af denne køler.

Castle 360EX er et super godt produkt der sådan helt generelt set ikke skiller sig meget ud fra andre AIO-kølere på markedet. Det er i detaljerne man skal finde forskellen. Anti-leak teknologien der skulle øge holdbarheden og mindske risikoen for lækager, er en god detalje, der som udgangspunkt virker unødvendig. Men hvis man én gang har haft en utæt vandkøler, så ved man også hvor meget det betyder, at producenterne arbejder på at forbedre driftssikkerheden.

Det lille logo der kan skiftes ud, er også en fin detalje. Mange af os har prøvet at montere et kølehoved, for derefter at skulle kigge på et omvendt logo. Nogle gange er man desværre bare i en situation hvor det ikke er muligt at vende selve kølehovedet, så et vendbart logo er genialt. Muligheden for helt at fjerne logoet eller designe sit eget er også super. Her kunne jeg dog godt have tænkt mig at have muligheden for helt at fjerne den lille plakette, ud at jeg efterlader nogle monteringshuller, måske magnetmontering var en idé?

rgb belysning deepcool cpu køler kølehoved asus asrock msi gigabyte.jpg

Ydelsen kan man ikke sætte en finger på. I vores test yder Castle 360EX køleren bedre end selv de bedste lufkølere. Selv andre AIO-kølere bliver hægtet af, når vi kigger på ren ydelse i et overclocket system. Lydniveauet er der hvor denne køler kommer til kort. Den larmer en del mere end konkurrenterne, når der er skruet helt op for de tre blæsere. 1800 RPM på en 120 mm blæser kan altså høres, og her må man gøre op med sig selv, om man er ligeglad med den ekstra støj, for at få et par grader ekstra på bundlinjen.

Når det så er sagt, så har de fleste alligevel headset på, og køleren vil sandsynligvis være inde i et lukket kabinet, hvilket i begge tilfælde kan være med til at reducere lydniveauet til en grad hvor man ikke lægger mærke til det mere.

Deepcool Castle 360EX ender med en score på 9/10 og en Great Product award, for en køler der på ydelsesfronten er med helt i front, og desuden har nogle features der får den til at stikke lidt ud fra mængden. Prisen er fornuftig og ligger i et leje som man kan forvente. Kun lydniveauet ved den fulde ydelse forhindrer at Castle 360EX får fuld score fra mig.

Pros

- Super ydelse

- Anti-leak teknologi

- God detalje med vendbart logo i kølehoved

- Forholdsvis nem at montere på vores AMD-system

Cons

- Lydniveauet ved 1800 RPM